MindJack

Header

In MindJack speel je met Jim die een overheidsagent is en een grote corporatie moet onderzoeken op corruptie en machtsmisbruik, je wordt hierbij geholpen door Rebecca die toevallig in het geheel terechtkomt. Samen ga je op onderzoek en al snel kom je erachter dat sommige bedrijven over lijken gaan in een bedrijfswereld vol corruptie en machtsmisbruik.

In MindJack kun je iemand zijn bewustzijn hacken met behulp van een speciale headset (gemaakt door de corporatie die je onderzoekt). Met deze headset kun jij elk willekeurig moment uit je lichaam springen en op zoek gaan naar iemand anders om over te nemen. Daarnaast kun je ook kiezen om één of twee NPC's in de wereld over te nemen die zich aansluiten bij jou in het gevecht op dat moment.

In de demo die ik gepresenteerd heb gekregen, lieten ze zien hoe je als je een vijandelijke NPC half doodschiet je een prompt krijgt om deze NPC over te nemen, je wordt dan niet de NPC maar hij sluit zich bij je aan en zal zich tegen zijn vrienden keren. Dit kun je in totaal met twee NPC's doen waardoor je team vier man sterk kan worden: Jim, Rebecca en twee NPC's. Dit hacken kun je doen bij mensen en robots die je tegenkomt ook al is het een baas in het spel.

MJ

Het is ook mogelijk om een NPC volledig over te nemen, je springt als het ware uit je lichaam (de Wanderer-mode) en je neemt dan de volledige controle over een andere NPC en Jim wordt dan door de AI bestuurd. Dit is vooral handig als er een groepje vijanden binnenkomt en je de achterste NPC hackt en dus de vijanden nu flankeert. Voor het volledig overnemen van een NPC hoef je hem niet eerst halfdood te schieten, je moet eventjes in de Wanderer-mode afwachten.

Als je een burger hackt, begint deze standaard met een pistool, je kunt gewoon een ander wapen van de grond oppakken en verder knallen. Als Jim zwaargewond raakt (dit is een soort 'doodgaan' in het spel) spring je automatisch uit zijn lichaam om iemand anders te gaan hacken, als Jim en Rebecca beide zwaargewond raken zal het game-over zijn. Als Jim zwaargewond is kan Rebecca hem genezen en vice-versa.

MindJack is een single- en multiplayer in één, er is geen aparte multiplayer-modus of splitscreen-modus aanwezig want mensen kunnen via Xbox Live en het PSN zo jouw singleplayer game binnenvallen en een NPC overnemen en zich bij jou aansluiten of juist tegen jou keren. Dit kan interessante momenten opleveren want je speelt dan de singleplayer tegen echte mensen. In het spel zul je door mensen te doden experiencepunten krijgen waarmee je later je wapens en je skills kunt verbeteren.

MJ

Als je een level hebt uitgespeeld dan zal het mogelijk zijn om deze later nog een keer te spelen, op deze manier zul je wel een soort aparte multiplayer kunnen creëren maar er zullen geen modes zoals capture the flag of dergelijke in zitten. Het is ook mogelijk om uit te zetten dat mensen je spel kunnen joinen.

MindJack zag er verrassend goed uit en het hacken brengt aparte situaties met zich mee. De blend van single- en multiplayer pakt bij de demonstratie erg goed uit maar met het missen van verschillende multiplayer-modussen ben ik bang voor de levensduur van het spel nadat de singleplayer is uitgespeeld.

MindJack staat gepland voor een release in 2011 in plaats van oktober 2010. De game komt uit naar de PS3 en Xbox 360, er is geen PC-versie gepland en daar is geen speciale reden voor. Verder zal er volgens de uitgever geen DLC, Kinect of Move-support komen en misschien komt er nog een demo van het spel.