FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 augustus 2010

Duitse minister haalt uit naar Wilders

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft felle kritiek geleverd op Geert Wilders. In een gesprek met buitenlandse journalisten woensdagmiddag noemde hij diens politiek "de totaal verkeerde weg voor de wereld in de 21e eeuw".

De bewindsman beloofde dat Duitsland zo goed mogelijk zal samenwerken met een nieuwe Nederlandse regering, ook als die afhankelijk is van steun van de PVV. Maar, zo voegde hij eraan toe: "Of het nou een Duitser of een ander is, we moeten iedere aanzet tot xenofobie bestrijden."

Europese sancties tegen Nederland sloot hij uit. Stappen zoals die in het verleden tegen Oostenrijk werden genomen, waar de rechts-populistische partij van Jörg Haider in de regering kwam, vindt Schäuble onjuist.

De christen-democraat Schaüble, die als een van de invloedrijkste politici in de Duitse regering geldt, ziet in de opkomst van Wilders een bewijs dat racisme een probleem is van alle landen. "Tien jaar geleden had niemand zo'n verkiezingsuitslag in Nederland voor mogelijk gehouden."

Nokia lanceert uitdager van iPhone

Vanaf woensdag kan de Nokia N8, de nieuwste smartphone van de Finse mobieltjesfabrikant, in Nederland besteld worden. Eind september worden de eerste toestellen uitgeleverd. De wereldwijde marktleider in mobiele telefoons maakte dat woensdag bekend.

De N8 is de eerste smartphone van Nokia die serieus de strijd aangaat met de toetssteen voor dit type toestellen, de iPhone van Apple. De Finnen leggen er zelf bijvoorbeeld sterk de nadruk op dat hun toestel de computertaal Flash ondersteunt. Veel iPhonebezitters klagen juist dat hun toestel géén Flash spreekt en dat talloze websites die met de populaire taal werken, daardoor ontoegankelijk zijn.

De Nederlandse adviesprijs van het toestel zonder mobiel abonnement is 489 euro, inclusief btw. De iPhone 4, het laatste model van Apple, wordt in Nederland niet zonder abonnement verkocht. In België wel en daar is het apparaat zonder abonnement vanaf pakweg 650 euro te koop.

Eerste gayparade in Nepal

Ongeveer tweeduizend homoseksuelen, lesbiennes, travestieten en hun aanhangers dansten woensdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu op de eerste internationale gayparade van het land. Er waren mensen uit India, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Noorwegen aanwezig.

De deelnemers -in kleurige kleding- liep in een stoet door de belangrijkste straten van Kathmandu onder aanvoering van Sunil Pant, lid van het Nepalese parlement en de belangrijkste homoactivist van het land.

De rechten van homoseksuelen zijn aanzienlijk verbeterd in een land waar de politie slechts vijf jaar geleden homoseksuelen en transseksuelen nog op straat mishandelde. Tegenwoordig heeft Nepal identiteitskaarten voor de 'derde sekse' en lijkt het rechten voor homoseksuelen -en misschien zelfs homohuwelijken- vast te willen leggen in de grondwet.

De verbetering van rechten voor homoseksuelen zijn een enorme marketingmogelijkheid geworden in een land waar toerisme de belangrijkste inkomstenbron is. De autoriteiten hopen dat homoseksuele toeristen meer zullen uitgeven dan de backpackers die het land veel aandoen.

Recordbedrag aan reclame voor Halo: Reach

Halo: Reach krijgt een gigantische reclamecampagne. Microsoft heeft meer dan 5,1 miljoen euro klaarliggen om het langverwachte schietspel dat op 14 september uitkomt aan de man te brengen. Het softwarebedrijf heeft nog nooit zoveel geld uitgetrokken om een game te promoten, laat een medewerker van Microsoft weten aan website Advertising Age.

Voor de Amerikaanse campagne zijn sponsorovereenkomsten met frisdrankmerken, chipsfabrikanten en televisiestations gesloten. Onbekend is welke acties in Nederland worden gehouden. Microsoft hoopt met Halo: Reach het succes van Halo 3 uit 2007 te kunnen overtreffen. Het derde deel in de schietspelserie bracht in haar eerste week meer dan 237 miljoen euro op. In totaal zijn meer dan 8,1 miljoen exemplaren van Halo 3 verkocht.

Recordbedrag aan reclame voor Halo: Reach

Griekse fans saboteren eigen voetbalveld

Fans van de Atheense voetbalclub Panionios hebben dinsdag hun eigen veld vernield. Dat deden ze om te voorkomen dat AEK Athene donderdag zijn Europese wedstrijd tegen het Schotse Dundee United in het stadion van Panionios kan afwerken. Het veld in AEK's stadion was door de UEFA afgekeurd.

Volgens de politie werden de vernielingen door een groep van ongeveer dertig Panionis-supporters aangericht. Ze haalden de doelpalen uit de grond, groeven kuilen in het veld, verbrandden een dug-out en bekladden het stadion met leuzen gericht tegen AEK en de UEFA.

De wedstrijd wordt volgens AEK nu in het stadion van stadsgenoot Olympiakos afgewerkt. Alleen Schotse fans worden in dat stadion toegelaten. AEK won de heenwedstrijd in Dundee met 1-0.

De Bakker door naar kwartfinale

Thiemo de Bakker heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in New Haven bereikt. Op het terrein van de universiteit van Yale klopte de Westlander Florian Mayer uit Duitsland: 6-7 (2), 6-1 en 7-5. In de volgende ronde treft De Bakker (12) Evgeny Korolev. De Kazach was Ilya Marchenko uit Oekraïne de baas: 7-6 (5) en 6-4.

In het duel met de als achtste geplaatste Mayer was het De Bakker die als eerste zijn opslag inleverde in de vierde game van de eerste set. De Nederlander sloeg in de zevende game terug en daarna stevende de set op een tiebreak af. Daarin was Mayer duidelijk beter: 7-2.

In het tweede bedrijf schakelde De Bakker een tandje bij en na de 1-1 won hij vijf games op rij. In de derde set moest De Bakker in de zesde game twee breakpunten wegwerken, maar toen dat gelukt was kwam de man uit 's-Gravenzande niet meer in de problemen. Op 5-5 stond Mayer op eigen opslag met 40-0 voor, maar toen stortte de Duitser ineen. Vijf punten op rij bracht De Bakker de break en hij serveerde de partij vervolgens uit.

Conny Stuart (96) overleden

Actrice en zangeres Conny Stuart is zondag in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft theaterproducent en journalist Henk van der Meyden woensdag laten weten.

De in 1913 in het Overijsselse Wijhe geboren Conny Stuart, pseudoniem voor Cornelia van Meijgaard, zou 5 september 97 zijn geworden. Ze werd landelijk bekend door haar werk voor de radio als lid van het eerste cabaret van Wim Sonneveld vanaf eind 1943. Ze werkte de decennia daarna in een reeks producties met een veelheid aan bekende artiesten als Kees Brusse, Albert Mol, Joop Doderer, Mary Dresselhuys, Jenny Arean en Guus Verstraete.

Stuart had een speciale band met schrijfster Annie M.G. Schmidt die teksten leverde voor het cabaret van Sonneveld. Bekende liedjes die Stuart heeft vertolkt, zijn onder meer Herr Heinzelmann, Zeur niet en Wat voor weer zou het zijn in Den Haag. Ze speelde in zeven muzikale producties van het duo Annie M.G. Schmidt/ Harrie Bannink de hoofdrol.

Het laatste optreden van Stuart was volgens haar impresariaat Gislebert Thierens in 1987 tijdens het Theater Festival. Stuart was twee keer getrouwd: met impresario Henri Hofman en Joop Doderer. Ze laat twee zoons achter.

Partijen willen loop volgende week akkoord

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA willen in de loop van volgende week een akkoord bereiken over het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zal worden door de PVV. Op die manier kunnen het regeer- en het gedoogakkoord op zaterdag 4 september aan het CDA-congres worden voorgelegd. Dat stelden bronnen rond de formatie woensdag.

De onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) spraken woensdag met hun financiële secondanten opnieuw uren over de 18 miljard aan bezuinigingen die ze willen invullen. Dat bedrag zal gehaald worden, stelt een bron, maar het is wel sprokkelwerk. Een andere ingewijde spreekt van het verdelen van zoet en zuur tussen de drie partijen. Vertrouwen dat het lukt is er wel.

Als er volgende week overeenstemming is, kan er op 4 september een CDA-congres worden gehouden. Die datum heeft de voorkeur om zo te voorkomen dat het congres met een kritische achterban op 11 september valt, de dag waarop Wilders een speech op Ground Zero in New York gaat houden.

Twee duels schorsing voor Rodríguez

PSV moet verdediger Francisco 'Maza' Rodríguez twee Europese duels missen. Dat heeft de UEFA besloten naar aanleiding van de rode kaart die de Mexicaan in het eerste duel tegen FC Sibir Novosibirsk kreeg.

Rodríguez trapte toen na en werd op slag van rust van het veld gestuurd. PSV gaat niet tegen de straf in beroep. Door de schorsing mist PSV de verdediger in een mogelijk eerste pouleduel in de Europa League.

Dat Rodríguez morgenavond in de return tegen FC Sibir Novosibirsk niet mee mocht doen, was al duidelijk. De UEFA had hem in afwachting van een definitieve uitspraak alvast een voorlopige schorsing voor die wedstrijd opgelegd.

Rechter gelooft niet in goddelijk orgasme

Het orgasme mag volgens de kardinaal dan wel God zijn, het Zweedse rechtssysteem gelooft er echter niet in. De hoogste rechtbank van Zweden heeft het laatste restje hoop van de 'Madonna van het Orgasme'-kerk de grond ingeboord. De orgasmekerk wordt definitief niet erkend als religie.

Carlos Bebeacua, de van oorsprong Spaanse oprichter en zelfbenoemde kardinaal van de orgasmekerk, is in een jarenlange juridische strijd verwikkeld om zijn geloof als officiële religie erkend te krijgen. Volgens Bebeacua is het orgasme God en moet zij worden aanbeden. "Het orgasme is het ultieme gevoel van lust, en gaat verder dan een zaadlozing alleen", vindt de kardinaal. "Je kunt het bereiken door middel van kunst, of door te kijken naar een landschap en dan te denken 'wow!'"

De Madonna van Orgasme-kerk is gebaseerd op het gelijknamige schilderij van Bebeacua dat tijdens de Wereldtentoonstelling in 1992 in het Spaanse Sevilla tot hevige protesten leidde. Het kerkgebouw bevindt zich in het Zuid-Zweedse Löveville, waar een 'dienst' honderden belangstellenden weet te trekken. De kerk probeert al jaren erkenning te krijgen, maar telkens besluit een steeds hogere rechter hier een stokje voor te steken. Nu de geestelijke ook van het hoogste rechtsorgaan van Zweden nul op het rekest krijgt, zal hij zijn strijd moeten staken.

Uitslagen 2e ronde KNVB beker

Vanavond werden in de tweede ronde van de KNVB beker 24 wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels. In de derde ronde zullen de clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League instromen.

Uitslagen KNVB beker, tweede ronde

Thuis Uit Uitslag
SDC Putten *
Argon 3-0
Quick'20 ACV * 0-1
Haaglandia (wns) * SVZW 2-2
Rijnsburgse Boys * Dongen 2-0
Kloetinge VVSB * 3-4
Capelle * Sneek 4-0
CSV Apeldoorn Gemert * 0-1
EVV * IJsselmeervogels 2-1
Genemuiden (wns)*
FC Hilversum 2-2
Vlissingen Spakenburg * 1-3
HVCH Sparta Nijkerk * 1-5
Achilles '29 * PKC'83 6-0
Kozakken Boys* AFC 6-1
JVC Cuijk Excelsior '31 * 2-3
Hollandia *
Harkemase Boys 4-2
Lisse Dijkse Boys * 0-2
WKE* GVVV 6-1
De Treffers/Kegro * HSV Hoek 3-1
Deurne* Barendrecht 3-0
Zwaluwen'30-Henver Groene Ster (wns)*
1-1
Flevo Boys *
Baronie 1-0
Noordwijk * Lienden 3-2
Be Quick 1887 HSC'21* 1-2
ARC * Venray 4-0
Voorschoten (wnv)* Presikhaaf 3-0
UVS DOVO * 0-3
Wilhemina'08 Katwijk * 1-11

* = door naar de volgende ronde

[Spoiler] DLC voor Dragon Age

Bioware heeft vandaag aangekondigd dat er nieuwe DLC zal komen voor Dragon Age: Origins. De DLC zal Witch Hunt gaan heten en zal vanaf 7 september te downloaden zijn voor 560 MS Points / Bioware Points of $6,99 via PSN. Hieronder een klein beetje info over de DLC.

De DLC zal gaan over het jaar na het verslaan van de "Archdemon" en het op zoek gaan naar Morrigan. Volgens de ontwikkelaars is dit de dramatische afsluiting van Dragon Age: Origins. Bekijk de pagina met plaatjes hier, deze kan ook lichte spoilers bevatten van het originele spel.

Uitslagen 4e voorronde CL (25/08/2010)

Vanavond werden de eerste returns gespeeld in de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen.

AFC Ajax* (NED) - FC Dynamo Kyiv (UKR) 2-1 (1-1)
 43' Luis Suárez 1-0
 75' Mounir El Hamdaoui 2-0
 84' Andriy Shevchenko 2-1 (pen)

AJ Auxerre* (FRA) - FC Zenit (RUS) 2-0 (0-1)
 9' Cédric Hengbart 1-0
 53' Ireneusz Jeleń 2-0

FC København* (DEN) - Rosenborg BK 1-0 (1-2)
 33' Sölvi Ottesen 1-0

MŠK ´ilina* (SVK) - AC Sparta Praha (CZE) 1-0 (2-0)
 18' Momodou Ceesay 1-0

Tottenham Hotspur FC* (ENG) - BSC Young Boys (SUI) 4-0 (2-3)
 5' Peter Crouch 1-0
 32' Jermain Defoe 2-0
 61' Peter Crouch 3-0
 78' Peter Crouch 4-0 (pen)

*Naar groepsfase Champions League

[CL] Uitslag Ajax - Dynamo Kiev

Ajax heeft zich ten koste van Dynamo Kiev geplaatst voor de Champions League. Makkelijk ging het niet voor de Amsterdammers, maar dankzij goals van Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui wist de ploeg met 2-1 te winnen, wat gezien het 1-1 resultaat in Kiev voldoende was.

Ajax trad in de returnwedstrijd tegen Dynamo Kiev aan zonder de geschorste Vurnon Anita, terwijl de ploeg uit Oekraïne het zonder Betão en Leandro Almeida moest stellen. Het eerste kansje was na twee minuten voor Roman Eremenko, maar Maarten Stekelenburg redde eenvoudig op het schot uit de tweede lijn. In de beginfase van de wedstrijd waren de Oekraïners meer in balbezit dan Ajax dat zoekende was.

Na een kwartier spelen kwam Ajax beter in het spel, al bleef het lastig om gaten te vinden in de linies van de goed spelende ploeg uit Kiev. Na twintig minuten was er een vrije schietkans in het strafschopgebied voor Oleg Gusev, maar hij vond Stekelenburg op zijn pad. Het eerste schot van Ajax kwam pas na 25 minuten toen Luis Suárez maar net naast schoot.

Kiev kreeg na ruim een half uur spelen via Andriy Yarmolenko wederom een goede kans, maar Stekelenburg bewees zijn status door ook deze kopbal op wonderlijke wijze uit het doel te houden. Ajax bleef slordig met de eindpass, maar na bijna veertig minuten kreeg Mounir el Hamdaoui de eerste grote kans voor Ajax na goed doorzetten van Suárez, maar hij raakte de bal niet goed, waardoor de mogelijkheid verloren ging. Na 43 minuten werd het tegen de verhouding in 1-0. Jan Vertonghen nam een vrije trap die in de muur kwam, maar Suárez lette goed op, omspeelde de keeper en zette Ajax op voorsprong.

Na rust was het Ajax dat gevaarlijker was. De eerste grote kans kwam van Ajax middels een vrije trap van Suárez, maar de keeper van Dynamo Maksym Koval redde de bal uit de kruising. Ajax kreeg meer mogelijkheden, terwijl Dynamo verder terug moest. Ondertussen gingen vele spelers op de bon, waardoor zij de eerste wedstrijd van het mogelijke vervolg in Europa zullen missen.

Het spel golfde in de tweede helft op en neer, maar grote kansen leverde dit niet op. Met Miralem Sulejmani in het veld voor de tegenvallende Eriksen kreeg Ajax meer elan en dit betaalde zich een kwartier voor tijd uit doordat de Serviër de bal panklaar neerlegde voor El Hamdaoui die eenvoudig binnen kon tikken.

Ajax ging door met aanvallen, maar het was Kiev dat zes minuten voor tijd een penalty kreeg doordat Ninkovic over het been van Vertonghen viel. Shevchenko was ervaren genoeg om deze buitenkans te benutten. Ondanks aandringen van de Oekraïners bleef het 2-1, waarmee Ajax zich plaatst voor de Champions League.

AFC Ajax

2 - 1

Dynamo Kiev

 43' Suarez
 75' El Hamdaoui
   84' Shevchenko (pen)
 
 Gele kaart: Suarez, Vertonghen, Alderweireld (AFC Ajax), Vukojevic, Silva, Gusev, Shevchenko, Eremenko (Dynamo Kiev)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.249
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Emanuelson
Enoh
De Jong
De Zeeuw
Eriksen (Sulejmani/73)
Suarez
El Hamdaoui (Ooijer/85)
  Koval
Silva
Mykhalyk
Khacheridi
Popov
Gusev (Ninkovic/77)
Eremenko
Vukojevic (André/88)
Yarmolenko
Shevchenko
Milevskiy (Guilherme/86)

Gemeente Edam-Volendam stuurt gezinnen drugstest

De gemeente Edam-Volendam heeft gezinnen met een kind van 15 tot en met 19 jaar een drugstest gestuurd. De gemeente hoopt dat met de kermis voor de deur de test een preventieve werking heeft op eventueel drugsgebruik van de kinderen. Edam-Volendam kent al jarenlang vrij veel kinderen die drugs gebruiken.

De speekseltesten die zes soorten drugs kunnen opsporen, zijn woensdag vergezeld van een brief met onder meer doorverwijzingen per post bezorgd. Elk gezin met minstens een kind tussen 15 en 19 jaar oud heeft een test gekregen. "Het zal in de huizen hier genoeg discussies opleveren, maar we verplichten niemand ergens toe", zegt wethouder Gina Kroon-Sombroek.

De wethouder stelt dat het college van burgemeester en wethouders het gevoel heeft dat veel ouders steun nodig hebben. "De vermoedens zijn er soms richting hun kinderen, de twijfels slaan toe, maar er is tevens een hoge drempel om een test te halen. Als men ergens naar binnenloopt, heeft men wellicht het gevoel dat men aangekeken wordt als `gebruikt jouw kind drugs?' Nu wordt het hen aangereikt en de kinderen weten dat de test in het keukenkastje ligt."

De wethouder zegt terdege te beseffen dat het college van Edam-Volendam het hoofd boven het maaiveld uitsteekt. "Het drugsprobleem is een groot issue en echt niet alleen in onze gemeente, maar ook in de rest van Nederland. Per gemeente voert men er in meer of mindere mate beleid op. Wij in grote mate."

De gemeente vraagt ouders die de test niet gebruiken overigens deze terug te sturen. "Het is kostbaar."

Criticus Kremlin vastgezet

De Russische politiek activist en uitgesproken tegenstander van het Kremlin Lev Ponomarjov is woensdag voor drie dagen vastgezet. Dat bepaalde een districtsrechtbank in Moskou. Hij zou bevelen van de politie niet hebben opgevolgd.

