Maij-Weggen vreest splitsing CDA

Ook Hanja Maij-Weggen is tegen samenwerking met de PVV. Die zou wel eens kunnen leiden tot een splitsing in het CDA, waarschuwt de partijprominent woensdag. "Steun van de partij van de heer Wilders vind ik geen goede optie voor het CDA."

De oud-minister van Verkeer en Waterstaat volgt de huidige onderhandelingen over het rechtse minderheidskabinet 'met flinke zorg'. "Ik hoop dat men uiteindelijk constateert dat het toch niet kan en niet goed is, ook niet goed voor het CDA", zei ze tegen Omroep Brabant. "Ik zou heel erg verbaasd en verrast zijn als hier een positief akkoord uit zou komen en ik vind het ook eigenlijk onwenselijk."

De oud-commissaris van de koningin in Noord-Brabant vindt samenwerking met de PVV bezwaarlijk, omdat het 'geen echte democratische partij' is, die er bovendien andere opvattingen dan het CDA op nahoudt over de rechtsstaat, de rechten van burgers en Europese samenwerking.

Mocht CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen het eens worden met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (VVD), dan voorziet Maij-Weggen problemen. Ze denkt dat haar partij 'gespleten' zal raken omdat een deel van de partijleden echt niet wil samenwerken met de PVV, een deel zich erbij neer zal leggen en maar een 'klein deel' de coalitie zal toejuichen. "Ik denk dat de partij het heel moeilijk zal krijgen."