Twitter-politici vinden Twitter wel goed

Twitter is wel degelijk goed voor de democratie. Dat vinden politici die gebruikmaken van het medium. De conclusie van de de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, dat Twitter nauwelijks meerwaarde heeft voor politici en zijn mogelijk zelfs schadelijk is voor de democratie wordt massaal van de hand gewezen.

"Onzin", zegt VVD-Kamerlid Han Ten Broeke (11.473 tweets, 10279 volgers, volgt 2605). "Twitter is een uitstekend middel om kort en duidelijk je boodschap over te brengen en in discussie te gaan met mensen die ergens anders over denken", meent hij. De VVD'er is dan ook geenszins van plan te stoppen met twitteren. "Hoe oud zijn die mensen die dit rapport hebben geschreven?", schampert hij.

Volgens de Teldersstichting 'laat een politieke overtuiging zich niet zo makkelijk verpakken in snelle, gevatte en korte berichtjes'. "Dan zouden alle VVD-verkiezingsposters ook schadelijk zijn", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (10.696 tweets, 12.186 volgers, volgt 729). Hij vindt het een handige manier om rechtstreeks te communiceren met kiezers 'zonder de tussenkomst traditionele media'.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven (6142 tweets, 9041 volgers, volgt 306) is het eens met de Teldersstichting dat Twitter niet geschikt is voor het uiteenzetten van een langetermijnvisie. "Maar daar is het ook niet voor bedoeld. Het is een goede manier om in contact te komen met kiezers en te zien wat er speelt. Je moet natuurlijk geen politieke windvaan worden en je laten leiden door angst voor mogelijke verontwaardiging op Twitter. Maar het medium draagt zeker bij aan de democratie."

"Een enorme open deur." Dat vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt (650 tweets, 2521 volgers, volgt 140) van de conclusies van de VVD-denktank. "De liberale wetenschappers hebben kennelijk koudwatervrees. Misschien is Twitter ook wel niet geschikt voor de wetenschap, maar politiek is juist gebaat bij transparantie. Het draagt bij aan de bereikbaarheid van volksvertegenwoordigers."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (2882 tweets, 6200 volgers, volgt 353) erkent dat Twitter soms vluchtig kan zijn. "Maar het dwingt je ook om je boodschap en standpunt kernachtig te formuleren. Zolang je het maar inhoudelijk gebruikt past het prima bij het dichten van de kloof tussen burgers en politici."