Twee verdachten examendiefstal langer in cel

Twee verdachten van diefstal van examens op de Ibn Ghaldounschool blijven langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft hun voorlopige hechtenis vrijdag met dertig dagen verlengd.

Het gaat om een meisje van 18 jaar uit Rotterdam en een jongen van 19 uit Maassluis, die in het weekend van 8 en 9 juni werden aangehouden. Beiden zijn leerlingen van de islamitische school. Ze worden ervan verdacht meerdere examens voor het vwo, de havo en het vmbo te hebben gestolen en aan medeleerlingen te hebben verkocht.

Voor betrokkenheid bij de diefstal of heling zitten in totaal acht mensen vast. Ze komen uit Rotterdam, Maassluis, Delft, Den Haag en zitten op een na allemaal op de Rotterdamse school.

Een negende verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, werd eerder al op vrije voeten gesteld. De man, geen medewerker of leerling van de school, werd eind vorige maand opgepakt voor het lekken van het eindexamen Frans voor het vwo. Door het lek moest het examen een dag worden uitgesteld. Het was toen nog niet duidelijk dat bij de school veel meer examens waren gestolen. De teller staat nu op 27.