Nederlandsche Bank wil contant geld niet kwijt

Redactie

Hoewel het aantal betalingen met pinpas almaar toeneemt, moet contant betalen bij de kassa wel mogelijk blijven. Dat meldt de De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. Zo is contant geld het enige alternatief bij een pinstoring, kunnen slechtzienden gemakkelijker met cash dan met een pinpas betalen en is er nog steeds een kleine groep mensen zonder bankpas.

Daarnaast vergen contante betalingen zo'n twintig procent minder tijd en biedt betalen met cash bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het invoeren van winkels waar alleen nog met pinpas of creditcard kan worden betaald, vindt DNB dan ook geen goed idee. Onder meer de wijnwinkelzaken van Grapedistrict en duurzame supermarktketen Marqt aanvaarden alleen pintransacties.

De reden dat winkels en bedrijven de voorkeur geven aan pinbetalingen heeft te maken met de kosten: gemiddeld kost een contante transactie drie cent meer dan een betaling met bankpas. Voor een pintransactie betaalt de winkelier onder andere voor transactiekosten en de huur of aanschaf van een pinautomaat, terwijl hij bij een contante betaling kosten maakt voor geldtransport.