'Privévliegtuig naar IJsland voor Snowden gereed'

Redactie

Er staat een privévliegtuig klaar om de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar zijn beoogde asielland IJsland te brengen. Dat heeft de IJslandse zakenman Olafur Vignir Sigurvinsson naar eigen zeggen aan een vertegenwoordiger van Snowden toegezegd.

Sigurvinsson, die verbonden is met klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zegt dat hij kan beschikken over vliegtuigen in Hong Kong en op het Chinese vasteland. Om Snowdens overkomst te betalen hebben verschillende particulieren 'die doordrongen zijn van het belang van de vrijheid van meningsuiting en de wetenschap wie ons bespioneert' geld geschonken.

De IJslandse regering heeft geen bezwaar tegen Snowdens komst. De voortvluchtige Amerikaan zou in Reykjavik nog geen asiel hebben aangevraagd. Dat kan ook pas als hij op IJslandse bodem is.

IJsland heeft geen ambassade in Hong Kong, alleen een consulaat. Dat is volgens het internationaal recht echter geen IJslands grondgebied. Een ambassade is dat wel.

De Verenigde Staten willen Snowden, die zich sinds hij de afluister- en aftappraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht in Hong Kong schuilhoudt, vervolgen.

Sigurvinsson was ooit directeur van DataCell, een provider die giften voor WikiLeaks incasseerde en doorsluisde.