FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 februari 2010

Tuitert leeft mee met bobsleeërs

Mark Tuitert leeft mee met de bobsleeërs die besloten hebben om niet aan de start te verschijnen van de runs in de viermansbob. De olympisch kampioen op de 1.500 meter liet dit via zijn Twitterpagina weten.

"@sybrenjansma: Respect voor jullie beslissing, zuur maar misschien beter niet dan half," zo laat hij weten aan de remmer van het Nederlandse team. Piloot Edwin van Calker gaf eerder vandaag aan dat hij de baan onvoldoende beheerst en dat hij geen vertrouwen heeft in de afdalingen met de viermansbob. Daarop heeft het team zich besloten terug te trekken.

Uitslag 5.000 meter dames

Martina Sáblikova is in Vancouver Olympische kampioen op de 5 kilometer geworden. Het is voor de Tsjechische na het goud op de 3 kilometer en het brons op de 1.500 meter al haar derde medaille van deze Olympische Spelen.

De Nederlanders werden niet gezien als kanshebbers voor de medailles en moesten daarom al snel in actie komen. Jorien Voorhuis reed in de tweede rit en ging voortvarend van start. Ze kwam zichzelf echter tegen en kwam niet verder dan 7.13,27. Daarmee eindigde ze uiteindelijk als tiende. Ook Elma de Vries kon niet imponeren. Ze reed een teleurstellende race en kwam met een tijd van 7.16,68 op de elfde plaats terecht.

Van de favorieten kwam Clara Hughes als eerste in actie. De olympisch kampioen van 2006 reed een sterke race en finishte in 6.55,73. Even hoopte het Canadese publiek dat hun landgenote het goud ging winnen, maar toen moesten de twee favorieten nog in actie komen.

In de voorlaatste rit verscheen Stephanie Beckert aan de start. De Duitse reed een sterke rit eindigde zelfs in een persoonlijk record van 6.51,39 . In de laatste rit was het echter gewoon topfavoriete Martina Sáblikova die het goud won. Ze reed een constante race en eindigde in een tijd van 6.50,91. Haar directe tegenstander Daniela Anschütz eindigde voor de zoveelste keer in haar carrière net naast het podium.

 

Uitslag 5.000 meter dames:

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsjechië 6.50,91
2 Stephanie Beckert Duitsland 6.51,39
3 Clara Hughes Canada 6.55,73
4 Daniela Anschütz Duitsland 6.58,64
5 Maren Haugli Noorwegen 7.02,19
10 Jorien Voorhuis Nederland 7.13,27
11 Elma de Vries Nederland 7.16,68

IJshockeyers USA naar halve finales

De ijshockeyers van de Verenigde Staten hebben de halve finales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver bereikt. Zwitserland werd enigszins moeizaam met 2-0 verslagen. Man van de wedstrijd was de Zwitserse goalie Jonas Hiller, die 42 schoten op doel stopte.

In de eerste periode domineerden de Amerikanen zoals verwacht, maar gescoord werd er niet door fantastisch spel van Hiller, die in de voorronde ook al de plaag van Canada was. In de tweede periode was er eenzelfde wedstrijdbeeld, wederom zonder doelpunten. Team USA kreeg in deze periode vier powerplay-mogelijkheden, maar wist hier niet van te profiteren. Aan het einde van de eerste periode dachten de Amerikanen gescoord te hebben nadat Hiller de puck uit de lucht bijna in eigen doel tikte, maar de zoemer voor het einde van de periode was al gegaan.

Pas in de derde periode scoorden de Verenigde Staten de beslissende goal. Zach Parise wist een afstandsschot van verdediger en topscorer Brian Rafalski van richting te veranderen. Even later dacht Zwitserland de gelijkmaker gemaakt te hebben, maar het harde schot bleek via  de paal uit het doel gestuiterd te zijn. In de tegenaanval dacht ook Amerika gescoord te hebben, maar het afstandsschot van Ryan Suter werd afgekeurd omdat aanvaller Ryan Kesler de keeper gehinderd zou hebben. Uiteindelijk viel de definitieve beslissing van de wedstrijd pas twintig seconden voor het einde door een empty net-goal van Parise.

In de halve finales neemt Team USA het op tegen de winnaar van de wedstrijd van Finland tegen Tsjechië.

Vancouver Update

FOK!sport geeft je tweemaal per dag een update van de gebeurtenissen in Canada. Deze samenvattingen verschijnen rond 08:00 uur en rond 23:00 uur. In het weekend plaatsen we het ochtendoverzicht om 10:00 uur.

De gemoederen werden vandaag nog flink beziggehouden door de diskwalificatie van Sven Kramer op de 10.000 meter schaatsen. Uiteindelijk is de rust in Vancouver wedergekeerd en is de situatie tussen coach en pupil uitgesproken. Kramer verwacht er over twee dagen tijdens de ploegenachtervolging weer te staan. Kemkers neemt de schuld op zich omdat hij te veel afgeleid was.

Ander triest nieuws voor Nederland was het afhaken van de viermansbob. Piloot Edwin van Calker heeft niet genoeg vertrouwen om de run te durven maken op de als zeer gevaarlijk bekendstaande baan. Hierdoor zal hij samen met de andere leden van de bobploeg vervroegd terugkeren naar Nederland.

De tijd voor de finales is zo langzamerhand aangebroken, wat betekent dat er bij het langlaufen de estafettes op het programma staan. De 4x10 kilometer werd een prooi voor Zweden, voor Noorwegen en Tsjechië. Bij de reuzenslalom voor vrouwen gaat Elisabeth Görgl na één run verrassend aan de leiding. De tweede manche is wegens mist uitgesteld.

'Aantal onbevoegde leraren neemt toe'

Het aantal leraren in het voortgezet onderwijs dat zonder de benodigde diploma's voor de klas staat stijgt. Dit meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Bijna tachtig procent van de scholen had aan het begin van het vorige schooljaar meer onbevoegde leraren in dienst dan het jaar ervoor, meldt de krant.

Bij 18,1 procent van de lessen die worden gegeven in het voortgezet onderwijs stond een leraar voor de klas die niet bevoegd is om les te geven. Het jaar daarvoor lag dit percentage nog op 16,9 procent. Op sommige scholen wordt meer dan een derde van de lessen gegeven door leraren zonder de juiste diploma's. Op deze manier ondervangen scholen het dreigende lerarentekort.

De VO-raad stelt in Trouw dat het niet per se onverantwoord is om een onbevoegde leraar les te laten geven, zolang hij maar bekwaam is. "Stel, een eerstegraads leraar natuurkunde geeft in de onderbouw ook scheikunde. Daar is waarschijnlijk niemand tegen", aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de vereniging van schoolbesturen.

Orka doodt trainer tijdens show

Een trainer van dolfinarium SeaWorld in het Amerikaanse Orlando is vandaag overleden, nadat zij werd gegrepen door een orka. Vlak voor aanvang van een show kwam de orka plotseling uit het water en greep voor de ogen van het publiek de trainer bij haar middel en beukte haar woest in het rond. De trainer had het publiek net verteld welke show ze zouden gaan zien.

Reddingsdiensten kwamen in allerijl naar het dolfinarium maar konden de vrouw niet meer redden. Na het ongeluk werd het park geëvacueerd en gesloten. In het verleden hebben orka's in SeaWorld vaker trainers aangevallen, maar het is de eerste keer dat een orka een trainer doodt.

Orka doodt trainer tijdens show
Een orka en een trainer in betere tijden (Foto: Novum)

Dieven rijden opzettelijk medewerker winkel aan

Een medewerker van een winkel in Tilburg is vanmiddag zo'n honderd meter meegesleurd op de motorkap van de auto van twee winkeldieven. Hij liep hierbij lichte verwondingen op. De twee dieven zijn aangehouden en zitten vast op verdenking van winkeldiefstal en poging tot moord, meldt de politie.

Rond 16.15 uur betrapte personeel van de winkel aan de Lijnsheike de man en de vrouw op diefstal van kookspullen. De medewerker sprak het stel buiten de winkel aan en sommeerde de twee om mee naar binnen te komen, zodat de politie erbij kon komen. Het duo stapte echter na teruggave van de gestolen waar in de auto en reed weg.

De medewerker ging voor de auto staan, maar werd meegenomen op de motorkap. Een andere automobilist blokkeerde de weg en dwong zo de dieven om te stoppen. Hierbij viel de winkelmedewerker van de motorkap. Hij hield hier enkele schaafwonden aan over.

Op basis van het kenteken konden de twee later in Waalwijk worden aangehouden.

'CDA wilde PvdA-fractie alsnog overhalen'

Het CDA heeft geprobeerd om nadat het kabinet gevallen was, steun te zoeken bij de Kamerfractie van de PvdA om de missie in Uruzgan te verlengen. Dit zei PvdA-leider Wouter Bos vanavond bij Nova. Volgens Bos heeft de PvdA geantwoord dat hier geen sprake van kon zijn.

Volgens Bos zocht het CDA de afgelopen dagen naar mogelijkheden om alsnog aan het verzoek van de NAVO te kunnen voldoen. Hierbij zouden Kamerfracties benaderd zijn voor steun. In de Kamer is geen meerderheid voor verlenging.

"De PvdA heeft gezegd dat ons standpunt helder is", zei Bos in NOVA.

Droge dromen

In navolging van het KRO-programma ‘Puberruil’, waarin twee pubers met totaal verschillende achtergronden hun levens een tijdje ruilen, lijkt het me een uitdaging mijn leven eens te verwisselen met dat van een geheel andere vrouw. Na wat gebrainstorm over geschikte kandidaten voor een interessant ruilleven, drong ze zich onverwacht via de televisie aan mij op: Tatjana Simic. Je kent haar vast wel, bijvoorbeeld als Oost-Europadeskundige bij het Nationaal Songfestival.

Uitslagen Champions League (24/02/2010)

Vanavond werden de andere twee wedstrijden in de achtste finales van de Champions League gespeeld. Sevilla mocht op bezoek bij CSKA Moskou en Internazionale mocht Chelsea in eigen huis bestrijden.


CSKA Moskou - Sevilla

Sevilla heeft uit bij CSKA Moskou een goede uitgangspositie bewerkstelligd. De Spaanse ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen de Russen. Na een half uur spelen kwam Sevilla met wat geluk op een 0-1 voorsprong. De bal ging voorbij CKSA-doelman Akinfeev en verdediger Ignashevich en kwam daardoor voor de voeten van Negredo. Hij hoefde alleen zijn voet uit te steken en de voorsprong was een feit. CSKA Moskou zocht vervolgens naar de gelijkmaker, maar verder dan twee afstandsschoten van oud-VVV'er Honda kwam de Russische ploeg niet.

Na rust kwam CSKA Moskou vanuit het niets toch op gelijke hoogte. Gonzáles schoot van heel ver op het vijandelijke doel en dit resulteerde tot ieders verbazing in een doelpunt. De Russische ploeg zocht daarna naar de 2-1, maar Sevilla haalde het tempo uit de wedstrijd en gaf weinig weg. CSKA-speler Necid was nog dichtbij de winnende treffer, maar hij stuitte op doelman Palop. Daardoor zal de ploeg uit Moskou in de return minimaal één keer moeten scoren om door te stoten naar de kwartfinales van de Champions League.

CSKA Moskou

1 - 1

Sevilla FC

 66' González
   25' Negredo
 
 Gele kaart: Aldonin, Honda, González, (CSKA Moskou),
 
Stadion: Dinamo Stadion, Moskou
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfeev
A. Berezutsky
Ignashevich
V. Berezutsky
Shennikov
Krasic
Aldonin
Honda (Mamaev/83)
Semberas
González
Necid
  Palop
Stankevicius
Fazio
Escudé
Correia (Perotti/59)
Navas
Romaric
Renato (Acosta/88)
Zokora
Navarro
Negredo (Kanouté/76)


Internazionale - Chelsea

Internazionale heeft in eigen huis Chelsea, de oude ploeg van huidig Inter-trainer José Mourinho, op een nederlaag getrakteerd. De Italiaanse ploeg, met Wesley Sneijder in de basis, won met 2-1.

Inter begon erg sterk aan de wedstrijd en na drie minuten stond de ploeg al op voorsprong. Milito was de gevierde man. De van Genoa overgekomen spits kapte Terry uit en schoot beheerst raak. Chelsea zocht vervolgens naar de gelijkmaker en deze kwam er ook bijna. Schoten van Ballack en Kalou werden door Júlio César gepareerd en Drogba raakte uit een vrije trap echter de lat. Aan de andere kant was Eto'o dichtbij de 2-0. Tot aan de rust wisten beide ploegen niet meer tot score te komen en daardoor ging de ploeg van Mourinho met een voorsprong de rust in.

In de tweede helft kwam Chelsea al vroeg op gelijke hoogte. Ivanovic begon aan een rush, werd uiteindelijk geblokt en daardoor kwam de bal voor de voeten van Kalou. Hij aarzelfde niet en schoot de bal laag in de hoek achter keeper Júlio César. Inter leek hier niet van onder de indruk, want vijf minuten later stond de ploeg van trainer Mourinho weer voor. In eerste instantie werd een schot van Cambiasso nog geblokt, maar in de rebound schoot de Argentijn beheerst raak.

Na een klein uur spelen moest trainer Ancelotti noodgedwongen zijn keeper Cech wisselen voor Hilário. De doelman liep bij een op het oog normale uitworp van de bal een spierblessure op en werd daardoor per brancard van het veld gevoerd.  Chelsea leek niet van slag, want na ruim een uur spelen kwam de ploeg bijna weer op gelijke hoogte. Keeper Júlio César redde echter knap op een inzet van Lampard.

The Blues bleven ook in het laatste deel van de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar de Engelse ploeg kon nauwelijks voor gevaar stichten. Omdat Inter vooral de voorsprong verdedigde, bleef de stand 2-1.  Om de kwartfinales van de Champions League te bereiken, zal Chelsea op het eigen Stamford Bridge minimaal één doelpunt moeten scoren.

Internazionale

2 - 1

Chelsea

 3' Milito
 55' Cambiasso
   51' Kalou
 
 Gele kaart: Motta, Milito, (Internazionale), Kalou, (Chelsea)
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Mejuto González (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Samuel
Lúcio
Zanetti
Stankovic (Muntari/84)
Cambiasso
Sneijder
Motta (Balotelli/58)
Eto'o (Pandev/68)
Milito
  Cech (Hilário/62)
Ivanovic
Carvalho
Terry
Malouda
Ballack
Mikel
Kalou (Sturridge/78)
Lampard
Anelka
Drogba

Zweden winnen langlaufestafette

Zweden heeft op overtuigende wijze de 4x10 kilometer mannenestafette bij het langlaufen gewonnen. Noorwegen pakte een zwaarbevochten zilveren plak, voor het verrassende Tsjechië.

De estafette begon met twee maal tien kilometer in de klassieke stijl, waarbij al snel een kopgroep van vijf landen ontstond. In de tweede ronde bleven hiervan alleen Zweden en Frankrijk over. Tsjechië was via Lucas Bauer uit de achtergrond teruggekomen. Nummer vier Duitsland zat op bijna een halve minuut. In de eerste ronde van de vrije stijl waren er weinig verschuivingen te noteren, behalve dat de achtervolgers nog eens bijna tien seconden verloren.

In de laatste ronde bleven de drie koplopers lang bij elkaar. Daarachter liepen Noorwegen en Duitsland in de eerste ruim drie kilometer al meer dan tien seconden in. Zij hadden zich losgemaakt van Finland en Rusland. Voor de Noren ging Petter Northug flink tekeer, want hij loste al snel ook de Duitser Tobias Angerer. In de laatste drie kilometer vond de Zweed Marcus Hellner het genoeg en plaatste een demarage waar Tsjechië en Frankrijk geen antwoord op hadden. Die landen zagen in de laatste kilometer Northug langszij komen en de Noor ook nog tweede worden. De Tsjech Martin Koukal verzekerde zich uiteindelijk nog wel van het brons, voor de Fransman Emmanuel Jonnier.

Sloper fotografeert geest bij oude school

Een Britse bouwvakker die bezig is een oud schoolgebouw in Hull te slopen, heeft tijdens het fotograferen van zijn sloopwerk iets vreemds op de foto gezet. Toen hij eenmaal thuis de foto's eens op zijn gemak ging bekijken, ontdekte John Fores een jongetje op de foto.

"Ik heb tijdens mijn werk een paar foto's genomen, maar op dat moment was me niets vreemds opgevallen", vertelt de 47-jarige sloper. "Toen ik thuis op de computer de foto's terugkeek, gingen de haren in mijn nek recht overeind staan. Ik geloofde nooit in geesten, maar nu ben ik er niet meer zo zeker van."

Voor het half gesloopte gebouw is rechtsonder duidelijk een jongetje te zien in authentieke kleding. Het vrolijke kereltje van een jaar of acht kijkt recht de camera in.

De school, die nog steeds in gebruik is, is gebouwd in 1936. Volgens de 54-jarige huismeester van de school gaat al jaren het gerucht rond dat het spookt in de oude school. "Ik werk hier al 29 jaar, en altijd hebben de kinderen beweerd dat er een geest rondwaart", zegt hij. De plaatselijke vereniging voor paranormaal onderzoek is verbaasd door de foto en wil deze graag aan een nadere studie onderwerpen.

Benieuwd naar de foto? Deze is hier te zien. Slaap lekker!

Juventus mist Buffon tegen Ajax

Juventus moet het komende donderdag in het Europa League duel tegen Ajax doen zonder Gianluigi Buffon . De keeper heeft op de training een dijbeenblessure opgelopen.

Buffon zal waarschijnlijk vervangen gaan worden door de Oostenrijker Alex Manninger. David Trezeguet is wel helemaal hersteld van een enkelblessure. Vorige week moest de Fransman in Amsterdam door de blessure nog genoegen nemen met een invalbeurt.

WADA helpt FIFA bij Afrikaanse medicijnen

Mondiale antidopingautoriteit WADA is bereid wereldvoetbalbond FIFA bij te staan in de strijd tegen het gebruik van stimulerende Afrikaanse medicijnen tijdens het WK voetbal. WADA-directeur David Howman reageert hiermee op het verzoek van de FIFA om te onderzoeken hoe sommige Afrikaanse planten of insecten atleten oneerlijk voordeel kunnen verschaffen.

"Als wetenschappers nieuwe onderzoeksprogramma's willen opstarten, zijn wij alleen maar blij," laat Howard weten. "Wanneer er specifieke producten zijn waarover men bezorgd is, dan kunnen we spoedonderzoek doen voorafgaand aan het WK voetbal."

Men is bang dat sommige inheemse Afrikaanse planten steroïde bijproducten produceren die niet op de dopinglijst staan en dus ook niet worden opgemerkt bij dopingcontroles. Michel D'Hooghe, de Belgische voorzitter van de medische commissie van de FIFA, gaf eerder deze week al aan geen flauw idee te hebben welke stoffen traditionele medicijnen allemaal bevatten.

Duits drietal pleegt zelfmoord

In Duitsland heeft de politie vandaag drie levenloze lichamen gevonden. De lijken werden aangetroffen in een huis in Kürten.

De stoffelijke overschotten zijn niet het enige wat in het huis aangetroffen werd. Er werden ook twee afscheidsbrieven gevonden. Hierdoor is het bijna zeker dat het om een zelfmoordactie gaat.

De vader van één van de drie jongens was de 'gelukkige' vinder van de lijken. Toen hij van de ergste schrik bekomen was belde hij meteen de politie.

De drie dode jongens hebben allemaal de leeftijd van twintig jaar.

