Webb: "Ik had De Jong rood moeten geven"

Howard Webb, de scheidsrechter van dienst tijdens de finale van het WK voetbal, kreeg na afloop een storm van kritiek te verduren. Toch is de leidsman van mening dat hij één situatie graag anders af had willen handelen.

Webb floot in Johannesburg de finale tussen Nederland en Spanje, waarin Nigel de Jong een harde overtreding op Xabi Alonso maakte. De arbiter deed de overtreding af met een gele kaart, maar had deze achteraf gezien zwaarder willen bestraffen. "Ik heb de wedstrijd teruggekeken en er zijn niet veel beslissingen die ik terug zou willen draaien. Ik zou achteraf wel de kleur van de kaart willen veranderen die ik destijds gaf aan De Jong voor zijn tackle."

Op de televisie zag Webb uiteindelijk pas dat zijn eindoordeel verkeerd was. "Nu ik de overtreding van De Jong vaker heb kunnen zien in de herhaling en vanaf meerdere camerastandpunten ben ik er zeker van dat het een rode kaart had moeten zijn," liet hij weten.

De scheidsrechter was echter niet van mening dat het een 'grote' fout was. "Mijn beslissing destijds had niets te maken met dat ik geen speler weg wilde sturen tijdens een finale, maar wel met het zicht wat ik had op de overtreding."


Een filmpje van de bewuste overtreding