Britse overheid geeft Google ultimatum

De Britse overheid dreigt Google voor de rechter te slepen wanneer het bedrijf niet binnen 35 dagen persoonlijke gegevens verwijdert die via het Street View-project zijn opgepikt. Dat heeft de Britse equivalent van het College bescherming persoonsgegevens vrijdag duidelijk gemaakt aan Google. De informatie werd opgevangen toen het internetbedrijf foto's maakte van straten in grote steden.

De voertuigen die uitgerust waren met de camera's voor het Street View-project maakten miljoenen foto's. Om de foto's een plaats te kunnen geven, maakte het bedrijf gebruik van lokale wifinetwerken om de locatie nauwkeuriger te kunnen bepalen. Op die manier vergaarde het bedrijf ook persoonsinformatie.

Google had beloofd het materiaal te verwijderen, maar vond vorig jaar nog een back-up. Toen beloofde het bedrijf ook deze back-up weg te gooien, wat waarschijnlijk nog niet gebeurd is. In Duitsland kreeg het bedrijf in april nog een boete van 145 duizend euro omdat informatie was gebruikt van lokale wifinetwerken.

Het is niet de eerste keer dat Google in de problemen komt met Street View. Drie jaar geleden eiste de Europese Unie al dat het bedrijf inwoners van een stad zou waarschuwen via internet en lokale media voordat het bedrijf begint met foto's maken. Daarnaast eiste de EU dat foto's zonder censuur slechts zes maanden bewaard mogen worden.