Dragon Quest IX krijgt een westerse release

Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies is een enorme hit in Japan. Het DS-spel is al vier miljoen keer over de toonbank gegaan. Square Enix heeft het spel, gemaakt door Level 5, tot nu toe alleen in Japan uitgebracht. De verkoopcijfers zijn ook Nintendo niet ontgaan. Tijdens de Nintendo Summit in Amerika, heeft Nintendo aangekondigd dat ze de vertaalde versie zelf gaat uitgeven. Nintendo is een samenwerking met uitgever Square Enix aangegaan om het spel in Amerika uit te brengen.

Het verhaal gaat over een beschermengel, die net klaar is met zijn taak en naar het hemelrijk mag. Door mensen te helpen, hebben hij en zijn collega's genoeg 'star auras' verdiend om een fruit te laten groeien aan de 'World Tree'. Met dat fruit mogen beschermengelen door naar het beloofde land om van hun pensioen te genieten.

Maar net als ze klaar zijn om naar het hemelrijk te vertrekken, laten er vreemde krachten de boel in het honderd lopen. Alles en iedereen valt weer op aarde. Onze hoofdrolspeler komt bij zonder vleugels of engelenkracht en zal op avontuur moeten gaan om zijn vrienden te vinden en het mystieke stukje fruit weer te bemachtigen...

Een exacte datum is nog niet bekend, het spel zou in de eerste helft van dit jaar nog moeten uitkomen.

Logo Dragon Quest IX

Kramer, Wüst, Valkenburg en Blokhuijsen zeker van WK

De Nederlandse schaatsbond heeft Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Ireen Wüst en Diane Valkenburg aangewezen voor het wereldkampioenschap allround. Dat wordt van 19 t/m 21 maart in het Thialf in Heerenveen verreden.

Kramer krijgt het ticket vanwege zijn behaalde Europese titel dit jaar en Wüst plaatst zich vanwege haar olympische titel op de 1.500 meter in Vancouver. Op basis van de resultaten over het hele seizoen kregen ook Diane Valkenburg en Jan Blokhuijsen een WK-ticket.

De winnaars van het NK allround, begin maart in Heerenveen, plaatsen zich ook voor het WK. De vierde rijder en rijdster worden aangewezen door de topsportcommissie van de KNSB.

Man 2 keer aangereden door trein in 2 weken

Een man uit Irvine, in de Amerikaanse staat Californië, heeft echt alle geluk van de wereld. De man is gisterochtend aangereden door een trein en heeft het voorval wonderwel overleefd. Twee weken geleden werd de man ook al eens aangereden door een trein.

Twee weken geleden viel de man vanaf het perron op de rails en werd vervolgens gegrepen door een aanstormende trein. Deze sleepte hem een kleine dertig meter mee, waarbij de linkerhand van de pechvogel werd afgerukt.

Gisteren overkwam de man naar eigen zeggen weer exact hetzelfde, maar ditmaal bleven al zijn ledematen keurig op hun plek vastzitten. Wel is de man met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis en wordt hij psychisch onderzocht.

Murray uitgeschakeld in Dubai

Andy Murray is in de achtste finales van het ATP-toernooi in Dubai uitgeschakeld. De Brit ging met 6-7, 6-4 en 4-6 onderuit tegen Janko Tipsarevic.

In de derde set werd de Serviër bij een 5-3 voorsprong gebroken, maar Tipsarevic sloeg een game later alsnog toe en trok de partij naar zich toe. "Ik heb me niet goed voorbereid op dit toernooi. Ik stond op de baan nog dingen uit te proberen," aldus Murray na afloop van zijn partij.

FIA voert inspectie bij Team US F1 uit

Autosportfederatie FIA gaat onderzoeken hoe Team US F1 er voor staat. Er lekte uit dat het geld binnen de renstal op is en dat de problemen binnen het team groot zijn. De technisch gedelegeerde van de FIA Charlie Whiting zou zelfs al naar de Verenigde Staten gevlogen zijn om met eigen ogen te aanschouwen hoe de vlag er bij hangt.

Het nieuws volgt op dat over YouTube-oprichter Chad Hurley die probeert Team US F1 te redden. Hij zou hiervoor al besprekingen voeren met Campos en Stefan GP. Volgens een belangrijk staflid van de renstal is alle hoop binnen het team op hem gevestigd. Een inspectie van de FIA past binnen het verhaal dat nu de ronde doet. De FIA wil op dit moment bevestigen noch ontkennen dat er een inspectie plaatsvindt. "We hebben er op dit moment geen commentaar op."

'Unieke feature' in Batman GOTY

In een exclusief interview aan FOK!games heeft Square-Enix Community Manager Mike Oldman niet alleen verschillende features laten zien van Just Cause 2 (waar je binnenkort ongetwijfeld meer van zal horen hier op FOK!games), maar ook een interessante uitspraak gedaan over de game waar hij vóór Just Cause 2 aan meewerkte: Batman: Arkham Asylum.

Uit nieuwsgierigheid vroegen we meneer Oldman naar zijn vorige werk, waarna hij enthousiast vertelde over zijn taken bij Rocksteady. Nadat hij grinnikte om de honderden mailtjes die hij ontving naar aanleiding van de befaamde third scarecrow encounter, zei hij ook nogal terloops dat er een GOTY op komst was. Hoewel dit nieuws niet geheel onverwacht komt en er al geruchten de kop op steken over deze editie, voegde hij er iets onverwachts aan toe: 'Er zit, naast alle DLC's, een andere feature in wat geen enkele game eerder heeft gedaan.'

We reageerden sceptisch, en vroegen daarom om een hint. Oldman lachte en zei dat hij gebonden was aan een non-disclosure agreement, maar zei alsnog: 'Think Avatar.'

Hij refereert hierbij naar de film van James Cameron. Al gauw dachten we het antwoord al te weten: 3D. De vraag is echter: hoe? Batman: Arkham Asylum heeft immers al de mogelijkheid om de 3D vision glasses van nVidia te gebruiken. Volgens Oldman zal de GOTY in ieder geval heel binnenkort moeten arriveren. Of deze 'extra feature' een meerwaarde zal hebben, is de grote vraag...

Zou hij misschien iets anders bedoelen? Wat denken jullie...

batman

'Think Avatar'

Homo's boos: Rouvoet 'weigerminister'

Minister André Rouvoet (ChristenUnie) heeft zijn portefeuille homo-emancipatie overgedragen aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA). Homo-emancipatie viel eerst onder de afgetreden minister van Onderwijs Ronald Plasterk van de PvdA. De homogemeenschap in Nederland reageert furieus over de gang van zaken.

"Het lijkt er toch op dat Rouvoet geen zin heeft zich te branden aan dit voor de ChristenUnie toch gevoelige onderwerp", stelde voorzitter Frank van Dalen van organisatie ProGay. "De ChristenUnie heeft zich toen ook aan de afspraken geconformeerd. Het is een zwaktebod dat de portefeuille nu van een minister naar een staatssecretaris gaat."

Ook hoofdredacteur Henk Krol van de GayKrant noemt de benoeming van Van Bijsterveldt "een teken aan de wand. Wij hebben van bronnen uit Den Haag vernomen dat Rouvoet zijn vingers niet aan dit pakket wil branden." Volgens Krol dreigt door dit soort besluiten het 'geweldige werk van Plasterk op dit gebied' ongedaan gemaakt te worden. Krol: "Na de weigerambtenaar en de weigerpastoor hebben we nu in Nederland ook een weigerminister."


Homo's kunnen André Rouvoets kont kussen

Kramer wil samenwerking met Kemkers voortzetten

Sven Kramer heeft in een interview met de NOS gezegd dat hij zijn coach Gerard Kemkers niet laat vallen. Kramer zei, een dag nadat hij het goud op de 10.000 meter verspeelde door een foute wissel, dat hij de samenwerking met Kemkers wil voortzetten.

"Ik heb te veel met Gerard gewonnen. Ik ben drie keer wereldkampioen geworden, vier keer Europees kampioen, talloze wereldbekerwedstriijden en olympisch goud op de vijf kilometer. Dat is niet een rijtje waardoor je je coach zo maar laat vallen. Dat gaat ook zeker niet gebeuren," aldus Kramer voor de camera's van de NOS.

In de submit....

De submit vandaag is overvol, om een deel er van een plekje te geven hebben we een mooi verzamelblogje voor jullie gemaakt:

Luco: een (in zijn woorden) tof loopje om mee te spelen, tevens wordt hij erg vrolijk van het volgende deuntje.

Paul heeft Google Maps aflopen zoeken en een spannende bijna ongeluk gevonden. En uiteraard moeten we ook nog even aandacht aan Sven geven. Giel heeft een mooi liedje voor hem in gezongen.

RacerDKB kwam met het spelletje Multitask. Kunnen jullie nogmaals proberen om te kijken hoe goed jullie meerdere dingen te gelijk kunnen.

Tot slot kwam timbob nog met een leuk filmpje over scratchen met cassettebandjes.

Lopéz in gesprek met Campos

Het lijkt er op dat José Maria Lopéz Team US F1 in gaat ruilen voor Campos. Beide Formule 1-teams kampen met financiële problemen, maar waar voor Campos er een oplossing gevonden is, is deze voor US F1 nog ver weg.

De manager van Lopéz, Felipe McGough, laat in een gesprek met de radiozender Cadena 3 Cordoba weten dat een overgang van zijn protegé naar Campos in het vat zit. Dat team staat sinds het vertrek van oprichter Adrian Campos onder de hoede van zakenman José Ramén Carabante en doet er alles aan om de grid in Bahrein te halen. Dit lukt niet bij US F1 dat de FIA al gevraagd heeft om de eerste vier races van het seizoen te mogen missen.

"We hebben zes uur gesproken met de investeerders van US F1 en de nieuwe eigenaren van Campos Meta. We hebben gesproken over de mogelijkheden om samen te werken, maar het belangrijkste is, dat Jose Maria deel van het project zal uitmaken," zei McGough.

Eerste minuten van Sonic & SEGA All-Stars Racing

Sonic and SEGA All-Stars Racing is een karting-game voor de PS3, Xbox 360, Windows, Nintendo DS en Wii die geïnspireerd lijkt te zijn door Mario Kart. Over twee dagen kunnen we het spel aanschaffen, maar om ons zoet te houden laten we alvast de eerste minuten van de Wii-versie zien. Mocht je toch nog niet genoeg hebben, dan kun je alvast alle speelbare personages bekijken. Sonic & SEGA All-Stars Racing  is vanaf overmorgen te koop.

 

Leden viermansbob eerder weg uit Vancouver

Henk Gemser, chef de mission van de olympische ploeg, heeft vandaag bekend gemaakt dat de leden van de Nederlandse viermansbob de Winterspelen voortijdig zullen verlaten. Dit gebeurde een dag nadat de bob zich had teruggetrokken.

Piloot Edwin van Calker achtte zich niet in staat om de olympische afdaling met de viermansbob tot een goed einde te brengen. Zijn teamleden Arnold van Calker, Timothy Beck en Sybren Jansma hebben gezegd de beslissing van hun piloot te respecteren.

"Ik stuur ze niet weg, het is geen straf. Ze krijgen zoveel over zich heen. Dit is de beste keuze," aldus Gemser die niet heeft gezegd wanneer de leden van de viermansbob weg zullen gaan.

Kramer maakt excuses voor onbeholpen actie

Sven Kramer zal later vandaag zijn excuses aanbieden bij een vrijwilliger van het olympisch tv-netwerk OBS. De Fries werd gisteren bij het verlaten van het middenterrein erop gewezen dat hij naar de mixed zone (waar hij de journalisten te woord moet staan) moest gaan. De woedende Kramer duwde de vrijwilliger echter aan de kant en liep stampvoetend naar de kleedkamer.

De 23-jarige kopman van TVM had even daarvoor olympisch goud verspeeld door een verkeerde aanwijzing van coach Gerard Kemkers, die hem naar de verkeerde baan stuurde. "Sven zal zijn excuses maken", vertelde Kemkers vandaag in de Richmond Olympic Oval. "En we zullen een kleinigheid overhandigen aan die vrijwilliger."

Toch vroeg Kemkers ook begrip voor de heetgebakerde reactie van Kramer: "Het is niet goed te praten, maar ik hoop dat die vrijwilliger ook begrijpt dat een zeer gefrustreerde atleet zich even niet aan het protocol wilde houden."

Vijfhonderd actievoerende ambtenaren in Groningen

Zo'n vijfhonderd ambtenaren hebben vandaag in Groningen gedemonstreerd voor een betere cao. Ze eisen meer salaris, terwijl hun werkgever de lonen juist wil bevriezen.

De actie in Groningen maakt deel uit van een landelijke estafettestaking, meldt een woordvoerder van de FNV. Afgelopen week legden vuilnisophalers het werk neer.

Morgen staan acties in Den Bosch en Arnhem op stapel en overmorgen wordt in Maastricht gedemonstreerd. Ook voor volgende week staan acties van ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen op het programma.

Blur gaat gebruik maken van Twitter

Blur is een racegame waarin je in de stijl van Mario Kart (en zijn ontelbare klonen) power-ups kunt verzamelen om de jezelf te helpen als eerste de eindstreep te bereiken. Het verschil is dat de game gevuld is met fotorealistisch auto’s en tracks. De tracks zijn gebaseerd op echt bestaande steden, zoals Los Angeles (VS), San Francisco (VS), Hackney (GB) en Barcelona (SP).

Blur zal te spelen zijn op de PC, Xbox360 en de PS3 en zoals de meeste wel zullen weten is het sinds kort ook mogelijk om net als met je PC te twitteren via deze consoles. Blur gaat gebruik maken van deze functionaliteit. Via tweets kunnen geïnteresseerden bijhouden hoeveel overwinningen je hebt behaald, hoeveel fans je hebt verzameld, welke auto’s je hebt vrijgespeeld, wat je leaderboard rank is en ga zo maar door.

Mensen die veel gebruik maken van Twitter zullen hier heel blij mee zijn. De vraag is of de rest van de gamers überhaupt de behoefte heeft alle game wissewasjes met heel de wereld te delen? Laat staan dat ze geïnteresseerd zijn in alle game gerelateerde informatie van een ander.

Görgl leidt na eerste run reuzenslalom

Elisabeth Görgl heeft de eerste manche van de olympische reuzenslalom bij de vrouwen op haar naam geschreven. Onder wisselende omstandigheden bleef de Oostenrijkse skiester Tania Barioz net voor. Görgl kwam tot 1.15,12, Barioz tot 1.15,14.

Titelverdedigster Julia Mancuso werd naar beneden gestuurd terwijl haar landgenote Lindsey Vonn, die onderuit was gegaan, nog langs de piste lag. Hierop werd Mancuso uit de piste gehaald en weer naar boven gestuurd. Ze eindigde uiteindelijk als achttiende in de eerste run.

Later vandaag volgt de tweede en beslissende manche.

FOK!user wint reis naar USA

Een actie van Sony heeft een vooralsnog onbekende FOK!-user een reis naar Amerika opgeleverd! De FOK!ker deed mee aan een prijsvraag van Sony die op FOK! te zien was. En met succes, want hij won de hoofdprijs: een vijfdaagse trip voor twee personen naar Los Angeles!

Opdracht van de prijsvraag was het beantwoorden van de vraag "U regisseert een film over uw leven. Wat is de titel en waarom?". Het antwoord "Braviaheart - Groots, meeslepend, like.no.other en komt het beste tot zijn recht op een BRAVIA Full HD LCD tv!" leverde de FOK!ker niet alleen de reis naar en het verblijf in Los Angeles op, maar ook een bezoek aan de Sony Studio's en een diner voor twee personen in een Hollywood-restaurant.

Namens FOK! gefeliciteerd met de prijs!

Explosieve chemicaliën gevonden in Wapenveld

In een schuurtje bij een woning in het Gelderse Wapenveld zijn vandaag chemicaliën gevonden die explosief kunnen zijn. De woning en het naastgelegen pand moesten uit voorzorg worden ontruimd. Een 25-jarige bewoner van het pand aan de Hoenderweg is opgepakt, meldt de politie.

Agenten stuitten op de stoffen toen ze bij het pand poolshoogte kwamen nemen in verband met een incident op nieuwjaarsdag. Toen werd een vuurwerkbom tot ontploffing gebracht bij de Rabobank in Wapenveld.

In het schuurtje werden de chemicaliën aangetroffen, die in een bepaalde samenstelling explosief kunnen zijn. Het Explosieven Opruimings Commando kwam ter plaatse, net als de brandweer en de ambulancedienst. De stoffen zijn in beslag genomen. Het ging niet om grote hoeveelheden.

Vacansoleil met drie Nederlanders in Omloop

Met drie Nederlanders verschijnt Vacansoleil zaterdag aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het West-Europese wegseizoen. Jens Mouris, Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland worden vergezeld door de Belg Björn Leukemans, de Fransman Romain Feillu, de Italiaan Marco Marcato en de Sloveen Borut Bozic. De achtste plaats moet nog worden ingevuld.

Skil-Shimano heeft een sterk Nederlands getint team in Gent. Koen de Kort, Floris Goesinnen, Roy Curvers, Tom Veelers, Job Vissers en Robin Chaigneau gaan de weg op samen met de Australiër Mitchell Docker en de Fransman Steve Houanard.

Jongsma zet profvoetbal nog niet uit zijn hoofd

Hoewel Anton Jongsma vorige week een overstap naar amateurkampioen WKE verkoos boven een verblijf op amateurbasis bij zijn oude club FC Zwolle, heeft hij het betaald voetbal nog niet uit zijn hoofd gezet. Dit meldt de aanvallende middenvelder met de karakteristieke staart aan Voetbal International.

De 26-jarige international van de Nederlandse Antillen liet zijn contract bij RKC Waalwijk ontbinden, nadat hij weinig uitzicht meer had op speeltijd. Zijn oude club Zwolle, waarvoor hij tussen 2006 en 2008 26 keer scoorde in 75 competitiewedstrijden, wilde hem als amateur inlijven. Dat zag Jongsma echter niet zitten: "Uit de aanbieding bleek niet dat ze me graag wilden hebben. Ik snap dat ik bij Zwolle minder zou gaan verdienen dan bij RKC, dat is logisch. Maar ik heb wel een gezin te onderhouden. Bij WKE krijg ik een vergoeding, stellen ze mij in staat mijn trainersdiploma TC2 te halen en kan ik me maatschappelijk ontwikkelen. Ondanks mijn keuze voor WKE heb ik het profvoetbal zeker nog niet uit mijn hoofd gezet."

Update: Mario en Metroid deze zomer

Het wachten is voor Wii gamers is bijna voorbij. De langverwachte Super Mario Galaxy 2 en Metroid: Other M komen er aan. Nog even en we kunnen eindelijk  met Yoshi door de werelden in de ruimte te reizen. In dit tweede avontuur van Mario zal hij opnieuw tegen Bowser strijden. Maar dit keer krijgt hij hulp van Yoshi, het dinosaurusje dat het van zijn tong moet hebben. 

In Metroid: Other M, gemaakt door het Team Ninja, bekend van de Ninja Gaiden serie, zal het verhaal zich af spelen tussen de periode van Super Metroid en Metroid Fusion in. Samus zal het aan de stok krijgen met de ruimtepiraten.

De hele week lang heeft Nintendo een reeks evenementen georganiseerd om hun nieuwe plannen bekend te maken. Het eerste evenement was in Australië, waar aangekondigd is dat Super Mario Galaxy 2 en Metroid: Other M tussen juni en augustus dit jaar uit zullen komen. Dat is een stuk sneller dan de verwachte kerstrelease. Vandaag is het evenement in Amerika, waarschijnlijk worden daar nog meer details bekend gemaakt.

