Iran intensiveert zoektocht naar uranium

Iran gaat op zoek naar nieuwe uraniumbronnen in het land. Dat zei het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap woensdag. Hij legde niet uit waarom Iran de zoektocht naar uranium intensiveert. Teheran heeft in het verleden namelijk ontkend dat de bodem van de voorraad uranium in zicht is.

"De hoogste prioriteit, na de Bushehr-kerncentrale, is het zoeken naar en ontdekken van uranium in het hele land", aldus Ali Akbar Salehi, de nucleaire chef van Iran. Salehi, die tevens de vice-president van Iran is, zei dat slechts eenderde van het land onderzocht is op de aanwezigheid van uranium. Het Iraanse atoomagentschap gaat overal waar een uraniumader wordt gevonden onderzoek doen.

"Met de hulp van president Mahmoud Ahmadinejad en de toewijzing van een budget gaan we het hele land doorzoeken op uranium", zo zei Salehi. Mogelijk neemt het onderzoek ongeveer acht jaar in beslag.

De sancties die Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan Iran heeft opgelegd verbieden landen om uranium aan de islamitische republiek te verkopen. Iran weigert namelijk om te stoppen met het verrijken van uranium, een proces dat gebruikt wordt bij de productie van kernwapens.

Volgens internationale experts is door het exportverbod de voorraad uraniumoxide, dat gebruikt wordt bij het verrijkingsproces, van Iran snel geslonken.