Tanzania plant snelweg door Serengeti

De Serengeti in Tanzania is een uitgestrekte vlakte met hier en daar een acaciaboom of een waterput, waar gnoes en zebra's zich verzamelen voor hun jaarlijkse migratie. Dit wonder der natuur dreigt te worden getekend voor het leven als de Tanzaniaanse regering doorgang verleent voor de aanleg van een snelweg door het reservaat, waarschuwden natuurbeschermers vandaag.

De Sociëteit voor Wildbeheer (WCS) en de Zoölogische Sociëteit van Londen riepen Tanzania op het plan te heroverwegen. "De Serengeti is een van de laatste plekken ter wereld waar nog grote migraties van hoefdieren plaatsvinden", zei James Deutsch van de WCS. "Om dit natuurwonder te bedreigen zou een tragedie zijn."

Tanzania wil een 420 kilometer lange snelweg aanleggen tussen Arusha, nabij de berg Kilimanjaro, en Musoma, bij het Victoriameer. De weg moet in 2012 gereed zijn. De route doorsnijdt het noorden van de Serengeti, waardoor zo'n twee miljoen gnoes en zebra's worden afgesneden. Zij migreren jaarlijks vanuit het zuiden naar de noordelijke Serengeti in Kenia.

Volgens de regering is de weg bittere noodzaak om het westen van het land te verbinden met de commerciële centra in het oosten.