Mercedes komt goed weg bij FIA-tribunaal

Peterselieman

Het Formule 1-team Mercedes is goed weggekomen bij het tribunaal van autosportfederatie FIA in Parijs. Dat oordeelde in de bandentestzaak dat Mercedes in juli niet welkom is tijdens de rookietest op Silverstone. Verder bleef het bij een waarschuwing, iets wat Pirelli ook kreeg.

De zaak draait om een bandentest die Mercedes na afloop van de Grand Prix van Spanje op Barcelona uitvoerde in opdracht van Pirelli. Het team uit Brackley reed hierbij met een bolide uit het jaar 2013, waar de regels stellen dat er met een oudere auto gereden moet worden. Lewis Hamilton en Nico Rosberg draaien op Catalunya hun rondjes met voor hen onbekend rubber.

Voor de test met een Formule 1-bolide was mondeling toestemming gegeven door FIA-directeur Charlie Whiting, onder de voorwaarde dat andere teams een gelijke kans zouden krijgen om ook te testen. Pirelli heeft nagelaten de andere renstallen van de test op de hoogte te stellen, waarvoor het Italiaanse bedrijf een waarschuwing heeft gekregen. Was dit wel het geval geweest dan had de test mogelijk niet plaatsgevonden.

Mercedes gebruikte de onduidelijke toestemming van de FIA om te rijden met de huidige bolide. De tribunaal van de FIA oordeelde dat dit tegen de reglementen is, maar vond een zware straf niet op haar plaats. Wel heeft het team uit Brackley door de test een oneigenlijk voordeel gekregen, maar was het nimmer de bedoeling om vals te spelen. Daarom kreeg Mercedes een waarschuwing en mag de renstal van 17 tot en met 19 juli niet deelnemen aan de rookietest op Silverstone, een straf die het team in de strafzaak zelf voorgesteld had.

De volledige uitspraak is hier terug te vinden.