UPDATE:

Super Mario Galaxy 2 zal 23 mei in Amerika uitkomen, Metroid M 27 juni. Hopelijk zal Europa niet te ver achterblijven.

Super Mario Galaxy 2

Oranje oefent in Freiburg

Het Nederlands elftal speelt in de voorbereiding op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika een oefenduel in Freiburg. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk, die op dat moment voor een hoogtestage in het Oostenrijkse Seefeld verblijft, treft op 26 mei in de Zuid-Duitse stad WK-ganger Mexico. Dat maakte de KNVB vandaag bekend.

Vier jaar geleden, tijdens het WK van 2006 in Duitsland, was het Badenova Stadion in Freiburg Oranjes vaste trainingsaccommodatie. Na terugkeer in Nederland wordt op dinsdag 1 juni in de Rotterdamse Kuip gevoetbald tegen Ghana. Op 5 juni staat het laatste oefenduel op het programma. In de Amsterdam ArenA is dan het Hongarije van Erwin Koeman de tegenstander. Dat duel wordt 's middags gespeeld.

Cruiseschip verandert in poepbootje

Wat een luxe cruise zou moeten worden, is voor een kwart van de opvarenden inmiddels veranderd in een vakantie waar men niet van de wc te krijgen is. Al 419 van de 1.838 passagiers van de Mercury hebben last van buikkrampen, braken en diarree.

Niet alleen de passagiers zijn besmet geraakt met het buikgriepvirus, ook 27 van de 849 crewleden brengen hun dagen zittend op de pot door. Het aantal zieken is nog steeds stijgende.

Buikgriep, met symptomen als buikpijn, kotsen en slappe poep, wordt veroorzaakt door het norovirus. Hoe de uitbraak op het cruiseschip is ontstaan, is nog onduidelijk.


Love Boat part II, Shit Boat!

Dagzege A. Rasmussen in Andalusië

De vierde etappe in de Ronde van Andalusië is gewonnen door Alex Rasmussen. De Deense Saxobank-renner, die vooral bekend is van het baanwielrennen, bleef in de 10,9 km lange individuele tijdrit in Málaga verrassend de specialisten voor.
     
De Brit Bradley Wiggins eindigde op vijf seconden achterstand als tweede. De Duitser Tony Martin werd derde op zeven seconden. De Australiër Michael Rogers werd vierde op twaalf seconden achterstand van Rasmussen en nam de leiding in het algemeen klassement over van de Spanjaard Sergio Pardilla.

Kemkers: "Ik was teveel afgeleid"

Gerard Kemkers zal niet aftreden als coach van de TVM-schaatsploeg. Hij stuurde gisteren op de olympische 10.000 meter in Vancouver Sven Kramer de verkeerde baan in, waardoor deze gediskwalificeerd werd. Kemkers erkent de fout en zegt dat hij te veel afgeleid was tijdens de race.

"Ik miste de bochtuitgang van Sven. Vervolgens zag ik hem op het rechte stuk ver aan de buitenkant naar me toekomen. Ik zag dat hij geen intentie had om naar de binnenbaan te gaan, én toen begon ik te twijfelen. Daarna heb ik naar Skobrev gekeken en zag dat hij in de binnenbaan zat. Daar maakte ik de grootste fout," zei Kemkers.

Hij was bezig met het opschrijven van het verschil met Seung Hoon Lee, waardoor hij niet de hele race kon volgen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam is het hier misgegaan. Mannen kunnen minder goed meerdere dingen tegelijk doen. Scherder meent dat het opschrijven van het verschil dan ook door een ander had moeten worden gedaan.

Ondanks de fout denkt Kemkers er niet aan om op te stappen. "We werken vijf jaar samen. Ik heb dus ook aandeel gehad in zijn successen. Het zou te kortzichtig zijn om nu te zeggen dat door deze desastreuze fout het vertrouwen weg is," zei de coach. "Ik heb het incident van gisteren afgesloten. Topsport betekent ook incasseren. Ik heb heel zwaar moeten incasseren. Ik kijk met open vizier naar de toekomst. Het zal zeker nog wel een paar keer op mijn bordje komen, maar dan zie ik wel hoe ik daar mee omga."

Kemkers wijst er op dat zijn pupil nog wel zijn excuses moet aanbieden aan een official. Deze versperde bij het weglopen van Kramer de weg en werd door de Fries resoluut opzij geduwd. "We gaan daar ook zeker onze excuses voor aanbieden. We vragen daarnaast wel om een klein beetje begrip, omdat het een reactie is van een gefrustreerde sporter die vlak daarvoor zijn gouden medaille heeft verloren. Dat heeft onder aan de trap even niet gematched."

Nintendo DSi XL volgende maand in Amerika

De 'nieuwe' DSi, de XL-variant, zal volgende maand in Amerika te koop zijn. Deze DSi heeft een bijna twee keer zo groot scherm en een grotere stylus. Amerika kan de handheld vanaf 28 maart kopen voor 189,99 dollar. Dit werd gemeld door Cammie Dunaway tijdens de Nintendo Summit die vandaag in Amerika gehouden wordt.

Ze kondigde ook er nieuwe software speciaal voor de DSi XL komt op 15 juni. Nintendo gaat "100 Classic Books" voor de handheld uitgeven. De XL zal als een boek vastgehouden kunnen worden en met de software dat voor 19,99 dollar kost, kun je tijdens je treinreizen honderd klassiekers lezen. Bram Stokers Dracula is in ieder geval een van de honderd boeken.

Vijf maart komt de handheld in Europa uit. Een europrijs is officieel nog niet genoemd. 

DSi XL

Media slaan terug naar Ferrari

Gisteren plaatste Ferrari op haar website een column waarin hard uitgehaald werd naar de nieuwe Formule 1-teams en naar de FIA. Vooral voormalig president Max Mosley kreeg er van langs omdat hij de ellende in de sport aangericht zou hebben. Vandaag slaan de media terug richting het Italiaanse team.

Het Duitse Auto Motor und Sport deelde "een rode kaart" uit aan Ferrari voor de column. "Ik heb zelden zulke nonsens gelezen," zo schreef columnist van het blad Michael Schmidt. Het zou volgens hem gaan om "een ver gaande complottheorie." Het terugtrekken van de autofabrikanten heeft volgens hem niets te maken met de heilige oorlog zoals Ferrari het beleid van Mosley noemde. Voor Campos en US F1 waren betere kandidaten geweest, maar van Virgin en Lotus mag verwacht worden "dat ze niet meteen snel zijn."

De Britse krant Daily Telegraph noemde de aanval van Ferrari "vernietigend," terwijl het Franse persbureau AFP duidelijk meldde dat de FIA "afgekraakt" werd. Zelfs het Italiaanse La Gazetta dello Sport noemde de column "bitter".

[Video] Lapdancende docenten schokken Canada

Een filmpje van een uit de hand gelopen spelletje heeft tot grote ophef geleid op een middelbare school in het Canadese Winnipeg. Op het filmpje is te zien hoe een onbekend gebleven leraar een bijzonder geile lapdance opvoert bij een gymlerares. De school kan er de humor niet van inzien, en heeft beide docenten direct de laan uitgestuurd.

Het filmpje is vorige week woensdag gemaakt door een leerling tijdens een sportdag op de Churchill High School in Winnipeg. Tijdens het spelletje 'twee docenten, een stoel' gaat gymlerares Chrystie Fitchner wijdbeens op een stoel zitten. Voor de ogen van zo'n honderd dertienjarige scholieren neemt een leraar plaats tussen haar benen, terwijl hij met zijn heupen wild beweegt op de stampende achtergrondmuziek.

Maar hier blijft het niet bij. Even later is te zien hoe de lerares wulps haar hoofd achterover gooit, terwijl de docent haar wild berijdt. Even later draait hij zich om, waarna de docente hem billenkoek geeft. Het hoogtepunt komt aan het eind, wanneer de beste man voor de lerares knielt, zijn hoofd tussen haar dijen klemt en een flinke befbeurt simuleert.

"Hij stopt zijn hoofd in haar kruis, in haar intieme delen", roept een ouderraadslid verontwaardigd uit bij het zien van het filmpje gisteren. "Ik weet niet of ze werkelijk lichaamscontact hebben hier, maar hij komt veel te dichtbij." De beste man is woedend en is blij dat de school disciplinaire maatregelen neemt tegen de twee docenten.

Ook de leerlingen zelf zijn verbijsterd over het schouwspel dat zich voor hun neus heeft afgespeeld. "We konden er eerst nog wel om lachen", vertelt een brugklasser. "Maar al snel vonden we het veel te ver gaan." Veel kinderen zijn bang dat hun school een slechte naam krijgt door dit incident. De directeur van de school is niet bereikbaar voor commentaar.


'Dat dit kan, in Canada!'

Herriemeter meet burenoverlast in Rotterdam

Rotterdammers die last hebben van luidruchtige buren kunnen vanaf vandaag een zogenoemde herriemeter in hun huis plaatsen. Zo kan de mate van geluidsoverlast objectief worden vastgesteld.

Wethouder wonen Hamit Karakus (PvdA) liet vandaag weten blij te zijn met het 'nieuwe instrument in de strijd tegen woonoverlast'.

De lawaaimeter houdt bij hoeveel geluidsoverlast er is. Het aantal decibellen wordt gemeten en later kan worden teruggeluisterd waaruit de herrie precies bestond. De gemeente, politie en woningcorporaties kunnen vervolgens aan de slag om de overlast in te dammen.

"Geluidsoverlast is een van de grootste ergernissen van Rotterdammers die burenoverlast ervaren", stelt Karakus. "Met de herriemeter wordt het mogelijk om geluidsoverlast sneller aan te pakken."

Omgekochte scheidsrechter levenslang geschorst

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Bosnische scheidsrechter Novo Panic voor de rest van zijn leven geschorst. De leidsman mag nooit meer een wedstrijd fluiten vanwege zijn betrokkenheid bij het grote Europese omkoopschandaal.

Ook assistent-scheidsrechter Tomislav Setka uit Kroatië en de Oekraïense arbiter Oleh Orekhov kregen fikse straffen van de voetbalbond. Setka is geschorst tot juli 2011, terwijl Orekhov voorlopig dertig dagen is geschorst. Zijn zaak wordt in maart verder onderzocht.

In november werd bekend dat bij het omkoopschandaal in negen Europese landen ruim tweehonderd duels waren gemanipuleerd. De competities in Duitsland, Oostenrijk, België, Bosnië, Kroatië, Hongarije, Slovenië, Zwitserland en Turkije waren bij het schandaal betrokken. Er werden tientallen mensen opgepakt.

Olievervuiling dreigt voor de Po

De Italiaanse rivier de Po dreigt vandaag ernstig te worden vervuild. Een kleiner riviertje dat in de Po uitkomt, de 130 kilometer lange Lambro, raakte gisteren zwaar vervuild door een olielek. De olie bereikte vandaag de Po, ondanks pogingen van milieugroepen om de olievlek in te dammen. Milieuorganisaties vrezen voor een ecologische ramp.

De oorzaak van het olielek is volgens het provinciale bestuur van Milaan sabotage bij een voormalige raffinaderij in de buurt van Monza die nu in gebruik is als oliedepot. De stortbakken van het depot waren geopend 'door iemand die bekend was met de fabriek en wist hoe de stortbakken, werkten'. Hierdoor kon de olie ongehinderd in de Lambro stromen.

Milieugroepen en het Italiaanse persbureau ANSA schatten dat er ongeveer zeshonderdduizend liter olie is weggelekt. Het provinciebestuur denkt echter dat de hoeveelheid veel hoger ligt. Het schat dat er ongeveer 2,5 miljoen liter olie in de Lambro terecht is gekomen.

Milieuactivisten waarschuwden dat verschillende diersoorten een groot risico lopen door de weggelekte olie, omdat het gebied rijk is aan vogels en andere wilde dieren. Vissen, wilde eenden en reigers zijn de grootste risicogroep, aldus het Wereldnatuurfonds (WWF). In deze tijd van het jaar beginnen de vogels met het bouwen van hun nesten aan de oevers van de Po.

Het gebied zal volgens het WWF ook na het opruimen van de olie nog lang last hebben van de olie, omdat de Povlakte het belangrijkste landbouwgebied van Italië is. De Po wordt veel gebruikt om het land te irrigeren.

"De schaal van de vervuiling is dramatisch", aldus Damiano di Simine, voorzitter van de regionale milieugroep Legambiente. De organisatie heeft de overheid gevraagd de noodtoestand af te kondigen, zodat er geld kan worden vrijgemaakt om de olie op te ruimen. "We hebben nog geen details, maar de schade voor het ecologisch systeem, voor alle flora en de fauna is enorm", aldus Di Simine.

De president van de provincie Lombardije, Robert Formigoni, zei dat de verantwoordelijken voor het lek zullen worden vervolgd en gestraft voor de 'ecologische ramp' die ze hebben veroorzaakt. "Het is een daad van haat die door iedereen zal worden afgestraft", aldus Formigoni.

Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar volgens Italiaanse media heeft de eigenaar van het oliedepot recent een aantal medewerkers ontslagen, omdat het bedrijf moest bezuinigen.

Het depot werd vorig jaar van een lijst gehaald met bedrijven die een risico vormen. Een notering op de lijst betekent dat er voldaan moet worden aan bepaalde veiligheidsstandaarden en dat er een noodplan klaar moet liggen in het geval van een lek. Volgens de provincie voldeed het bedrijf bij een recente inspectie aan de veiligheidseisen.

Partij voor de Dieren verwacht minstens vier zetels

De Partij voor de Dieren verwacht bij de Kamerverkiezingen het aantal zetels minstens te verdubbelen van twee naar vier. Dat heeft het partijbestuur vandaag laten weten.

Marianne Thieme wordt opnieuw lijsttrekker, meldt de partij verder. Het partijbestuur heeft haar voorgedragen. Op een extra congres moeten de leden van de Partij voor de Dieren daar nog mee instemmen.

Volgens het partijbestuur heeft Thieme als fractievoorzitter thema's als dierenwelzijn, duurzaamheid, vleesconsumptie en de klimaatcrisis op de politieke agenda gezet.

De Partij voor de Dieren kan volgens de actuele peilingen op drie zetels rekenen.

Persconferentie Kemkers afgelast

De persconferentie die Gerard Kemkers gisteren aankondigde te houden is afgelast. De TVM-coach stuurde op de olympische 10.000 meter in Vancouver Sven Kramer de verkeerde baan in, waardoor deze gediskwalificeerd werd en de titel naar Seung Hoon Lee ging. De ergste kou tussen het duo lijkt nu uit de lucht te zijn.

Kramer was woest na afloop van de race, maar hield zich tegenover de camera's in. Kemkers baalde zichtbaar van zijn fout en trok zich terug in de kleedkamer om tot zichzelf te komen. Later zei hij dat de diskwalificatie zijn fout was en dat hij vandaag om 16:30 uur een persconferentie zou geven. Heel Nederland viel over hem heen en wilde dat hij op zou stappen, maar inmiddels lijken de gemoederen in Vancouver bedaard te zijn en alles wordt op de ploegenachtervolging van komend weekend gezet.

Forse buit bij grote verkeerscontrole A12

Bij een grootscheepse controle op de A12 bij het Gelderse Beek is vandaag voor zo'n veertigduizend euro aan boetes uitgedeeld, waarvan tachtig procent gelijk is geïnd.

De snelweg is tussen 10.00 en 15.00 uur afgesloten geweest voor de gezamenlijke actie van douane, belastingdienst, marechaussee en Vrom-inspectie. Alle passerende voertuigen werden gescand, waarvan een deel naar een parkeerplaats werd gedirigeerd.

Twee mensen werden aangehouden op verdenking van witwassen, waarbij 25 duizend euro en een auto in beslag werden genomen. Ook werd een partij van duizend sigaretten geconfisqueerd. Twee mensen raakten hun auto voorlopig kwijt vanwege een belastingschuld.

DSB-gebouw wordt gemeentehuis Medemblik

Het gemeentehuis van Medemblik wordt ondergebracht in het gebouwencomplex van de DSB Bank. Dat maakten de drie gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik vandaag bekend.

De gemeenten fuseren per 1 januari volgend jaar tot één gemeente, die de naam Medemblik krijgt. Op 3 maart besluiten de drie gemeenteraden over het krediet dat nodig is voor de aankoop.

De gemeenten hebben hierover overeenstemming bereikt met de curatoren van de failliete DSB Bank.

DSB-gebouw binnenkort gemeentehuis Medemblik

Lee wil opnieuw de strijd aangaan met Kramer

De 10.000 meter voor mannen gisteren op de Richmond Olympic Oval kende in de persoon van Seung-Hoon Lee een verrassende winnaar. De Zuid-Koreaan kon zijn geluk niet opp.

"Ongelooflijk, om als eerste Zuid-Koreaan de 10.000 meter te winnen. Ik denk niet dat ik de slaap kan vatten vannacht. Wat ik vind van de controverse rond Kramer? In de toekomst wil ik opnieuw de strijd met hem aangaan," aldus Lee.

Ivan Skobrev, de nummer twee gisteren, leeft mee met Sven Kramer. "In mijn ogen is Sven een held. Hij is jong, heeft veel talent en werkt keihard. Tijdens dit toernooi houd ik hem nauwlettend in de gaten, hoe hij zich voorbereidt bijvoorbeeld, elke ronde analyseert. Ik probeer zoveel mogelijk van hem op te steken. Iedereen weet dat hij hier goud had moeten winnen."

'Lost'-acteur beschuldigd van overspel met stripper

Matthew Fox is verwikkeld in een seksschandaal. De 43-jarige 'Lost'-acteur zou zijn vrouw hebben bedrogen met de 26-jarige stripper Stefani Talbott.

Taxichauffeur Andi Watson beweert op de entertainmentwebsite Radar Online Fox en Talbott eind december bij het huis van de stripper te hebben afgezet "Ze kusten en zaten aan elkaar in de taxi." Anderhalf uur later haalde ze het duo weer op. "Ze waren nog intiemer dan daarvoor. Ze omhelsden en kusten elkaar nog meer", zo verklaart Watson. Nadat de taxichauffeur Fox had afgezet hoorde zij Talbott tegen een vriend opscheppen dat ze naar bed was geweest met de acteur.

Fox is al achttien jaar getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is vooral bekend van de tv-serie 'Lost'. Daarnaast was de acteur onder meer te zien in de films 'Vantage Point' en 'Speed Racer'.

Matthew was even 'Lost' (foto: Novum/AP)

'Opheffing Antillen moet doorgaan'

De opheffing van de Nederlandse Antillen moet doorgaan, ondanks de val van het kabinet. Dat bepleit de vereniging van Nederlandse gemeenten, de VNG.

Volgens het kabinetsplan worden Curaçao en Sint Maarten per 10 oktober een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Sint Eustatius en Bonaire worden dan bijzondere Nederlandse gemeenten.

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de veranderingen. Door de val van het kabinet is onzeker of dat nog gebeurt, omdat er geen controversiële onderwerpen meer mogen worden behandeld. De Kamer bepaalt zelf wat daaronder valt.

Als het aan de VNG ligt, wordt de opheffing van de Antillen gewoon geregeld. "De eilandbestuurders hebben zich enorm ingezet voor deze staatkundige vernieuwing en dit mag niet gefrustreerd worden door de vervroegde Kamerverkiezingen", stelt VNG-voorzitter Ralph Pans.

