'Twee derde eindexamens niet goed nagekeken'

Redactie

Twee derde van de eindexamens havo en vwo wordt helemaal niet of niet volledig voor een tweede keer nagekeken. Dat blijkt uit onderzoek van toetsinstituut Cito, schrijft de Volkskrant vrijdag. Uit hetzelfde onderzoek zou blijken dat de wettelijk verplichte tweede controle van groot belang is omdat veel docenten bij de eerste correctie te soepel beoordelen.

Het Cito liet examens voor een derde keer nakijken. In alle gevallen kwamen de derde correctoren uit op een lager cijfer. Bij sommige vakken scheelde het gemiddeld meer dan een punt.

Gemaakte eindexamens worden eerst door de eigen docent beoordeeld aan de hand van een correctiemodel van het Cito. Daarna kijkt een tweede corrector ze na. Dat moet een docent van een school elders in het land zijn. Zo moet worden voorkomen dat scholen hun eigen leerlingen te hoge cijfers geven om zo het gemiddelde op te krikken. Als de tweede docent op een ander oordeel uitkomt, moeten de docenten overleggen. In de praktijk zou dat zelden gebeuren. Meestal heeft de tweede corrector geen op- of aanmerkingen.

Het onderzoek van het Cito werd eind maart naar staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gestuurd. Hij stelde daarop voor om examens eerst door een docent van een andere school te laten nakijken en dan pas door de eigen docent. Een ander alternatief was de gemaakte examens scannen en ze gelijktijdig door de twee docenten laten nakijken. De Algemene Onderwijsbond en koepelorganisatie VO-raad vinden echter dat docenten te weinig tijd hebben en te weinig vergoeding krijgen om examens voor een tweede keer na te kijken.

"Zoals het nu gaat, is het een wonder dat docenten het werk überhaupt nakijken", zegt docent Nederlands en bestuurslid van de Vereniging Levende Talen Klaas Heemskerk in de krant. Dekker heeft de Tweede Kamer beloofd dat de Onderwijsinspectie vanaf volgend jaar strenger toeziet op de correctie van eindexamens.