Rutte heeft geen bezwaar tegen Fyra-gesprek

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen enkel bezwaar tegen dat de Italiaanse premier Enrico Letta de kwestie rond de Fyra volgende week bij hem zal aankaarten tijdens de Europese top in Brussel. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is logisch dat hij voor zijn bedrijven opkomt."

Volgens hem is het heel gebruikelijk dat in vertrouwelijke gesprekken tussen regeringsleiders dergelijke zaken aan bod komen. Tijdens zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin zijn donderdag ook 'bedrijfskwesties' aan de orde gekomen. "Dat is heel normaal."

Rutte zal zijn collega aanhoren en vervolgens uitleggen wat het Nederlandse standpunt is. De premier is het met zijn staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) eens dat het een zaak is tussen de NS en de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is.

Letta zei donderdag dat hij zich 'grote zorgen' maakt over AnsaldoBreda, en over de reputatie van de Italiaanse technieksector. De NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS willen af van de Fyra vanwege talrijke technische gebreken. Volgens AnsaldoBreda overdrijven de beide spoorbedrijven en is slechts sprake van kinderziekten.