'Risico's door ongecontroleerde opvang jongeren'

Redactie

Door wachtlijsten bij de reguliere jeugdzorg plaatsen Bureaus Jeugdzorg jongeren steeds vaker bij particuliere bedrijven. Kinderen lopen volgens de Inspectie Jeugdzorg 'onacceptabele risico's' omdat er geen enkel toezicht op deze particuliere opvang is.

Bij deze ongecontroleerde vorm van opvang worden kinderen vaak ondergebracht bij iemand thuis of op een boerderij. De bedrijven beweren volgens de inspectie dat ze crisiszorg, begeleiding en behandeling aanbieden.

Bij veel organisaties zou de winst echter zo belangrijk zijn dat ze er weinig belang bij hebben de opvang zo kort mogelijk te houden. Hoe langer een kind blijft, hoe meer ze er namelijk voor krijgen. Dat brengt volgens de inspectie dan ook onacceptabele risico's met zich mee.

Eerder is afgesproken dat de bureaus kinderen met een jeugdzorgindicatie alleen plaatsen bij instellingen die aan alle wettelijke eisen voor de jeugdzorg voldoen. Dat de bureaus de kinderen toch elders onderbrengen, komt doordat binnen de reguliere zorg vaak geen plaats is.

Het probleem kan volgens de inspectie worden opgelost door een registratieplicht voor alle jeugdzorgaanbieders in te voeren. Alle instellingen die kinderen opvangen zijn dan bij de inspectie bekend. Ook zou het mogelijk moeten worden iemand te verbieden nog kinderen op te vangen.