Ophef over terreurlessen Australië

Een docente op een middelbare school in het westen van Australië heeft haar leerlingen een klassikale opdracht gegeven om een terroristische aanslag voor te bereiden die aan zoveel mogelijk Australiërs het leven zou kosten. Het was echter niet haar bedoeling terrorisme te promoten, liet het schoolhoofd woensdag weten.

De scholieren kregen de opdracht vorige week in het kader van een lesprogramma over hedendaagse conflicten en terrorisme. Zodra een bericht over de opdracht in de krant verscheen, barstten op de radio en op internetfora felle discussies los, terwijl enkele Australische overlevenden van terreurdaden hun verontwaardiging en woede uitten.

Als onderdeel van de opdracht dienden de leerlingen zich voor te doen als terroristen die hun politieke boodschap moesten uitdragen door een 'nietsvermoedende Australische gemeenschap' te treffen met een biologisch of chemisch wapen. Daarbij moesten zij het tijdstip bepalen waarop ze de aanslag wilden plegen, slachtoffers uitkiezen en deze keuze onderbouwen en uitzoeken welke effecten een dergelijke aanval op het menselijk lichaam zou hebben.

"Jullie doel is de MEESTE onschuldige slachtoffers te vermoorden om jullie boodschap over te dragen", aldus de opdracht.

Het cijfer zou worden bepaald aan de hand van de vraag hoe goed een leerling informatie over terrorisme en chemische en biologische oorlogvoering zou weten te analyseren en of de opgestoken theorie in de praktijk uitvoerbaar zou zijn.

Het departement van onderwijs van West-Australië liet weten dat de achterliggende gedachte van de lessen was, dat scholieren zouden leren over conflict en zaken konden bekijken vanuit het perspectief van anderen. De docente maakte hierbij de fout dat zij haar leerlingen probeerde bij te brengen hoe zij vanuit dat andere perspectief moesten denken, aldus het departement.

Schoolhoofd Terry Martino liet weten dat hij de opdracht heeft ingetrokken toen hij er over hoorde.

Australiërs zijn diverse malen doelwit geweest van terreuraanslagen. Bij de bomaanslagen op een disco op Bali in 2002 verloren veel Australiërs het leven.