Ponomarjov (70) werd zondag gearresteerd na de inrekening van twee andere prominente tegenstanders van het Kremlin, kennelijk vanwege een poging een niet-toegestane protestmars te houden. De overige activisten, onder wie Boris Nemtsov, werden zondag aangehouden en de volgende ochtend vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Nemtsov is een van de felste critici van het Kremlin en leider van de Solidariteitsbeweging. Woensdag deed hij een verklaring uitgaan waarin hij zei dat de politie in de noordelijke stad Moermansk duizend exemplaren had ingenomen van een rapport waarin de voormalige president en huidige premier Vladimir Poetin wordt beschuldigd van corruptie tijdens de tien jaar dat hij aan de macht is.

Activisten die het rapport uitdeelden werden aangehouden op verdenking van het verspreiden van extremistisch materiaal, aldus de verklaring. Honderdduizenden kopieën van 'Poetin: wat tien jaar Poetin heeft gebracht' zijn sinds het eerder dit jaar werd gepubliceerd in beslag genomen in Moskou, Sint-Petersburg en Smolensk.

Du Chatinier: "Waren in Glasgow niet kansloos"

FC Utrecht krijgt donderdagavond Celtic op de bezoek voor de return van de Europa League. Trainer Ton du Chatinier weet dat zijn ploeg nog kansen heeft om de groepsfase te bereiken na het verlies (2-0) in Glasgow.

"Liefst hadden we natuurlijk daar gescoord", zegt Du Chatinier op de clubsite van Utrecht. "We weten wat de opdracht is en daar stemmen we ons strijdplan op af. We zullen gedoseerd aanvallen en moeten oppassen voor de snelle omschakeling. Uit kregen we door twee persoonlijke fouten twee tegendoelpunten."

"Dat mag morgen niet gebeuren", aldus de trainer van Utrecht. "We waren in Glasgow niet kansloos. Zeker tijdens de eerste dertig minuten hebben we daar goed gespeeld In Luzern speelden we een zeer goede wedstrijd en ook de eerste helft bij Celtic was goed", vervolgt Du Chatinier, die zijn ploeg ziet groeien.

"Nu moeten we laten zien dat we weer een stap verder zijn en of zorgen dat we tegen deze ploeg tot scoren kunnen. De weinige kansen die je krijgt moeten direct raak zijn", besluit de oefenmeester.

Verdediger Jan Wuytens vindt dat Utrechts niets mag weggeven. "Kansen weggeven op dit niveau is dodelijk. Foutjes worden direct afgestraft. We zullen heel geconcentreerd moeten spelen. Het geloof is er ook bij ons na de 2-0 nederlaag."

Studentes uit de kleren in Utrecht

Deze week houden veel universiteiten hun introductieweek. Het is traditie dat de nieuwe aanwas de gekste opdrachten moet uitvoeren, en ook in Utrecht is dat het geval. Daar gingen de dames en heren massaal uit de kleren.

De studenten in spe moesten zich vanochtend verzamelen op de Neude, waar ze dachten een kaartenhuis te moeten bouwen. Niets bleek minder waar. Hun werd de opdracht gegeven met alle kleren die zij droegen een zo'n lang mogelijk lint te vormen.

De 'feuten' wisten een lint te vormen van maar liefst 165 meter. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Sommige leerlingen besloten zich tot op de huid uit te kleden om zo meer bonuspunten te verdienen. Hoewel de dames eerst schuchter bleven toekijken, gingen ook bij hen even later de kleren uit.

Voorzichtig werden de sokken en schoenen ingewisseld voor bh's. Later werden deze vervangen door T-shirts en bloesjes omdat deze nu eenmaal langer zijn. Helaas voor de heren waren de studentes toch te verlegen om zich geheel bloot te geven.

Voor enkele foto's van mooie, halfblote studentes, check de bron

Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië

Op de derde achtereenvolgende dag van gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn woensdag ten minste acht mensen om het leven gekomen. Het dodental van deze week is intussen de tachtig voorbij.

Opstandelingen pogen de regeringstroepen verder terug te dringen richting het presidentiële paleis. De vuurgevechten tussen de militante Al-Shabab en troepen van de regering en de Afrikaanse Unie (AU) zijn sinds maandag in alle hevigheid toegenomen toen de aan Al-Qaida verbonden terreurbeweging een nieuwe, 'grootse' oorlog tegen de troepen van de AU aankondigde.

"Ze vielen ons vannacht aan met granaatwerpers en mortieren in een poging ons te overmeesteren en de strategische weg Maka Al-Mukaram in te nemen", zegt Sheikh Osman, als commandant verbonden aan de regeringstroepen. "Uit militair-strategisch oogpunt hebben we ons vannacht in eerste instantie teruggetrokken om in de aanval te gaan toen er vanochtend versterking kwam."

De gevechten dwingen honderden mensen hun huizen te ontvluchten. Vrouwen, kinderen en ouderen zoeken een veilig onderkomen. Winkels en andere ondernemingen worden noodgedwongen gesloten.

De Somalische regering probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in het land, maar corruptie en controle over slechts een zeer klein deel van het land -slechts enkele stratenblokken in Mogadishu- beperken de effectiviteit in grote mate. De regering wordt momenteel overeind gehouden door zesduizend AU-militairen uit Uganda en Burundi.

Paus Benedictus XVI riep de internationale gemeenschap woensdag dringend op te helpen om 'respect voor leven en mensenrechten in Somalië te herstellen'.

Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië
Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië (Foto: Novum)

Sportvliegtuig maakt voorzorgslanding op boerenpad

Een klein sportvliegtuigje met drie inzittenden heeft woensdag een voorzorgslanding gemaakt op een boerenpad in Nagele. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie.

De Cessna 172 van luchtvaartthemapark Aviodrome was onderweg van Terschelling naar Lelystad toen de 50-jarige piloot uit Hierden ter hoogte van de Noordoostpolder zag dat de temperatuur wel erg snel opliep. Ook merkte hij dat het vliegtuig, waarmee luchtfoto's worden gemaakt, problemen met de oliedruk had.

Op het pad van drie meter breed en enkele honderden meters lang bij de Sluipgatweg in Nagele zette hij het vliegtuigje aan de grond. "Dat heeft hij heel knap gedaan, want het landingsgestel van zo'n Cessna is bijna drie meter breed", zegt de politiewoordvoerder.

Na de landing parkeerde hij de Cessna achter een boerenschuur en belde bij de boer aan, die hij over het incident inlichtte. Geprobeerd werd of het vliegtuig woensdag nog kon worden gerepareerd, zodat het verder kan vliegen. Of dat is gelukt, weet de politiewoordvoerder niet.

Neale: "McLaren werkt aan verbetering"

Volgens McLaren zal het nog spannend worden wie er dit jaar wereldkampioen wordt. Met nog zeven Grand Prix te gaan, zijn er namelijk nog vijf coureurs die met de titel aan de haal kunnen gaan. De onderlinge verschillen zijn erg klein. Ondanks de kleine marges moet McLaren goed zijn best gaan doen om nog kampioen te kunnen worden.

Volgens managing director Jonathan Neale wordt daar hard aan gewerkt. "Het is op dit moment erg spannend in het kampioenschap. Wie zijn zaakjes even niet op orde heeft, zakt meteen weg. Dat hebben wij in Hongarije ervaren. Het gat met Ferrari en Red Bull was erg groot. Het gaat nu niet meer alleen om de pure snelheid van de auto, maar ook om de snelheid waarmee teams zichzelf weten te verbeteren. Gezien onze prestaties in Hongarije krijgen wij het zwaar op soortgelijke banen, maar we werken hard aan verbetering voor Singapore."

Het testverbod dat van kracht is is voor McLaren een nadeel. Hierdoor wordt het namelijk erg moeilijk om de wagen te verbeteren. Veranderingen kunnen namelijk pas tijdens de race getest worden. "Daar komt bij dat de vrijheid van de teams de laatste jaren werd beperkt. Steeds minder onderdelen op de auto kunnen het verschil maken ten opzichte van de concurrentie", zegt Neale. "De vloer, zijkant en vleugels van de auto's worden in verhouding steeds belangrijker. Hier hebben we ons als teams aan te houden. Het is niet langer mogelijk onze problemen 'af te kopen'."

EA showt spelen met keeper in FIFA 11

Electronic Sports, het bedrijf achter de FIFA-serie, heeft een filmpje vrijgegeven waarin wordt uitgelegd hoe je met de keeper gaat spelen. In FIFA 11 wordt de functie voor het eerst gebruikt. Het wordt dus voor het eerst dat je met alle spelers kunt spelen.

Je kunt bijvoorbeeld zien waar je het beste kunt staan in het doel, welke speler van plan is om te schieten en je kunt zelfs je teamgenoten tips meegeven. De functie is dus zeker niet zomaar toegevoegd, maar er is ook veel werk van gemaakt. FIFA 11 zal in oktober in de winkels liggen.

[Vuelta] Team Columbia met Cavendish en Eisel

Team Columbia heeft zijn ploeg voor de Vuelta a España, die dit weekend van start gaat, gepresenteerd. Mark Cavendish zal in elk geval acte de presénce geven, maar zal het zonder vaste aantrekker Mark Renshaw moeten doen.

Cavendish kan in elk geval rekenen op een aantal anderen, waaronder Bernard Eisel, Hayden Roulston en Matthew Goss. De laatstgenoemde renner verkeerd in de laatste weken in prima vorm en won onlangs nog de GP Plouay.



Selectie Team Columbia:
Lars Bak (Den), Mark Cavendish (GBr), Bernhard Eisel (Oos), Matt Goss (Aus), Hayden Roulston (NZl), Kanstantsin Sivtsov (WRu), Tejay Van Garderen (VSt), Martin Velits (Swk) en Peter Velits (Swk)

Iran intensiveert zoektocht naar uranium

Iran gaat op zoek naar nieuwe uraniumbronnen in het land. Dat zei het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap woensdag. Hij legde niet uit waarom Iran de zoektocht naar uranium intensiveert. Teheran heeft in het verleden namelijk ontkend dat de bodem van de voorraad uranium in zicht is.

"De hoogste prioriteit, na de Bushehr-kerncentrale, is het zoeken naar en ontdekken van uranium in het hele land", aldus Ali Akbar Salehi, de nucleaire chef van Iran. Salehi, die tevens de vice-president van Iran is, zei dat slechts eenderde van het land onderzocht is op de aanwezigheid van uranium. Het Iraanse atoomagentschap gaat overal waar een uraniumader wordt gevonden onderzoek doen.

"Met de hulp van president Mahmoud Ahmadinejad en de toewijzing van een budget gaan we het hele land doorzoeken op uranium", zo zei Salehi. Mogelijk neemt het onderzoek ongeveer acht jaar in beslag.

De sancties die Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan Iran heeft opgelegd verbieden landen om uranium aan de islamitische republiek te verkopen. Iran weigert namelijk om te stoppen met het verrijken van uranium, een proces dat gebruikt wordt bij de productie van kernwapens.

Volgens internationale experts is door het exportverbod de voorraad uraniumoxide, dat gebruikt wordt bij het verrijkingsproces, van Iran snel geslonken.

Wekelijkse releaselijst week 34

Releaselijst week 34, 23-08-2010 t/m 29-08-2010, Europese retailgames.

Deze week weer aantal totaal verschillende soorten games, de meest bekende is toch wel Mafia II. Daarnaast komt er nog een Mega Man-game uit en een game over de welbekende film; Grease.

PC

  • Ship Simulator Extremes (Een boten simulatie spel over scenarios in slecht weer)
  • SpellForce 2: Faith in Destiny (Een RTS met RPG elementen of een RPG met RTS elementen)
  • Mafia II (Mafia-game in de jaren '40 en '50)

Wii

  • 10 Minute Solution (Fitness, Work-Out)
  • Rabbids Party Collection (Raving Rabbids minigame collectie spel)
  • Grease (Go Greased Lightning zingen en dansen)
  • My Fitness Coach: Dance Workout (Dansen, Work-Out en Fitness)

DS

  • Grease
  • Mega Man Zero Collection (Verzameling Mega Man Zero-games)

PS3

  • Mafia II

Xbox 360

  • Mafia II

Deze wekelijkse lijst is onder voorbehoud en kan dagelijks veranderen, het gaat alleen om Europese retail-releases.

Judoka Grol gaat voor open klasse

Henk Grol is binnenkort te zien op het WK judo, dat in Japan wordt gehouden. De voormalig Europees kampioen is al ingeschreven in zijn eigen klasse (onder 100 kilogram), maar wil zich ook in de open klasse laten gelden.

"Ik ga voor twee medailles", aldus een strijdlustige Grol vandaag. "Waarom niet? Natuurlijk moet ik nog worden aangewezen, maar als ik fit ben, zie ik daarin geen probleem."

Toch is het nog maar de vraag of Grol daadwerkelijk in de open klasse in actie komt. In formeel opzicht beslissen de bondscoaches wie aan deze categorie mag deelnemen.

In de klasse onder 100 kilogram geldt Grol in elk geval als één van de grote favorieten. Toch slaagde de judoka er de afgelopen jaren niet in om de gouden plak binnen te halen. In 2008 lukte dit hem nog wel, maar in de jaren daarna moest hij het met een zilveren plak doen. Dit had namelijk te maken met het feit, dat hij geblesseerd in de finales van het WK 2009 en EK 2010 stond.

Grol: "Nu ben ik fit en ga ik ervoor. Ik ben niet blessuregevoelig. Tien jaar lang heb ik nergens last van gehad, nu had ik twee keer achter elkaar pech. Dat is het. Meer niet."

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 15-08-2010 t/m zaterdag 21-08-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Dance on Broadway is snel gevlucht toen het gevaarlijke duo Kane & Lynch om de hoek kwam kijken want Kane & Lynch zijn de hoogste binnenkomers op plaats één en vier. Daarnaast zien we een aantal stevige stijgers in de lijst waarvan Prince of Persia: The Forgotten Sands het meest stijgt met 22 plaatsen van 39 naar 17. De grootste daler van de week is Call of Duty: Modern Warfare 2 met 22 plaatsen van 14 naar 36.

De lijst bestaat uit tien Wii-games, veertien Xbox 360-games, zes PlayStation 3-games, twee PC-games, nul PSP-games en acht DS-games.

Top40

'Hushovd en Haussler naar Team Garmin'

Er gaan hardnekkige geruchten dat vier renners van Cervélo Test Team op het punt staan om naar Team Garmin over te stappen. Het gaat naar verluidt om Thor Hushovd, Heinrich Haussler, Andreas Klier en Roger Hammond.

Cervélo Test Team verloor in een eerder stadium kopman Carlos Sastre al. De Spanjaard koos ervoor om zijn carrière voort te zetten bij de nieuwe Geox-formatie, waar ook Mauricio Ardila, Dmitri Kozonchuk en Denis Menchov (allen Rabobank) zullen gaan rijden.

Vooralsnog lijkt het vertrek van het kwartet een speculatie, aangezien de ploegleiding van zowel Cervélo Test Team als Team Garmin geen commentaar wilden geven.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 14-08 tot en met 20-08-2010.

Red Dead Redemption voor de Xbox 360 verlaat de lijst en Art Academy komt binnen op plaats negen. Verder verandert er eigenlijk heel weinig. Starcraft II blijft het goed doen in Nederland.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PC
Starcraft II: Wings of Liberty
1
4
2 Wii
Super Mario Galaxy 2
3 11
3 Wii
Mario Kart 2 7
4 PS3
Red Dead Redemption 4 14
5 Wii
New Super Mario Bros 5 38
6 PS3
Call of Duty: Modern Warfare 2  6 20
7 DS
Pokemon Soulsilver 8
10
8 Wii
Wii Fit Plus 10
4
9 DS
Art Academy
NIEUW 1
10 PC
The Sims 3: Ambities 9 9
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Amerikaan ruziet met fiets

Een man uit Florida is opgepakt, nadat hij ruzie maakte met zijn fiets. Daarbij gebruikte hij een hoop vieze woorden.

Agenten troffen de 68-jarige Richard Bialon aan op de parking van een pompstation. Daar was hij aan het schelden op zijn stalen ros. Klanten van het tankstation namen aanstoot van de vieze woorden die de Amerikaan bezigde. De man zal zich bij de rechter moeten verantwoorden voor openbare dronkenschap.

Rutten doet beroep op Kromkamp

Fred Rutten heeft Jan Kromkamp toegevoegd aan de selectie voor het Europa League-duel tegen FC Sibir Novosibirsk, dat voor morgenavond op de rol staat. De verdedigers van de Eindhovenaren kampen met schorsingen en blessures, waardoor de rechtsback zijn opwachting kan maken.

Rutten vond het geen vreemde gedachte om Kromkamp, die eigenlijk overbodig is, bij de selectie te halen. "Maza is geschorst, Salcido gaat mogelijk weg, dus ik kan niet het risico lopen dat we een tekort hebben aan verdedigers. Jan staat op onze loonlijst en dan vind ik het normaal dat we in deze situatie gebruik maken van hem", liet de oefenmeester tijdens de persconferentie weten.

Kromkamp speelde zijn laatste officiële wedstrijd voor PSV meer dan een jaar geleden. Dat was namelijk de Europa League-wedstrijd tegen Bnei Yehuda.

Man slaat peuter met hark bewusteloos

Een nog onbekende man heeft gistermiddag een tweejarig kind met een hark bewusteloos gemept. Dat gebeurde in een speeltuintje in het Brabantse Boxtel.

Het jochie uit Best was met zijn broertje aan het spelen aan de Monteverdistraat. Zijn moeder kwam kijken toen hij hard aan het brullen was. Op dat moment was de man met de hark nog in het speeltuintje aanwezig. Tegenover de moeder gedroeg de man zich eveneens boosaardig. De gewonde peuter werd naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft een signalement van de mepper verspreid. Het gaat om een tengere blanke man van circa 1.80 meter. Hij is  tussen de 45 en 50 jaar oud en ging gisteren gekleed in een donkere broek met een beige T-shirt. Wie tips heeft kan bellen met de politie op telefoonnummer 0900-8448.

Tumor van 25 kilo verwijderd uit baarmoeder

Argentijnse artsen hebben deze week een bijzondere operatie uitgevoerd. Zij hebben een vrouw van een tumor van ruim 25 kilogram verlost. De arme vrouw torste het enorme gezwel mee in haar baarmoeder.

De tumor ontstond anderhalf jaar geleden en wist in die tijd uit te groeien tot een flinke jongen. Volgens de hoofdchirurg was het gezwel zo groot, dat het leek of de 54-jarige vrouw zwanger was van een vijfling. Volgens de artsen is het dan ook de grootste tumor ter wereld.

"Zoiets heb ik in de 34 jaar dat ik arts ben nog nooit eerder gezien", verklaarde dr. Oscar Lopez na afloop van het helse karwei. "Het gewicht is vergelijkbaar met dat van een vierjarige jongen."

De vrouw, wier identiteit niet wordt vrijgegeven, verliet het ziekenhuis in de buurt van de hoofdstad Buenos Aires maar liefst 32 kilo lichter dan dat zij er gekomen was. De vrouw herstelt nu thuis van de ingreep.

Tanzania plant snelweg door Serengeti

De Serengeti in Tanzania is een uitgestrekte vlakte met hier en daar een acaciaboom of een waterput, waar gnoes en zebra's zich verzamelen voor hun jaarlijkse migratie. Dit wonder der natuur dreigt te worden getekend voor het leven als de Tanzaniaanse regering doorgang verleent voor de aanleg van een snelweg door het reservaat, waarschuwden natuurbeschermers vandaag.

De Sociëteit voor Wildbeheer (WCS) en de Zoölogische Sociëteit van Londen riepen Tanzania op het plan te heroverwegen. "De Serengeti is een van de laatste plekken ter wereld waar nog grote migraties van hoefdieren plaatsvinden", zei James Deutsch van de WCS. "Om dit natuurwonder te bedreigen zou een tragedie zijn."

