Bewoners Delft weer terug naar huis

De bewoners van de 22 ontruimde woningen in Delft kunnen weer naar huis. Het verdachte pakketje dat woensdagochtend vroeg onder een auto aan de Syriesingel werd gevonden, is verwijderd. Ook de auto is weggehaald voor het verdere onderzoek, meldt de politie.

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat onderzoeken wat er in het pakketje zit. Het duurde lang voordat het pakket was weggehaald en het gebied weer kon worden vrijgegeven. "Het pakketje was lastig te verwijderen", zei de politiewoordvoerder hierover op Radio 1.

Voor de verkenning van het pakket werd een zogenoemde wheelbarrow ingezet, een speciale explosievenrobot die geïmproviseerde explosieven kan herkennen. Ook de auto's die direct naast de betreffende auto stonden werden uit voorzorg onderzocht.

Het pakket werd gevonden nadat rond 05.30 uur een melding bij de politie was binnengekomen dat er iets verdachts onder de auto zat. Na de vondst werden 22 woningen ontruimd en werd het tramverkeer in de omgeving stilgelegd. De buurtbewoners werden opgevangen in buurthuis Hofstede.

Van wie de auto waar het pakketje onder zat is, wordt nog onderzocht. Buurtbewoners hadden tegen RTV West gezegd dat de betreffende auto van iemand met connecties in het criminele circuit is. "De auto is van iemand die daar woont. We weten wie dat is en hebben veel geruchten gehoord. Dat gaan we nu eerst onderzoeken." De politie heeft hiertoe onder meer een groot buurtonderzoek opgestart.