Bijeenkomsten voor slachtoffers misbruik kerk

De commissie-Deetman organiseert dit najaar twee of drie grote bijeenkomsten voor slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk. Dat zegt voorzitter en oud-minister Wim Deetman in een interview met de Volkskrant. Tot nu toe hebben negenhonderd slachtoffers zich gemeld bij de commissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt.

Een behoorlijk aantal slachtoffers heeft volgens Deetman laten weten prijs te stellen op een ontmoeting met de commissie. Alle slachtoffers krijgen daarom een uitnodiging. Bij de bijeenkomsten wil Deetman niet alleen informeren. "We willen bovenal luisteren naar de slachtoffers en hun ervaringen. Anders wordt het onderzoek wel erg afstandelijk en formeel."

Deetman roept daders op zich ook te melden. Enkele daders hebben dat al gedaan. "Ze hebben schade aangericht aan de kerk. Maar ze hebben vooral schade aangericht bij de slachtoffers." Met de daders die zich hebben gemeld is nog niet gesproken.

Het aantal zaken dat nog niet is verjaard, is volgens Deetman op één hand te tellen. De commissie-Deetman werd door de katholieke kerk ingesteld om het misbruik binnen de kerk te onderzoeken. Los daarvan onderzoekt de commissie-Samsom misbruik van door de overheid in katholieke instellingen en pleeggezinnen geplaatste kinderen. Daar stond de teller enkele weken geleden op veertig meldingen.

De kerkelijke instantie Hulp en Recht noteert ook meldingen. Veel slachtoffers hebben volgens Deetman echter geen vertrouwen in die instantie.