Tanzania wil een 420 kilometer lange snelweg aanleggen tussen Arusha, nabij de berg Kilimanjaro, en Musoma, bij het Victoriameer. De weg moet in 2012 gereed zijn. De route doorsnijdt het noorden van de Serengeti, waardoor zo'n twee miljoen gnoes en zebra's worden afgesneden. Zij migreren jaarlijks vanuit het zuiden naar de noordelijke Serengeti in Kenia.

Volgens de regering is de weg bittere noodzaak om het westen van het land te verbinden met de commerciële centra in het oosten.

Webb: "Ik had De Jong rood moeten geven"

Howard Webb, de scheidsrechter van dienst tijdens de finale van het WK voetbal, kreeg na afloop een storm van kritiek te verduren. Toch is de leidsman van mening dat hij één situatie graag anders af had willen handelen.

Webb floot in Johannesburg de finale tussen Nederland en Spanje, waarin Nigel de Jong een harde overtreding op Xabi Alonso maakte. De arbiter deed de overtreding af met een gele kaart, maar had deze achteraf gezien zwaarder willen bestraffen. "Ik heb de wedstrijd teruggekeken en er zijn niet veel beslissingen die ik terug zou willen draaien. Ik zou achteraf wel de kleur van de kaart willen veranderen die ik destijds gaf aan De Jong voor zijn tackle."

Op de televisie zag Webb uiteindelijk pas dat zijn eindoordeel verkeerd was. "Nu ik de overtreding van De Jong vaker heb kunnen zien in de herhaling en vanaf meerdere camerastandpunten ben ik er zeker van dat het een rode kaart had moeten zijn," liet hij weten.

De scheidsrechter was echter niet van mening dat het een 'grote' fout was. "Mijn beslissing destijds had niets te maken met dat ik geen speler weg wilde sturen tijdens een finale, maar wel met het zicht wat ik had op de overtreding."


Een filmpje van de bewuste overtreding

Bewoners Delft weer terug naar huis

De bewoners van de 22 ontruimde woningen in Delft kunnen weer naar huis. Het verdachte pakketje dat woensdagochtend vroeg onder een auto aan de Syriesingel werd gevonden, is verwijderd. Ook de auto is weggehaald voor het verdere onderzoek, meldt de politie.

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat onderzoeken wat er in het pakketje zit. Het duurde lang voordat het pakket was weggehaald en het gebied weer kon worden vrijgegeven. "Het pakketje was lastig te verwijderen", zei de politiewoordvoerder hierover op Radio 1.

Voor de verkenning van het pakket werd een zogenoemde wheelbarrow ingezet, een speciale explosievenrobot die geïmproviseerde explosieven kan herkennen. Ook de auto's die direct naast de betreffende auto stonden werden uit voorzorg onderzocht.

Het pakket werd gevonden nadat rond 05.30 uur een melding bij de politie was binnengekomen dat er iets verdachts onder de auto zat. Na de vondst werden 22 woningen ontruimd en werd het tramverkeer in de omgeving stilgelegd. De buurtbewoners werden opgevangen in buurthuis Hofstede.

Van wie de auto waar het pakketje onder zat is, wordt nog onderzocht. Buurtbewoners hadden tegen RTV West gezegd dat de betreffende auto van iemand met connecties in het criminele circuit is. "De auto is van iemand die daar woont. We weten wie dat is en hebben veel geruchten gehoord. Dat gaan we nu eerst onderzoeken." De politie heeft hiertoe onder meer een groot buurtonderzoek opgestart.

Aanhoudingen na vondst wapens en drugs in kroeg

Bij een huiszoeking in een horecagelegenheid en een woning daarboven in Den Bosch zijn agenten woensdag op zes wapens gestuit. Ook werden softdrugs en versnijdingsmiddel gevonden. Twee mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

De politie verrichtte de huiszoeking na een tip dat er mogelijk een vuurwapen in het pand aan de Rijnstraat zou liggen. Van de gevonden wapens bleek er één een scherpschietend vuurwapen. Er werd ook bijbehorende munitie aangetroffen. De vijf andere wapens worden nog onderzocht. Mogelijk zijn het nepwapens.

De aangehouden verdachten zijn de 53-jarige en 60-jarige bewoners van het pand. Zij zitten vast voor verder onderzoek.

Ruiz: "Intentie is om te blijven"

De kans is groot dat Bryan Ruiz dit seizoen gewoon bij FC Twente zal blijven. Na het behaalde kampioenschap van de Tukkers was er erg veel aandacht voor de aanvaller van Costa Rica.

"We hebben een goed gesprek gehad en duidelijke afspraken gemaakt. Ik heb aangegeven dat het mijn intentie is om bij FC Twente te blijven, voornamelijk ook omdat de club in de Champions League speelt. Elke voetballer wil daar spelen en ik wil mij daar laten zien", lichtte Ruiz toe.

De aanvaller kwam vorig jaar zomer naar FC Twente en kroonde zich prompt tot een belangrijke speler. In het afgelopen seizoen was hij op een aantal momenten erg belangrijk en was hij met 24 doelpunten clubtopscorer.

Vooralsnog lijkt het er in elk geval op dat FC Twente voorlopig nog over Ruiz kan beschikken. "Ik verlaat FC Twente alleen als zich een club meldt uit een van de vier grote competities die ook in de Champions League speelt. Ik wil namelijk graag op het hoogste Europese podium spelen", aldus de aanvaller.

"De club weet wat mijn ambities zijn en ik zal FC Twente niet voor de eerste de beste club verlaten. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor het geld kiezen, maar alleen voor de sportieve ambitie. Momenteel ben ik daar echter niet mee bezig. We bouwen bij FC Twente aan een nieuw team en we groeien steeds beter naar elkaar toe. Ik richt mij nu op FC Twente en zie verder wel wat de toekomst mij gaat brengen."

[Video] 'Shouf Shouf'-acteur heeft ruzie met Marokkaan

Op internet is een bijzonder filmpje opgedoken van Mimoun Ouled Radi. Hierin is te zien hoe de acteur, zelf van Marokkaanse komaf, het aan de stok krijgt met een Marokkaan.

Mimoun, bekend van de film en de serie 'Shouf Shouf Habibi', wordt in de video geïnterviewd door de Amsterdamse multiculti-zender MTNL 020. Ineens wordt tijdens de opnames in Amsterdam-Oost een Marokkaanse jongen op een scooter aangehouden door de politie. Mimoun vertelt de interviewer dat hij het belachelijk vindt dat een Marokkaan op een scooter juist wordt aangehouden terwijl hij waarschijnlijk gewoon bezig is met zijn krantenwijk.

Dan krijgt de scooterrijder in de gaten dat hij wordt gefilmd. "Wat doe je sukkel! Wat doe je, oprotten man!", schreeuwt de jongen naar Mimoun. "Je moet niet filmen!" Als het ventje de acteur begint uit te schelden voor 'zwerver'. knapt er iets bij hem. Mimoun loopt op de jongen af en zegt dat deze hem moet respecteren.  In plaats van de acteur te respecteren dat hij het wel ver heeft geschopt, begint hij Mimoun te bedreigen.

De acteur krijgt al snel bijval van enkele omstanders. De jongen druipt al snel af, terwijl Mimoun nog even een praatje maakt met de politie. De agenten geven hem te kennen dat ze blij zijn dat hij de jongen van repliek heeft gediend.


Geert, kom er maar in!

Ooijer: "Na de WK-finale brak iets bij mij"

André Ooijer speelde deze zomer met de gedachte om te stoppen met voetbal. De 36-jarige verdediger ging echter aan de slag bij Ajax.

"Na de verloren finale tegen Spanje leek er iets te breken bij mij", verklaart Ooijer tegenover Voetbal International. "Ik zat daar in Johannesburg op het veld, voelde me compleet leeg en dacht: ik heb er genoeg van." De geroutineerde centrale verdediger wist op dat moment dat zijn contract bij PSV niet zou worden verlengd.

"Ik kon me met geen mogelijkheid voorstellen dat ik me opnieuw zou kunnen opladen voor een volgend seizoen. Toen heb ik alles naast me neergelegd. Ik bedacht me hoe ik had laten zien nog op het hoogste niveau mee te kunnen. Met de kwartfinale tegen Brazilië natuurlijk als hoogtepunt", aldus de Amsterdammer.

"Precies in de periode dat de positieve punten weer gingen overheersen, belde Ajax-.trainer Martin Jol", zegt Ooijer, die niet uitsluit nog voor Oranje uit te willen komen. "Voor mezelf speelt het Nederlands elftal nu niet. Het is een natuurlijk proces dat oudere spelers worden vervangen door een nieuwe lichting."

De mandekker van Ajax weet dat het lastig wordt om zich in de defensie te nestelen bij het Nederlands elftal. "Joris Mathijsen en John Heitinga kunnen nog jaren mee in het centrum, daarachter is Jeffrey Bruma een groot talent. Ik concentreer me nu op Ajax, maar je weet nooit hoe het gaat lopen", besluit Ooijer.

Geen fans voor FC Oss in uitduels

De fans van FC Oss mogen niet meer meereizen met hun club tijdens uitwedstrijden in de Topklasse en de KNVB beker. Dit hebben de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en de Brabantse formatie vandaag besloten.

De KNVB en FC Oss hadden vandaag een onderhoud. De aanleiding hiervoor waren de problemen rondom het duel tegen De Treffers, dat afgelopen vrijdag werd gespeeld. De maatregel geldt in elk geval tot 1 december 2010.

Daarnaast moet FC Oss in de komende periode een plan van aanpak opstellen, waardoor het in de toekomst weer mogelijk moet zijn om supporters mee te nemen naar uitwedstrijden.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit

Leukemans wint Druivenkoers Overijse

Björn Leukemans heeft in het Belgische Overijse zijn eerste overwinning van 2010 behaald. De renner uit Bevel won na 198km de Druivenkoers voor ploegmaat Marco Marcato.

Leukemans en Marcato reden in de laatste vijftien kilometervoorop met de Belg Preben van Hecke. De drie waren weggereden uit een kopgroep van tien waar ook Johnny Hoogerland en Frederik Veuchelen deel van uitmaakten. Achter de drie leiders werd Johnny Hoogerland vierde. De Zeeuw reed vanaf het begin van de koers in de aanval en bevestigde zijn vorm.

Ploegleider Hilaire Van Der Schueren was verheugd: "De ploeg reed in Plouay fantastisch maar het geluk ontbrak daar, vandaag zetten de mannen de vorm om in resultaten." De zege van Leukemans was de twaalfde overwinning voor de blauwgele formatie in 2010.

Werkstraf geëist tegen spionerende agent

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een werkstraf van 240 uur geëist tegen een Marokkaans-Nederlandse politieman uit Capelle aan den IJssel die informatie zou hebben doorgespeeld aan Marokko. Justitie verdenkt de inmiddels ontslagen brigadier ervan tussen 2006 en 2008 voor Marokko te hebben gespioneerd.

Volgens justitie is de strafeis laag, onder meer omdat de man door de berichtgeving in de media en het verlies van zijn baan al zwaar gestraft is. Bovendien gaat het volgens het OM niet om staatsgeheimen, maar alleen om privacygevoelige informatie uit politieregisters. Verder zou hij door Marokko onder druk zijn gezet om mee te werken.

Eerder leek de man 'slechts' ontslagen te worden, maar nadat Nova aandacht had besteed aan de zaak werd hij alsnog vervolgd.

De uitspraak volgt over twee weken.

Kinderlokker geeft 'Jackass' de schuld

De rechtbank van het Australische Brisbane heeft een 29-jarige man tot anderhalf jaar cel veroordeeld. De man probeerde een veertienjarig meisje het bed in te krijgen, dat echter een undercover agent bleek te zijn. De pedofiel zegt te zijn geïnspireerd door het eens zo populaire MTV-programma Jackass.

De pedofiel had de afgelopen tijd contact gehad met het 'meisje' dat hij had ontmoet via twee sociale netwerksites. De aanklager beschreef tot in detail hoe de onwetende man al die tijd contact had gehad met de lokagent. Zo gaf hij aan graag met haar te willen vrijen omdat ze 'zo verdomd lekker en jong' was. Ook stuurde de man via de webcam geschoten foto's waarop hij masturbeerde op het 'meisje'.

Na dit webcamincident deed de politie een inval bij de man en sloeg hem in de boeien. Volgens zijn advocaat bedoelt zijn cliënt het helemaal niet zo slecht. De internetheld is namelijk een kluizenaar, en gebruikt het wereldwijde web als communicatiemiddel. Daarbij is de man geen pedofiel, maar is hij depressief en lijdt hij aan angststoornissen.

Aan zijn psycholoog zou de man hebben verteld dat de toenaderingspoging slechts een geintje was, dat hij had afgekeken van het programma Jackass. De rechter wilde hier echter niet in meegaan. Om de man af te schrikken, legde hij de beste man een celstraf van anderhalf jaar op.


Jackass: do not try this at home!

Maij-Weggen vreest splitsing CDA

Ook Hanja Maij-Weggen is tegen samenwerking met de PVV. Die zou wel eens kunnen leiden tot een splitsing in het CDA, waarschuwt de partijprominent woensdag. "Steun van de partij van de heer Wilders vind ik geen goede optie voor het CDA."

De oud-minister van Verkeer en Waterstaat volgt de huidige onderhandelingen over het rechtse minderheidskabinet 'met flinke zorg'. "Ik hoop dat men uiteindelijk constateert dat het toch niet kan en niet goed is, ook niet goed voor het CDA", zei ze tegen Omroep Brabant. "Ik zou heel erg verbaasd en verrast zijn als hier een positief akkoord uit zou komen en ik vind het ook eigenlijk onwenselijk."

De oud-commissaris van de koningin in Noord-Brabant vindt samenwerking met de PVV bezwaarlijk, omdat het 'geen echte democratische partij' is, die er bovendien andere opvattingen dan het CDA op nahoudt over de rechtsstaat, de rechten van burgers en Europese samenwerking.

Mocht CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen het eens worden met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (VVD), dan voorziet Maij-Weggen problemen. Ze denkt dat haar partij 'gespleten' zal raken omdat een deel van de partijleden echt niet wil samenwerken met de PVV, een deel zich erbij neer zal leggen en maar een 'klein deel' de coalitie zal toejuichen. "Ik denk dat de partij het heel moeilijk zal krijgen."

Nog drie Afghanen doen zelfmoordpoging in cel

Ook drie andere leden van de Afghaanse familie die eind juli werden opgepakt hebben geprobeerd in een gevangenis zelfmoord te plegen. Hun pogingen zijn niet gelukt. Ze verkeren niet in levensgevaar en zitten momenteel weer in een gevangenis, meldt het Openbaar Ministerie in Breda woensdag.

Dinsdag werd bekend dat een ander lid van de familie vrijdag in een gevangenis in Vught heeft geprobeerd een einde aan zijn leven te maken. Hij ligt in coma in een ziekenhuis. Twee dagen eerder pleegde zijn 28-jarige oudere broer zelfmoord in een gevangenis in Breda. Waarom de familieleden een einde aan hun leven willen maken, is nog onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie heeft de Rijksrecherche gevraagd een onderzoek te doen naar de zelfmoordpogingen. "Er wordt altijd onderzoek ingesteld na zo'n poging, maar omdat het nu gaat om vijf gevallen die verspreid over het hele land gevangen zitten, is besloten het onderzoek vanuit een centraal punt te laten plaatsvinden", vertelt een zegsvrouw van het OM in Breda.

In het onderzoek onder leiding van het OM in Den Haag wordt samengewerkt met de Dienst Justitiële Inrichtingen, die de gevangenissen in Nederland beheert.

De vijf die een zelfmoordpoging ondernamen behoren tot de acht familieleden uit Tilburg die 26 juli werden opgepakt op verdenking van de gijzeling van een 56-jarige Afghaanse man op 2 mei in Ledeacker. Vijf familieleden worden er daarnaast van verdacht op 23 juli in Bladel twee mensen zwaar te hebben mishandeld.

De acht, zeven mannen en een vrouw, werden 29 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat ze langer mochten worden vastgehouden.

Willem II loopt gedroomde inkomsten mis

Willem II ontvangt niets uit het transfergeld dat is betaald voor de oud-spelers Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui. AZ heeft beide spelers verkocht onder de prijs die de Alkmaarders destijds aan Willem II hebben betaald en daarom komt in Tilburg alleen een kleine opleidingsvergoeding terecht.

Interim-directeur Paul Bottelier van Willem II heeft dat vandaag desgevraagd gezegd. De noodlijdende Tilburgse club hoopte een deel van de 2,4 miljoen euro schuld weg te poetsen met inkomsten uit de transfers van de voormalig sterspelers. "Maar AZ houdt kennelijk uitverkoop en dat betekent voor ons weer een zeer grote tegenvaller", zei Bottelier. De opleidingsvergoeding komt neer op ongeveer 40.000 euro.

Mounir El Hamdaoui voetbalt inmiddels bij Ajax. Moussa Dembélé vertrok naar Fulham.

Circusdirecteur laat leeuw achter in busje

Waar kun je een leeuw 's nachts beter achterlaten dan in een vuil busje op een parkeerplaats? Dat was de gedachte van een circuseigenaar in het noorden van Kazachstan, die na een dag lang rijden besloot een uiltje te gaan knappen. De leeuw had hij eerder op de dag gekocht, zei de politie woensdag.

Een andere persoon die zijn voertuig kwam ophalen, schrok zich een hoedje toen hij de leeuw in het busje zag liggen. De politie nam het roofdier in beslag, maar liet weten het terug te zullen geven aan de circusdirecteur.

Dopingzaak houdt Petacchi mogelijk uit Vuelta

Alessandro Petacchi verschijnt zaterdag mogelijk niet aan de start van de Ronde van Spanje. De winnaar van de groene trui in de Tour de France werd door het Italiaans olympisch comité Coni gehoord in een dopingzaak rondom de omstreden arts Filippo Manelli. De 36-jarige Italiaan zou zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van het verboden middel perfluorocarbon, dat bedoeld is om bloed te verdunnen.

Als het Coni voldoende aanwijzingen heeft, kan het Petacchi direct op non-actief stellen. De renner ziet het zelf niet al te somber in. "Ik heb alles rustig uitgelegd en op alle vragen antwoord gegeven", keek hij terug op de besloten zitting, die ongeveer twee uur in beslag nam. "Ik hoop dat ze me laten starten in de Ronde van Spanje."

De zaak kwam in april aan het rollen bij een onderzoek naar Lorenzo Bernucci, een ploeggenoot van Petacchi bij Lampre. Een huiszoeking bij Petacchi leverde niets op, maar de onderzoekers zouden ook opgenomen telefoongesprekken tussen de Italiaanse sprinter en dokter Manelli als bewijs achter de hand hebben. Van een positieve dopingtest is echter geen sprake.

Een schorsing betekent voor Petacchi vermoedelijk het einde van zijn carrière. In 2008 stond de topsprinter al bijna het hele jaar aan de kant omdat hij de dopingregels had overtreden. Bij een nieuwe veroordeling behoort een levenslange schorsing tot de mogelijkheden.

Concert Robin Gibb verplaatst naar oktober

Robin Gibb staat in oktober in de Amsterdamse Heineken Music Hall. De Bee Gees-zanger zou oorspronkelijk 31 augustus een optreden geven in de hoofdstad, maar moest afhaken vanwege problemen met zijn gezondheid. Het vervangende concert vindt 22 oktober plaats.

Concertorganisator Mojo laat woensdag weten dat reeds gekochte kaarten geldig blijven voor de nieuwe datum. Bezoekers die niet in staat zijn het concert op 22 oktober bij te wonen, kunnen hun geld terugkrijgen.