'Opheffing Antillen moet doorgaan'

'Niet beslissen over koopzondag'

Frank Heemskerk, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, denkt dat een wetsvoorstel waarin beperkingen worden gesteld aan koopzondagen niet meer door de Tweede Kamer behandeld zal worden. Volgens hem zou het een juiste beslissing zijn als de Kamer dit voorstel controversieel zou verklaren.

Volgens Heemskerk was het beperken van de koopzondagen voornamelijk een standpunt van de ChristenUnie. De PvdA steunde het initiatief wel, maar dat had voornamelijk te maken met 'loyaliteit'.

De plannen voor de inperkingen zouden op 1 januari 2011 in moeten gaan. Volgens Heemskerk leiden de plannen tot veel onduidelijkheid bij de ondernemers. Dit zou de ondernemers in deze moeilijke tijden bespaard moeten blijven, zegt hij.

De organisatie Detailhandel Nederland heeft zondag al opgeroepen om het wetsvoorstel niet te bespreken.

Held assistent-bondscoach Jong Oranje

Voormalig international Henk-Jan Held zal oud-teamgenoot Edwin Benne gaan assisteren in zijn rol als bondscoach van de Jong Oranje Mannen op het EK-Kwalificatietoernooi in Bardejov in Slowakije, van 7 tot 11 april 2010.

Nederland zal daar de strijd om een EK startbewijs aangaan met Bulgarije, Letland, Slovenië, Slowakije en Oostenrijk. Alleen de toernooiwinnaar plaatst zich direct voor het EK in Wit-Rusland (Bobruisk & Mogilev, 28 augustus t/m 5 september). Eindigt Oranje als tweede of derde, dan volgt in de tweede week van juli nog een kwalificatietoernooi waar vier ploegen strijden om twee tickets.

Held werd in 2006 onderscheiden met de hoogste nationale volleybalonderscheiding, de gouden bondsspeld. De 375-voudig international veroverde met zijn team onder andere zilver op de Spelen in Barcelona (1992) en goud in Atlanta (1996). Vanaf 1992 speelde Held in Italië, waar hij de laatste vijftien jaar van zijn imposante volleyballoopbaan heeft doorgebracht. In 2008 stopte Held als professioneel speler.

Dagzege Kreuziger op Sardinië

Roman Kreuziger heeft de tweede etappe van de Ronde van Sardinië, met finish bergop, gewonnen. De etappe ging over 172,6 kilometer van Macomer naar Nuoro.

De Tsjechische renner van Liquigas was Chris Horner (RadioShack) en Thomas Voeckler (Bouygues Telecom) te vlug af. Dankzij zijn winst nam hij ook de leiding in het algemeen klassement over van Francesco Gavazzi die gisteren de eerste etappe won.

Infinite Space komt naar Europa

Infinite Space is een sciencefiction role-playing game. Het is ontwikkeld door Nude Maker en Platinum Games. Het spel is al een tijdje uit in Japan, waar het goed verkocht heeft. Binnenkort kunnen we ook ruimtegevechten aangaan op de DS.

Het verhaal gaat over een jonge klusjesman, Yuri, die kapitein van een ruimtevloot wil worden. Natuurlijk ga je als speler ruimtegevechten aan, maar voordat het zo ver is, mag je je eigen schip gaan ontwerpen en uitrusten met allerlei technologieën. Je zult ook je crew moeten uitkiezen om de diverse onderdelen van het schip te besturen of te onderhouden.

Daarna kun je met het touchscreen navigeren door de ruimte. Als je de aanval wilt inzetten verschijnt er een aanvalsmeter op het scherm. Elke aanval kost een stuk van die meter. Hoe snel de meter zich weer oplaadt, ligt aan de competenties van je crew en natuurlijk aan de technologie in je door jezelf ontworpen schip.

Sega, die het spel uitgeeft, laat weten dat het spel naar Europa komt op 26 maart. Amerika zal het spel 16 maart al krijgen.

Taliban blij met terugtrekking Nederlanders

De Taliban heeft telefonisch laten weten blij te zijn met de huidige omstandigheden in Nederland. De woordvoerder van de Taliban, Qari Yousef Ahmadi, liet weten dat het een erg goede beslissing is geweest om de Nederlandse militairen terug te trekken uit Afghanistan. "Het is juist en waarachtig dat de Nederlanders beseffen dat ze hun levens niet hoeven te geven voor de doelen van Amerika" zei hij.

De talibanwoordvoerder zei ook dat andere landen met Amerikaanse doelen in Afghanistan het voorbeeld van de Nederlanders zouden moeten volgen.

"De Nederlanders hebben zich gerealiseerd: wij halen hier geen profijt, onze doelen liggen niet in dit land, dus waarom zouden we ons opofferen?" aldus Ahmadi.

Weber haalt uit naar Nederlandse schaatscoach

Marco Weber heeft harde kritiek op de Nederlandse coach van de Duitse schaatsers, Bart Schouten. Weber eindigde gisteren op een tegenvallende tiende plaats bij de olympische 10.000 meter.

"Ik heb persoonlijk niets tegen Bart Schouten, maar zijn filosofie werkt niet. Ik had veel meer van de Olympische Spelen verwacht. Ik ben door de stront gegaan om hier te komen, heb er echt alles aan gedaan. Meer zat er niet in,”  aldus Weber die al voor de start van de Winterspelen een andere trainer zocht. "Ik heb een andere aanpak nodig. Met Schouten kom ik er niet. Ik heb een constructieve opbouw nodig".

Schouten zelf erkent dat hij zijn doelen niet heeft bereikt. "Ik heb het drieënhalf jaar geleden veel te positief ingeschat. Ik heb de lat hoog gelegd, maar ben niet in staat geweest de jongens echt te motiveren.”

Vancouver vandaag

Elke dag krijg je van FOK!sport een overzicht van wat er die avond en nacht valt te verwachten. Vandaag komen er weer Nederlanders in actie en natuurlijk valt dat ook weer te zien op de televisie.

Overzicht evenementen

Tijdstip Evenement Onderdeel Medaille
19:00 uur Alpineskiën, dames Reuzenslalom, eerste run nee
20:15 uur Biatlon, mannen Estafette ja
21:00 uur IJshockey, heren Verenigde Staten - Zwitserland nee
22:00 uur Langebaanschaatsen, dames 5.000 meter ja
22:15 uur Alpineskiën, dames Tweede run reuzenslalom ja
23:00 uur Curling, heren Tiebreaker Zweden - Groot-Brittannië nee
01:30 uur IJshockey, heren Rusland - Canada nee
02:00 uur Bobslee, dames Derde run Tweemansbob nee
02:00 uur Shorttrack, dames Heats 1.000 meter nee
02:47 uur Shorttrack, heren Heats 500 meter nee
03:15 uur Bobslee, dames Vierde run Tweemansbob ja
03:26 uur Shorttrack, dames Finale 3.000 meter aflossing ja
04:00 uur IJshockey, heren Finland - Tsjechië nee
04:30 uur Freestyleskiën, dames Finale Aerials ja
06:00 uur IJshockey, heren Zweden - Slowakije nee


Nederlanders in actie:

Vanavond 22:00 uur Nederlandse tijd is de 5.000 meter voor vrouwen. Voor ons land komen Jorien Voorhuis en Elma de Vries aan de start. Bij het bobsleeën voor dames komt de Nederlandse tweemansbob weer in actie. Na de eerste twee runs staan ze negende.

Bij het shorttrack staan de series van de 1.000 meter voor vrouwen op het programma. Voor ons land verschijnen Jorien ter Mors, Annita van Doorn en Liesbeth Mau Asam aan de start. Bij de series van de 500 bij de heren wordt ons land vertegenwoordigd door Sjinkie Kengt en Niels Kerstholt. Bovendien staat de Nederlandse vrouwenploeg in de B-finale van de 3.000 meter aflossing.

Televisie uitzendingen:

Tijd Zender Programma
18:00 uur Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18:50 uur ZDF Olympia Live
19:00 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
06:00 uur RTL 7 Evers staat op vanuit Vancouver
07:00 uur Nederland 1 Olympische samenvattingen

 

Giro start in 2012 in Washington

Al geruime tijd deden de geruchten de ronde dat de Ronde van Italië in 2012 van start gaat in Washington. Il Sole 24 Ore meldt dat het nu definitief is.

Veel details zijn er nog niet bekend. Organisator Angelo Zomegnan, die al sinds november met het idee speelde de Giro aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te laten starten, zal het nieuws morgen samen met Adrian Fenty, de burgemeester van Washington, officieel bekend maken.

Sam & Max naar de PS3

Na hun vertoning op de PC, Xbox 360, en de Wii maakt Telltales populaire duo zijn opwachting op Sony's nieuwste console. Dit moet Telltale zelf nog officieel bekend maken, maar er is al wat uitgelekt via de Entertainment Software Rating Board (of simpelweg de ESRB), zij hebben deze eerste episode alreeds gekeurd. Vreemd genoeg is enkel de PlayStation 3 als platform aangeduid. Dit derde seizoen krijgt de naam "The Devil's Playhouse" en de eerste aflevering heet "The penal zone".

Dankzij gigantische bazooka's en veel ander geweld, gemixt met heel wat hells en damns, krijgt dit spel een Everyone 10+ van de ESRB. Nu is het enkel nog wachten tot we iets meer weten over de releasedatum.

sam & max

 

Duo aangehouden na achtervolging A10

Twee mannen zijn gisteravond aangehouden na een achtervolging op de ringweg A10. Bij de actie raakten twee politievoertuigen beschadigd.

Agenten wilden de auto in Amsterdam-Noord controleren, maar de bestuurder wist aan de controle te ontkomen door in te rijden op politiemensen en politievoertuigen. De auto scheurde vervolgens naar de snelweg.

De mannen werden uiteindelijk rond 19.00 uur in de buurt van Schiphol ingerekend. Ze worden verdacht van onder meer poging tot doodslag en fraude.

Vrijspraak voor beschijnen Awacs met laser

De man die met een laser op Awacs-vliegtuigen zou hebben geschenen om ze te laten verongelukken, is vandaag vrijgesproken. De rechtbank in Maastricht acht niet bewezen dat de man bewust meerdere keren de laserstraal op de vliegtuigen heeft gericht met als doel de Awacs te laten neerstorten of bemanningsleden zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De rechter komt tot deze conclusie omdat niet duidelijk is geworden wat de intensiteit, het bereik en het effect van de gebruikte laser is. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar cel tegen de de 55-jarige Eduard D. uit Schinveld geëist. Het OM beschuldigde de man ervan met een zelfgebouwd laserapparaat zes keer te hebben geprobeerd een Awacs te laten verongelukken.

De verdachte hinderde de toestellen, die landen en vertrekken van de Navo-basis in Geilenkirchen, toen ze boven Schinveld vlogen. Het beschijnen met de laser had kunnen leiden tot gevaarlijke situaties tijdens 'de kritische momenten' van een vlucht, het landen en opstijgen, zo stelt het OM. De bemanningsleden werden door de laserstraal afgeleid, verblind en soms was sprake van paniek in de cockpit. De radarvliegtuigen veroorzaken veel geluidsoverlast in de regio.

Hond krijgt militaire onderscheiding

De 9-jarige zwarte labrador Treo krijgt een onderscheiding voor zijn werk als speurhond naar explosieven in Afghanistan. Treo krijgt de Dicken-medaille voor bewezen moed en inzet in oorlogstijd. Het is de hoogste Britse onderscheiding die een dier kan krijgen.

Sinds de invoering van de medaille in 1943 is de onderscheiding 63 keer uitgereikt aan onder andere 32 paarden, een kat en 32 postduiven in de Tweede Wereldoorlog.

Treo liep in 2008 mee met patrouillerende militairen in Afghanistan. Hij hielp bij het opsporen van bermbommen. Zijn baasje Dave Heyhoe noemt hem een metaaldetector op vier poten en "een zeer goede vriend van me".

Hond krijgt militaire onderscheiding (foto: Novum/AP)

 

Djokovic door, Davydenko geeft op in Dubai

Novak Djokovic heeft bij het ATP-toernooi in Duvai moeizaam de laatste acht bereikt. De als tweede geplaatste speler versloeg zijn landgenoot Viktor Troicki met 6-3, 4-6 en 6-2.

In de tweede set wist Troicki zeven breekpunten weg te werken. Nadat Djokovic op de achtste alsnog toesloeg, gaf Troicki zich min of meer gewonnen. 

De als vierde geplaatste Rus Nikolay Davydenko gaf in de partij tegen de Duitse Michael Berrer op met een polsblessure. Berrer had de eerste set met 6-3 gewonnen.

Miljoenenclaim na afgelaste show Prince

Prince heeft een schadeclaim van 1,7 miljoen euro aan zijn broek hangen. De Amerikaanse zanger zou op 16 juni 2008 een concert geven in Dublin, maar Prince haalde tien dagen voor de show een streep door het concert. De promotor wil nu geld zien, schrijft de BBC.

De concertpromotor zegt dat de komst van Prince naar Dublin in februari 2008 werd bevestigd, waarna de kaartverkoop startte. Toen de show werd afgezegd, hadden meer dan 55 duizend mensen een ticket gekocht. Toen promotor MCD in aanloop naar het concert niets van Prince hoorde, kreeg het bedrijf argwaan.

De concertpromotor eist nu 1,7 miljoen euro. Het bedrijf beweert dat de helft van het honorarium van drie miljoen dollar al aan Prince was betaald. Bovendien zou MCD al zevenhonderdduizend euro betaald hebben voor de concertlocatie.

Wie voor de gemaakte kosten op moet draaien, is nog onduidelijk. Prince en zijn manager zeggen dat het concert nooit is bevestigd. Een agent zou toegezegd hebben dat de 51-jarige Amerikaan naar Dublin af zou reizen, maar die is volgens Prince niet bevoegd dergelijke afspraken te maken. Een rechter moet nu bepalen of Prince of de tussenpersoon verantwoordelijk is.

Prince krijgt miljoenenclaim na afgelaste show
Prince krijgt miljoenenclaim na afgelaste show (Foto: Novum)

Nederlandse game 'Greed Corp' vandaag te downloaden

De Amsterdamse studio W! Games heeft vanaf vandaag haar eerste downloadbare game op de Xbox 360 beschikbaar gesteld. 'Greed Corp' is een zogenaamd 'turnbased strategiespel' waarbij spelers om de beurt een aantal zetten mogen doen.

In 'Greed Corp' kies je één van de vier facties, waarna er tegen de computer of vrienden gespeeld kan worden, zowel offline als online of in een mix van deze. Het is de bedoeling dat jouw factie het langst overleeft terwijl de grond waarop je staat langzaam onder je voeten wegzakt.

'Greed Corp' is vanaf woensdag tegen een betaling van 800 Microsoft Points te downloaden op de Xbox 360. Het strategiespel is vanaf donderdag ook te downloaden op de PlayStation 3 voor net geen tien euro.

'Greed Corp' betekent het startsein van een flinke serie downloadbare games. 'Greed Corp' valt binnen het Mistbound-universum en laat spelers kennismaken met de setting van deze nieuwe virtuele wereld.

Nikki Kuppens, game-ontwerper bij W!Games, is al bezig met de nieuwe game. "Het wordt een twin-stick shooter die je vanuit vogelvluchtperspectief kunt spelen." Meer informatie wil Kuppens nog niet loslaten over de game die we in de loop van dit jaar nog kunnen verwachten.

Nederlandse game 'Greed Corp' vandaag te downloaden
Nederlandse game 'Greed Corp' vandaag te downloaden (Foto: Novum)

Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship'

De 'British Academy of Film and Television Arts' (Bafta) verklaart dat het een 'Bafta Fellowship' zal uitreiken aan game-ontwerper Shigeru Miyamoto. Miyamoto heeft faam vergaard als bedenker van Mario, Zelda en Donkey Kong, en als visionair van de Nintendo DS en Nintendo Wii.

"De Fellowship is de hoogste blijk van waardering voor het creatieve werk van één persoon, en wij zijn vereerd om Miyamoto bij ons te hebben om de prijs in ontvangst te nemen", zegt David Parfitt, voorzitter van het Bafta-comité. "Zijn werk heeft een gehele industrie helpen opbloeien, en nog altijd is hij een grote naam in het continuerende succes van de game-industrie."

Een 'Bafta Fellowship', van oudsher een prijs voor film- en televisiemakers, wordt sinds 1998 ook uitgereikt aan iconen uit de game-industrie. Grootheden als filmregisseurs Stanley Kubrick ('A Clockwork Orange') en Alfred Hitchcock ('The Birds', 'Psycho'), en game-ontwerpers als Nolan Bushnell ('Pong') en Will Wright ('De Sims') gingen Miyamoto voor.

"Ik ben dankbaar dat ik zo'n eervolle prijs van de British Academy in ontvangst mag nemen", verklaart Miyamoto. "Onze videogames kunnen niet gemaakt worden door één persoon. Sinds de tijd van 'Donkey Kong' tot en met het recente 'New Super Mario Bros. Wii' heb ik altijd samengewerkt met vrienden. Drie decennia lang maakten we leuke en vermakelijke games. Ik zou deze eervolle prijs in ontvangst willen nemen namens al deze collega's."

Shigeru Miyamoto zal de award op 19 maart in ontvangst nemen tijdens de Bafta-uitreikingen in Londen.

Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship'
Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship' (Foto: Novum)

Complete loting 5.000 meter vrouwen

Vanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd staat in de Richmond Olympic Oval de 5.000 meter voor dames op het programma. Hieronder vind je de complete loting.


Rit 1: Maria Lamb (VS) - Cindy Klassen (Can)    
Rit 2: Jorien Voorhuis - Svetlana Vysokova (Rus)   
Rit 3. Jilleanne Rookard (VS) - Kathrin Mattscherodt (Dui)
Rit 4: Elma de Vries - Cathrine Grage (Den)      

Dweilpauze

Rit 5: Masako Hozumi (Jpn) - Clara Hughes (Can)    
Rit 6: Shiho Ishizawa (Jpn) - Maren Haugli (Noo)     
Rit 7: Stephanie Beckert (Dui) - Kristina Groves (Can)     
Rit 8: Martina Sábliková (Tsj - Daniela Anschütz (Dui)

Capcoms Mark Beaumont (55) overleden

In de ochtend van 23 februari is Capcom-topman Mark Beaumont overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De game-ontwikkelaar heeft een speciale pagina ingericht op de communitysite Capcom Unity ter nagedachtenis aan Beaumont.

Beaumont was sinds 1982 werkzaam in de game-industrie. Hij begon bij Atari en ging al snel als manager bij Activision aan de slag. Hij vervolgde zijn carrière bij Midway en Time Warner tot hij uiteindelijk in oktober 2005 de functie van operationeel directeur kreeg bij Capcom.

Mark Beaumont is 55 jaar geworden.

Capcom's Mark Beaumont (55) overleden
Capcoms Mark Beaumont (55) overleden (Foto: Novum)

Ontwikkelaars boos op anti-seksbeleid Apple

Apple heeft duizenden applicaties met 'seksuele content' van haar App Store verwijderd. De ontwikkelaars beschuldigen Apple van preutsheid en broodroof.

Jon Atherton, directeur van ontwikkelaar ChilliFresh, kreeg te horen dat zijn populaire 'Wobble' iPhone App werd verboden. De applicatie waarmee je borsten en billen van vrouwen kunt laten wiebelen, was volgens Apple te seksueel getint.

"Wij kregen simpelweg een mailtje met de boodschap dat 'Wobble' niet langer binnen het beleid van Apple paste," aldus Atherton in een interview met de BBC. "Ze zijn bezig alle 'overdreven seksuele' applicaties uit de App Store te verwijderen."

