The best of GamesCom 2010

koei

Best of gamescom

Vorige week vond in Keulen Europa's grootste gamesbeurs, de GamesCom, plaats. FOK!games was met acht crewleden ter plaatse om verslag te doen. Van alles wat zij daar gezien hebben kun je de komende tijd previews verwachten, maar wat vonden zij eigenlijk het leukst, het stomst en wat hadden ze niet verwacht? Lees het in deze special.

gamescom flop

Natuurlijk gingen we niet zonder verwachtingen naar de beurs. Van sommige games of dingen verwachtten we heel wat, maar bleek het later tegen te vallen. Deze vijf dingen vielen ons het meest tegen:

[1] Kinect
D-vide: Ik heb snowboarden en Dance Central gedaan. Ik voelde me niet veel anders dan wanneer ik voor een eyetoy zat te spelen. Don't believe the hype!
Lizardtattoo: Dat ik in mijn lunchpauze op mijn hometrainer stap om een uurtje door Cyrodiil, Ferelden of Antaloor te fietsen wil nog niet zeggen dat ik het tof zou vinden om de hele tijd in de woonkamer te gaan staan wapperen en springen.
KoosyNL: Na een spelletje Dance Central heb ik gezien dat het werkt maar na verder alleen maar casual games te hebben gezien ben ik erg sceptisch of dit voor serieuzere games gaat werken.
Nebo: Laat ik duidelijk zijn; Kinect heeft potentie. Het idee is mooi en biedt tonnen van mogelijkheden. Het is alleen jammer dat de games die ik tot nu toe heb mogen spelen maar weinig om het lijf hebben en niet bijzonder lekker werken. Laten we hopen dat Microsoft er nog wat van kan maken.

Kinect Adventures

[2] Gran Turismo 5
Nebo: Verwachting te hoog, kwaliteit te laag. Genoeg gezegd.
Pheno: Met pijn in mijn hart moet ik het toegeven. Mijn verwachtingen waren te hoog en daar kon het niet meer aan voldoen. Realistisch rijgedrag? Vast, maar ik ergerde me dood aan de vrijwel instante omslag van dag naar nacht, het matige schademodel en de te grote grafische verschillen tussen de echte race en replay. Jammer. Gelukkig zag het 3D-effect er wel goed uit, maar bij gebrek aan zo'n tv thuis...

[3] The Legend of Zelda: Skyward Sword
D-vide: Zelda: Skyward Sword. Als die buggy controls er niet uitgehaald worden, wordt dit de eerste Zelda met een cijfer onder de 9 (op de CD-i games na dan). Daarnaast staat het stom als Link de hele tijd rondloopt met zijn zwaard op een ongemakkelijke positie in de lucht.

The Legend of Zelda: Skyward Sword

[4] The Poisonville stand
wc-eend: Twee schaarsgeklede blanke vrouwen van tegen de veertig op dikke crunk laten dansen doet niemand goed.

[5] Minder adventuregames
Lizardtattoo: Niet van tevoren weten dat Ragnar Tornquist naar de GamesCom komt en dus geen Longest Journey-boekje meenemen om te laten signeren tijdens de beurs of op de adventure-meet na afloop.

gamescom verrasing

Van bepaalde games verwacht je echter niet zoveel en die blijken dan uiteindelijk heel erg tof te zijn. De vijf dingen die ons het meest verrasten staan hieronder.

[1] Guild Wars 2
wc-eend: Nog nooit deel 1 gespeeld maar ik heb deze 45 minuten gespeeld en het was heerlijk. Goede graphics, aanpasbaar karakter en grote open wereld.
D-vide: Na de sneak peek wilde ik meer. De volgende dag heb ik de game opgezocht en weer gespeeld. Ik ben meestal niet zo van de MMO's, maar deze is echt interessant.

Guild Wars 2

[2] Wii Party
Nebo: Ik had hier persoonlijk maar weinig van verwacht, maar het blijkt toch maar weer dat Nintendo nog altijd solide content te bieden heeft. Om de lading minigames zijn tal van modi heen gebouwd die zowel coöperatief als competitief zijn. Mijn speelsessie met koei zorgde dan ook voor genoeg lachsalvo's.
koei: Wii Party leek me een saaie variant op Mario Party, maar eerlijk gezegd is de game een stuk leuker dan de variant met Mario. Geen frustrerend gedoe met sterren en muntjes, maar gewoon ganzenborden voor de winst. Daarnaast kunnen de mini-games ook verpakt worden in een leuke grote mini-game eromheen die vergelijkbaar is met het mini-games systeem uit Wario Ware voor de GameCube.

