Nog drie Afghanen doen zelfmoordpoging in cel

Redactie

Ook drie andere leden van de Afghaanse familie die eind juli werden opgepakt hebben geprobeerd in een gevangenis zelfmoord te plegen. Hun pogingen zijn niet gelukt. Ze verkeren niet in levensgevaar en zitten momenteel weer in een gevangenis, meldt het Openbaar Ministerie in Breda woensdag.

Dinsdag werd bekend dat een ander lid van de familie vrijdag in een gevangenis in Vught heeft geprobeerd een einde aan zijn leven te maken. Hij ligt in coma in een ziekenhuis. Twee dagen eerder pleegde zijn 28-jarige oudere broer zelfmoord in een gevangenis in Breda. Waarom de familieleden een einde aan hun leven willen maken, is nog onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie heeft de Rijksrecherche gevraagd een onderzoek te doen naar de zelfmoordpogingen. "Er wordt altijd onderzoek ingesteld na zo'n poging, maar omdat het nu gaat om vijf gevallen die verspreid over het hele land gevangen zitten, is besloten het onderzoek vanuit een centraal punt te laten plaatsvinden", vertelt een zegsvrouw van het OM in Breda.

In het onderzoek onder leiding van het OM in Den Haag wordt samengewerkt met de Dienst Justitiële Inrichtingen, die de gevangenissen in Nederland beheert.

De vijf die een zelfmoordpoging ondernamen behoren tot de acht familieleden uit Tilburg die 26 juli werden opgepakt op verdenking van de gijzeling van een 56-jarige Afghaanse man op 2 mei in Ledeacker. Vijf familieleden worden er daarnaast van verdacht op 23 juli in Bladel twee mensen zwaar te hebben mishandeld.

De acht, zeven mannen en een vrouw, werden 29 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat ze langer mochten worden vastgehouden.