Philip Schiller, productmanager bij Apple, geeft in de New York Times de motivatie voor het nieuwe beleid. "Een groot aantal vrouwelijke klanten en ouders heeft geklaagd over een toename van seksuele applicaties in onze App Store. We nemen deze klachten serieus en hebben passende maatregelen getroffen."

De benadeelde ontwikkelaars eisen duidelijkere richtlijnen en een speciale volwassenen-sectie in de App Store. De omzet van ChilliFresh is sinds het verbod van 350 naar 5 euro per dag gedaald.

Ontwikkelaars boos op anti-seksbeleid Apple
Ontwikkelaars boos op anti-seksbeleid Apple (Foto: Novum)

Geen 'hostess clubs' in Europese 'Yakuza 3'

In de Europese en Amerikaanse versies van 'Yakuza 3' is een aantal typisch Japanse elementen geschrapt. Zo zul je straks geen vragen over de Japanse geschiedenis hoeven te beantwoorden en belangrijker nog geen 'hostess clubs' in de game aantreffen.

Hostess clubs zijn een veel voorkomend verschijnsel in het Aziatische nachtleven. In deze gelegenheden werken vrouwen die de voornamelijk mannelijke bezoekers onder het genot van een drankje met hun gezelschap proberen te bekoren. Het wordt gezien als 'psychologische prostitutie' en er vinden geen seksuele handelingen plaats.

Amerikaanse en Europese gamers zullen het zonder dit vrouwelijke gezelschap moeten doen. "We hebben een aantal elementen verwijderd die voor Westerlingen moeilijk te begrijpen zijn," aldus een woordvoerder van Sega in gesprek met website IGN. "Een mini-game over de Japanse geschiedenis of het concept van hostess club zouden de meeste Westerse gamers nergens op vinden slaan."

Ondanks het schrappen van de mini-game en hostess clubs zal het verhaal geheel in tact blijven. Bovendien blijven stripclubs en de mogelijkheid om met meisjes te daten wel gewoon aanwezig.

'Yakuza 3' ligt vanaf 30 maart exclusief voor de PlayStation 3 in de winkel.

Geen 'hostess clubs' in Europese 'Yakuza 3'
Geen 'hostess clubs' in Europese 'Yakuza 3' (Foto: Novum)

Luciano langer bij FC Groningen

FC Groningen heeft de optie in de aflopende verbintenis met Luciano da Silva gelicht. De Braziliaanse doelman blijft daardoor in ieder geval ook de komende twee seizoenen onder contract staan in Euroborg. Luciano heeft zelfs aangegeven met FC Groningen te willen praten over een nog langer verblijf bij de club.

Aan collega-doelman Brian van Loo, wiens contract eveneens afloopt, heeft de clubleiding laten weten zeer te spreken te zijn over diens rol als tweede keeper en zijn functie binnen de spelersgroep van FC Groningen. De club heeft in een eerste onderhoud met Van Loo dan ook aangegeven binnenkort de gesprekken over een langer verblijf in Euroborg te willen openen.

Tim Matavz blijft ook de komende twee seizoenen onder contract staan in Euroborg. FC Groningen heeft de optie in het contract van de 21-jarige spits gelicht. De Sloveen heeft nu een verbintenis met de Trots van het Noorden tot medio 2012. Matavz is dit seizoen met acht competitietreffers clubtopscorer van FC Groningen.  Groningen gaat binnenkort ook in gesprek met Gibril Sankoh. Het huidige contract van de 26-jarige verdediger loopt na dit seizoen af en de club heeft de intentie tot een nieuwe overeenkomst te komen met de uit Sierra Leone afkomstige centrale verdediger, die in het bezit is van een Nederlands paspoort.

De clubleiding heeft aan Sepp De Roover laten weten dat het de optie in het aflopende contract van de 25-jarige Belg wil lichten. FC Groningen heeft daarbij echter de aantekening gemaakt de voorwaarden hiervan te willen bespreken. Er komt hierover een vervolggesprek met de rechtervleugelspeler en diens zaakwaarnemer. Ook Ondrej Svejdik heeft een aflopende verbintenis in Euroborg. Maar over zijn toekomst moet in het bijzijn van de zaakwaarnemer van de 27-jarige Tsjech nog een beslissing worden genomen.

FC Groningen heeft van FC Kopenhagen nog een maand langer uitstel gekregen om tot een beslissing te komen over het definitief overnemen van Morten Nordstrand. De Deense spits is tot het einde van dit seizoen gehuurd en de Groningers hebben een optie tot koop. Aanvankelijk moest hierover voor 1 februari een besluit worden genomen, maar door blessures vroeg FC Groningen al eerder om een maand respijt. Die termijn, die liep tot 1 maart, is nu dus met nog eens een maand verlengd.

Tot slot zullen de wegen van FC Groningen en Goran Lovre zich na dit seizoen scheiden. De 27-jarige Servische middenvelder gaat na vier jaren in Euroborg transfervrij op zoek naar een andere club in een andere Europese competitie.

Kroegen halen asbakken van tafel

Veel kroegen halen vandaag weer de asbakken van tafel. Vandaag start de Voedsel en Waren Autoriteit weer met controles.

Ook eenmanszaakjes zonder personeel moeten er aan geloven. De boetes zijn hoger als je in het verleden al een boete hebt gehad. Bovendien komt de VWA nu tweeman sterk de controle uitvoeren. Reden voor diverse kroegen eieren voor hun geld te kiezen. De kleine horeca zal moeten overwegen een rookhok te maken of de klanten de stoep op te sturen.

Developers hoeven nog geen nieuwe consoles

Volgens Matias Myllyrine, managing director bij Remedy, staan developers nog niet te springen om een nieuwe generatie consoles. Er is volgens Myllyrine nog genoeg te doen met de huidige generatie consoles en met technologiën als Natal en de PlayStation Arc op komst zit er nog wel rek in de levenscyclus.

I think all the developers out there – or most of us at least – we’re absolutely in no hurry to move onto a new console cycle. There are still things that we can do with the current generation of hardware for the 360 and PlayStation 3. We have a healthy installed base, and gamers have gotten a lot of the services that they wanted from stuff like Live and so forth. I don’t think a leap is called for – especially with Natal and the other devices coming out, hopefully that will extend the life cycle.

Officieel is er nog niets bekend over een nieuwe generatie consoles, al vliegen er her en der wel geruchten langs. Eind vorig jaar werd bekend dat Sony Intel Larabee chip overwoog voor de PlayStation 4 en heeft Microsoft ooit de plannen gehad om in 2011-2012 met een "Xbox 720" te komen.

Alan Wake

Alan Wake, de game waar Remedy nu aan werkt

Kramer: "Over twee dagen ben ik er weer"

Sven Kramer werd gisteren gediskwalificeerd op de 10.000 meter na een foute wissel. Na te zijn uitgeraasd stelde de Fries zijn teamgenoten op de ploegenachtervolging echter gerust. "Over twee dagen ben ik er weer".

Wopke de Vegt, de bondscoach van de Nederlandse schaatsers, was niet verbaasd over de opstelling van Kramer. "Ik denk dat Sven dermate professioneel is, dat hij de knop gewoon omzet".

Dead Space 2 screenshots tonen iel ventje

Waar de onze geliefde Isaac in de eerste Dead Space nog een beer van een vent leek, is op screenshots van Dead Space 2 te zien dat hij daarin de rol van iel ventje op zich zal nemen.

De screenshots zijn niet van de beste kwaliteit, ze zijn namelijk gescand uit een magazine. Ze tonen ons wel de bekende Dead Space sfeer, met gemuteerde monsters, ruggen met health-indicatoren en sfeervolle schaduweffecten.

Dead Space 2 wordt ergens in 2011 verwacht op de PlayStation 3 en Xbox 360, of er nog een PC-versie aankomt is vooralsnog onduidelijk.

Dead Space 2Dead Space 2Dead Space 2Dead Space 2Dead Space 2Dead Space 2

Fransen boos over anti-rookcampagne

Een provocatieve anti-rookcampagne heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. Organisaties die de traditionele gezinswaarden willen hooghouden zijn boos omdat in de campagne, waarin tieners in onderdanige seksuele posities lijken te acteren, een verband zou worden gelegd tussen tabak en seks.

In de advertentie, gesponsord door de Franse anti-tabaksbond, knielt een tiener voor een man in pak die zijn hand op het hoofd van de tiener rust. De suggestie wordt gewekt dat er orale seks wordt gebezigd, maar de tiener heeft een sigaret in zijn mond. 'Roken betekent een slaaf zijn van tabak' staat er onder de afbeelding te lezen.

De organisaties menen dat de advertentie een gevaarlijke boodschap over seks verspreidt.

Zwols museum bezit echte Van Gogh

In Museum de Fundatie in Zwolle hangt een tot nog toe onbekend schilderij van Vincent van Gogh. Recent onderzoek van het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft uitgewezen dat het schilderij een echte Vincent van Gogh is, meldt de Fundatie vandaag. Onbekend is wat de geschatte waarde is.

Het schilderij met de naam 'De molen Le blute-fin' werd midden jaren zeventig aangekocht door de oprichter van het museum, Dirk Hannema. Het doek is vandaag gepresenteerd. De tentoonstelling die gewijd is aan het ontdekte werk is tot en met 4 juli te zien in de Fundatie.

Zwols museum bezit echte Van Gogh
Het schilderij (Foto: Novum)

"Alleen YouTube-oprichter kan US F1 redden"

Een anonieme insider bij Team US F1 zegt dat alleen YouTube-oprichter Chad Hurley in staat zal kunnen zijn om het Formule 1-project te kunnen redden. Het Amerikaanse team verkeert in de financiële problemen, waardoor de bouw van de eerste bolide ver achter op schema loopt en het team de eerste vier races van het seizoen over wil slaan.

De oprichters van het team Ken Anderson en Peter Windsor zouden zich terug moeten trekken en het overlaten aan Hurley en diens rechterhand Parris Mullins. Zij zouden inmiddels met Campos, Dallara en Stefan GP in gesprek zijn om het project te redden. "Zij hebben het beste met ons voor en hebben helemaal geen plannen om ons te verlaten, ondanks dat de media dat suggereert," meldt de anonieme bron aan Autosport.

"Door alle verhalen over de situatie bij US F1 wordt vergeten dat er meer dan zestig mensen zijn die er de laatste twee maanden onder lijden. Allen hebben hun baan opgegeven en velen zijn door het land gereisd om deze kans te pakken. Door al dit tumult is het team hechter geworden en we zijn allemaal gecommitteerd aan het project. Slechts enkelen zijn vertrokken, ondanks dat het onduidelijk is of we vrijdag betaald worden. Ik heb nog nooit zulke toewijding gezien. In de VS is er duidelijk ruimte voor een F1-team."

Volgens de bron ging het al eind oktober mis. De eerste gevolgen waren half december te merken, omdat de ontwerpafdeling niet snel genoeg de tekeningen van delen van de auto opleverde. Omdat alles via Anderson moest liep het project nog veel meer vertraging op. Ondertussen bleek dat het geld bijna op was, ondanks dat de plannen spraken van financiering voor drie jaar. Daarnaast staat er weinig van de plannen van het team op papier. Zo is er geen werkschema en ontbreken vele noodzakelijke documenten.

"Op dit moment werken er in Charlotte nog zestig mensen en al tien mensen zijn vertrokken." Mede-eigenaar Windsor zou pas eind januari/begin februari doorgehad hebben dat er een probleem was bij het team en dat door een gebrek aan sponsoren er weinig geld was. "Hij was zichtbaar geschokt." Ondertussen is vandaag bekend geworden dat de Locstein Group het team verlaten heeft en dat het niet meer met US F1 geassocieerd wil worden.

Teambaas Anderson ontkent het hierboven door de anonieme werknemer geschetste verhaal. "De zaken in het verhaal zijn verdraaid en eenzijdig. Er zijn ook tegenstrijdigheden. Iedereen wist waar hij/zij aan toe was en dat was dat er twee auto's op de grid in Bahrein zouden staan. Door de late start door het gedoe rond de FIA en FOTA heb ik gevraagd om de auto simpel, sterk en betrouwbaar te houden. Alles werd veel te complex en te tijdrovend. Ik heb hiernaar gevraagd, omdat het niet nodig was. Ik wil niet alle zaken punt voor punt behandelen, omdat ze recht hebben op een eigen mening."

Waarom geen Halo 4?

Ergens aan het eind van dit jaar zal de nieuwste telg uit de succesvolle first-person shooter reeks Halo in de winkels liggen. De kans is groot dat dit de laatste Halo wordt die Bungie zal ontwikkelen, dat heeft de studio al eerder laten doorschemeren. Je zou je dan ook af kunnen vragen waarom er niet gekozen is voor een laatste sequel in de vorm van Halo 4, waarmee het verhaal van Master Chief een passend eind kan krijgen. In de plaats daarvan wachten we nu op Halo: Reach, een prequel van de gehele Halo-serie. De creative director achter deze game, Marcus Lehto, geeft tekst en uitleg waarom ze ervoor gekozen hebben om geen Halo 4 te maken:

"Sure, we could have continued on with the series and thought of some other crazy paths, but what we really wanted to do - and this was an idea that came across the plate early on for us and that we immediately fell in love with - was the idea of going back to before the first game.We wanted to make a prequel to the original series, back to the time before Master Chief, back to the origins. And Reach, as a fictional planet, was just a great candidate [to] play around with. It's such a rich world, with such a great fiction surrounding it. We were like: 'Okay, that's it. We've just got a lot of things we can do there so we can build an immense story with it."

Oftewel, natuurlijk was het mogelijk om een spectaculair vervolg te maken. Het algehele gevoel van het team was echter dat het beter zou zijn om een game te maken over  een periode voorafgaand aan de allereerste game, voordat Master Chief in beeld kwam. Reach als fictieve planeet geeft Bungie vrijwel eindeloze mogelijkheden, zowel qua omgevingen als verhaal. We kunnen dus het een en ander verwachten van Halo: Reach, wellicht dat Pachter toch nog gelijk gaat krijgen.....

Halo: Reach

360 zal beter verkopen dan PS3 in 2010

Dat zijn de woorden van Aaron Greenberg, woordvoerder en productmanager voor de Xbox 360 en Xbox LIVE. In een recentelijk interview op de X10 gaf Greenberg een aantal argumenten waarom de consument een Xbox 360 zal moeten kopen in plaats van een PS3, hoewel ook voor die console een imposante verzameling aan games op stapel staan voor 2010.

Volgens Greenberg was de X10 slechts het topje van de ijsberg voor komend jaar en verwacht hij dat de 360 het, net als in 2009, beter zal doen dan de PS3. Recentelijk marktonderzoek laat zien dat er wereldwijd ongeveer twee keer zoveel Xbox 360 consoles in omloop zijn als dat er PS3 consoles in huiskamers staan. Maar Microsoft zal de competitie zeker niet onderschatten.

"We weten dat we veel geweldige spellen hebben voor ons platform en dat deze games een solide reputatie hebben. Tegelijkertijd beseffen we dat wanneer een gamer geweldige games wil spelen, wij meer keuze hebben, meer exclusieve titels en een toonaangevende online gemeenschap. Al deze zaken maken Microsoft en de Xbox 360 uniek."

Tijdens de X10 werden onderandere details onthuld van de Halo: Reach beta multiplayer, Alan Wake en Fable 3. Ook werd de release datum van XBLA Perfect Dark en de Game Room spelomgeving prijsgegeven. Tevens werd bekend gemaakt dat Natal aan het eind van dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Greenberg beloofde dat Microsoft erg voorzichtig te werk zal gaan welke games Natal ondersteuning zullen krijgen en welke niet.

Believe!

Trainingskamp opgerold in Atjeh

Een paramilitair trainingskamp in Atjeh waar de Indonesische politie deze week een inval deed werd gerund door een afsplitsing van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Dat heeft een terreurexpert vandaag gezegd. Het zou voor het eerst zijn dat in Atjeh een trainingskamp van Jemaah Islamiyah is ontdekt.

Bij de eergisteren uitgevoerde inval werden vier personen gearresteerd. Zo'n vijftig gewapende militanten zouden de jungle in zijn gevlucht. De vier arrestanten worden nog verhoord.

Volgens Al Chaider, als terreurexpert verbonden aan een universiteit in Atjeh, werd het kamp gerund door de Tandhim Qaidatul Jihad, een afsplitsing van Jemaah Islamiyah (JI). Hij zegt dat militanten uit Java na de tsunami van december 2004 naar Atjeh zijn getrokken en daar een terreurnetwerk hebben opgebouwd.

"Ze hebben zich afgescheiden van JI, omdat JI stilligt. Het heeft geen macht". aldus Chaider. Volgens hem bereidde de groep een aanslag voor, maar niet in Atjeh. "Ze trainen en de gebruikelijke doelwitten zijn Jakarta en Bali."

De politie nam bij de inval bajonetten, geld en legeruniformen in beslag, plus dvd's over de aanslagen die in 2002 op Bali aan 202 mensen het leven kostten.

Forse groei duurzaam opgewekte elektriciteit

De productie van duurzame elektriciteit is vorig jaar gestegen tot bijna negen procent van het binnenlands energieverbruik. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De overheid heeft de doelstelling van negen procent duurzame elektriciteit voor 2010 hiermee bijna gehaald.

In 2007 bedroeg de productie nog zes procent van het elektriciteitsverbruik. Het jaar daarop was dit 7,5 procent.

De stijging is vooral te danken aan een toename van de elektriciteitsproductie uit windenergie, ondanks dat het vorig jaar minder hard waaide dan het jaar ervoor. De ruim tweehonderd windturbines produceerden toch acht procent meer, omdat er veel nieuwe, grote molens in gebruik zijn genomen.

Tevens gebruikten de grote elektriciteitscentrales bijna twintig procent meer biomassa dan in 2008. Ook buiten de centrales werd meer elektriciteit uit biomassa opgewekt. Het gaat dan vooral om het verbranden of vergisten van afvalhout, huishoudelijk afval en mest.

Het elektriciteitsverbruik daalde vorig jaar met ruim vijf procent, wat ervoor zorgde dat het aandeel duurzame elektriciteit groter werd.

Forse groei duurzaam opgewekte elektriciteit
Forse groei duurzaam opgewekte elektriciteit (Foto: Novum)

Polderbaan dicht tijdens herdenking Schipholramp

De Polderbaan gaat morgen tijdens de herdenking van het ongeluk met een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol een jaar geleden dicht. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland vandaag. De Zwanenburgbaan, die parallel aan de Polderbaan ligt, blijft wel gewoon open.

De buitengebruikstelling van de Polderbaan gebeurt op verzoek van burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben voor morgen van 12.45 tot 14.45 uur een verbod voor alle luchtverkeer ingesteld boven de rampplek.

Vorig jaar kwamen negen mensen om het leven toen het toestel van Turkish Airlines vlak voor de Polderbaan neerstortte. De gemeente Haarlemmermeer verwacht dat zeker tweehonderd mensen naar de herdenking naar de bijeenkomst komen. Onder anderen slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners zijn uitgenodigd.

Orang oetan geboren in Apenheul

Orang oetan Wattana heeft eergisteren in Apenheul een gezonde zoon ter wereld gebracht. Dierenverzorgers waren erg blij en opgelucht toen de 14-jarige Wattana haar kleintje bij zich nam, meldt de Apeldoornse dierentuin vandaag.

Omdat ze zelf door mensen is opgevoed heeft Wattana nooit kunnen leren wat het moederschap inhoudt. Haar eerste baby liet ze in 2004 dan ook links liggen maar in 2008 kwam ze naar de Apenheul, waar ze door de orang oetans Sandy en Radja werd bijgespijkerd in het 'moederen'.