Gibb onderging vorige week een succesvolle maagdarmoperatie. De komende weken moet de 60-jarige zanger het rustig aan doen. In 2003 overleed zijn broer Maurice aan de gevolgen van een darmaandoening.

Concert Robin Gibb verplaatst naar oktober
Concert Robin Gibb verplaatst naar oktober (Foto: Novum)

Brandstichting wegens weggegooid speelgoed

Een dertigjarige Japanner heeft vorig jaar zijn ouderlijk huis in brand gestoken. Yoshifumi Takabe heeft dinsdag in de rechtbank verklaard dat hij het niet kon verkroppen dat zijn moeder zijn lievelingsspeelgoed weggegooid had.

Takabe bezat honderden dozen vol poppetjes uit een animatieserie. Zijn moeder had een aantal exemplaren weggegooid, waarna de man door het lint ging. "De figuren zijn mijn levenspartners, ik wilde met ze sterven in de vlammen," verklaarde de Japanner. Hoewel de woning door de brand volledig verwoest werd, raakte niemand gewond.

'Mogelijk dopinggebruik bij Franse WK-ploeg van 1998'

De Franse krant Le Parisien komt vandaag met het verhaal naar buiten dat verschillende Franse voetbalinternationals voor het WK van 1998 verdachte bloedwaarden lieten optekenen, wat zou kunnen wijzen op dopinggebruik. Het zouden internationals betreffen die op dat moment bij Italiaanse clubs speelden.

De uitspraken werden gedaan door een voormalige ploegarts (2004-2008) van Les Bleus, Jean-Pierre Pacet, waarvan donderdag het boek 'L'implosion' verschijnt. In het boek zou Pacet zijn onthullingen doen over de ploeg die in eigen land wereldkampioen werd.

"De analyse van de bloedstalen van verscheidene Franse internationals vertoonde net voor de start van het WK in 1998 afwijkende waarden. Als je dan ook nog weet dat die spelers bij bepaalde Italiaanse clubs speelden, wordt het zaakje helemaal verdacht," vertelde Pacet in het boek. Met het laatste wijst hij op de dopingzaak rond onder andere Juventus in diezelfde jaren.

"Toch wijst een verhoogde hematocrietwaarde niet noodzakelijk op het gebruik van epo. Er waren geen bewijzen, dus heeft men de zaak laten rusten."

De ploegarts van toen, Jean-Marcel Ferret, is verbaasd over de verdachtmakingen van Pacet. "We hebben niets gevonden. Er waren twee lichte afwijkingen in de hematocrietwaarden van de spelers. Maar dat werd toegeschreven aan het zware seizoen dat de spelers achter de rug hadden."

Doden bij vliegtuigongeluk Congo

Een vliegtuigongeluk in het westen van Congo heeft woensdag aan zeker negentien mensen het leven gekost. Volgens de politie hebben twee personen de crash overleefd.

Het vliegtuig, van de lokale vliegmaatschappij Filair, was op weg van Centraal-Congo naar Bandundu toen het neerstortte.

Congo is het onveiligste land ter wereld om in een vliegtuig te stappen. Veiligheidsvoorschriften worden slechts zeer beperkt nageleefd. Er zijn in Congo na decennia van oorlog en corrupt bestuur maar weinig doorgaande wegen zodat de arme bevolking zich echter wel moet verlaten op slecht onderhouden vliegtuigen en boten om te reizen.

Automobilist vijf keer gepakt zonder rijbewijs

Een 25-jarige man is dinsdagnacht in Rotterdam voor de vijfde keer in vijf jaar opgepakt voor het rijden zonder rijbewijs. Hij had ook een vuurwapen in de auto liggen. Daarnaast kon de Rotterdammer zich niet legitimeren. Hij zit in de cel en zijn auto is in beslag genomen, meldt de politie woensdag.

Agenten zagen de man rond 01.00 uur met een kapot linker achterlicht rijden op de Mathenesserdijk en maanden hem om te stoppen. De man gaf eerst de naam van zijn broer op, maar toen hij door de mand viel, vertelde hij zelf dat hij geen rijbewijs had. Later bleek de man al vier keer te zijn aangehouden voor rijden zonder rijbewijs.

[Video] Boulahrouz schiet presentatrice tegen hoofd

Khalid Boulahrouz heeft weer eens van zich laten horen. De Oranje-international schoot tijdens de warming up voor de wedstrijd van zijn ploeg Stuttgart tegen Mainz (2-1 verlies) per ongeluk een bal tegen het hoofd van presentatrice Jessica Kastrop.

Kastrop, in dienst bij Sky Sports, was op dat moment net technisch directeur Fredi Bobic aan het interviewen. Boulahrouz heeft na het voorval zijn excuses aangeboden.

Force India: "Geen problemen in Italië"

Het Formule 1-team Force India verwacht geen problemen tijdens de Grand Prix van Italië. De Indiase renstal moet Aerolab van de rechter ruim een miljoen euro betalen omdat het onterecht intellectuele eigendom van windtunnelmodellen en -data toegeëigend had.

Aerolab dreigde vorige week met beslaglegging van spullen in Monza, maar volgens Force India komt het niet zover. Een woordvoerster van het team meldde dat het team vorig jaar al ruim een miljoen euro aan de rechtbank had betaald in de rechtszaken tegen Aerolab en Lotus. "De rechtbank heeft besloten dat beide zaken apart van elkaar gezien moeten worden en heeft Force India opgedragen de 1.074.000 euro los te maken en de extra kosten bij te betalen. Force India is bezig met het vervullen van die wensen."

Salcido naar Fulham, Bouma mogelijk vervanger

PSV en Fulham zijn akkoord over een transfer van Carlos Salcido naar de Londense club. De Mexicaanse international is zelf nog niet akkoord, maar naar verwachting laat dat niet lang op zich wachten.

PSV kan rond de twee miljoen euro opstrijken voor Salcido, die bij Fulham de derde aanwinst is na Moussa Dembélé en Phillipe Senderos. PSV zal mogelijk Wilfred Bouma als opvolger van Salcido presenteren, die al enige tijd meetraint bij de Eindhovense club.

Australiër ontkent aantijgingen Peter R. de Vries

De Australiër die er door Peter R. de Vries van wordt beschuldigd in 2008 in Honduras een Nederlandse vrouw te hebben vermoord, ontkent. Via zijn advocaten laat Daniel R. weten destijds volledig mee te hebben gewerkt met de Hondurese politie, meldt het Australische persbureau AAP woensdag.

Misdaadverslaggever De Vries werd vrijdag bij het huis van de man aangehouden toen hij hem een brief wilde overhandigen. De Australiër weigerde de brief en belde de politie. Die sommeerde De Vries weg te gaan en arresteerde hem toen hij dat niet deed. Hij werd na 24 uur op borgtocht vrijgelaten.

De Vries denkt dat de verdachte, die destijds als duikinstructeur in Honduras werkte, de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn om het leven heeft gebracht. De inmiddels 31-jarige verdachte mocht Honduras tijdens het politieonderzoek niet verlaten en moest zijn Britse paspoort inleveren. De politie in Honduras wist echter niet dat de man ook een Australisch paspoort had. Daarmee verliet hij alsnog het land.

De misdaadverslaggever moet 7 september voor de rechter komen, maar nog niet zeker is of hij daar bij is.

[Vuelta] Astana zonder kopman naar Sevilla

Astana zal zonder echte kopman afreizen naar Sevilla om mee te doen aan de Vuelta à España. Nadat Alberto Contador had besloten om de ronde niet te rijden en Alexandre Vinokourov rust heeft genomen na zijn Giro- en Tourdeelname, blijft Allan Davis als belangrijkste naam over. Hij zal zich gaan mengen in de massasprints.

De selectie van Astana is als volgt; Assan Bazayev, Allan Davis, Alexandr Dyachenko, Dimitri Fofonov, Enrico Gasparotto, Valentin Iglinskiy, Josep Jufre, Sergey Renev en Andrey Zeits.

Wet moet controle op Facebook voorkomen

De Duitse regering wil een nieuwe wet voorstellen waarmee de privacy van werknemers moet worden beschermd. Met de wet wordt het voor werkgevers verboden om de Facebookpagina's van sollicitanten te controleren. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag gezegd.

Volgens de minister is het onder de nieuwe wet niet meer toegestaan dat een werkgever een sollicitant verplicht 'vrienden' te worden op Facebook, zodat de werkgever in staat is informatie over het privéleven van de sollicitant te bekijken. Het blijft echter wel toegestaan om openbare berichten op internet te bekijken.

De wet moet eveneens clandestiene video-opnames op de werkplek voorkomen. Dit geldt echter niet voor openbare plekken, zoals supermarkten. Camera's zijn wel toegestaan als de employee hiervan op de hoogte is gesteld, maar niet op privéplekken zoals kleedkamers of toiletten.

Het wetsvoorstel wordt nu naar het parlement gestuurd.

Iran test nieuwe raket

Iran heeft woensdag met succes een korteafstandsraket gelanceerd. De raket, een nieuwe versie van de Fateh-110 ('veroveraar' in het Farsi en het Arabisch), is uitgerust met een uiterst nauwkeurig begeleidingssysteem. Dat heeft de Iraanse minister van Defensie Ahmad Vahidi gezegd.

De nieuwe raket kan een grotere afstand afleggen dan zijn voorgangers, die een bereik hadden van een kleine tweehonderd kilometer. Daarnaast kan het wapen zijn doelen nauwkeuriger treffen.

Volgens de Engelstalige Iraanse zender Press TV is de raket negen meter lang.

Kroatië levert moordenaar Servische premier uit

Een man die verdacht wordt van de moord op de voormalige Servische premier Zoran Djindjic en verscheidene andere moorden is door Kroatië uitgeleverd aan Servië. Dat heeft de Servische politie woensdag gezegd.

De man, Sretko Kalinic, werd met een toestel van de Servische regering van Zagreb naar Belgrado gevlogen. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals het afsluiten van het verkeer door zwaarbewapende elitetroepen.

De uitlevering van Kalinic werd mogelijk nadat Servië en Kroatië, gezworen vijanden tijdens de Balkanoorlog, kortgeleden een uitleveringsverdrag tekenden. Het nieuwe verdrag moet voorkomen dat criminele figuren uit de Balkanlanden aan rechtsvervolging ontsnappen door zich in buurlanden verscholen te houden. Kalinic is de eerste Kroatische staatsburger die wordt uitgeleverd aan Servië.

Kalinic werd samen met tien anderen veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de moord op Djindjic, de eerste democratisch gekozen premier van Servië. In 2008 werd de 26-jarige Kalinic veroordeeld tot nog eens veertig jaar cel wegens een aantal maffia-achtige moorden die werden gepleegd door de Zemun-clan die in de jaren negentig en rond de eeuwwisseling actief was.

Roemer heeft alternatief regeerakkoord af

Emile Roemer heeft het regeerakkoord voor een centrumlinkse coalitie af. Volgens de fractievoorzitter van de SP kan het stuk dienen als aftrap voor een regering van CDA, PvdA, SP en GroenLinks.

Roemer kondigde zijn plan begin deze maand aan. Hij wil een alternatief bieden voor het rechtse minderheidskabinet van VVD, PVV en CDA dat momenteel in de maak is. Volgens hem is de centrumlinkse variant nooit serieus onderzocht.

De concept-regeerverklaring wil de SP'er voorleggen aan het CDA-congres dat uiteindelijk beslist of de partij in een minderheidskabinet stapt. Hij speelt hiermee in op de onvrede die heerst in een deel van de CDA-achterban over samenwerking met Geert Wilders.

In het vier pagina's tellende stuk legt Roemer nog eens uit waarom een centrumlinkse coalitie alsnog moet worden onderzocht. Zo zou dit kabinet door een meerderheid van zowel de Tweede als Eerste Kamer worden gesteund, hechten alle vier de partijen aan de democratische rechtsstaat, heeft geen van de partijen elkaar uitgesloten en zou de coalitie kunnen rekenen op een 'beduidend betere relatie' met de vakbeweging.

"Natuurlijk zijn er ook grote ideologische verschillen tussen de vier partijen", schrijft Roemer. Zo staat hij lijnrecht tegenover het CDA als het gaat om de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van de AOW-leeftijd. De verschillen zijn echter overbrugbaar.

"Geen van de partijen zal haar verkiezingsprogramma tot regeerprogramma kunnen maken. Iedere partij zal moeten geven en nemen en in deze coalitie haar eigen weg moeten vinden. Als daarin een balans wordt gevonden, is centrumlinks een levensvatbare optie." Roemer denkt dat zo'n kabinet bijvoorbeeld goed zou kunnen investeren in milieu, duurzaamheid en internationale solidariteit.

Of Roemers regeerakkoord in vruchtbare aarde zal vallen, is nog maar de vraag. Zo heeft PvdA-leider Job Cohen al gezegd alleen heil te zien in een centrumlinkse samenwerking wanneer ook D66 aanschuift.

En waarnemend partijvoorzitter van het CDA Henk Bleker schrijft woensdag in een nieuwsbrief aan zijn leden nog eens dat het rechtse minderheidskabinet waarover fractieleider Maxime Verhagen momenteel onderhandelt 'de enige mogelijkheid' was die overbleef. Andere varianten waren niet mogelijk, omdat andere partijen hiervoor 'allerlei blokkades' opwierpen.

Niettemin laat Femke Halsema (GroenLinks) weten dat zij de pennenvrucht van Roemer een 'prima stuk' vindt, ofschoon het een 'tikkie algemeen' is. "Het demonstreert nog eens dat het CDA alternatieven heeft", twittert zij. "Ben benieuwd naar de reactie van Verhagen."

Roemer heeft regeerakkoord af
Roemer heeft regeerakkoord af (Foto: Novum)

Ribéry accepteert schorsing

Franck Ribéry heeft de schorsing die hij door de Franse voetbalbond opgelegd heeft gekregen geaccepteerd. De aanvaller van Les Bleus moet voor zijn aandeel in de wanprestatie van het nationale team en het gedrag dat er tentoon werd gespreid drie wedstrijden toekijken.

Frankrijk mocht al na de eerste ronde van het toernooi naar huis. Nog voor de derde en laatste groepswedstrijd gespeeld was, werd Nicolas Anelka na het beledigen van bondscoach Raymond Domenech naar huis gestuurd. De selectie weigerde hierop te trainen, waarna de Franse voetbalbond na thuiskomst van de spelers ingreep.

Anelka werd voor achttien duels geschorst, terwijl aanvoerder Patrice Evra vijf duels toe moet kijken. Hij heeft inmiddels gezegd de schorsing aan te gaan vechten. Ribéry mag drie wedstrijden niet voor Les Bleus in actie komen, terwijl Jérémy Toulalan één wedstrijd moet missen.

Nederlander vast in India na harddrugsvangst

In India is een Nederlander aangehouden voor betrokkenheid bij de productie van een grote hoeveelheid synthetische drugs. De Indiase Drugsbestrijdingseenheid NCB onderschepte 8,5 kilo methamfetamine, acht kilo speed, zestig kilo efedrine en een 'enorme hoeveelheid' andere chemicaliën, waaronder 630 kilo efedrinepoeder.

Volgens het Indiase persbureau PTI werd de Nederlander samen met zes Iraniërs, een Colombiaan en een man uit India opgepakt na een inval bij twee drugslaboratoria in Mumbai.

Het zou gaan om een van de grootste onderscheppingen van synthetische drugs ooit in het land.

Reallifesoap Wes en Yo blijkt publiciteitsstunt

Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen zijn toch niet te bewonderen in een reallifesoap. De AVRO verspreidde het nieuws dat het tweetal zich zou laten volgen tijdens hun dagelijkse bezigheden in Milaan, maar het blijkt een publiciteitsstunt te zijn rond een parodie op het koppel.

Het management van het pasgetrouwde stel liet al eerder weten dat er geen realityshow komt. "Er is geen enkel contact geweest met de AVRO." Het noemde het bericht 'complete kul' en ontkende ten stelligste dat de omroep de rechten voor een dergelijk programma heeft verworven. Er werd gelijk gesproken over een 'persstunt'.

Wes en Yo trouwden op 17 juli in Castelnuovo Berardenga, ten zuiden van de stad Florence. Bij het huwelijk waren veel bekende Nederlanders en voetballers aanwezig.

'Parr vervangt Whitmarsh als FOTA-voorzitter'

Het lijkt erop dat Martin Whitmarsh zijn functie als voorzitter van de Formula One Teams' Association neer zal gaan leggen. Volgens het Italiaanse Autosprint zal Williams-baas Andrew Parr de Brit op gaan volgen.

Bij de FOTA zou verder Scuderia Toro Rosso-teambaas Franz Tost Ferrari-teambaas Stefano Domenicali op gaan volgens als vicevoorzitter. Mercedes GP-baas Ross Brawn zal de technische werkgroepen blijven leiden, terwijl Red Bull Racing-teambaas Christan Horner het sportieve deel voor zijn rekening blijft nemen.

Van Agt mogelijk naar D66 of GroenLinks

Oud-premier Dries van Agt overweegt zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen als het congres van die partij een akkoord met de PVV goedkeurt. Hij denkt erover om in dat geval over te stappen naar D66 of GroenLinks, zegt hij woensdag in een interview met het Vlaamse weekblad Knack.

"D66 en GroenLinks zijn in mijn ogen leuke, interessante partijen. Er staat geen C in hun naam, maar er zijn er veel die zeggen dat ze van die C in de naam van het CDA ook nog weinig merken."

Maar Van Agt weet nog niet zeker of het wel verstandig is om als CDA-lid te bedanken, omdat hij dan geen invloed meer heeft op die partij. "Ik vraag me af of het voor de goede zaak dan toch niet beter is om in het CDA te blijven, maar dan als lastpak van jewelste."

Van Vliet wijst al zes renners aan voor WK

Bondscoach Leo van Vliet heeft zes renners aangewezen die in actie zullen komen tijdens de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen in Australië. Lars Boom, Koos Moerenhout, Sebastian Langeveld, Karsten Kroon, Niki Terpstra en Jos van Emden zijn zeker van een plekje.

Van Emden en Moerenhout komen tevens in actie tijdens de tijdrit. Er zijn nu nog drie plaatsen te verdelen voor de wegrit, waarvoor negen renners in aanmerking komen. Laurens ten Dam, Tom Leezer, Steven Kruijswijk, Maarten Tjallingii, Johnny Hoogerland, Wout Poels, Martijn Maaskant, Michel Kreder en Koen de Kort kunnen in de komende weken nog selectie afdwingen.

Hamilton geeft demonstratie op Schiphol

McLaren-coureur Lewis Hamilton zal op 13 september enkele ronden gaan rijden over het platform op luchthaven Schiphol. De hoofdsponsor van McLaren Vodafone organiseert het gebeuren.

Ongeveer honderd mensen, waaronder pers en klanten van Vodafone, kunnen getuige zijn van de demonstratie die de wereldkampioen van 2008 aflegt op de Nederlandse luchthaven. Vodafone zegt over het snelste mobiele netwerk in Nederland te beschikken en het is de bedoeling dat Hamilton de ronden sneller aflegt dan de tijd die het kost om een bestand te uploaden.

"We prepareren momenteel onze demonstratiewagen voor het evenement op Schiphol," meldt McLaren. De exacte locatie van de demonstratie is nog niet bekend. Daarover wordt nog met Schiphol onderhandeld, omdat de luchthaven ten tijde van het spektakel gewoon open blijft.

Kermit de Kikker geschonken aan museum

De originele Kermit de Kikker-pop, die in de jaren vijftig werd gebruikt in de tv-serie 'Sam and Friends', wordt aan het Smithsonian's National Museum of American History in Washington gedoneerd. De weduwe van Jim Henson, de man die de Muppets creëerde, geeft tien poppen uit de jaren vijftig aan het museum.