[3] Enslaved
Nebo: Het komt eigenlijk nooit voor dat ik een verkeerd oordeel klaar heb op basis van de beelden die ik gezien heb van een game, maar Enslaved is een uitzondering op deze regel. De game trok me maar weinig aan, maar na hem gespeeld te hebben bleef ik aangenaam verrast achter. De game lijkt een spectaculaire achtbaanrit te worden die hopelijk niet te kort is.
wc-eend: Een game met veel invloeden uit films, comics en andere games. Speelde lekker weg en heeft mooie omgevingen.

Enslaved

[4] Presskit van De Witcher 2
Lizardtattoo: een grote kartonnen doos met naast de press dvd een aantekeningenboekje en pen, sticker, verhaal van A. Sapkowski en zes vellen papercraft om je eigen Geralt, Torturer en Prisoner te vouwen.

[5] Spec. Ops: The Line
koei: Ik had nog nooit van deze game gehoord voor de beurs, maar de sfeer die de game neer weet te zetten is geweldig. Het ziet er grafisch tiptop uit en de bèta loopt nu al terwijl de game pas in Q1 2011 uit gaat komen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het eindproduct nog beter gaat worden.

Gamescom top

De belangrijkste categorie zijn echter de beste games van de GamesCom. Vele goede games hebben helaas de top vijf niet gehaald, maar de vijf die dat wel hebben gedaan zijn dan ook gelijk echte aanraders!

[1] Need for Speed: Hot Pursuit
KoosyNL: De game gaat terug naar de roots en dat is te merken. De game voelt goed aan zonder pimp-poespas en ook de touch van Criterion zorgt ervoor dat deze NFS waarschijnlijk wél weer de moeite waard zal zijn om te spelen.
Pheno: Hier zagen we al eerder beelden van, maar na een hele tijd gespeeld te hebben weet ik het zeker: wat een tof spel. De slow motions camera, om gebeurtenissen op of langs de weg duidelijk te maken, stoort niet en het spel laat je racen zoals een arcade-racer bedoeld is.
Nebo: Ik ben tot aan Keulen behoorlijk sceptisch gebleven over de game. De Need For Speed-serie is al jaren niet bijzonder interessant meer, maar Criterion lijkt het toch voor elkaar te gaan krijgen om een klassieke game neer te zetten.

Need for Speed hot pursuit

[2] inFAMOUS 2
Nebo: ik heb hier helaas veel te weinig van mogen spelen. De twee minuten dat ik heb mogen spelen waren echter genoeg om te weten dat het wederom goed zit met Cole en zijn superkrachten. Heerlijk!
KoosyNL: Nog gedetailleerder, nog actievoller en de melee-combat brengt iets tofs naar de serie. Het korte stukje dat ik heb gespeeld was enorm tof en heeft ervoor gezorgd dat ik de game het liefste nu in mijn handen heb.
koei: inFAMOUS 2 is ouderwets tof! Grafisch is de game echter wel verre van af maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat nog goed gaat komen. De nieuwe windstormkracht is van hetzelfde tofheidsniveau als de bliksem die je aan het eind van inFAMOUS 1 leerde.

[3] LittleBigPlanet 2
KoosyNL: Deel één was geweldig en deel twee doet hetzelfde en veel meer. De levels die ik heb gespeeld voelden goed aan ik had steeds weer die ene gedachte: hoe komen ze erop!
Lizardtattoo: Alles wat geweldig was in deel één is behouden gebleven, alles waar wel wat aan verbeterd mocht worden is verbeterd en dan zijn er nog talloze nieuwe dingen toegevoegd.

LittleBigPlanet 2

[4] Kirby's Epic Yarn
koei: Laat je niet misleiden door het kleurige uiterlijk, de game zelf is gewoon erg leuk, zeker in co-op!
D-vide: Ik heb de game wel gezien en leuk gevonden, maar je wordt pas echt overtuigd wanneer je de game zelf speelt. Episch.

[5] Lara Croft and the Guardian of Light
D-vide: Terwijl ik deze game met Ritse speelde kwamen we erachter dat deze game echt leuk in elkaar zit. Gooi je vooroordelen aan de kant en geef deze game een kans.

De komende tijd kun je van vrijwel alle genoemde games previews verwachten, als ze al niet zijn verschenen. Over de beurs zelf kun je hier een special lezen.