Hoofdverzorger Rudy Berends is er toch nog niet helemaal gerust op. "Dat Wattana haar baby goed bij zich houdt, is nog geen garantie op een succesvolle opvoeding."

De aanwinst is voorlopig nog niet te zien voor het publiek. De Apenheul gaat pas op 22 maart weer open.

Orang oetan geboren in Apenheul
Orang oetan geboren in Apenheul (Foto: Novum)

Heracles Almelo kan financiële steun gemeente verwachten

Heracles Almelo krijgt mogelijk financiële hulp van de gemeente Almelo voor de bouw van een nieuw stadion. De Almeloërs willen in het seizoen 2011/2012 het nieuwe stadion in gebruik nemen maar heeft daarvoor wel financiële hulp nodig. Het financieringsplan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. 

Heracles Almelo kan van de gemeente in totaal een bedrag van 12.5 miljoen euro lenen. Dit bedrag moet tegen een marktconform rentepercentage terug betaald worden.  Wanneer het bedrag terug betaald moet zijn is nog onduidelijk. Het college van burgemeester en wethouders wil maximaal 50% van de totale kosten aan de club lenen. Het gaat hierbij om de bouwkosten en de grondkosten. Het genoemde bedrag van 12,5 miljoen is exclusief grondkosten. De grondkosten wil de gemeente financieren uit de opbrengsten die voortkomen uit exploitatie van het gebied rondom het stadion. Naast het nieuwe stadion zullen ook kantoren, grootschalige detailhandel en commerciële dienstverlening worden gecreëerd. Het nieuwe onderkomen voor Heracles zal 15.000 stoeltjes tellen. Dit is later uit te breiden naar 19.000.

Tieners met vals geld aangehouden

Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn gisteren aangehouden, nadat zij bij een winkel in Brunssum hadden geprobeerd met vals geld te betalen. Bij de kassa van de winkel in de Kerkstraat bleek dat de biljetten waren gekopieerd en allemaal hetzelfde serienummer hadden.

De twee tieners wasten hun handen in onschuld en verklaarden van niets te weten, meldt de Limburgse politie. Het duo kreeg een proces-verbaal, waarna ze naar huis mochten.

Ontsnapte vrouw stak schoonzus neer

De 35-jarige vrouw die zondagochtend via een tunnel uit een gevangenis in Breda is ontsnapt, zat onder meer vast voor het neersteken van haar schoonzus in het Limburgse Limbricht in 2006. Dat bevestigt haar advocaat Ludo Hameleers vandaag.

De vrouw was veroordeeld tot acht jaar cel en zat volgens de raadsman in het laatste deel van haar straf toen zij ontsnapte. Volgens de advocaat vond de steekpartij plaats tijdens een ruzie. Hameleers wil niet zeggen of hij zijn cliënte sinds haar ontsnapping heeft gesproken.

Kubica vestigt hoop op upgrades

Robert Kubica is hoopvol gestemd dat het team van Renault een stap voorwaarts zal zetten in de komende Formule 1-test in Barcelona. Het Franse team neemt een upgrades mee en de Pool hoopt dat deze zijn team dichter bij de concurrenten zal brengen.

"We hebben enkele upgrades, maar ik weet niet hoe groot ze zullen zijn," zegt Kubica. "We hopen dat ze groot genoeg zijn om bij de topteams te komen, maar we weten niet in hoeverre zijn vooruit zullen gaan, dus het is wat koffiedik kijken. We doen wat we kunnen en we zien in Bahrein wel of het genoeg is of niet."

Orie voelt mee met Kemkers

Het zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als het schaatsmoment van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Een uur na afloop stroomde de ijsbaan echter alweer vol met schaatsers en trainers die zich aan het voorbereiden waren op de laatste afstanden. Maar ook toen ging het vooral over de misser van Gerard Kemkers op de 10.000 meter en de diskwalificatie van Sven Kramer.

"Je zakt natuurlijk door de grond. Het is niet moeilijk voor te stellen wat zo'n moment met je doet," aldus Jac Orie, coach van Control. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Kemkers doet altijd veel op de kruising, misschien nu iets te veel," aldus Ingrid Paul, coach van de Canadesen.

Film: Harry Brown

Harry Brown is het debuut van de Engelse regisseur Daniel Barber. De film was vorig jaar vrij succesvol in de Engelse bioscopen. Hoofdrol in de film wordt vertolkd door oudgediende Michael Caine die tegenwoordig vooral bekend is van zijn bijrollen in films als The Prestige en Nolans Batman films. Maar hoofdrollen gaan hem ook nog altijd goed af zo blijkt. En dat kunnen wij dan nu eindelijk ook in de Nederlandse bioscopen bekijken.

Bridgestone blijft bij terugtrekking uit F1

Bandenfabrikant Bridgestone blijft bij de vorig jaar genomen beslissing om zich eind dit jaar terug te trekken uit de Formule 1. Het Japanse bedrijf werd door de FIA gevraagd om langer in de sport actief te blijven, maar tegenover GPUpdate zei een woordvoerder dat het besluit overeind blijft.

"De positie van Bridgestone blijft hetzelfde. Het zal niet opnieuw de banden leveren in een nieuw Forrmule 1-wereldkampioenschap. Het huidige contract loopt aan het einde van het seizoen 2010 af," meldt de bandenfabrikant.

Het vinden van een bandenfabrikant voor het seizoen 2011 zal voor de FIA een hele klus worden. Kumho en Hankook hebben laten weten dat zij geen trek hebben in een F1-avontuur, terwijl Michelin alleen terug wil keren als de autosportfederatie er voor zorgt dat banden belangrijk worden bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Aanhoudingen na geweld Culemborg

De politie heeft in de wijk Terweijde in Culemborg drie personen aangehouden wegens twee afzonderlijke geweldsincidenten. Dat meldde de politie vandaag. De incidenten hadden vrijdag al plaats.

Een 13-jarig meisje werd na een woordenwisseling in het water geduwd en raakte daarbij gewond. De politie hield nadien twee inwoners van Culemborg van 19 en 20 jaar aan. Het meisje deed aangifte.

Op vrijdag werd ook een 25-jarige man mishandeld in Terweijde. In verband daarmee hield de politie een 19-jarige man uit Culemborg aan. De drie verdachten zitten vast, aldus de politie.

Rutte: CDA bestaat uit draaikonten

Het CDA is 'een partij van draaikonten' zonder eigen opvattingen. De christendemocraten regeren even gemakkelijk met de VVD als met de PvdA. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte in een interview met Elsevier.

Tussen 2002 en 2006, toen het CDA een coalitie vormde met de VVD, bepaalde de VVD volgens Rutte het beleid. Het vierde kabinet-Balkenende heeft volgens Rutte de afgelopen drie jaar puur PvdA-beleid uitgevoerd. Hij noemt onder meer hogere belastingen en het generaal pardon.

"Het CDA heeft gewoon geen eigen opvattingen", vindt Rutte. "Ze staan altijd met de handen in de zakken." Toch wil hij na de verkiezingen van 9 juni weer met het CDA gaan regeren. "De VVD is bereid om puin te ruimen. Mensen verwachten dat ook van ons."

'Wat zijn jullie draaikonten'
 

Lens dreigt met vertrek bij AZ

Jeremain Lens heeft het moeilijk bij AZ. Onder coach Dick Advocaat komt de aanvaller volgens eigen zeggen te weinig aan spelen toe. Lens wil dat er verandering in komt, want hij denkt anders serieus na over een vertrek uit Alkmaar.

De kans is groot dat Lens zaterdagavond in het Gelredome ook op de bank zal zitten naast Advocaat. Volgens de aanvaller ziet de huidige trainer het niet in hem zitten. Tijdens het trainingskamp in Spanje vermoedde Lens al dat hij op het tweede plan zou belanden.

"Ik heb dat toen bij de trainer en Marcel Brands aangegeven", vertelt hij aan Pro Voetbal. "Zij vertelden mij dat als ik me aan mijn taken hield, ik me geen zorgen hoefde te maken. Ik zou gaan spelen, maar ik heb daar tot nu toe weinig van gemerkt."

De zwakke omschakeling in het spel van Lens zou voor Advocaat een doorn in het oog zijn. "Dat vind ik een slap excuus", reageerde hij. "Waarop is dat gebaseerd? Hebben ze dvd's bekeken van jaren terug? Ik ben ontevreden, dat zeker. Ik weet dat ik dit niet aan mezelf te danken heb. In de eerste seizoenshelft maakte ik zeven goals, was ik belangrijk voor de goal en heb ik geknokt. Wat moet ik nog meer doen? Als de situatie nog steeds zo is tijdens de nieuwe transferperiode, dan wil ik vertrekken."

Haase verder in Delray Beach

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het ATP 250-toernooi in Delray Beach. In de eerste ronde versloeg onze landgenoot de Amerikaan Robert Kendrick in twee sets; 7-6(4), 7-6(0)

Zowel in de eerste als de tweede set wisten beide tennissers elkaar eenmaal te breken. Daardoor moest er tweemaal een tie-break aan te pas komen om de set te beslissen. Daarin was Haase tee keer de beste. In de tweede tie-break gunde de Hagenaar zijn opponent zelfs geen punt.

Haase mag het in de tweede ronde wederom tegen een Amerikaan opnemen. De 22-jarige Nederlander mag het dan opnemen tegen de als zevende geplaatste James Blake of Taylor Dent.

Hilary Duff bedankt verloofde met pijpbeurt

De vriend van Hilary Duff is voor haar op de knieën gegaan. De actrice was zo blij met het huwelijksaanzoek en de daarbij horende verlovingsring, dat ze hierop zelf op de knietjes ging. Duff legde Mike Comries fallus bloot en trakteerde de ijshockeyer op een flinke pijpbeurt.

Een fotograaf heeft de hele actie gefilmd. Zo is op de eerste foto's een dolblije Hilary te zien met haar peperdure verlovingsring. Vervolgens loopt ze zelfs naar het balkon om het cadeau eens goed te bekijken.

Hierna keert ze terug naar Comrie en geeft hem de blowjob van zijn leven. Ze vergat alleen even de gordijnen te sluiten, zodat de hele wereld kan meegenieten...

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien.

Werkgevers willen PVV niet in kabinet

De PVV moet na de verkiezingen niet gaan regeren. Dat stelt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een interview met Forum, het blad van VNO-NCW.

"De PVV in het kabinet zal Nederland imagoschade opleveren in het buitenland", zegt Wientjes. Verder is de PVV net als de SP tegen verhoging van de AOW-leeftijd, terwijl die volgens Wientjes absoluut moet doorgaan. Ook de SP moet daarom buiten het kabinet worden gehouden, vindt hij.

Wientjes ziet het liefst een centrumrechts kabinet van drie partijen: CDA, VVD en D66. Momenteel hebben deze drie partijen volgens de peilingen samen geen meerderheid, erkent Wientjes. "Maar er kan nog veel gebeuren."

Eind vorig jaar sprak Wientjes zich ook al uit tegen de PVV. PVV-leider Geert Wilders betitelde hem daarop als een 'oerdomme elitaire engerd'.

Wilders mag er niet in! (foto: Novum)

Wennemars door het lint op Radio 1 na misser Kramer

Erben Wennemars mocht gisteren bij Radio 1 mede verslaggeven van de Olympische tien kilometer. De oud-schaatser maakte als nieuwbakken radio-commentator direct veel indruk.

Na de fatale wissel van Kramer, was het besef er in eerste instantie nog niet. Ze waren van mening dat Kramer versnelde in de bocht. Toen de commentatoren erachter kwamen dat Kramer en Skobrev in dezelfde baan zaten, werd het voor Wennemars teveel: "Nee toch, nee toch, nee toch. Stop maar Sven. Je hoeft niet meer te bewijzen dat je een goede schaatser bent."

Hieronder het desbetreffende fragment

Googlebazen veroordeeld om treitervideo

Een rechtbank in Milaan heeft vandaag drie bestuurders van Google veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf in verband met de plaatsing van een video. Daarop is te zien hoe vier scholieren een verstandelijk gehandicapte jongen treiteren.

Google kondigde direct hoger beroep aan tegen de "verbazingwekkende" vonnissen, die volgens het Amerikaanse bedrijf de vrijheid van meningsuiting aantasten. Een woordvoerder wees erop dat geen van de veroordeelden iets te maken heeft met de omstreden opnamen. "Ze hebben niet gefilmd, de video niet geplaatst, geen commentaar gegeven. Desondanks worden ze ervoor verantwoordelijk gehouden."

De daders maakten de video in mei 2006 en plaatsten de beelden in september op Google Video. Twee maanden later verwijderde het bedrijf de video.

 
Googlebazen veroordeeld

De Vegt: "Dramatisch gevoel in de hele ploeg"

De fatale blunder van TVM-coach Gerard Kemkers is ook bij de rest van de Nederlandse schaatsploeg als een mokerslag binnengekomen. Dat zei bondscoach Wopke de Vegt na afloop van de dramatische 10.000 meter.

"Er zakt een dramatisch gevoel door de geledingen", zei hij. De Vegt had gezien dat Kramer met alle gemak op weg was naar olympisch goud: "Hij reed fluitend rond, speelde met de rondetijden en gaf hier en daar al wat knipoogjes", merkte de bondscoach. "En dan verspeelt hij toch die medaille. Terwijl de tien de makkelijkste opdracht was voor Sven. Verschrikkelijk."

De bondscoach richtte in eerste instantie vooral zijn aandacht naar de ongelukkige coach Kemkers. Aanvankelijk bood De Vegt zijn luisterende oor aan, later besprak hij met Kemkers de invulling van de rest van de avond. Zo arrangeerde De Vegt een gesprek tussen Kramer en zijn coach in het nabijgelegen hotel, in een poging zo snel mogelijk de kou uit de lucht te halen. De Vegt hield zich op de vlakte over de mogelijke consequenties van deze blunder in de relatie Kemkers-Kramer. "Daar kan ik niks over zeggen. Maar ze hebben wel een vertrouwensband opgebouwd en samen vele successen geboekt. Je beschadigt de relatie, maar niet het vertrouwen", dacht De Vegt.

Gevonden pijpbom was levensgevaarlijk

Een pijpbom die kinderen eind december vonden in Bredevoort had door de scherfwerking fataal kunnen zijn voor mensen die zich in de buurt bevonden. De scherven hadden tot op enkele tientallen meters oogbeschadigingen kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de Gelderse politie vandaag.

De vader van een van de kinderen bracht het in elkaar geknutselde projectiel naar het politiebureau. Het ging om een metalen pijp gevuld met kruit. De politie vermoedt dat experimenterende jongeren geprobeerd hebben de pijpbom tot ontploffing te brengen, maar het lontje ging uit.

Fatale wissel Kramer domineert de kranten

De bizarre wissel van schaatser Sven Kramer op de olympische 10 kilometer domineert vandaag de voorpagina's van de landelijke kranten.

De Telegraaf kopt met koeienletters op de voorpagina 'Fatale wissel'. De nevenkoppen 'Hij stuurde me verkeerde baan in!!!' en 'Kramer woedend, Kemkers erkent blunder' begeleiden grote foto's. Een daarvan toont het onthutste gezicht van Kramers vriendin en hockeyinternational Naomi van As, die op de tribune zat van de Olympic Oval in Richmond.

Het Algemeen Dagblad heeft het wisseldrama van Sven Kramer ook groot op de voorpagina. 'Zekere kampioen gediskwalificeerd op 10 km.' kopt de krant, die in AD Sportwereld de foto toont waarop te zien is hoe Kramer woedend zijn bril wegsmijt, nadat coach Kemkers hem heeft ingelicht.

"Sven Kramer heeft op gruwelijke wijze zijn tweede gouden medaille verspeeld door een domme fout van zijn coach." "De man die niet kon verliezen, heeft de meest bizarre nederlaag uit zijn loopbaan geleden", schrijft de Volkskrant op zijn voorpagina. Volgens de krant kostte een complete black-out van trainer Kemkers Kramer het goud. 'Gediskwalificeerd op 10 km na bizarre wisselfout.'

Trouw toont op de voorpagina de foto van een woedende Kramer die Kemkers van zich afduwt. "Miscommunicatie met zijn coach Gerard Kemkers heeft Sven Kramer zijn tweede gouden medaille gekost", oordeelt het dagblad. Ook Sp!ts doet mee in de grote woorden. 'Wat een drama', kopt de gratis ochtendkrant. "Een misstap en het feest is over."

Verbeek twijfelt over toekomst bij Australië

Pim Verbeek weet nog niet of hij doorgaat als bondscoach van Australië. De 53-jarige Nederlandse trainer praat volgende maand met de Australische voetbalbond over zijn toekomst. Het contract van Verbeek loopt na het WK in Zuid-Afrika af.

"Als ik niet blijf, heeft het niets te maken met Australië", meldt Verbeek vandaag. "Ik doe het dan alleen voor mezelf. Ik houd voorlopig mijn opties open, want misschien wil ik iets anders."

Verbeek is sinds 2007 bondscoach van de Australiërs. Onder zijn leiding kwalificeerde de ploeg zich voor het WK. Het land komt in Zuid-Afrika uit in groep D en moet het opnemen tegen Duitsland, Servië en Ghana.

DirectX 11 plugin belooft betere webgames

De volgende generatie webgames zullen een stuk krachtiger kunnen zijn. Er komt namelijk een nieuwe browserplugin die niet alleen DirectX 11 effecten gaat ondersteunen, maar ook multi-core processoren, Havok Physics en NVidia's PhysX effecten.

De plugin heet WebVision en wordt door Trinergy gemaakt. Trinegy is ook de maker van de game-engine Vision Engine, wat nu aan zijn achtste versie toe is. Deze wordt bijvoorbeeld in de nieuwe Settlers 7 gebruikt. De plugin kan niet alleen gebruikt worden om mooiere en betere games te gaan maken voor web-based spellen, maar ontwikkelaars kunnen op deze manier ook makkelijk een demo van hun spel aanbieden via internet. Natuurlijk moet het spel wel gemaakt zijn met dezelfde engine, dus verwacht geen Unreal 3 demo in je Firefox applicatie.

Er zijn eigenlijk maar twee grote problemen. Niet iedereen heeft een state-of-the-art computer om deze plugin te gebruiken. Ook de bandbreedte die voor handen is, is beperkt, dus ontwikkelaars kunnen nog niet geheel los in je internetbrowser. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, dus het is zeker een mooi begin om spellen ook in je browser te kunnen spelen. De engine komt in april beschikbaar voor ontwikkelaars.

DirectX 11 sample

Beck: "Wat moet ik zeggen"

De leden van de Nederlandse bobsleeploeg zijn zwaar aangeslagen nu piloot Edwin van Calker besloten heeft om zich terug te trekken voor de viermansbob. De stuurman heeft te weinig vertrouwen in het goed afleggen van de baan in Vancouver, waardoor niet anders kon besluiten.

"Wat moet ik zeggen," zei sprinter Timothy Beck die op verzoek terugkeerde bij het team. Hij kwam al in 2002 op de Winterspelen uit in de bob van Arend Glas en heeft er dit seizoen wederom alles voor gedaan en gelaten om de Spelen in Vancouver te halen. Nu komt de vlaggendrager bij de openingsceremonie door het besluit van Van Calker niet in actie. "Het hele team baalt. Edje zelf het meeste."