Het museum beschikt al over de Kermit de Kikker-pop die beroemd werd in 'Sesamstraat' en 'The Muppet Show'. De originele Kermit lijkt echter meer op een hagedis. De pop was vervaardigd van groen vilt van een oude jas en had pingpongballen als ogen.

Andere poppen die aan het museum worden geschonken zijn onder andere Koekiemonster en Oscar.

Homostel mishandeld in Amsterdam

Een homostel is zaterdagnacht in het centrum van Amsterdam belaagd door een groep jongeren. Hierbij zijn de mannen in hun gezicht en buik geslagen en getrapt, maar het duo raakte niet ernstig gewond. Of het hier daadwerkelijk om homogeweld gaat is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de politie woensdag.

Het paar uit Amsterdam stond rond 01.00 uur op het Singel met twee vrienden te praten toen een van de jongens een van de mannen een klap op zijn achterhoofd gaf. Vervolgens begon hij de man uit te schelden waarna een vechtpartij volgde. Volgens een politiewoordvoerder zijn de slachtoffers één keer uitgescholden vanwege hun seksuele geaardheid.

De mannen hebben aangifte gedaan. De daders zijn nog spoorloos. Berichten dat omstanders passief zouden hebben toegekeken tijdens het incident, kon de politie niet bevestigen.

Huizinga betaalt kosten privéjet zelf

Demissionair minister van Vrom Tineke Huizinga (ChristenUnie) gaat de kosten voor het gebruik van een privévliegtuig voor haar terugreis van vakantie terugbetalen aan het ministerie. Dat liet ze woensdagmiddag weten in een verklaring naar aanleiding van ophef over het gebruik van de privéjet. Het gaat om een bedrag van 11.800 euro.

Huizinga liet zich terugvliegen van haar vakantieadres in Italië. Ze was later op vakantie gegaan dan haar collega-ministers. Daardoor dreigde ze de bespreking van de begroting van haar ministerie te missen.

Toen dat in haar vakantie - op 17 augustus - bleek te vallen, was er volgens een woordvoerder van het ministerie geen lijnvlucht meer te vinden. Na de vergadering vloog ze terug naar Italië met een reguliere lijndienstvlucht.

Verschillende Kamerleden lieten zich negatief uit over de 'jetsetminister'. De PvdA en GroenLinks stelden Kamervragen over het onderwerp. De partijen vragen zich af of de regels rond declaraties wel zijn gevolgd.

In de verklaring laat Huizinga weten dat ze de beeldvorming over de kwestie betreurt. Ze wil voorkomen dat die weerslag heeft op het kabinet of haar partij en zegt daarom te hebben besloten de kosten terug te betalen. Ze benadrukt overigens dat er een 'zorgvuldige overweging' aan de terugkeer naar Nederland ten grondslag lag.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom noemde de actie van Huizinga 'een tenenkrommend genante faux pas'. Maar voor haar besluit terug te betalen heeft hij 'respect'. Kamerlid Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) doopte de minister om tot 'Jet Huizinga de jetsetminister'. Ook zij is tevreden over Huizinga's besluit. "Hulde", twitterde ze.

Huizinga betaalt kosten privéjet terug
Huizinga betaalt kosten privéjet terug (Foto: Novum)

THQ bezig met Metro 2033 achievements oplossing

De achievements van Metro 2033 raakten een beetje in knoop bij de release van hun laatste DLC. Deze ‘Ranger Pack DLC’ had voornamelijk een negatief effect op het horror achievement systeem.

THQ is druk bezig te achterhalen waar het probleem precies ligt en zal aan de hand van hun bevindingen zo snel mogelijk met een patch komen die het probleem uit de wereld zou moeten helpen. De THQ woordvoerder  zei het volgende: ”We realize this is frustrating for those of you who have been waiting to enjoy the Ranger Pack DLC, and we ask for your patience as we try to pinpoint the exact issue and solution”.

Nog een beetje geduld dus voor alle achievement-hunters die zich verongelijkt voelen.

Busje met schoolkinderen door trein geschept

Zeker negen Zuid-Afrikaanse schoolkinderen zijn woensdag om het leven gekomen toen het busje waarin zij naar hun school in Kaapstad werden gebracht door een aanstormende trein werd geschept. Vijf kinderen raakten gewond bij het ongeluk dat te wijten is aan de chauffeur. Hij omzeilde de gesloten slagbomen bij een spoorwegovergang.

De trein was vanuit Kaapstad onderweg naar Eersterivier.

Eerste onderzoek bij de spoorwegovergang wijst uit dat daar alles in orde was. De slagbomen sloten toen de trein naderde en ook de knipperlichten werkten. De chauffeur van het busje, die zwaargewond is geraakt, wordt vermoedelijk meervoudige dood door schuld ten laste gelegd, zei de politie.

Enorme regenbuien op komst

Vanaf woensdagnacht tot donderdagavond valt er in grote delen van het land bijna evenveel regen als normaal in een maand. Op veel plaatsen wordt twintig tot veertig millimeter verwacht, maar lokaal kan dat oplopen tot vijftig millimeter, zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline dinsdag.

Tussen 02.00 en 09.00 uur regent het onophoudelijk en zeer hevig in het hele land. Daarna blijft het tot donderdagavond met enkele pauzes ook nog regenen. Normaal gesproken valt er in een maand ongeveer zestig millimeter. Volgens Willemsen wordt dat niveau op een aantal plaatsen benaderd.

De verwachting is dan ook dat de regen tot flinke problemen zal leiden, zoals ondergelopen wegen en volgelopen kelders. De meeste regen komt al 's nachts naar beneden, maar de ochtendspits krijgt ook te maken met veel regen. Op sommige plekken kan aquaplaning voorkomen.

De ANWB en de Verkeersinformatiedienst verwachten donderdagochtend in totaal zo'n 225 kilometer file. Dat is vanwege de vakantieperiode nog niet heel veel, maar vooral bij Amsterdam en Utrecht en daarna in de hele Randstad wordt het druk.

Het KNMI waarschuwt ook voor regen en hevige wind. Ook vrijdag blijft het volgens het weerinstituut in De Bilt nog flink regenen, waardoor deze week de natste van de hele zomer wordt. Vooralsnog is er geen weeralarm uitgegeven. Als de gevolgen van het weer maatschappijontwrichtend dreigen te worden kan dat alsnog gebeuren.

De regen trekt vanaf woensdagavond in een lange strook vanuit het zuidwesten over het land. Dat komt door botsende luchtstromen vanuit het noorden en het zuiden die boven Nederland voor een lagedrukgebied zorgen. De buien hangen nu nog bij Ierland.

[Upd] Verdacht pakketje gevonden in Delft

Na de vondst van een verdacht pakketje op de Syriësingel in Delft zijn meerdere woningen ontruimd en is de weg afgezet. Het pakketje werd in de ochtend gevonden, meldt de politie woensdag.

Hoeveel mensen hun woning hebben moeten verlaten, is niet bekend. Ook is niet duidelijk waarom het pakketje als verdacht is bestempeld.

Update 11.20 uur

Westonline meldt dat het verdachte pakketje door buurtbewoners is gevonden onder de auto van een door de bewoners aangemerkte 'persoon met banden met het criminele circuit'. Er zijn twintig woningen ontruimd, de buurt is afgezet en trams in de directe omgeving rijden niet. De maatregelen lijken voorlopig nog voort te duren.

De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) heeft met een robot het pakketje onderzocht. Ze zijn het nu zelf aan het onderzoeken. De situatie is opgeschaald naar GRIP 1. Op de eerste foto onder het filmpje is de robot te zien.

Update 14.32 uur

De EOD heeft inmiddels meegedeeld dat het na meerdere pogingen nog niet gelukt is om het pakketje los te krijgen. De politie hoopt in de loop van de middag meer duidelijkheid omtrent het pakketje te hebben. De geëvacueerde buurtbewoners zijn ondergebracht in een clubhuis.

Chinees vermoordt drie mensen met bijl

Een man heeft woensdag in de Chinese stad Hechi zijn schoonzus, een jongen van 8 en een meisje van 9 om het leven gebracht met een bijl. Drie anderen -de 72-jarige schoonvader van de moordenaar en twee buren- raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De aanleiding voor de moordpartij zou een scheiding zijn tussen de man, Liang Dongqiu, en zijn vrouw. Liang is inmiddels gearresteerd en door de politie opgesloten.

China is de afgelopen tijd vaker opgeschrikt door steekpartijen, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen. De wortel van het probleem ligt volgens deskundigen in de wijdverspreide frustratie over corruptie en de groeiende inkomensongelijkheid. Bovendien heeft de gemiddelde burger niet de mogelijkheid om via juridische procedures zijn gelijk te halen.

Uit officiële cijfers blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven in China het afgelopen jaar met tien procent is gestegen. Vorig jaar waren er 5,3 miljoen meldingen van moord, roofovervallen en verkrachtingen.

Alonso: "Vakantie is voorbij"

Fernando Alonso is blij dat de vakantie weer voorbij is. De afgelopen weken heeft de Ferrari-coureur zijn batterij op kunnen laden, waardoor hij er nu weer volledig tegenaan wil gaan.

Op zijn weblog op de Ferrari-site schrijft hij: "Na een hectische maand juli kwam de zomerpauze zeer gelegen. Maar drie weken is genoeg om te ontspannen. Nu wil ik de draad weer oppakken."

Alonso kijkt erg uit naar de komende twee races. "Spa is het mooiste circuit van de kalender en Monza is mijn eerste race als Ferrari-rijder voor het Italiaanse publiek. Samen met het historische karakter van de baan, belooft dat een unieke belevenis te worden."

De goede resultaten in Duitsland en Hongarije geven Alonso vertouwen voor de rest van het seizoen: "We moeten het momentum zien vast te houden en na de vakantie op dezelfde manier doorgaan als daarvoor. Ik heb er een goed gevoel bij."

Geen Zwitsers referendum herinvoering doodstraf

Het initiatief van een groep Zwitsers om via een referendum de doodstraf in Zwitserland weer ingevoerd te krijgen, is van de baan. De groep liet woensdag weten dat zij met haar initiatief de aandacht wilde vestigen op misstanden. Zo worden slachtoffers en hun verwanten achtergesteld en is er meer aandacht voor de daders, vindt de groep.

Dinsdag kreeg de groep toestemming om campagne te gaan voeren. Zij kreeg tot 24 februari 2012 de tijd om de honderdduizend handtekeningen te verzamelen die vereist zijn voor het organiseren van een volksraadpleging. De groep zei de doodstraf te willen herinvoeren voor moordenaars die betrokken zijn bij seksueel misbruik.

Het initiatief leidde tot veel opschudding. Zo rees meteen de vraag of de doodstraf wel strookt met de grondwet en in lijn is met de internationale verplichtingen van het land, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Amnesty International zei dat herinvoering van de doodstraf op gespannen voet zou staan met de algemene trend in Europa om de doodstraf juist af te schaffen. Het enige land dat nog steeds executies uitvoert is Wit-Rusland.

Zwitserland schafte de doodstraf in 1942 af. De laatste burger aan wie in Zwitserland een doodvonnis werd voltrokken werd in 1940 onthoofd. De doodstraf bleef wel tot 1992 onderdeel van de militaire rechtspraak, hoewel de laatste executie onder deze wet in 1944 middels een vuurpeloton werd voltrokken.

Yao Jie naar achtste finales WK

Yao Jie is woensdag doorgedrongen tot de achtste finales van de wereldkampioenschappen badminton in Parijs. De Nederlandse was in de tweede ronde met 21-13, 16-21 en 21-15 te sterk voor Kristina Ludikova uit Tsjechië.

Jie had veel meer moeite met Ludikova dan verwacht. De Tsjechische staat 45 plaatsen lager op de wereldranglijst. Ook in de laatste beslissende game ging het gelijk op tussen beide vrouwen. Pas in de slotfase liep Jie uit en pakte de overwinning door de laatste game te winnen met 21-15.

Automobilist schuilt zeker uur in sloot voor politie

Een beschonken automobilist in Haarzuilens heeft zich afgelopen weekend zeker een uur verborgen gehouden in een sloot in de hoop dat agenten hem niet zouden vinden. De man sloeg op de vlucht toen agenten hem wilden controleren, meldt de Utrechtse politie woensdag.

De man reed rond 04.00 uur op de Bochtdijk, op de vlucht voor de politie, met hoge snelheid over een aantal verkeersdrempels. De agenten zagen dat hij zijn auto verderop langs de weg zette en een weiland in rende. Ondanks de inzet van politiehonden werd de man aanvankelijk niet gevonden.

Natte voetafdrukken op het asfalt verraadden dat de man kennelijk de sloot in was gevlucht. De politie bleef in de buurt zoeken en vond hem rond 06.30 uur uiteindelijk zo'n tien kilometer verderop op de 's Gravensloot in Kamerik. Hij zat op een fiets, was kleddernat en zat onder de modder.

Hij bleek ongeveer anderhalf keer zoveel te hebben gedronken als maximaal toegestaan. De man heeft een bon gekregen.

Nog geen beelden schietpartij Arnhem aangeleverd

De politie heeft tot nu toe drie tips binnengekregen over de schietpartij in Arnhem waarbij zaterdag een dode en twee gewonden vielen. Een tipgever beweert beelden te hebben van het incident, maar die zijn nog niet in het bezit van de politie, zegt een woordvoerder woensdag. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan het incident. Onderzocht wordt of de tips bruikbaar zijn.

De schietpartij vond zaterdagavond plaats tijdens het slotfeest van het carnavalsevenement Rio aan de Rijn op de Markt. Hierbij werden drie mensen door kogels geraakt. Een van hen, een 48-jarige man uit Den Haag, overleed aan zijn verwondingen. De twee andere gewonden, een 48-jarige man uit Heerenveen en een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer, werden maandag uit het ziekenhuis ontslagen.

Na het incident werden twee verdachten aangehouden. Een 29-jarige man uit Duiven, de vermoedelijke schutter, en een 32-jarige man uit Arnhem zitten in de cel. Over de motieven achter de schietpartij is nog niets bekendgemaakt.

De politie stelde maandag een website open waarop getuigen beelden kunnen uploaden, maar daar is dus nog niets binnengekomen. Direct na het incident meldden zich al tientallen getuigen, maar de politie vermoedt dat er nog veel meer zijn.

Mertens valt af bij België

Dries Mertens zal volgende maand nog niet zijn debuut maken voor de Belgische nationale ploeg. De aanvaller van FC Utrecht viel af in de selectie voor de EK-kwalificatieduels met Duitsland op 3 september en Turkije vier dagen later.

De Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen kregen wel een uitnodiging. Standaard Luik en Anderlecht zijn beide met vijf spelers hofleverancier van de Rode Duivels.

FIFA: "Noord-Koreaans team niet gestraft"

Volgens de FIFA heeft de nationale ploeg van Noord-Korea geen straf gekregen voor de nederlagen op het WK in Zuid-Afrika. De wereldvoetbalbond was naar aanleiding van beschuldigingen in de Aziatische media een onderzoek gestart maar de bond constateerde dat het team onder leiding van bondscoach Kim Jong-hun gewoon weer in training was.

"De berichten hierover waren volgens de Noord-Koreaanse voetbalbond nergens op gebaseerd. De coach heeft geen straf ondergaan", stelt de FIFA in een verklaring.

De geruchten gingen dat Kim Jong-hun naar een strafkamp verbannen zou zijn. "Met alle beschikbare informatie en na het checken van de bronnen heeft de FIFA besloten om de zaak te sluiten", aldus de FIFA.

Noord-Korea werd kansloos uitgeschakeld op het WK. De ploeg verloor onder meer met 7-0 van Portugal.

Portal 2 uitgelicht in video-interview

Het vervolg op Portal is één van de meest geanticipeerde games van dit moment. Met Portal 2 wil ontwikkelaar Valve ons een uitgebreidere ervaring bieden dan het eerste deel. GLaDOS is weer tot 'leven' gekomen en zal de speler wederom het leven zuur maken met puzzels.

Portal 2 kent een aantal vernieuwingen, waaronder de toevoeging van verschillende soorten gel en een klein robotje dat je zal vergezellen in de singleplayer. De grootste toevoeging is echter de co-op modus. Deze modus is met twee spelers te spelen, die in de huid kruipen van twee robots die getest worden door GLaDOS en zich meer menselijk moeten gaan gedragen. De singleplayer zal ongeveer twee keer zo lang zijn als in Portal en de co-op zal ongeveer de lengte van de singleplayer in de eerste Portal zijn.

Wil je meer weten over de co-op en over andere zaken in de game? Kijk dan even naar het onderstaande interview, waarin Erik Wolpaw ons uitgebreid vertelt over Portal 2. Portal 2 komt in 2011 uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

[Vuelta] Valls niet van start wegens ziekte

Rafael Valls zal wegens ziekte niet starten in de Vuelta a España. De Spaanse klimmer die een goede Tour de France gereden heeft stond aanvankelijk op de startlijst, maar heeft sinds vorige week last van hoge koorts en diarree.

De definitieve diagnose wordt morgen gesteld, maar men gaat uit van klierkoorts. De renner van Footon-Servetto zal worden vervangen door Johnny Walker.

Mourinho: ''Capello ramp voor Engels voetbal''

José Mourinho heeft vandaag flink uitgehaald naar Fabio Capello. Volgens de trainer van Real Madrid zal de nationale ploeg van Engeland nooit prijzen winnen onder leiding van de Italiaanse bondscoach.

''Capello bij Engeland werkt niet. Hij kent de spelers niet en heeft een slechte relatie met ze. Ze zijn bang voor hem'', aldus de Portugese trainer in de Engelse krant The Daily Mirror. ''Het is een ramp voor Engeland. De slechte prestaties zijn de fout van de trainer. En dat is een grote Schande.''

Het is niet onbekend dat Mourinho het goed kan vinden met een aantal internationals. De coach werkte bij Chelsea onder andere samen met Frank Lampard en John Terry. ''De spelers hebben duidelijke instructies nodig. Ze kunnen niet in de war zijn. Je mag niet de hele tijd tegen ze schreeuwen. Ze moeten zich speciaal voelen.''

Engeland beleefde afgelopen zomer een teleurstellend WK in Zuid-Afrika. De ploeg ging roemloos ten onder tegen Duitsland in de achtste finales. Ondanks de slechte prestaties blijft Capello tot en met het EK van 2012 bondscoach van de Engelsen.

 

Capcom leert van racistisch Resident Evil 5

De situatie rond de mogelijk racistische beelden in Resident Evil 5 heeft ervoor gezorgd dat Capcom voortaan kritischer naar zijn games gaat kijken.

"Sinds het incident met Resident Evil 5 zijn we ons bewuster geworden van het belang om nauw bij de productie van een game betrokken te zijn", zegt een woordvoerder van de uitgever tegenover website Gamasutra. "We werken beter samen met onze Japanse gamestudio om ervoor te zorgen dat de beelden voor een westerse markt geschikt zijn."

De controverse rond Resident Evil 5 ontstond vorig jaar toen uitgever Capcom een trailer vrijgaf waarin de blanke hoofdpersoon een dorp vol Afrikaanse zombies neerschoot. De beelden werden door verschillende media als racistisch bestempeld.

Uitgever leert van ?racistisch? Resident Evil 5

Ophef over terreurlessen Australië

Een docente op een middelbare school in het westen van Australië heeft haar leerlingen een klassikale opdracht gegeven om een terroristische aanslag voor te bereiden die aan zoveel mogelijk Australiërs het leven zou kosten. Het was echter niet haar bedoeling terrorisme te promoten, liet het schoolhoofd woensdag weten.

