Hogeschool verbiedt 'vuile was' via social media

Hogeschool Avans wil niet dat via social media negatieve berichten over de school naar buiten worden gebracht. Dit is opgenomen in de huisregels voor komend schooljaar. Studenten en medewerkers moeten zichzelf zien als 'ambassadeur van de school', zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd.

In het reglement is een bijlage opgenomen met spelregels voor gebruik van social media. Daarin valt te lezen dat 'interne discussies intern moeten blijven'. "Het is niet de bedoeling dat je negatieve berichtgeving of vertrouwelijke berichten over studenten, collega's, concurrenten, leveranciers en relaties van Avans Hogeschool waarmee wordt samengewerkt publiceert, dan wel berichten plaatst die schadelijk voor hen zouden kunnen zijn."

In een filmpje van de school wordt een voorbeeldbericht aangehaald. "Trein gemist en mag geen tentamen maken, dat ze kapotvallen bij avans!!!" Via sociale media kunnen dergelijke negatieve berichten uiteindelijk bij toekomstige werkgevers terechtkomen, suggereert het animatiefilmpje.

Verder staat in de regels dat wie over de hogeschool schrijft, dat op persoonlijke titel moet doen, onder vermelding van de echte naam en functie. Verder roept de school op geen ruzie te maken via social media en 'twee keer na te denken' over wat wordt geplaatst. "Wat er tijdens dat feestje gezegd wordt, is iedereen na een week weer grotendeels vergeten. Op internet is dit tot in de eeuwigheid terug te vinden."

Avans, met vestigingen in Den Bosch, Tilburg en Breda, lijkt met de regels juist de negatieve publiciteit over zichzelf te hebben afgeroepen nu de reacties op internet en social media binnenstromen. Volgens een woordvoerder van de school wordt de formulering van de huisregels 'kennelijk anders geïnterpreteerd dan was bedoeld'.

"Het gaat erom dat wij studenten bewust willen maken van het feit dat wat je op sociale media post, niet meer van internet af gaat en in hun nadeel kan werken", aldus de zegsvrouw. " Het is geen verbod om iets lelijks te zeggen over Avans, maar wees je er bewust van, is de boodschap."

De hogeschool overweegt de formulering van de huisregels aan te passen, aldus de woordvoerder.