Chef de mission Henk Gemser en bondscoach Tom de la Hunty maakten gisteravond het nieuws bekend dat insloeg als een bom. Nederland werd vooraf gerekend tot de kanshebbers op eremetaal. Met het niet beheersen van de baan is er voorlopig een einde gekomen aan de Nederlande droom bij het bobsleeën.

Willem II wil coach Pijpers vastleggen

Willem II wil nog deze week een nieuwe trainer voor de ontslagen Alfons Groenendijk presenteren. De club heeft hiervoor Arno Pijpers op het oog. Hij zei in het verleden tweemaal nee tegen de Tricolores, maar beloofde destijds bij een derde keer wel in te gaan op de aanbieding van de club uit Tilburg.

Pijpers moet het als zeventiende staande Willem II behoeden voor degradatie uit de Eredivisie. Hij heeft echter weinig ervaring met het trainen van clubteams, omdat hij in het verleden de landen Estland en Kazachstan coachte. Ook was hij één jaar technisch directeur bij FC Utrecht en is hij hoofd jeugdopleidingen geweest bij zowel Feyenoord als Zenit St. Petersburg.

Desondanks vindt technisch directeur Henry van der Vegt dat Pijpers de voorkeur dient te krijgen boven André Wetzel en Hennie Spijkerman. Momenteel staan na het ontslag van Groenendijk Mark Schenning en Edwin Hermans nog voor de spelersgroep van de Tricolores.

Van der Meyde krijgt nieuwe kans bij Ajax

Ajax biedt Andy van der Meyde een kans om zijn voetballoopbaan uit het slop te halen. De 30-jarige vleugelaanvaller mag met het belofte-elftal meetrainen in de hoop dat dat leidt naar een nieuwe club.

"Ik vind het geweldig dat ik vanaf morgen met Jong Ajax mag meetrainen", zegt Van der Meyde vandaag in de Telegraaf. "Zo kan ik weer helemaal fit worden voor het geval een club me tot het einde van het seizoen of voor volgend jaar zou willen vastleggen."

Volgens de zeventienvoudig international is het niet de bedoeling dat hij voor Ajax gaat voetballen. "Maar zeg nooit nooit. Ik heb tien jaar lang voor deze prachtige club mogen spelen en ben blij dat Ajax me deze kans geeft. Het voelt goed om terug te keren op het oude nest. Ik ga mijn stinkende best doen", belooft hij.

Van der Meyde speelde van 1997 tot 2003 in het eerste elftal van de Amsterdammers. Daarna dwong hij een transfer af naar Internazionale. De Arnhemmer kon de hooggespannen verwachtingen in Milaan niet waarmaken, waarna hij vertrok naar Everton. Sinds begin dit seizoen zit hij zonder club.

Trulli wil zeker drie jaar racen voor Lotus

Jarno Trulli wil de komende drie jaar voor Lotus F1 uitkomen. Het team is nieuw op de Formule 1-grid en dit jaar mag er nog niet te veel van worden verwacht. Pas over enkele jaren wil de renstal serieus mee gaan doen in het veld en zich volop tussen de gevestigde namen rijden.

"We moeten realistisch zijn, 2010 wordt een moeizaam jaar," zei Trulli tegen Crash.net. "Laten we nou eens beginnen met redelijk competitief zijn. Het doel is om aan het einde van het jaar wat goede resultaten neer te zetten. Het is een project voor de lange termijn en dit eerste jaar is een opbouwjaar. Lotus wil uitgroeien tot een gewaardeerde en gevestigde naam in de Formule 1."

"Ik wil minstens drie jaar bij Lotus F1 Racing blijven. Ik wil net als bij Toyota een sterk team opbouwen. Bij Toyota kwamen we dicht bij een zege, zoiets probeer ik hier bij Lotus te herproduceren. Van Michael Schumacher dacht iedereen ook dat hij niet meer zou gaan racen, dus wie weet wat de toekomst in petto heeft. Ik blijf racen zolang ik snel ben, de motivatie heb en mijn passie niet verlies."

Dodental Turkse mijnramp bijgesteld

De Turkse regering heeft vandaag het dodental van een mijnramp in het noordwesten van het land naar beneden bijgesteld tot dertien. Aanvankelijk werd gedacht dat zeventien kompels het leven hadden verloren.

Volgens minister van arbeid Omer Dincer was de verwarring ontstaan omdat vier lichamen naar verschillende ziekenhuizen waren gestuurd en daardoor dubbel waren geteld. De mijnwerkers kwamen om het leven toen gisteren een explosie van methaangas een ruimte in de mijn deed instorten.

In juni 2006 deed zich in dezelfde mijn ook al een zware gasexplosie voor. Ook toen vielen er zeventien doden, zei Anatolia. De mijn ligt twintig kilometer buiten Dursunbey.

In Turkse kolenmijnen doen zich dikwijls ongelukken voor. Bij een soortgelijke explosie in een kolenmijn in de provincie Bursa in december kwamen negentien mijnwerkers om het leven.

De zwaarste mijnramp in Turkije, een gasexplosie in 1992 in een mijn bij Zonguldak aan de Zwarte Zee, eiste 270 levens.

Landelijke staking in Griekenland

Griekse vakbonden zijn vandaag begonnen aan een landelijke staking uit protest tegen de strenge bezuinigingen van de regering. De regering wil met de bezuinigingen het uit de klauwen gelopen begrotingstekort aanpakken.

Alle vluchten van en naar Griekenland werden vandaag geannuleerd. Treinen en veerboten werkten met aangepaste, sterk versoberde dienstregelingen. Miljoenen inwoners van Athene moesten het stellen zonder openbaar vervoer. Ook openbare scholen, belastingkantoren en gemeentehuizen bleven dicht. Ziekenhuizen waren alleen geopend voor noodgevallen.

Ook journalisten houden een 24 uur durende staking. Zij hadden twee verschillende demonstraties in het centrum van de Griekse hoofdstad gepland.

De twee grootste Griekse vakverenigingen zijn sterk gekant tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering die het begrotingstekort van 12,7 procent dit jaar moeten verlagen tot 8,7 procent.

De Griekse financiële perikelen hebben het vertrouwen in de euro aangetast. De Europese Unie dringt er daarom bij Athene op aan nog meer bezuinigingsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld door de btw te verhogen en bonussen van ambtenaren te korten.

Toch blijkt uit peilingen dat veel Grieken zich niet achter de vakbonden scharen, maar het met de strenge bezuinigingen eens zijn. Ruim 57 procent van de Griekse bevolking vindt de bezuinigingen 'een stap in de goede richting', terwijl 75 procent van mening is dat de vakbonden zich op de achtergrond moeten houden tot de crisis voorbij is.

Losada: "Hekel als spelers om hun lengte in het veld staan"

Hernán Losada wordt dit seizoen door sc Heerenveen gehuurd van het Belgische Anderlecht. De kleine middenvelder laat zich in Voetbal International uit over de lengte van spelers en de Argentijnse bondscoach Diego Maradona. 

Losada zelf is klein van stuk, 1.71 meter. De discussie over de lengte van spelers is hij beu. "Ik heb er een bloedhekel aan als spelers alleen worden opgesteld omdat ze lang zijn", is hij duidelijk. "Kijk eens naar Lionel Messi, hoe lang is hij nou? Over de hele wereld kom je dat helaas tegen. Dat coaches puur voor lengte kiezen en dat de techniek ondergeschikt wordt."

Over de Argentijnse bondscoach, Diego Maradona, is Losada weinig lovend. "Wat ik vind van onze bondscoach? Laat ik het zo zeggen: voor de voetballer Diego Maradona heb ik ongelooflijk veel respect. Maar als persoon vind ik hem, zelfs als Argentijn, niet geschikt om het nationale elftal te leiden. Hij heeft te veel fouten gemaakt in zijn leven om een voorbeeld te kunnen zijn."

Wat hij na zijn voetballoopbaan gaat doen, weet de speler van sc Heerenveen al. "Ik ga een boek schrijven over mijn voetbalervaringen. Ik heb iets gedaan wat voor heel veel Argentijnse jongens de ultieme droom is. Profvoetballer worden en ook nog in Europa spelen. Ik wil jongens vertellen waar je allemaal tegenaan loopt."

Mogelijk Barcelona-test voor Soucek

Andy Soucek stapt deze week mogelijk al in een Formule 1-bolide van zijn nieuwe werkgever Virgin Racing. De Spanjaard tekende gisteren een contract bij de Britse renstal om test- en reservecoureur te worden. Hij heeft laten weten dat hij binnenkort voor Virgin zal gaan testen, maar de mogelijkheid hiertoe is officieel alleen deze week nog, tenzij hij bij een race op de vrijdag instapt.

"Ik weet het nog niet helemaal zeker, maar het gaat zeer snel gebeuren," zei Soucek over de test met de VR-01. Vandaag komt hij in Barcelona in actie in de vernieuwde F2-bolide. "Ik zal later deze week aanwezig zijn tijdens de Formule 1-test in Barcelona. Ik kan niet wachten om voor het eerst met de Virgin te gaan rijden. Na eerder met een Toyota en een Williams te hebben gereden, is het fantastisch om nog een Formule 1-auto uit te kunnen proberen. Ik ben erg benieuwd hoe deze wagen rijdt en hopelijk kan ik het team verder helpen met de ontwikkeling van de wagen."

XBL Releasa data voor maart

De komende weken zijn er weer een aantal interessante games te verkrijgen op de Xbox marketplace. Vanaf gisteren is reeds een extra level voor The Force Unleashed te downloaden, het "Hoth Mission Pack". Dit 800 MS punten kostende deel is al aanwezig op de disc van de Ultimate Sith Editie van het spel.

Deal of the Week;

  • 1 Maart, Gears of War Avatar Cog Armor van 320 voor 240 en een bijpassende helm voor 80 MS punten.
  • 8 Maart, Call of Duty: World at War, Mappack bundel van 2000 naar 1600 MS punten.

 

Xbox LIVE Games on Demand;

  • 2 Maart, Street Fighter IV.

 

Xbox LIVE Arcade

  • 3 Maart, Toy Soldiers, 1200 MS punten.
  • 10 Maart, Scrap Metal, 1200 MS punten.
  • 17 Maart, Perfect Dark, 800 MS punten.
  • 24 Maart, Game Room, gratis.

 

Game DLC

  • 23 Februari, Star Wars the Force Unleashed, Hoth Mission Pack, 800 MS punten.
  • 25 Februari, Fifa 10, Ultimate Team Add-on, 400 MS punten.
  • 2 Maart, Resident Evel 5, Desperate Escape Episode, 400 MS punten.

 

De Game Room maakt het straks mogelijk om klassieke arcade games op de 360 of PC te spelen in een virtuele arcadehal. De spelletjes zullen variëren in prijs van 240 tot 400 punten. De Arcade games zijn na aanschaf beschikbaar op zowel de 360 als de PC. Je kunt er zelfs voor kiezen om een spel éénmalig te spelen door gebruik van 'muntjes' welke natuurlijk wel eerst aangeschaft dienen te worden.

De Xbox LIVE Arcade spelletjes maken deel uit van de Block Party actie. Deze actie houdt in dat wanneer je alle bovengenoemde spelletjes voor 31 maart aanschaft en de gratis Game Room binnenhaalt je van Microsoft 400 MS punten retour krijgt en een extra maand Xbox LIVE Gold.

Film: Daybreakers

In het jaar 2019 heeft een onbekend virus het helemaal voor elkaar gekregen. Door toedoen van het virus is bijna de gehele wereldbevolking veranderd in één vampierenmassa. Chapeau! De new age bloedzuigers zijn vrijwel identiek aan de vampieren zoals men gewend is: ze gaan in vlammen op als ze langdurig worden blootgesteld aan zonlicht, en hebben zelfs geen spiegelbeeld. Wat maakt Daybreakers zo anders in een tijd waar de kijker wordt doodgegooid met films (en series) waar vampieren nadrukkelijk aanwezig zijn?

 

Daybreakers

Artsen hekelen jubelende Wendy van Dijk

Wendy van Dijks lofzang over de ruggenprik is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij met de uitspraken. De presentatrice vertelde daags na haar bevalling hoeveel ze had genoten van haar ruggenprik.

"Het is de uitvinding van de eeuw. Je hoeft niet zo te lijden", jubelde de kersverse moeder. "Ik ben heel blij voor Wendy dat zij een fijne bevalling heeft gehad", regeert een gynaecoloog vandaag in het AD. "Maar het is niet verstandig alleen de voordelen van een ruggenprik op de nationale televisie te noemen, ongenuanceerd, zonder vakkennis."

De arts krijgt bijval van haar collega's. Die noemen Van Dijks uitspraken 'niet verstandig' en 'kortzichtig'. "Uiteraard is ze vrij haar eigen mening te geven, maar ze moet wel beseffen wat haar positie is", zegt de vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.

Mourinho: "Ancelotti is een deel van mijn vijandenclan"

Het belooft vanavond een pittig duel te worden tussen Internazionale en Chelsea. Inter-coach José Mourinho reageerde op uitspraken van Chelsea-manager Carlo Ancelotti. De Portugese oefenmeester ziet zijn Italiaanse collega als één van de vijanden.

Ancelotti, voormalig coach van AC Milan, sprak eerder zijn verwachting uit dat de Italiaanse natie Chelsea zal steunen tijdens het tweeluik in de Champions League. Mourinho reageerde vervolgens op de uitspraken van Ancelotti. "Hij is een deel van de clan die tegen mij is", was hij verbolgen. Mourinho gaat tegen zijn oude club een moeilijke avond tegemoet. "Het feit dat ik Chelsea ken, maakt het er niet per definitie makkelijker op."

Het is voor Mourinho niet voor het eerst dat hij tegen een voormalig werkgever aantreedt in de Champions League. "Het gebeurde me in 2004/2005 tegen FC Porto, het was niet eenvoudig. We wonnen de ene wedstrijd en verloren de ander."

Moeder vergast kinderen uit wraak op ex-man

Een Australische vrouw heeft twee van haar kinderen gedood om wraak op haar ex-man te nemen. Een rechter in de oostelijke stad Brisbane heeft de 42-jarige veroordeeld tot levenslang, berichtten Australische media vandaag. De vrouw wilde niet dat haar drie kinderen de kerstdagen doorbrachten bij haar ex-man, met wie ze was verwikkeld in een strijd om de voogdij.

In november 2002 stopte ze slaapmiddelen in de melk van haar kinderen en zei dat ze een ritje gingen maken met de auto. Daarna ging zij met de kinderen in de auto zitten in de garage, sloot een slang aan op de uitlaat, waarvan ze het uiteinde in een open raam van de auto stak, en deed de motor aan. De twee kinderen van acht en tien stikten. De vrouw bracht zichzelf in veiligheid, samen met haar oudste zoon van zestien. De rechter noemde haar optreden "afschuwelijk".

Rodriquez verdedigt winst Tirreno niet

Joaquin Rodriquez won de afgelopen twee jaar de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, maar laat de kans om er drie op een rij van de te maken liggen. De renner van Katusha baalt dat er geen degelijke klim is opgenomen in het parcous en verkiest daarom Parijs-Nice boven de Tirreno.

"Ik heb samen met de ploegleiding besloten om Parijs-Nice te gaan rijden, want er zit geen Montelupone meer in de Tirreno," aldus de Spanjaard Rodriquez. "Het parcours in Frankrijk past meer bij mijn mogelijkheden."

Verliezende Zola lovend over Manchester United

West Ham United ging gisteravond met 3-0 ten onder tegen kampioenskandidaat Manchester United. West Ham-manager Gianfranco Zola had achteraf lovende woorden over voor de tegenstander.

Tegenover de BBC reageerde de Italiaanse oefenmeester op het verlies tegen de Mancunians. "Tot aan hun eerste goal speelden we prima. Misschien hielden we de bal voorin wat minder goed vast dan normaal. Het was zonde dat ze vervolgens in de counter toesloegen." Zola was erg onder de indruk van de eerste treffer. Een volley-pass van Antonio Valencia kwam aan bij een vrijstaande Wayne Rooney. "De eerste treffer was ontzettend goed."

West Ham, dat momenteel dertiende staat in de Premier League, speelt op 6 maart tegen Bolton Wanderers. "We kunnen beter dan we hebben laten zien. Ons volgende duel is dan ook een cruciale."

[upd] Wilders blijkt flinke draaikont islam

PVV-leider Geert Wilders blijkt een flinke draaikont te zijn met betrekking tot de islam. Vandaag zijn beelden opgedoken van Wilders uit 2001, toen hij in het RTL-praatprogramma Barend & Van Dorp te gast was. "Ik heb niets tegen de Islam", zo zegt Wilders, die toen nog Kamerlid voor de VVD was.

"Het gaat niet om een religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn, die oproept tot een koude oorlog tegen de Islam, wat een verwerpelijke opmerking is omdat hij daarmee alle moslims op één hoop gooit", aldus Wilders, die graag de volgende premier van Nederland wil worden.

De PVV-fractievoorzitter benadrukt zijn stelling: "Ik heb vanaf begin af aan gezegd: islam, daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst. Ook de meeste moslims, ook in Nederland, zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslimextremisme."

"Ik ben mij niet aan het richten op de islam omdat het de islam is, in tegendeel: ik heb niets tegen de Islam. Maar het feit is wel dat als je extremisme ziet op de wereld, dat dat wel negen van de tien keer de Islam is", aldus Wilders.

Update 9:36
Wilders heeft het fragment inmiddels ook teruggezien. "Negen jaar geleden ging ik gebukt onder het juk van Van Aartsen en Dijkstal", verklaart de PVV-leider zijn uitspraken. Hij geeft toe dat deze verschillen met zijn huidige opvattingen: "Ik ben niet voor niets weggegaan bij de VVD."

Toenmalig VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal bestrijdt dat Wilders destijds niet vrijuit zijn mening kon geven: "Ik heb nooit het idee gehad dat hij er toen anders over dacht dan hij zei."

Inmiddels noemt de PVV-leider de islam 'een verwerpelijke ideologie' en wordt hij vervolgd wegens aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie van moslims en Marokkanen.

Wolter Kroes droomt van volle stadions

Zijn 'Viva Hollandia' schalde tijdens het EK voetbal in 2008 menigmaal door de stadions en betekende zijn definitieve doorbraak. Volkszanger Wolter Kroes zou graag zelf zijn nummers vanaf het veld de volle stadions inslingeren. "De volgende stap moet dan maar de Arena zijn. Of de Kuip, mag ook", zegt Kroes vandaag in het AD.

De 41-jarige Kroes begon zijn carrière zo'n twintig jaar geleden in de kroeg. Langzaamaan bereikte hij een steeds groter publiek. "Door keihard te knokken. Nooit op te geven en elke avond alles te geven. Dan kan je ver komen." Inmiddels is Kroes bezig aan zijn eerste theatertournee.

Die toer was niet vanzelfsprekend. "Ik heb theaterdirecteuren ervan moeten overtuigen dat ik niet alleen van de holadijee holadijoo ben." Het grote publiek kent Kroes vooral van feestnummers als 'Viva Hollandia' en 'Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen'. "Maar er is ook een andere Kroes", zegt de zanger. Die 'andere Kroes' wil hij in de theaters laten zien.

Hoewel hij met volle teugen geniet van zijn theatertour, droomt Kroes van meer. "Ooit wil ik een stadion vol hebben. Op mijn eigen naam." Op de vraag hoe reëel die droom is, antwoordt de zanger: "Hoe reëel was het toen ik een paar jaar geleden in de Heineken Music Hall wilde staan? In twee weken tijd was die bak uitverkocht. Later is dat met Ahoy ook gelukt."

