VUmc en Eyeworks kopen vervolging om tv-opnames af

anoniem_22072019025900

Het VUmc en producent Eyeworks hebben justitie respectievelijk dertig- en twintigduizend euro betaald om niet te worden vervolgd voor schending van het medisch beroepsgeheim. Het Amsterdamse ziekenhuis raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat voor een realityprogramma beelden en gesprekken waren opgenomen zonder dat dit tegen de patiënten was verteld.

Zeven patiënten deden aangifte over het programma 24 uur tussen leven en dood. Voor het programma werden zorgverleners op de spoedeisende hulp gevolgd met camera's. Patiënten werden ook gefilmd, soms met verborgen camera's. Medewerkers van Eyeworks keken zo onder meer mee met een vertrouwelijk gesprek tussen een meisje en een kinderarts. Pas toen zij en haar vader weggingen, werd om toestemming gevraagd om het beeldmateriaal uit te zenden.

Justitie is van mening dat het VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Ook is sprake van het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten, oordeelt justitie. Uit het vooronderzoek blijkt volgens justitie niet dat individuele personen strafrechtelijk iets te verwijten valt.

Omdat het VUmc en Eyeworks goed hebben meegewerkt aan het onderzoek en veel media-aandacht 'te verduren' hebben gekregen, vindt justitie dat zij er met het betalen van een transactie vanaf moeten kunnen komen. Ook wijst het OM erop dat het VUmc een intern onderzoek heeft ingesteld en er alles aan doet om herhaling te voorkomen. Omdat geen individuele personen worden vervolgd, zou met een zitting niet meer worden bereikt dan nu met de transactie wordt bereikt.

Het VUmc heeft een hogere boete gekregen dan Eyeworks omdat het OM het ziekenhuis de schending van het medisch beroepsgeheim zwaarder aanrekent. De hoogte van de boete is beperkt gebleven omdat die anders ten koste zou kunnen gaan van de patiëntenzorg. Het programma werd overigens na één uitzending van de buis gehaald vanwege de commotie die ontstond over de schending van privacy van patiënten.