De scholieren kregen de opdracht vorige week in het kader van een lesprogramma over hedendaagse conflicten en terrorisme. Zodra een bericht over de opdracht in de krant verscheen, barstten op de radio en op internetfora felle discussies los, terwijl enkele Australische overlevenden van terreurdaden hun verontwaardiging en woede uitten.

Als onderdeel van de opdracht dienden de leerlingen zich voor te doen als terroristen die hun politieke boodschap moesten uitdragen door een 'nietsvermoedende Australische gemeenschap' te treffen met een biologisch of chemisch wapen. Daarbij moesten zij het tijdstip bepalen waarop ze de aanslag wilden plegen, slachtoffers uitkiezen en deze keuze onderbouwen en uitzoeken welke effecten een dergelijke aanval op het menselijk lichaam zou hebben.

"Jullie doel is de MEESTE onschuldige slachtoffers te vermoorden om jullie boodschap over te dragen", aldus de opdracht.

Het cijfer zou worden bepaald aan de hand van de vraag hoe goed een leerling informatie over terrorisme en chemische en biologische oorlogvoering zou weten te analyseren en of de opgestoken theorie in de praktijk uitvoerbaar zou zijn.

Het departement van onderwijs van West-Australië liet weten dat de achterliggende gedachte van de lessen was, dat scholieren zouden leren over conflict en zaken konden bekijken vanuit het perspectief van anderen. De docente maakte hierbij de fout dat zij haar leerlingen probeerde bij te brengen hoe zij vanuit dat andere perspectief moesten denken, aldus het departement.

Schoolhoofd Terry Martino liet weten dat hij de opdracht heeft ingetrokken toen hij er over hoorde.

Australiërs zijn diverse malen doelwit geweest van terreuraanslagen. Bij de bomaanslagen op een disco op Bali in 2002 verloren veel Australiërs het leven.

Snelheidsduivel raakt motor en rijbewijs kwijt

Een 35-jarige man is dinsdagavond in het Brabantse Maren-Kessel zijn rijbewijs en zijn motorfiets kwijtgeraakt, omdat hij met meer dan tweehonderd kilometer per uur over een weg reed waar tachtig was toegestaan. Dat meldt de politie woensdag.

De snelheidsduivel uit Wamel reed over de Wildsedijk en werd door controlerende agenten tot stoppen gemaand. Die namen het rijbewijs en de motor van de man in beslag.

Tegenstander PSV loopt urenlange vertraging op

FC Sibir Novosobirsk, morgen de tegenstander van PSV in de beslissende play-offwedstrijd voor de Europa League, heeft niet de gewenste voorbereiding gekregen waar men vooraf op hoopte. De Russische ploeg uit Siberië zou vandaag om 11.00 uur landen op Eindhoven Airport, zij het dat de Russen een vertraging van minstens 3.5 uur hebben opgelopen.

Voorlopig staat de aankomst van de selectie gepland om 14.30 uur. De tegenstander van PSV vloog eerst vanuit Novosobirsk naar Moskou, waar ze de vertraging opliepen. Vervolgens gaat de reis verder naar Eindhoven. De training van de Russen zal niet in gevaar komen, want die staat vanavond om 19.00 uur gepland in het PSV Stadion.

'Ajax gaat Braziliaanse talentenjacht organiseren'

Ajax is bezig met het opzetten van een talentjacht voor Braziliaanse jeugdspelers. Dat meldt Lance, een van de grootste sportkranten in het Zuid-Amerikaanse land. De show zou deel gaan uitmaken van een op handen zijnde samenwerking tussen de Amsterdamse club en Fluminense, de huidige koploper in de Braziliaanse competitie.

De talentenjacht moet Football's Next Star gaan heten en zou door Endemol worden geproduceerd. Volgens de krant is het de bedoeling dat het tv-programma niet alleen in Nederland en Brazilië, maar ook in de Verenigde Staten en enkele Aziatische landen wordt uitgezonden.

Veertig jeugdspelers, die geen banden hebben met zaakwaarnemers, zouden in de talentenjacht de kans krijgen om hun kunsten bij Fluminense te vertonen. Na een afvalrace van twaalf tot zestien weken blijven er uiteindelijk twee voetballertjes over. Zij dwingen daarmee een plaats in de jeugdopleiding van Ajax en Fluminense af.

De samenwerking moet Ajax nog meer voordelen verschaffen. Volgens Lance krijgen de Amsterdammers voorrang om jeugdspelers van Fluminense te contracteren.

Of het project daadwerkelijk van de grond komt is twijfelachtig, omdat de vice-voorzitter van Fluminense Alcides Antunes in Lance de voorkeur geeft aan Chelsea als mogelijke partner. Met de Britse club zou zelfs al bijna een overeenkomst zijn. Dat de club ook in onderhandeling is met Ajax zegt hij door mogelijk politieke redenen niet te weten.

Miljoenenstrop na schrappen actiegame This is Vegas

De actiegame This is Vegas is geannuleerd. Uitgever Warner Bros heeft definitief de stekker getrokken uit het project dat al meer dan 33 miljoen euro heeft gekost. Nadat Warner Bros uitgever Midway vorig jaar overnam, werd het stil rond This Is Vegas. De game met een ontwikkelingstijd van bijna drie jaar is volgens een bron van de website CVG nu definitief geschrapt.

This is Vegas moest een open wereld bieden waarin de stad uit de klauwen van een rijke zakenman moest worden gered. Naast het volgen van het verhaal had de speler feesten in dure clubs kunnen geven, goktoernooien mogen organiseren en knokpartijen kunnen opzetten.

Miljoenenstrop na schrappen actiegame This is Vegas
Miljoenenstrop na schrappen actiegame This is Vegas

De Zeeuw: ''CL en Ajax horen bij elkaar''

Demy de Zeeuw laat er geen gras over groeien: Ajax is vanavond na de 1-1 in Oekraïne tegen Dinamo Kiev aan zijn stand verplicht zich te plaatsen vooor de Champions League. In 2006 en 2007 sneuvelden de Amsterdammers tegen respectievelijk Kopenhagen en Slavia Praag, maar zover mag het dit keer volgens de middenvelder van Ajax niet komen. ''Ajax en de Champions League horen bij elkaar'', aldus de 27-jarige winnaar van de Bronzen Schoen. ''Ajax hoort in dit toernooi. Zo'n grote club, met zo'n mooie historie: het is Ajax onwaardig om er niet bij te zijn.''

De Zeeuw blikte aan de vooravond van de return met Dinamo Kiev terug op de heenwedstrijd. ''Het was toch wel een grote teleurstelling, dat we bij een 1-0 voorsprong, met een man meer, zo makkelijk een goal weggaven. Daar hebben we het deze week over gehad. want dat mag niet gebeuren op dit niveau. We stonden niet goed en dat wordt ook door tien man afgestraft.''

Anjema en Atkinson door in Hong Kong

Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson zijn goed begonnen aan de prestigieuze Hong Kong Open 2010. Orla Noom daarentegen kon het goede voorbeeld van haar illustere landgenoten niet volgen en sneuvelde in de eerste ronde.

De als twaalfde geplaatste Anjema moest vol aan de bak in de eerste ronde van het langstlopende squashkampioenschap op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. De 27-jarige Nederlander had veel te stellen met de Egyptenaar Omar Mosaad, maar op de beslissende momenten maakte de Hagenaar het verschil. 13-11, 11-9, 3-11, 11-4.

In de volgende ronde van het PSA Super Series toernooi, waar US$145.000 te verdelen is, staat de vijfvoudig nationaal kampioen voor een zware opgave. Donderdag wacht hem een duel met regerend wereldkampioen Amr Shabana, die het evenement in Hong Kong de afgelopen vijf jaar op zijn naam schreef.

Bij de dames beet de 34-jarige Atkinson het spits af. De wereldkampioene van 2004, momenteel 14e op de mondiale ranglijst, moest hard werken om in een gelijkopgaande partij af te rekenen met de jonge Dipika Pallikal uit India. Het werd 11-9, 11-7, 6-11, 11-9 voor Atkinson, die het morgen in de tweede ronde moet opnemen tegen Jenny Duncalf (2). Atkinson en Duncalf troffen elkaar dit jaar al twee keer eerder.

Tijdens het EK landenteams versloeg de ervaren Nederlandse haar hoger aangeslagen tegenstandster en route naar de historische Europese teamtitel. Een aantal weken later nam de nummer 2 van de wereld revanche tijdens de finale van het EK-individueel.

Orla Noom ging in de openingsronde van het met US$77.000 gedoteerde WISPA Gold kampioenschap onderuit tegen Annie Au (13). De Hoofddorpse, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, kon tot halverwege de games goed meekomen, maar moest vervolgens telkens het antwoord schuldig blijven op de versnelling van de Hongkongse kampioene: 6-11, 9-11, 5-11.

Sneijder wil niet meer weg bij Inter

Wesley Sneijder is begonnen aan zijn tweede seizoen bij Internazionale. Als het aan de middenvelder ligt zal het zeker niet zijn laatste seizoen zijn, want hij zou er totaal geen probleem mee hebben om zijn carrière in Milaan af te sluiten.

"Als ik mijn carrière hier kan afsluiten, zou dat mooi zijn," zei Sneijder op de website van de club. "Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik heb hier perfecte collega's en we hebben alles gewonnen. Waarom zou ik nog vertrekken?"

"Ons team is de kracht. In Madrid beschikten ze afgelopen seizoen over fantastische spelers, maar alleen kun je niet winnen. Daar heb je elkaar voor nodig. Door mijn teamspelers kon ik uitblinken."

Nygaard: "Al 20 man zeker bij Team-Schleck"

Brian Nygaard en Kim Andersen hebben bekend gemaakt dat het nieuwe Luxemburgse team van de gebroeders Schleck al 20 renners hebben gecontracteerd voor het volgende seizoen. Ook is het team verzekerd van voldoende geld om de volgens de UCI-regels benodigde 25 renners te komen.

"We zullen in oktober de eerste vijftien renners aan de UCI bekend maken," zei Nygaard tegen tv2sport.dk. "Het fundament is gelegd en we zijn klaar om volgende maand ook de teamnaam en sponsor bekend te maken."

Er wordt al sinds de Tour de France gespeculeerd over de namen die naast Andy en Fränk Schleck het team zouden versterken. Joost Posthuma lijkt al zeker van een plekje bij de formatie en ook Jakob Fuglsang, Jens Voigt, Linus Gerdemann en Stuart O'Grady zouden de overstap maken.

3J's-gitarist Jaap Kwakman wordt papa

Jaap Kwakman van de 3J's wordt vader. Zijn vriendin, Jenny, is in verwachting. De gitarist van de Volendamse band maakte het nieuws bekend op Twitter.

"Mijn mooie vriendin zal, als alles goed gaat, begin april een mooie moeder zijn", laat een dolblije Kwakman weten. Het wordt het eerste kindje voor de gitarist en zijn Jenny.

De in 1977 geboren Kwakman vormt samen met Jan Dulles en Jaap de Witte de 3J's. De Volendamse heren nemen volgend jaar namens Nederland deel aan het Songfestival in Duitsland.

3J's-gitarist Jaap Kwakman wordt papa
3J's-gitarist Jaap Kwakman wordt papa (Foto: Novum)

Hondurese radiojournalist vermoord

De Hondurese radiojournalist Israel Zelaya is dinsdag door gewapende mannen uit zijn woonplaats San Pedro Sula ontvoerd en uren later vermoord aangetroffen op een suikerrietplantage. Dit heeft de Hondurese politie bekendgemaakt.

Dit jaar zijn in Honduras nu al tien journalisten vermoord.

De 62-jarige Zelaya was commentator bij Radio International in San Pedro Sula. Drie maanden geleden had hij bij de politie aangifte gedaan van brandstichting. Een groep hem onbekende mannen had zijn huis in brand gestoken.

De politie tast in het duister over het motief voor de moord.

Tofste baas - Kwartfinale - Dag 43

Na een zeer spannend gevecht is toch uiteindelijk Psycho Mantis de winnaar geworden van de tweede kwartfinale in het toernooi.

Vandaag hebben we twee kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten.

Ganondorf (Zelda)
Ganondorf, Ganon voor vrienden, de duistere tovenaar en natuurlijk aartsvijand van Link. Deze afstammeling van de Gerudo-clan is zo geobsedeerd door macht, dat hij blijft proberen de Triforce compleet te krijgen, zodat hij zal heersen over Hyrule. Hij heeft twee vormen, die van een mens, en die van een varkensachtig wezen, dat op zijn zachtst gezegd, groot kan worden. Lichtgevende of zilveren pijlen staan niet op zijn wenslijst en ook meesterzwaarden behoren niet tot zijn favoriet.

Red (Pokémon)
De allereerste Pokémon-game, Pokémon Red, was de eerste keer dat we Pokémon konden vangen, konden strijden voor badges en het opnemen tegen onze rivaal. In de games die hierna kwamen, Gold en Silver, konden we als ultieme baas vechten tegen het personage uit de eerste Pokémon-game genaamd Red. Deze was zeer lastig te verslaan met Charizard, Blastoise, Pikachu, Venusaur, Espeon en Snorlax tot zijn beschikking.

ganondorfRed

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Boete voor geveinsde hartaanval

Een Fries heeft een hartaanval geveinsd om midden in de nacht vanaf het Starteiland in het Sneekermeer op het vasteland te komen. De man belde vrijdag 6 augustus, tijdens de Sneekweek, rond 03.15 uur het alarmnummer en zei dat hij een hartaanval had.

De hulpdiensten kwamen direct in actie. Normaal vaart de veerpont niet zo diep in de nacht, maar nu werd uiteraard een uitzondering gemaakt. De 48-jarige man uit Sneek werd op een brancard vervoerd, aan wal stond een ambulance klaar om de man naar een ziekenhuis te brengen.

Eenmaal op het vaste land sprong de man echter van de brancard. Daar bedankte hij het ambulancepersoneel voor de overtocht en vertrok.

De politie heeft de verdachte inmiddels opgespoord. "Wij laten ons niet voor een karretje spannen en de ambulance zeker niet", zegt een woordvoerder. "Je moet er niet aan denken dat er op hetzelfde moment ergens iemand echt een hartaanval heeft en dat de ambulance niet kan komen omdat die al met deze man bezig is."

De woordvoerder heeft nog nooit eerder meegemaakt dat iemand een ambulance inschakelt omdat hij de laatste veerpont heeft gemist. Vanwege de Sneekweek, een zeilevenement, ging de veerpont tot 02.00 uur 's nachts. De man had de laatste pont niet gehaald.

Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse alarmering. Ook worden de kosten die de hulpdiensten hebben gemaakt op hem verhaald. Het gaat om 2246 euro.

Yao Ming mag weer basketballen

Na een jaar vol met blessures heeft Yao Ming toestemming gekregen om weer te gaan basketballen. De Chinese center van de Houston Rockets had een haarscheurtje in zijn rechtervoet, waardoor hij het vorige NBA-seizoen aan zich voorbij moest laten gaan.

"Ik heb lang getwijfeld of ik wel terug kon komen. Daarom ben ik erg blij, al ben ik nog niet in goede vorm. Gelukkig hebben we nog twee maanden tot het nieuwe seizoen begint," zei de 2,29 meter lange Ming die met zijn team volgende maand naar China reist voor een trainingskamp.

Duitse zangeres besmette bedpartner met hiv

De seropositieve zangeres Nadja Benaissa van de Duitse meidengroep No Angels heeft een sekspartner met hiv besmet. 'Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is vast te stellen dat Benaissa de bron voor de infectie was', verklaarde een viroloog woensdag tijdens de rechtszaak in Darmstadt. De 28-jarige zangeres is onder meer aangeklaagd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Benaissa bekende tijdens een eerdere zitting onbeschermde seks te hebben gehad met drie mannen die zij niet van haar besmetting op de hoogte had gesteld, terwijl zij wist dat ze seropositief is. Ze zei er veel spijt van te hebben. Een van de drie is besmet geraakt met hiv. Benaissa hangt meerdere jaren cel boven het hoofd.

No Angels werd in 2000 bekend door een talentenjacht op televisie en geldt als de succesvolste Duitse meidengroep tot nu toe. Benaissa werd vorig jaar april na een concert opgepakt.

Cissé met Feyenoord mee naar Gent

Sekou Cissé is meegereisd met de selectie van Feyenoord naar Gent voor de terugwedstrijd in de play-offs van de Europa League. Cissé heeft al enige tijd last van een teenblessure en is daarom dit seizoen nog geen één keer in actie gekomen voor de Rotterdamse club.

Het is onduidelijk of de spits morgen mee kan doen in de wedstrijd. Feyenoord verdedigt in België een 1-0 voorsprong, nadat Leroy Fer in de heenwedstrijd de bal achter doelman Jorgacevic schoot.

Ontsnapte gevangene weer vast

De gevangene die dinsdagochtend ontsnapte uit een gevangenis in Amsterdam is 's avonds weer aangehouden in een woning in de hoofdstad. Het ging om een man die in voorarrest zat in het huis van bewaring aan de Havenstraat voor een poging tot overval op een winkel. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De man nam rond 04.30 de benen. Hoe hij erin slaagde om uit de gevangenis te vluchten is niet bekendgemaakt. De lokale politie stelde direct een groot onderzoek in, maar kon hem niet vinden.

Een speciale eenheid van het Korps Landelijke Politiediensten die zich bezighoudt met ontsnapte gevangenen trof de man na onderzoek uiteindelijk aan in de woning in Amsterdam. Hij is teruggebracht naar de gevangenis.

[Vuelta] Kreder in selectie Garmin

Michel Kreder zal zoals verwacht met Garmin-Transitions mee gaan naar de Vuelta à España. De jonge Nederlandse renner is in de definitieve selectie opgenomen van de Amerikaanse ProTour-formatie. De selectie bestaat momenteel uit acht man en zal nog worden aangevuld met één renner.

Christian Vandevelde zal de kopman zijn van de formatie voor het klassement, terwijl Tyler Farrar zich zal mengen in de massasprints. Daarnaast zal David Millar zich gaan richten op de tijdritten. Voor de negende plek in de formatie lijkt het onwaarschijnlijk dat de Nederlanders Martijn Maaskant en Ricardo Van der Velde daarvoor in aanmerking komen.

De volledige selectie bestaat uit; Christian Van Develde, David Millar ,Tyler Farrar, Julian Dean, Tom Danielson, Tom Peterson, Michel Kreder en Matt Wilson. Met Kreder zijn er nu vier Nederlanders van de Vuelta, namelijk Kreder, Theo Bos (Cervélo), Sebastian Langeveld en Laurens ten Dam (Rabobank).

Stosur doorstaat eerste test in New Haven

Samantha Stosur heeft op het tennistoernooi in het Amerikaanse New Haven haar eerste wedstrijd gewonnen. De Australische (2) versloeg Sara Errani uit Italië met 6-1, 3-6 en 7-6 (4). Stosur, dit jaar verliezend finaliste op Roland Garros, maakte haar rentree na een armblessure die haar enkele weken aan de kant hield.

Stosur stond tegen Errani bijna twee uur op de baan en kon haar arm daarom goed testen. "In trainingen heb ik de laatste tijd nooit meer dan dertig services geslagen, dus ik ben erg opgelucht dat ik nu nergens last van had", lachte de Australische, die drie matchpoints moest wegwerken voordat ze als winnares van de baan kon stappen.

MindJack

In MindJack speel je met Jim die een overheidsagent is en een grote corporatie moet onderzoeken op corruptie en machtsmisbruik, je wordt hierbij geholpen door Rebecca die toevallig in het geheel terechtkomt. Samen ga je op onderzoek en al snel kom je erachter dat sommige bedrijven over lijken gaan in een bedrijfswereld vol corruptie en machtsmisbruik.

