Huizinga betaalt kosten privéjet zelf

Demissionair minister van Vrom Tineke Huizinga (ChristenUnie) gaat de kosten voor het gebruik van een privévliegtuig voor haar terugreis van vakantie terugbetalen aan het ministerie. Dat liet ze woensdagmiddag weten in een verklaring naar aanleiding van ophef over het gebruik van de privéjet. Het gaat om een bedrag van 11.800 euro.

Huizinga liet zich terugvliegen van haar vakantieadres in Italië. Ze was later op vakantie gegaan dan haar collega-ministers. Daardoor dreigde ze de bespreking van de begroting van haar ministerie te missen.

Toen dat in haar vakantie - op 17 augustus - bleek te vallen, was er volgens een woordvoerder van het ministerie geen lijnvlucht meer te vinden. Na de vergadering vloog ze terug naar Italië met een reguliere lijndienstvlucht.

Verschillende Kamerleden lieten zich negatief uit over de 'jetsetminister'. De PvdA en GroenLinks stelden Kamervragen over het onderwerp. De partijen vragen zich af of de regels rond declaraties wel zijn gevolgd.

In de verklaring laat Huizinga weten dat ze de beeldvorming over de kwestie betreurt. Ze wil voorkomen dat die weerslag heeft op het kabinet of haar partij en zegt daarom te hebben besloten de kosten terug te betalen. Ze benadrukt overigens dat er een 'zorgvuldige overweging' aan de terugkeer naar Nederland ten grondslag lag.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom noemde de actie van Huizinga 'een tenenkrommend genante faux pas'. Maar voor haar besluit terug te betalen heeft hij 'respect'. Kamerlid Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) doopte de minister om tot 'Jet Huizinga de jetsetminister'. Ook zij is tevreden over Huizinga's besluit. "Hulde", twitterde ze.

Huizinga betaalt kosten privéjet terug
Huizinga betaalt kosten privéjet terug (Foto: Novum)