Noodweer maakt slachtoffers in Duitsland

Eén dode en minstens zes gewonden heeft het noodweer veroorzaakt dat Duitsland in de nacht van donderdag op vrijdag trof. Storm, regen, hagel en onweer trokken van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. Overal liepen kelders onder, stonden wegen blank en raakten bomen ontworteld. De spoorwegen hadden te kampen met kapotte bovenleidingen en bomen die over de rails vielen.

De gewonden vielen vooral door vallende boomtakken. Twee mensen raakten gewond door blikseminslag, iemand anders moest naar het ziekenhuis wegens rookvergiftiging. De dode was een 80-jarige man die probeerde water uit zijn volgelopen kelder te krijgen.

In de regio's waar het noodweer huishield waren duizenden politiemensen en brandweerlieden in de weer. In Bielefeld stonden bijvoorbeeld zeven auto's vast in een ondergelopen tunnel. Een vrouw moest met een rubberboot van het dak van haar auto gehaald worden. Op sommige plaatsen viel binnen een paar uur meer dan zeventig liter water per vierkante meter.

Ook in Tsjechië was het raak. Hier werden het zuiden, midden en noorden van het land getroffen. Donderdagavond werden door weerkundigen 156 bliksems per minuut geteld. Bij Praag veroorzaakte een blikseminslag brand in een woonhuis. Elders in het land moesten kelders leeggepompt worden. Straten en spoorbanen moesten worden ontdaan van omgevallen bomen. Overal steeg het water in beekjes en kleine riviertjes. In Cheb, aan de grens met Duitsland, moest een kamp met 21 kinderen geëvacueerd worden.