PixelJunk Shooter 2 in beeld

De PixelJunk-serie is een succesvolle serie op het PlayStation Network. Ontwikkelaar Q-Games Ltd. werkt momenteel hard aan het tweede deel van PixelJunk Shooter, een game waarbij je een klein ruimteschip bestuurt en op zoek gaat naar vastzittende werkers.

PixelJunk Shooter 2 neemt ons mee naar nieuwe gebieden met nieuwe gevaren. Vandaag hebben we een video voor jullie waarin we een nieuw soort vloeistof in beeld krijgen. Dit paarse prutje is niet erg goed voor je ruimteschip, dus vermijden is aangeraden. PixelJunk Shooter 2 zal waarschijnlijk later dit jaar uitkomen voor de PlayStation 3.

Tropische storm maakt slachtoffers in Vietnam

De tropische storm Mindulle die dinsdag in het noorden van Vietnam aan land ging heeft daar aan zeker vier mensen het leven gekost. Twintig mensen hebben verwondingen opgelopen en tien mensen worden vermist. De vermisten zijn opvarenden van een vissersboot. Dit hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Door de storm zijn meer dan vierduizend huizen beschadigd geraakt en is ook schade toegebracht aan zo'n 25.000 hectare aan rijstvelden. Tienduizenden inwoners van kustdorpjes in de provincie Ha Tinh waren tevoren uit voorzorg geëvacueerd.

Boven de Zuid-Chinese Zee won Mindulle aan kracht voordat de storm in de provincies Nghe An en Thanh Hoa aan land ging. Mindulle is de derde tropische storm van het seizoen.

Kubica: "Kansen op Spa hangen van F-duct af"

Robert Kubica denkt dat het Formule 1-team van Renault op Spa-Francorchamps alleen goede kansen op een goed resultaat heeft als het de F-duct op een goede manier werkend krijgt. Het Franse team is de laatste van de topteams die het onderdeel op de bolide zet.

Het circuit van Spa leent zich voor de F-duct, omdat er hoge snelheden bereikt worden, maar voor enkele delen van het circuit ook veel neerwaartse druk nodig is. Door de F-duct kan een team de bolide meer neerwaartse druk meegeven, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid op de rechte stukken.

"We hopen dat het meteen gaat werken, zodat we de tijd hebben om het maximale uit het systeem te halen," zei coureur Robert Kubica. "We hebben gezien dat de auto's die met de F-duct rijden meer downforce gebruiken, omdat ze de achtervleugel stil kunnen houden en goede topsnelheid kunnen halen. Het verandert ook de aanpak voor Spa, een circuit waar we allemaal graag op rijden, maar het blijft een baan waar de prestatie van de auto erg belangrijk is."

Löwik moet weg bij Omega Pharma-Lotto

Gerben Löwik zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe ploeg. Zijn huidige ploeg Omega Pharma-Lotto wil met minder buitenlanders gaan rijden en daarom moet Löwik al na een jaar het veld ruimen.

Doordat André Greipel overkomt van HTC-Columbia en diverse niet-Belgen meeneemt moet Löwik weg volgens ploegleider Marc Sergant in De Telegraaf. Over de positie van de andere Nederlander in de ploeg, Michiel Elijzen, bestaat nog onduidelijkheid. Sergant wil hem proberen te behouden, maar beseft zich dat het moeilijk zal gaan worden.

Tweede woning in Amsterdam even gered

De gemeente Amsterdam laat eigenaren van een tweede, goedkope woning enkele maanden met rust. Tot november "wordt geen actief handhavingsbeleid toegepast op tweede woningen", aldus de gemeente woensdag.

Er was de afgelopen tijd wat onrust ontstaan over het bezit van een tweede woning in Amsterdam. Aanleiding was een brief die de dienst Wonen, Zorg en Samenleven (Dienst WZS) in juni aan de eigenaren van 666 leegstaande woningen had gestuurd. Het ging om particuliere woningen die volgens het landelijk puntenstelsel een huurwaarde van 548 euro of minder hebben. Het doel was om kennelijke leegstand in kaart te brengen en daarop actie te kunnen ondernemen.

Sommige eigenaren vreesden dat ze hun woning ter beschikking moesten stellen aan de huurmarkt. De komende maanden brengt de gemeente het tweede woningbezit precies in kaart.

Vaker ongezond gevoel bij lager geschoold werk

Werknemers met lager geschoold werk voelen zich vaak minder gezond dan degenen met hoger geschoold werk. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een op de vijf mensen met beroepen zoals winkelbediende, glazenwasser of vrachtwagenchauffeur voelt zich 'minder dan goed'. Bij degenen die bijvoorbeeld docent, bedrijfsleider of arts zijn is dat een op de tien.

Bij mannen is dit effect sterker dan bij vrouwen. Naarmate mensen ouder worden, voelen ze zich vaker minder gezond. De 25 tot 39 jarigen met lager geschoold werk voelen zich echter ongeveer net zo vaak minder goed als de 50 tot 64-jarigen met hoger geschoold werk (allebei ongeveer dertien procent).

Werklozen voelen zich twee keer zo vaak ongezond als mensen met werk. Niet geheel verrassend voelt driekwart van de arbeidsongeschikten zich ongezond. Alleen jongere arbeidsongeschikten voelen zich vaak nog relatief goed.

Angry Birds wil Hollywood veroveren

De succesvolle iPhone-game Angry Birds wil ook andere markten gaan veroveren. Rovio, het Finse bedrijf achter het spelletje dat meer dan 6.5 miljoen keer is gedownload, gaat zijn vleugels uitslaan naar de wereld van televisie, film, speelgoed en stripboeken.

"Het heeft geen zin om nieuwe spellen te maken als je een hit van dit formaat bezit", zegt Rovio-directeur Mikael Hed in gesprek met entertainmentwebsite variety.com. "Het is veel gemakkelijker om het succes van een bestaande game uit te bouwen dan iets compleet nieuws te bedenken."

De oprichters van het bedrijf zijn de laatste weken bij filmstudio's en producenten geweest om deals te sluiten. Hed hoopt een samenwerking met animatiestudio Pixar aan te gaan. "Zij zijn meesters in het creëren van succesvolle films rond onbekende merken."

Het is niet bekend wanneer het eerste Angry Birds-product op de markt verschijnt. De iPhone-game, waarin spelers met een katapult vogels tegen boosaardige varkens aan moeten schieten, is in meer dan zestig landen de meest gedownloade game voor de iPhone.

Angry Birds wil Hollywood veroveren
Angry Birds wil Hollywood veroveren (Foto: Novum)

Vleminckx: "Slanker in shirt van België"

Björn Vleminckx is dit seizoen met vier goals in drie wedstrijden goed uit de startblokken gekomen. De Belgische spits van N.E.C. kreeg vorig jaar veel kritiek te verduren nadat hij maar acht goals maakte en werd hij ook bekritiseerd om zijn gewicht.

"De club moet straks geld aan mij verdienen," vertelde Vleminckx, die 1,8 miljoen euro kostte in Voetbal International. "Iedereen had meer verwacht. Dat mag ook als je iemand voor zo'n som haalt. Soms deed de kritiek me pijn, niemand vindt het leuk om door de eigen fans te worden uitgefloten."

Vleminckx' gewicht werd ook een discussiepunt. "Als ik niet oplet, weeg ik snel 100 kilo. Maar na een paar weken trainen zat ik op mijn normale gewicht, 84 kilo. Mijn nadeel is ook een beetje dat de shirts van NEC niet getailleerd zijn. In het shirt van de Rode Duivels zie ik er veel slanker uit."

Ook Tankink past voor WK

De Nederlandse selectie voor het wereldkampioenschap wielrennen wordt steeds verder uitgedund. Nadat eerder Robert Gesink en Bauke Mollema al aan hadden gegeven niet te kunnen starten in Australië heeft nu ook Bram Tankink aangegeven niet te willen starten.

Tankink, die eerder dit jaar vanwege ziekte moest afstappen in de Tour de France, zegt dat de wereldtitelstrijd niet in zijn programma past. Net als Gesink zal de Rabobankrenner naar Canada afreizen om daar deel te nemen aan twee ProTour-wedstrijden.

Om daarna nog naar Australië te moeten reizen vindt Tankink teveel van het goede. De renner uit Haaksbergen wil zich richten op Parijs - Tours en de Ronde van Lombardije.

'Risico's door ongecontroleerde opvang jongeren'

Door wachtlijsten bij de reguliere jeugdzorg plaatsen Bureaus Jeugdzorg jongeren steeds vaker bij particuliere bedrijven. Kinderen lopen volgens de Inspectie Jeugdzorg 'onacceptabele risico's' omdat er geen enkel toezicht op deze particuliere opvang is.

Bij deze ongecontroleerde vorm van opvang worden kinderen vaak ondergebracht bij iemand thuis of op een boerderij. De bedrijven beweren volgens de inspectie dat ze crisiszorg, begeleiding en behandeling aanbieden.

Bij veel organisaties zou de winst echter zo belangrijk zijn dat ze er weinig belang bij hebben de opvang zo kort mogelijk te houden. Hoe langer een kind blijft, hoe meer ze er namelijk voor krijgen. Dat brengt volgens de inspectie dan ook onacceptabele risico's met zich mee.

Eerder is afgesproken dat de bureaus kinderen met een jeugdzorgindicatie alleen plaatsen bij instellingen die aan alle wettelijke eisen voor de jeugdzorg voldoen. Dat de bureaus de kinderen toch elders onderbrengen, komt doordat binnen de reguliere zorg vaak geen plaats is.

Het probleem kan volgens de inspectie worden opgelost door een registratieplicht voor alle jeugdzorgaanbieders in te voeren. Alle instellingen die kinderen opvangen zijn dan bij de inspectie bekend. Ook zou het mogelijk moeten worden iemand te verbieden nog kinderen op te vangen.

Gamen in de rijzende zon

"Zoon, weet je wel hoe laat het is? Zet die computer eens uit, die stomme spelletjes ook altijd! Heb je je huiswerk wel af?". Ouders, die niets van spellen moeten weten en ik eigenlijk niets van die klok en huiswerk. Dit moet herkenbaar zijn voor velen.

Toch is dat aan de andere kant van de wereld anders. Ik schrijf deze column zittend op een loungebank, in een hostel met uitzicht op Mount Fuji. Rust, na de 24/7 mentaliteit van Tokio.

FOK!tv - De meiden van de Roze Maandag

FOK!tv bezocht de beruchte Roze Maandag in Tilburg. Inderdaad, een dag speciaal voor de holebi's. Maar ook hetero's zijn er van harte welkom.

Daarom toog Stefan met zijn camera naar de Tilburgse kermis voor een verslag van dit jaarlijkse evenement. Dat hij vooral met beelden van vrouwen terugkwam was te verwachten. Alleen moet hij de volgende keer toch af en toe beter kijken.

 

download als je een trage verbinding hebt. Kijken kan in dat geval in de gratis VLC mediaspeler.

 

Minister laat zich met privéjet ophalen

Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM is vorige week op kosten van haar ministerie met een privéjet heen en weer gevlogen van haar vakantie-adres in Italië naar Den Haag om een kabinetsvergadering over de begroting bij te wonen. De kosten bedroegen 11.800 euro.

Een woordvoerder van VROM heeft een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd.

De ChristenUnie-minister was met haar gezin op vakantie in Italië. Volgens haar woordvoerder stond er in de planning geen begrotingsvergadering voor 17 augustus. Op vrijdag 13 augustus werd dat beraad toch ingelast voor die datum. Toen werd besloten dat Huizinga op en neer zou vliegen van Italië naar Den Haag. Omdat ze geen lijnvlucht kon krijgen, is voor 11.800 euro een privéjet geboekt. VROM betaalde de kosten.

Op Twitter sneren Tweede-Kamerleden over de actie van Huizinga. "Tenenkrommend gênante faux pas van Huizinga. Zo vervliegt weer een brokje vertrouwen in 'de politiek"', stelt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent doet een voorspelling: "Daar komt natuurlijk gedonder van!"

Volgens de woordvoerder van VROM was Huizinga laat op vakantie omdat haar man te maken heeft met de bouwvak. Bij het terughalen van de minister naar Den Haag zijn volgens hem geen interne regels overtreden. "Er zijn geen regels die dit onmogelijk maken." Terugkijkend betreurt de minister het dat de VROM-begroting niet deze week is behandeld, zoals oorspronkelijk de planning was. "Maar het is gelopen zoals het is gelopen", aldus de woordvoerder.

Massagraf met 72 drugsdoden in Mexico

In het noorden van Mexico is een massagraf gevonden met de stoffelijke resten van 72 mensen die het slachtoffer zijn geworden van de drugsoorlog in het gebied. Het massagraf werd in het kustgebied even ten zuiden van de grensstad Matamoros gevonden door mariniers. De mariniers waren daarvoor in een vuurgevecht verwikkeld geweest met leden van een drugskartel, waarbij een marinier en drie verdachten waren omgekomen.

Het massagraf bij Matamoros in de deelstaat Tamaulipas -met de lijken van 58 mannen en veertien vrouwen- is het grootste dat tot nu toe is gevonden sinds het leger op last van president Felipe Calderon eind 2006 een grootscheeps offensief tegen 's lands drugshandelaren inzette.

Elders in het noorden van Mexico zijn nog meer plekken gevonden waar slachtoffers van de drugsoorlog zijn gedumpt. In het gebied woedt een oorlog tussen rivaliserende drugsbendes.

Sinds de Mexicaanse regering een offensief tegen de drugskartels lanceerde zijn al 28 duizend mensen om het leven gekomen.

Robinho: "Ga in Spanje of Italië spelen"

Robinho zal zijn carrière voortzetten in Italië of Spanje. De Braziliaans international werd het afgelopen seizoen door zijn club Manchester City verhuurd aan Santos en gaf aan in zijn geboorteland te willen blijven spelen.

De 26-jarige spits weigerde eerder voor het Turkse Besiktas te gaan spelen. "Met alle respect voor het Turkse voetbal, maar ik ga daar nu niet spelen. Ik voer gesprekken met clubs, al weet ik nog niets zeker. Het enige dat ik kan zeggen is dat het Italië of Spanje wordt."

'Sulejmani wil naar Vitesse komen'

Volgens de nieuwe aanwist van Vitesse, Nemanja Matic, zou Miralem Sulejmani hopen dat hij dit seizoen ook in Arnhem in actie kan komen. Dit vertelde Matic tegen De Telegraaf.

"Ik heb Sulejmani gebeld om bij hem informatie over Nederland en Vitesse in te winnen," zei Matic tegen de krant. "Hij was erg positief over dit land en gaf me het advies naar deze club te gaan. Ik heb hem gevraagd of hij ook naar Vitesse kwam, en hij zei me dat hij graag deze kant op wil komen."

Eergister werd bekend dat Vitesse overwoog Sulejmani, die eerder een verhuur aan West Ham United niet door zag gaan, te huren van Ajax. De nieuwe eigenaar van de bespeler van het Gelredome, Merab Zjordania, zou het volledige salaris van de Serviër willen betalen.

Nuyens dichtbij contract met Quick Step

Het ziet er steeds meer naar uit dat Rabobank ook Nick Nuyens zal laten vertrekken bij de wielerformatie. De Belg is in onderhandeling met Quick Step en ook Saxobank en Cofidis zouden hengen naar de diensten van de klassiekerrenner. Patrick Lefevere ziet Nuyens alvast graag naar Quick Step komen.

"Ik hoop nog steeds dat hij komt," zei de teammanager van Quick Step. "Het zijn moeilijke onderhandelingen, maar het gaat wel. Al ben je pas zeker wanneer het contract is getekend. Met renners weet je het nooit. Maarten Wynants zou ook bijtekeken, maar twee dagen later tekende hij bij Rabobank."

"Ik wil de zaak graag woensdagavond afgerond hebben. De bal legt nu in de kamp van Nuyens. Hij wil voor de start van de Vuelta over zijn toekomst beslist hebben."

Erwin Koeman zegt 'nee' tegen NAC Breda

Erwin Koeman wordt niet de nieuwe trainer van NAC Breda. De voormalig bondscoach van Hongarije vindt dat hij niet klaar is om in Breda hoofdtrainer te worden.

"Niet omdat ik NAC niet zag zitten, maar omdat ik voor mezelf nog niet toe ben aan deze stap", zegt Koeman in het Algemeen Dagblad. "Als ik aan een nieuwe klus begin, wil ik er met honderd procent overtuiging instappen. Dat moment was er nu nog niet."

NAC Breda zoekt een nieuwe coach, omdat Robert Maaskant afgelopen zaterdag plotseling vertrok naar Wisla Krakow in Polen. De naam van Erwin Koeman werd als eerste in verband gebracht met een overstap naar de Brabanders.

Ook Ruud Brood, momenteel werkzaam bij RKC Waalwijk, wordt genoemd. Erwin Koeman was de afgelopen twee jaar bondscoach van Hongarije. De prestaties onder zijn leiding waren beter dan ooit, maar toch slaagde de 48-jarige Zaandammer er niet in om de Hongaren naar Zuid-Afrika te brengen.

Eerder stond Koeman aan het roer bij Feyenoord en RKC Waalwijk.

Sloveens international voor ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft de Sloveen Aleksandar Radosavljevic binnengehaald. De 18-voudig international kwam afgelopen zomer nog uit op het wereldkampioenschap voetbal, waar hij in drie wedstrijden uitkwam.

De middenvelder Radosavljevic zat zonder club, nadat hij eerder dit jaar zeven wedstrijden speelde voor het Griekse Larissa. In de voorbereiding speelde hij een proefwedstrijd voor Crystal Palace, waar hij geen contract verdiende. Het is onbekend voor hoelang Radosavljevic heeft getekend bij ADO.

Cavendish wil schitteren op WK

Topsprinter Mark Cavendish zal de Vuelta gaan gebruiken om zich optimaal voor te bereiden op het WK wielrennen in Australië. De Brit hoopt te gaan schitteren in Geelong, ondanks dat alle critici zeggen dat het parcours te zwaar voor hem zou zijn.

"Zijn ze echt van mening dat ze mij zo makkelijk kunnen lossen?" zei Cavendish tegen Cyclingnews. "Laten we na afloop nog eens praten. Ik ben wel teleurgesteld in het feit dat we maar drie renners mogen opstellen, maar in het verleden zijn er ook veel wereldkampioenen voortgekomen uit kleinere selecties."

Na de Tour de France, waarin Cavendish als vanouds verreweg de sterkste was in de massasprints, heeft de renner van HTC-Columbia het wat rustiger aan gedaan. "Na de Tour de France heb ik even gas teruggenomen. Ik heb flink gegeten en liet de criteriums links liggen. Om goed te zijn op de WK moet ik wel de Vuelta rijden."

Herstel luchtvaartsector vertraagt

De vraag naar passagiers- en vrachtvervoer in de internationale luchtvaart vertraagde in de maand juli. Dat blijkt woensdag uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA publiceerde.

Vergeleken met juli vorig jaar steeg de vraag naar tickets met 9,2 procent. Naar vrachtvervoer was 22,7 procent meer vraag. Maar in juni was er nog sprake van een toename van het passagiersvervoer met 11,6 procent en vrachtvervoer met 26,6 procent.

"De aanhoudende vraag blijft, maar het herstel van de luchtvaartsector is een nieuwe, tragere fase ingegaan", zo meldde de organisatie. IATA constateerde voornamelijk in Europa en Noord-Amerika een fragiel consumentenvertrouwen door het banenloos herstel van de economie. "Dit heeft direct effect op de recreatiesector en vrachtvervoer."

Bijeenkomsten voor slachtoffers misbruik kerk

De commissie-Deetman organiseert dit najaar twee of drie grote bijeenkomsten voor slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk. Dat zegt voorzitter en oud-minister Wim Deetman in een interview met de Volkskrant. Tot nu toe hebben negenhonderd slachtoffers zich gemeld bij de commissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt.

