Roemer heeft alternatief regeerakkoord af

Emile Roemer heeft het regeerakkoord voor een centrumlinkse coalitie af. Volgens de fractievoorzitter van de SP kan het stuk dienen als aftrap voor een regering van CDA, PvdA, SP en GroenLinks.

Roemer kondigde zijn plan begin deze maand aan. Hij wil een alternatief bieden voor het rechtse minderheidskabinet van VVD, PVV en CDA dat momenteel in de maak is. Volgens hem is de centrumlinkse variant nooit serieus onderzocht.

De concept-regeerverklaring wil de SP'er voorleggen aan het CDA-congres dat uiteindelijk beslist of de partij in een minderheidskabinet stapt. Hij speelt hiermee in op de onvrede die heerst in een deel van de CDA-achterban over samenwerking met Geert Wilders.

In het vier pagina's tellende stuk legt Roemer nog eens uit waarom een centrumlinkse coalitie alsnog moet worden onderzocht. Zo zou dit kabinet door een meerderheid van zowel de Tweede als Eerste Kamer worden gesteund, hechten alle vier de partijen aan de democratische rechtsstaat, heeft geen van de partijen elkaar uitgesloten en zou de coalitie kunnen rekenen op een 'beduidend betere relatie' met de vakbeweging.

"Natuurlijk zijn er ook grote ideologische verschillen tussen de vier partijen", schrijft Roemer. Zo staat hij lijnrecht tegenover het CDA als het gaat om de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van de AOW-leeftijd. De verschillen zijn echter overbrugbaar.

"Geen van de partijen zal haar verkiezingsprogramma tot regeerprogramma kunnen maken. Iedere partij zal moeten geven en nemen en in deze coalitie haar eigen weg moeten vinden. Als daarin een balans wordt gevonden, is centrumlinks een levensvatbare optie." Roemer denkt dat zo'n kabinet bijvoorbeeld goed zou kunnen investeren in milieu, duurzaamheid en internationale solidariteit.

Of Roemers regeerakkoord in vruchtbare aarde zal vallen, is nog maar de vraag. Zo heeft PvdA-leider Job Cohen al gezegd alleen heil te zien in een centrumlinkse samenwerking wanneer ook D66 aanschuift.

En waarnemend partijvoorzitter van het CDA Henk Bleker schrijft woensdag in een nieuwsbrief aan zijn leden nog eens dat het rechtse minderheidskabinet waarover fractieleider Maxime Verhagen momenteel onderhandelt 'de enige mogelijkheid' was die overbleef. Andere varianten waren niet mogelijk, omdat andere partijen hiervoor 'allerlei blokkades' opwierpen.

Niettemin laat Femke Halsema (GroenLinks) weten dat zij de pennenvrucht van Roemer een 'prima stuk' vindt, ofschoon het een 'tikkie algemeen' is. "Het demonstreert nog eens dat het CDA alternatieven heeft", twittert zij. "Ben benieuwd naar de reactie van Verhagen."

Roemer heeft regeerakkoord af
Roemer heeft regeerakkoord af (Foto: Novum)