Een behoorlijk aantal slachtoffers heeft volgens Deetman laten weten prijs te stellen op een ontmoeting met de commissie. Alle slachtoffers krijgen daarom een uitnodiging. Bij de bijeenkomsten wil Deetman niet alleen informeren. "We willen bovenal luisteren naar de slachtoffers en hun ervaringen. Anders wordt het onderzoek wel erg afstandelijk en formeel."

Deetman roept daders op zich ook te melden. Enkele daders hebben dat al gedaan. "Ze hebben schade aangericht aan de kerk. Maar ze hebben vooral schade aangericht bij de slachtoffers." Met de daders die zich hebben gemeld is nog niet gesproken.

Het aantal zaken dat nog niet is verjaard, is volgens Deetman op één hand te tellen. De commissie-Deetman werd door de katholieke kerk ingesteld om het misbruik binnen de kerk te onderzoeken. Los daarvan onderzoekt de commissie-Samsom misbruik van door de overheid in katholieke instellingen en pleeggezinnen geplaatste kinderen. Daar stond de teller enkele weken geleden op veertig meldingen.

De kerkelijke instantie Hulp en Recht noteert ook meldingen. Veel slachtoffers hebben volgens Deetman echter geen vertrouwen in die instantie.

Veel passanten te snel sinds verbreding A2

Sinds de verbreding van de A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt bij snelheidscontroles bijna een op de vijf passanten bekeurd. Een groot deel van de passanten rijdt volgens een politiewoordvoerder 'fors' te hard.

Sinds 23 juli bestaat de A2 van Utrecht naar Amsterdam uit vijf rijbanen. Voor die verbreding reed ongeveer zes procent van de passanten te hard. De woordvoerder zei op Radio 1 dat veel weggebruikers niet zijn gewend aan de ruimte die ze op de A2 krijgen. "Normaal kun je in de spits niet harder dan 50 kilometer per uur. Nu kun je ongehinderd doorrijden."

Na de verbreding heeft de politie acht keer gecontroleerd. Van de 56.000 passanten reden er tienduizend te hard. Honderd rijbewijzen werden ingenomen. Dat gebeurt alleen als iemand veel te hard rijdt. Sommige automobilisten gingen sneller dan 200 kilometer per uur.

Sinds aan de weg wordt gewerkt geldt er geen maximumsnelheid meer van 120, maar van 100 of 90 kilometer per uur. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) zei zaterdag in De Telegraaf dat hij de maximumsnelheid op het traject op rustige tijden wil verhogen naar 120 kilometer per uur. De politiewoordvoerder wijst erop dat de meeste bekeurden zo hard reden dat ze ook een boete hadden gehad als de maximumsnelheid 120 kilometer per uur was geweest.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag maar weer eens aandacht voor een geschifte advocate.

Op het station van Roosendaal wordt een treinreiziger aangehouden omdat die met een gasdrukpistool rondloopt. En niemand kijkt er meer van op.
 
Waar ik in ieder geval nog wél van opkijk? Van een hiv-besmette zwartrijdster. Die vond het, toen ze in de trein door twee conducteurs werd betrapt, nodig om deze conducteurs tot bloedens toe te bijten, en een van hen ook nog een klap met een koekenpan in diens gezicht te verkopen. Het zal je maar gebeuren: ben je conducteur, kun je geruime tijd in de rats zitten omdat je misschien wel met hiv besmet bent geraakt. De rechter veroordeelde de zwartrijdster wegens dit geweld tot tien maanden cel. De advocate van deze mevrouw liet weten, dat ze tegen de straf in beroep zal gaan. Vreemd:

'Mariniers willen geen homo als kamergenoot'

De meeste Amerikaanse mariniers willen liever geen kamer delen met iemand die openlijk homoseksueel is. Dat heeft de topman van het Amerikaanse korps mariniers, James Conway, dinsdag, lokale tijd, gezegd. De marine bekijkt of er mariniers zijn die dat wel willen.

Een deel van de mariniers die niet met een homoseksueel een kamer willen delen vindt homoseksualiteit verkeerd vanuit geloofsovertuiging, aldus de generaal. De mariniers slapen doorgaans met zijn tweeën op een kamer.

Conway liet eerder dit jaar nog weten dat hij niets voelde voor de wetswijziging 'Murphy', waardoor openlijke lesbiennes en homoseksuelen in het leger mogen gaan dienen. Volgens Conway functioneerde de wet 'Don't Ask, Don't Tell' prima. Volgens die wet, die in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton tot stand kwam, mocht rekruten niet meer naar hun geaardheid worden gevraagd. Ook mochten homoseksuelen eenmaal in dienst op straffe van ontslag en mogelijk strafrechtelijke vervolging niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.

900 slachtoffers melden zich bij Deetman

Ruim negenhonderd slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij de onderzoekscommissie van oud-minister Wim Deetman. Dat heeft Deetman gezegd in een interview met de Volkskrant dat woensdag is verschenen.

Volgens Deetman hebben slachtoffers verschillende redenen om naar de commissie te stappen, en wil niet iedereen een schadevergoeding. "Er zijn slachtoffers die alleen hun verhaal willen doen en willen dat het onderzocht wordt. Er zijn veel mensen die hulp en begeleiding willen", aldus de oud-minister.

Ook daders hebben zich bij de commissie gemeld, aldus de commissievoorzitter. Hij benadrukt in het interview dat daders er goed aan doen zich te melden.

'Dossier Dutroux op Wikileaks is illegaal'

Het plaatsen van ruim 1200 pagina's uit het dossier van de veroordeelde Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux is illegaal. Dat stelden de procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé en een expert dinsdag op de Franstalige Belgische zender RTBF.

De gelekte documenten komen volgens Visart de Bocarmé uit een deel van het dossier, dat nog altijd geheim is. Zo is te lezen waar en wanneer An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Melissa Russo ontvoerd en verkracht werden. Ook is informatie van mensen gepubliceerd, die soms niets te verwijten valt en die slechts geciteerd worden. "Die worden zo misschien blootgesteld aan publiekelijke minachting op het internet, terwijl het gaat om elementen uit een gerechtelijk onderzoek die geheim moeten blijven", aldus de procureur-generaal in Belgische media.

De internationale klokkenluiderswebsite zou het dossier in 2009 al online hebben gezet.

Loovens hoopt op speelminuten in Utrecht

Glenn Loovens hoopt dat hij donderdag gewoon in actie kan komen voor Celtic, dat op bezoek gaat bij FC Utrecht. De verdediger kampte de laatste dagen met hamstringklachten.

Loovens miste daardoor afgelopen weekend de competitiewedstrijd tegen St Mirren, die door The Bhoys met 4-0 werd gewonnen. De Nederlander reist echter wel met de selectie mee naar Utrecht. "In Utrecht train ik voor het eerst weer mee met de groep", reageert Loovens in De Telegraaf.

"Dan moet blijken of ik weer fit genoeg ben om te spelen. Ik hoop van wel, want er komen veel familieleden en vrienden naar de wedstrijd kijken", gaat de 26-jarige verdediger verder. Celtic heeft een goede uitgangspositie om de groepsfase van de Europa League te bereiken. De heenwedstrijd tegen Utrecht werd op Celtic Park namelijk met 2-0 gewonnen.

Celtic is ook in de Schotse competitie al aardig op dreef. De eerste twee duels werden zonder tegendoelpunten gewonnen en samen met aartsrivaal Rangers staat de ploeg van manager Neil Lennon bovenaan de ranglijst. De eerste Old Firm van het seizoen is op 24 oktober op Celtic Park.

Gonzalez vroeg uitgeschakeld in New Haven

Fernando Gonzalez is uitgeschakeld in de tweede ronde van het ATP-toernooi van New Haven. De als derde geplaatste Argentijn verloor met 2-6, 4-6 van Radek Stepanek. Gonzalez beleeft een minder seizoen en is inmiddels afgezakt naar de 29e plaats op de wereldranglijst.

Ook Michael Berrer (13) werd uitgeschakeld. Florian Mayer en Victor Hanescu wisten wel de derde ronde te bereiken. Mayer (8) versloeg Jan Hajek met 6-3 en 6-1, terwijl de Roemeen Hanescu met 6-3 en 6-4 te sterk was voor Daniel Brands.

[Vuelta] Ook Bbox maakt selectie bekend

Ook Bbox Bouygues Telecom heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de Vuelta à España die zaterdag van start gaat. De Franse formatie gaat van start met een vrijbuitersploeg, waarbij het halen van een ritzege het voornaamste doel is.

De volledige selectie van Bbox Bouygues is als volgt; William Bonnet, Vincent Jérôme, Alexandre Pichot, Yuri Trofimov, Mathieu Sprick, Nicolas Vogondy, Pierrig Quemeneur en Johan Tschopp.

Bradley wil graag 'uitdaging aangaan' bij Aston Villa

Bob Bradley heeft bevestigd dat hij graag in dienst zou treden van Aston Villa. De Engelse subtopper is op zoek naar een nieuwe manager na het plotselinge vertrek van Martin O'Neill.

O'Neill vertrok daags voor de competitiestart tegen West Ham United vanwege een verschil in inzicht met de clubleiding. Sindsdien staat Kevin MacDonald aan het roer bij The Villans, maar hij zal waarschijnlijk weer plaats moeten maken. Helemaal nadat Aston Villa afgelopen weekeinde hard onderuit ging tegen Newcastle United (6-0).

Bradley, die de voorbije jaren indruk maakte als bondscoach van de Verenigde Staten, is de topkandidaat om O'Neill op te volgen. "Zeker weten", aldus de Amerikaan desgevraagd tegenover Sky Sports. "De mogelijkheid om in de Premier League aan de slag te gaan zou een uitdaging zijn."

Van contact tussen Bradley en Aston Villa is echter nog geen sprake. "Men heeft nog niets met mij besproken. Op korte termijn zal ik in gesprek gaan met de Amerikaanse bond en dan zien we wel verder", zegt Bradley, die graag in Europa werkzaam wil zijn. "Ik denk dat ik de kwaliteiten bezit om in Europa te trainen. Bovendien zou ik het graag nog eens doen. Ik ben er klaar voor."

Bermmonumenten. Waarom?

Vlakbij mij in de buurt staan twee zogeheten bermmonumenten. Een plek, gemarkeerd met bloemen, kaarsjes, een foto en wat andere versieringen, om aan te geven dat daar mensen bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. Je ziet ze steeds meer verschijnen langs de Nederlandse wegen. Als ik langs zo'n plek rijd dan vraag ik me vaak af wat daar gebeurd is, maar vooral waarom het daar ligt.

Utrecht mist Mulenga in return tegen Celtic

Jacob Mulenga mist donderdagavond de returnwedstrijd van FC Utrecht tegen Celtic.

De Zambiaan verstapte zich in de heenwedstrijd op Celtic Park, waardoor hij na twaalf minuten werd gewisseld. Om die reden kwam hij afgelopen weekeinde in het competitietreffen met Willem II ook niet in actie. Het duel eindigde in een simpele 3-0 zege.

Op een scan was maandag te zien dat Mulenga een scheurtje in zijn hamstring heeft, waardoor hij minstens drie weken aan de kant staat. Dat schreef het Algemeen Dagblad gisteren, twee dagen voor het duel tussen Utrecht en Celtic.

De eerste confrontatie in het tweeluik eindigde in een 2-0 zege voor de Schotten, die donderdag op bezoek moeten in Utrecht.

[Vuelta] Cofidis met zeven Fransen aan de start

Cofidis zal met zeven Fransen aan de start staan van de Vuelta à España. De meest in het oog springende namen zijn David Moncoutié, Samuel Dumoulin en Rémi Pauriol. Naast de Fransen zullen ook de Belgen Romain Zingle en Nico Sijmens aan de start gaan in Sevilla.

Moncoutié won vorig jaar het bergklassement in de Vuelta en won zowel vorig jaar als in 2008 een etappe. In 2008 eindigde hij als achtste in het eindklassement, dat toen werd gewonnen door Alberto Contador.

De volledige selectie van Cofidis
David Moncoutié, Samuel Dumoulin, Mickaël Buffaz, Tony Gallopin, Rémi Pauriol, Sébastien Minard, Arnaud Labb, Romain Zingle en Nico Sijmens.

De Jong: "City wil en kan landskampioen worden"

Manchester City overklaste maandagavond Liverpool in de tweede speelronde van de Premier League (3-0). Dit tot grote blijdschap van Nigel de Jong, die een basisplaats kreeg van Roberto Mancini.

De Jong is blij met de spirit die zijn teamgenoten tonen. Zelf is hij ook klaar om een gooi te doen naar de landstitel. "Het spel van gisteren moeten we doorzetten in de rest van het seizoen", aldus een tevreden De Jong op de officiële website van City. "Het gebeurt niet vaak dat Liverpool met 3-0 klop krijgt. We zijn ontzettend doelgericht."

"Het was een groot plezier om deel uit te maken van het team en ik denk dat het duel met Liverpool ook leuk was om te kijken. We scoorden op precies de juiste momenten", vervolgt De Jong, die vooral te spreken was over het middenveld. "James Milner kende een goed debuut, Gareth Barry scoorde een prima goal, terwijl Yaya (Touré, red.) en ik deden wat we konden."

"We hebben genoeg kwaliteit om in de bovenste regionen mee te strijden. Nu moeten we ook op mentaal vlak bewijzen dat we klaar zijn voor de strijd. We willen en kunnen landskampioen worden", benadrukt de Nederlander. The Citizens roerden zich deze zomer wederom nadrukkelijk op de transfermarkt. Topspelers als David Silva, James Milner, Mario Balotelli en Yaya Touré werden aangetrokken.

Zeven 'Nederlanders' in Zweedse selectie

De Eredivisie is goed vertegenwoordigd in de nationale selectie van Zweden. De Scandinaviërs openen volgende week de EK-kwalificatiereeks tegen Hongarije en San Marino.

Op weg naar het Europese eindtoernooi selecteerde bondscoach Erik Hamrén zes ‘Nederlanders' voor de interlands tegen Hongarije en San Marino. Laatstgenoemde land is volgende week eveneens de tegenstander van het Nederlands elftal.

De WK-finalist is in dezelfde poule ingedeeld als de Zweden. PSV is met drie spelers hofleverancier van het Zweedse keurkorps. De Brabanders leveren Andreas Isaksson, Marcus Berg en Ola Toivonen. Het trio werd zondag nog bekeken door Marcus Allbäck, rechterhand van Hamrén.

FC Groningen, AZ en FC Twente leveren ook spelers. Andreas Granqvist (FC Groningen), Pontus Wernbloom (AZ) en Emir Bajrami (FC Twente) werden opgeroepen.. Viktor Elm van sc Heerenveen kreeg geen invitatie. Hij is net hersteld van een blessure.

ISD-Neri verder als Farnese Vini-MCipollini

ISD-Neri raakte gisteren nog zijn hoofdsponsor kwijt aan ProTour-team Lampre, maar de ploeg heeft nu al een nieuwe sponsor. De Pro Continentale-ploeg zal verder gaan als Farnese Vini-MCipollini.

De ploeg zal gebruik kunnen blijven van de diensten van tweevoudig en huidig Italiaans kampioen Visconti. De ploeg zal volgens de sportkrant La Gazetta Dello Sport een budget van rond de anderhalve miljoen euro gaan krijgen.

Toch principe-akkoord in België

De zeven partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet in België hebben dinsdag een belangrijke doorbraak bereikt. Ze zijn het volgens ingewijden in principe eens geworden over een andere opzet van de wet die de geldstromen regelt van de federale overheid naar de deelstaten. Dat opent de deur naar meer autonomie voor Vlaanderen en Wallonië.

Het akkoord komt onverwacht. Eerder op de dag hing een nieuwe crisis in de lucht omdat de Franstalige partijen vonden dat hun Vlaamse gesprekspartners te hoge eisen stelden. Vorige week liepen de besprekingen onder leiding van 'preformateur' Elio Di Rupo daar nog bijna op stuk.

Salamanders gedijen goed op Nijmeegse rotonde

In een vijver op een druk verkeersplein in Nijmegen zijn kleine watersalamanders aangetroffen, waaronder een witte salamander. Onduidelijk is of de dieren hier zijn uitgezet of dat ze de vijver zelf hebben bereikt.

De salamanders blijken in staat te overleven en zich voort te planten. Er zijn ook salamanderlarven waargenomen. En dat midden op het Nijmeegse Keizer Karelplein te Nijmegen, een van de drukste verkeerspleinen van Nederland. Dat meldt de Stichting Ravon, die onderzoek doet naar reptielen, amfibieën en vissen op de site natuurbericht.nl.

Witte salamanders worden niet vaak waargenomen, omdat ze vanwege hun opvallende kleur een makkelijke prooi zijn voor andere dieren en dus eerder worden opgegeten dan salamanders met een schutkleur. De witte kleur kan het gevolg zijn van inteelt, dat vooral voorkomt in kleine afgezonderde populaties.

Salamanders gedijen goed op Nijmeegse rotonde
Salamanders gedijen goed op Nijmeegse rotonde (Foto: Novum)

Dochtertje voor Britse premier

De Britse premier David Cameron en zijn vrouw Samantha hebben een dochtertje gekregen. Het kind kwam dinsdag ter wereld in het Royal Cornwall ziekenhuis in Truro. Het gezin Cameron is in Cornwall op vakantie. De baby werd pas in september verwacht. Moeder en kind maken het goed, luidde het in een verklaring.

Het echtpaar Cameron heeft al een dochter, Nancy van 6, en een zoon, Elwen van 4. Vorig jaar overleed hun oudste kind, Ivan, op 6-jarige leeftijd. De jongen was zwaar gehandicapt.

Dochtertje voor premier Cameron
De kersverse ouders (Foto: Novum)

Hondenbezitter verkiest viervoeter boven partner

Nederlandse hondenbezitters zijn meer gesteld op hun hond dan op hun partner. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van National Geographic Channel. De relatie met de viervoeter krijgt gemiddeld een 8,5 tegenover een 7,8 voor de relatie met de partner. Aan het representatieve onderzoek deden 534 volwassenen mee die minstens één hond bezitten.

Mannen en vrouwen geven de relatie met hun hond gemiddeld hetzelfde cijfer. Vrouwen geven de relatie met hun partner echter eerder een onvoldoende dan mannen. Dit komt in sommige gevallen door gebrek aan privacy in de slaapkamer. Drie procent van de ondervraagden heeft minder seks, omdat de hond ook in de slaapkamer slaapt. Bij 29 procent van de deelnemers slaapt de hond in het bed van zijn baasje.

Het bezit van een hond heeft voordelen op sociaal gebied. Een kwart van de ondervraagden zegt dankzij hun hond weleens een bijzonder iemand te hebben ontmoet en geeft aan dat de hond vaak de aanleiding is om een gesprek met buurtbewoners te beginnen. Bijna de helft beschouwt het huisdier als een volwaardige gesprekspartner. Vrouwen vinden dit overigens vaker dan mannen. Ruim een op de vijf ondervraagden geeft aan dat de hond van alles begrijpt.

Meer dan de helft van de respondenten brengt minimaal drie uur per dag met hun hond door. De meeste tijd wordt besteed aan het uitlaten. Het dier heeft voor zes op de tien hondenbezitters geleid tot een andere levensstijl. Een op de vijf ondervraagden gaat minder op vaak op vakantie of stappen en vier op de vijf krijgen meer lichaamsbeweging.

[US Open] Middelkoop verliest in kwalificatie

Matwé Middelkoop is er niet in geslaagd de volgende ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open te bereiken. De Nederlander verloor in de eerste ronde van de Amerikaan Robert Kendrick met 6-4 en 6-0. De 26-jarige Brabander bereikte nog nooit de hoofdfase van een grandslamtoernooi.

De Nederlanders Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek en Igor Sijsling komen later nog in actie

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.