Wolter Kroes blijft dromen (foto: Novum/All Access)

Uitslagen plaatsing kwartfinales ijshockey

Vannacht werden er vier ijshockeywedstrijden gespeeld voor de plaatsing voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver. De Verenigde Staten, Zweden, Rusland en Finland plaatsten zich al rechtstreeks, de overige acht ploegen moesten nog een eliminatieronde spelen. Alle favorieten wonnen hun wedstrijd.

Zwitserland - Wit-Rusland

Vooraf werd gedacht dat Zwitserland het niet al te moeilijk zou krijgen met Wit-Rusland. De Zwitsers speelden sterk tegen de Verenigde Staten, dwongen een shootout af tegen het favoriete Canada en versloegen Noorwegen. Wit-Rusland had tot nu toe weinig laten zien in het toernooi. Zwitserland kwam echter al snel op een 1-0 achterstand door een zeldzame fout van goalie Jonas Hiller. Na een minuut spelen kon Hiller een van richting veranderde pass niet onder controle krijgen waarna Kalyuzhny doorschaatste en de losse puck over de lijn tikte. De Zwitsers stelden echter orde op zaken met de gelijkmaker in dezelfde periode en domineerden de wedstrijd. In de tweede periode kwamen ze op een 2-1 voorsprong via Domenichell, maar Wit-Rusland wist verrassend gelijk te maken. Verder werd er niet meer gescoord, waardoor een shootout nodig was. Daarin was Zwitserland de sterkste. In de kwartfinale komen zij nu een oude bekende tegen: Team USA.

Canada - Duitsland

Canada heeft gedaan wat het moest doen: met ruime cijfers winnen van het matige Duitsland. Uiteindelijk werd het na een moeizaam begin (slechts 1-0 na de eerste periode) 8-2 voor het gastland. Daardoor plaatst Canada zich voor de kwartfinales, waarin zij het op moeten nemen tegen Rusland in een wedstrijd die vooraf werd betiteld als droomfinale. Heel Canada kijkt uit naar de clash tussen de NHL-supersterren en rivalen Sidney Crosby (Canada) en Alexander Ovechkin (Rusland). Joe Thornton opende de score voor Canada. In de tweede periode leek Shea Weber tegen de buitenkant van de paal te schieten, maar na een video-review bleek dat de puck dor het net heen vloog. Vervolgens maakte Jarome Iginla twee goals, waarna Duitsland wat terug deed door via Marcel Goc de 4-1 te maken. Vervolgens was het weer de beurt aan Canada met goals van Crossby, Mike Richards, Scott Niedermayer en Rick Nash. Duitsland scoorde twee seconde voor het einde van de wedstrijd nog een tweede eretreffer via Klinge.

Tsjechië - Letland

Tsjechië heeft zeer moeizaam van Letland gewonnen. Pas na verlenging werd de beslissende 3-2 gescoord. Verder moet gevreesd worden voor de opgeleefde oude rot Jaromir Jagr die geblesseerd uitviel. De ex NHL-superster, die al heeft laten weten open te staan voor een terugkeer in de NHL, verliet het ijs met een blessure aan zijn bovenlichaam. David Krejci maakte uiteindelijk de beslissende 3-2 in de extra tijd, maar in die extra tijd kregen ook de Letten enkele goede kansen. Tsjechië, een team waarin 21 van de 23 spelers in de NHL uitkomen, realiseerde zich dat ze bijna uit het toernooi geknikkerd werden door een team waarvan 20 van de 23 spelers in Riga geboren zijn. "Als we niet scoorden kon ik me thuis echt niet meer vertonen," aldus een opgeluchte Krejci.

Slowakije - Noorwegen

Ook Slowakije heeft zich geplaatst voor de kwartfinales. Opponent Noorwegen werd met 4-3 verslagen. Echt gemakkelijk ging het echter niet tegen de ploeg die al negentien goals moest toestaan in drie wedstrijden. De wedstrijd kwam op gang nadat Kristian Tollefsen, de Noorse verdediger die in de NHL speelt, de Slowaakse aanvaller Lubos Bartecko een hersenschudding en een hoofdwond bezorgde. Tollefsen werd hierop geschorst voor de rest van de wedstrijd, en Slowakije kreeg een powerplay van vijf minuten. Hierin wisten zij tweemaal te scoren via Michal Handzus en Mairan Gaborik. De 'Noorse Hobbit' Zuccarello-Aasen maakte de 2-1 met nog twee minuten te gaan in de eerste periode, maar Richard Zednik maakte nog voor het einde van de periode 3-1. In de tweede periode speelde Noorwegen een stuk sneller en fysieker, wat resulteerde in twee goals via Vikingstad en Bastiansen. Uiteindelijk bleek Slowakije toch de sterkste met een goal van Miroslav Satan.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Zwitserland Wit-Rusland 3-2 (SO)
Canada Duitsland 8-2
Tsjechië Letland 3-2 (OT)
Slowakije Noorwegen 4-3


Kwartfinales

Verenigde Staten Zwitserland
Zweden Slowakije
Finland Tsjechië
Rusland Canada

Gemser: "Moed zakt in de schoenen"

Chef de mission Henk Gemser arriveerde aangeslagen bij het bobsleeën in Whistler, waar Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hun olympisch debuut maakten. De gemiste titel van de gediskwalificeerde Sven Kramer op de 10.000 meter was hard aangekomen in het Nederlandse begeleidingskamp.

"De moed zakt je in de schoenen. Het woord afgrijselijk duidt in dit geval niet aan hoe verschrikkelijk dit is", zei de ervaren oud-schaatscoach. Gemser meldde zich vrij snel na de dramatische race bij Kramer en zijn coach Gerard Kemkers, die zijn pupil na 6,6 kilometer de verkeerde baan in stuurde. "Wat je dan doet? Luisteren, kijken, aanraken, dichtbij zijn. Je kijkt voor jezelf wat wijsheid is. Sven gaf aan onmiddellijk weg te willen. Voor Gerard hebben we een stil plekje gevonden. Hij moest even landen", gaf Gemser de situatie die hij aantrof weer.

Gemser: "Het was onmiddellijk duidelijk. Ik ben niet naar Sven gehold. Ik heb mezelf de tijd gegeven het veld te overzien. Bij Sven was er een explosieve boosheid, er was ontreddering bij Gerard." Wat de opzichtige blunder van Kemkers voor gevolgen heeft betreffende de samenwerking tussen coach en schaatser, durfde Gemser niet te zeggen. "Het zijn zulke professionals. Gerard wist dat-ie op zijn plek moest blijven. Hoe het verder gaat, zal moeten blijken. Ze zullen naar elkaar toe wel een flinke discussie hebben, Maar zo jong als Kramer is, hij kan de situatie heel snel onder ogen zien." De 'vader' van de Nederlandse ploeg had medelijden met Kemkers. "Je hebt de verantwoordelijkheid niet alleen naar Sven, maar naar het hele begeleidingsteam."

'Piloten KLM worden steward'

Luchtvaartmaatschappij KLM overweegt haar piloten in te gaan zetten als stewards. Dat meldt het AD vandaag. Het idee is ontstaan op de werkvloer en wordt momenteel besproken.

Voor piloten is door de economische crisis te weinig werk. De vakbond van Nederlands cabinepersoneel VNC is voorstander van het plan. Ondanks de crisis is er grote behoefte aan extra cabinepersoneel, omdat het ziekteverzuim hoog zou zijn en diverse medewerkers onlangs weg zijn gegaan. Door een vacaturestop worden er echter geen nieuwe medewerkers aangenomen.

Volgens de VNC worden piloten niet gedwongen de overstap te maken. Daarbij blijven de piloten die ervoor kiezen steward te willen worden voor een deel vliegen. De animo onder piloten om steward te worden zou groot zijn.

'This is your steward..eeeh, captain speaking'

Van Hooijdonk weet niets van assistentschap Turkije

Na het komende WK zal Guus Hiddink de nieuwe bondscoach van Turkije worden. Turkse media kwamen met het bericht dat Pierre van Hooijdonk de rechterhand zou worden van de Varssevelder. De voormalig spits weet echter van niets.

Tegenover RTV Rijnmond liet de voormalig spits van ondermeer Feyenoord weten dat hij niets van de Turkse bond heeft vernomen. Toch zingt zijn naam nadrukkelijk rond als het gaat om het assistentschap naast Guus Hiddink.

De Turkse krant Milliyet maakte er melding van dat 'Pi-Air' naast Hiddink op de bank zou zitten bij Turkije. Mede door zijn achtergrond als oud-speler van Fenerbahçe zou hij de Turkse cultuur kennen. In Turkije scoorde Van Hooijdonk tussen 2003 en 2005 in totaal 31 maal voor de Turkse topclub.

Assassin's Creed II kan mee op vakantie

Voor mensen die geen zin hebben om hun PlayStation 3 of Xbox 360 mee te nemen naar hun vakantiebestemming is er goed nieuws. Ubisoft heeft Assassin's Creed II ook in boekvorm uitgegeven. In samenwerking met de uitgever Ace Books, een lid van de Penguin groep, is het boek gisteren uitgegeven.

Het is geschreven door debutant Oliver Bowden en het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen in het spel. Dus wederom kunnen we Ezio Auditore da Firenze volgen. Hij zint op wraak, nadat zijn familie vermoord is door verraders die nog veel meer te verbergen hebben.

Het boek is onder andere bij Amazon te koop.

       Cover

(VS) Vrouwen welkom op onderzeeërs

De Amerikaanse marine wil het verbod voor vrouwen om op onderzeeërs te dienen opheffen. Dat hebben functionarissen binnen het Pentagon gisteren laten weten. Minister van Defensie Robert Gates steunt het voorstel. Hij heeft de leden van het Congres schriftelijk over het plan geïnformeerd.

Volksvertegenwoordigers hebben dertig dagen om te reageren op het besluit vrouwelijke militairen toe te laten op onderzeeërs. Als er van de Congresleden in die periode geen bezwaren komen, wordt de maatregel van kracht. Bronnen binnen het Pentagon stellen dat het zeker een anderhalf jaar zal duren voordat vrouwen in onderzeeërs aan de slag kunnen. Zij moeten daarvoor eerst een opleiding krijgen

Het is Amerikaanse vrouwen al geruime tijd toegestaan op marineschepen te dienen en gevechtsvliegtuigen te besturen. De belangrijkste reden om vrouwen uit onderzeeërs te weren is de schaarse ruimte. Daardoor is het moeilijk vrouwen op onderzeeërs hun eigen toilet en wasruimte te geven.

Vrouwen welkom op onderzeeërs

UFC 2010 laat van zich zien

Ultimate Fighter Championship 2010 laat gameplay beelden van zich zien in een nieuwe trailer op IGN. UFC is een MMA (Mixed Martial Arts) toernooi en is op dit moment een van de grootste organisaties in Amerika op dit gebied.

UFC vechters vechten in een octagon ring (acht zijdes), hier houden ze matches van 3 rondes (drie rondes van vijf minuten en twee keer een minuut pauze) waarin ze alles geven. Het concept van UFC bestaat al sinds begin jaren '90 maar is pas de laatste jaren echt groot geworden in Amerika. De vechtstijl die gebruikt wordt is gebaseerd op het braziliaanse Vale Tudo (no holds barred) maar kent wel een aantal regels om de vechters nog enkele bescherming te geven tegen elkaar.

Hieronder een filmpje van IGN die de baas van UFC mocht interviewen en een stukje van de nieuwe game liet zien.

Doekle Terpstra huldigt De Jong

Bob de Jong is gehuldigd voor de bronzen medaille die hij op de 10 kilometer veroverde. De schaatser betrad al springend het Holland Heineken House. Daarna kreeg hij uit handen van KNSB-voorzitter Doekle Terpstra de bijbehorende prijs uitgereikt.

"Ik zat niet in mijn race", aldus De Jong. "Op een gegeven moment ben ik overgegaan op keihard werken." De Leimuidenaar leek naast de medailles te grijpen, maar na de foutieve wissel van Sven Kramer mocht hij alsnog de bronzen plak ophalen. "Ik dacht bij de fout van Kramer: dit kan niet waar zijn. Dit gun je niemand", vertelde De Jong op het podium voor een volle zaal. "Op dat moment kon ik met brons ook nog niet blij zijn, nu wel. Mijn serie is compleet. Ik heb goud, zilver en brons."

Terpstra sprak lovende woorden over De Jong. "Bob is een man van karakter. Dit was een historische dag. We hebben goud verloren, maar brons gewonnen." De 33-jarige De Jong, die eerder op Medal Plaza zijn medaille kreeg omgehangen, zei verder dat hij voorlopig nog niet van plan is te stoppen.

Dodental aardverschuiving Indonesië loopt op

Reddingswerkers zijn vandaag op het Indonesische eiland Java begonnen met zwaar materieel de puinhopen van een grote aardverschuiving op te ruimen. Zeker vijftien mensen verloren het leven bij het natuurgeweld, 57 zouden nog onder de modder bedolven liggen.

Dagen van hevige regenval veroorzaakte de aardverschuiving die gisteren een theeplantage verwoestte nabij het dorp Tenjoljaya in de provincie West-Java. Tal van huizen werden vernield.

Soldaten en politiemensen stonden de reddingswerkers vandaag bij. Tegen de middag waren vijftien lichamen geborgen. Door de regen modderig geworden wegen bemoeilijkten de toevoer van hulpmiddelen.

Gevreesd wordt dat nog meer aardverschuivingen zullen volgen.

Ruim 6,5 miloen mensen kijken naar deceptie Kramer

De 10.000 meter bij de heren op de Richmond Olympic Oval gisteren is door 6,7 miljoen mensen bekeken. Dat is het hoogst kijkcijfer van de Winterspelen tot nu toe.

Het eerste deel van de 10.000 meter keken er gemiddeld 2,6 miljoen mensen. Na de eerste dweilpauze was dit al gemiddeld 5,1 miljoen mensen. Na de finish van Sven Kramer, die door een verkeerde wissel naast het goud greep, keken er nog meer mensen.

'PVV wordt grootste in Almere'

De PVV wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere vanuit het niets de grootste partij. De partij van Geert Wilders krijgt dertig procent van de stemmen in de Flevolandse stad, zo blijkt uit een peiling door TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam.

De PVV doet alleen in Den Haag en Almere mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA wordt de tweede partij in Den Haag met twintig procent van de stemmen. Het onderzoek werd overigens vlak voordat het kabinet viel gehouden.

De PVV-kiezers zouden vooral een proteststem uitbrengen. Van de mensen die op 3 maart op de PVV willen gaan stemmen, geeft 84 procent aan dit te doen uit ontevredenheid met de prestaties van de regeringscoalitie. Ook zijn de PVV-stemmers, vooral oudere blanke mannen, het meest ontevreden over het zittende college in Almere.

Anoniem aangifte doen na misdrijf

Slachtoffers van onder meer geweldsdelicten kunnen voortaan anoniem aangifte doen. Doordat hun identiteit wordt afgeschermd, hoeven ze minder te vrezen voor wraakacties van de verdachte.

De maatregel moet stimuleren dat slachtoffers vaker aangifte doen van agressie of geweld. Dat maakte demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag bekend. Het afschermen van de identiteit van het slachtoffer kan alleen als er "gegronde redenen zijn om te vrezen voor represailles". Of dat zo is, zal een rechter-commissaris toetsen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het rookverbod in de buurtkroeg.

De Hoge Raad heeft gesproken. Het rookverbod geldt ook voor kleine cafés. En terecht. Ook mensen met problemen aan hun longen, en mensen die gewoon niet passief willen meeroken, moeten toegang hebben tot de horeca. Dat geldt niet alleen voor bezoekers en personeelsleden, maar ook voor leveranciers. Gejammer alom. Maar:

Vancouver Update 8:30 uur

FOK!sport geeft je tweemaal per dag een update van de gebeurtenissen in Canada. Deze samenvattingen verschijnen rond 08:00 uur en rond 23:00 uur. In het weekend plaatsen we het ochtendoverzicht om 10:00 uur.

De diskwalificatie van Sven Kramer op de 10.000 meter was groot nieuws. Coach Gerard Kemkers stuurde zijn pupil bij de wissel naar de verkeerde baan waardoor Kramer dag kon zeggen tegen zijn tweede goud.

De Nederlandse vrouwentweemansbob staat na de eerste twee runs negende. De Canadese vrouwen Humphries en Moyse gaan aan de leiding. De viermansbob met piloot Edwin van Calker heeft zich teruggetrokken. Van Calker zegt de olympische afdaling niet te beheersen en hij acht zichzelf niet in staat de bob te besturen.

De olympische titel bij de reuzenslalom voor mannen ging naar de Zwitser Carlo Janka. De Zwitser ging al aan de leiding na de eerste run en wist deze voorsprong uit te bouwen in run twee tot bijna vier tienden. Oostenrijk prolongeerde de titel in de landenwedstrijd bij de noordse combinatie. Na het springen stonden de Oostenrijkers nog derde maar bij het langlaufen gingen ze de Finnen en Amerikanen voorbij.

Na de eerste dag bij het kunstrijden voor vrouwen gaat de Zuid-Koreaanse Kim Yu-na aan de leiding. Met een score van 78,50 sloeg ze een gat van bijna vijf punten met de Japanse Mao Asada. Bij het biatlon ging de titel op de 4x6 kilometer voor landenteams bij de vrouwen naar Rusland. Zij bleven de Franse en Duitse vrouwen ruim voor. Op de skicross tenslotte ging de olympische titel naar de Canadees Asleigh McIvor. Hij leidde in de finale van begin tot eind en werd nimmer bedreigd.

Rouvoet wil homo-emancipatie kwijt

Minister Rouvoet zwaait tot de landelijke verkiezingen op 9 juni de scepter op het ministerie van OCW. Hij zal hierbij hoogstwaarschijnlijk het onderdeel homo-emancipatie afschuiven op staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Politiek verslaggever Frits Wester zei gisterenavond bij Pauw & Witteman dat Rouvoet zal zeggen dat hij het te druk heeft om zich ook over homo-emancipatie te buigen. Rouvoet en zijn partij, de ChristenUnie, hebben vanwege de geloofsovertuiging grote moeite met rechten voor homo's, zoals het homohuwelijk.

Kim aan de leiding bij het kunstrijden

Na de eerste dag bij het kunstrijden voor vrouwen gaat de Zuid-Koreaanse Kim Yu-na aan de leiding. Met een score van 78,50 sloeg ze een gat van bijna vijf punten met de Japanse Mao Asada.

Op de muziek van James Bond reed Kim, de wereldkampioene, een betoverende kür. Haar sprongen waren uit de kunst en ze flirtte tijdens de dans openlijk met fans en jury. Voor het thuispubliek was het hoogtepunt van de avond echter de kür van Joannie Rochette. De Canadese verloor twee dagen geleden haar moeder maar verscheen toch aan de start. Behalve een staande ovatie leverde het haar een voorlopige derde plaats op.

Geheugen "upgrade" voor de PS3

Een tijdje terug merkte PlayStation University al dat de hoeveelheid geheugen dat de PlayStation 3 nodig heeft voor het eigen OS drastisch verlaagd leek. Waar het besturingssysteem voorheen zo'n 120MB nodig had verspreid over het interne XDR- en DDR-geheugen was dit later gedaald tot 96MB (64MB XDR en 32MB DDR). Tegenwoordig lijkt dat zelfs verminderd te zijn ongeveer 50MB (43MB XDR en 7MB DDR). Dit houdt dus onder meer in dat ontwikkelaars tegenwoordig een stuk meer van de hardware tot hun beschikking hebben dan voorheen.

Patrick Seybold, SCEA's Director of Corporate Communications, heeft dit intussen ook volmondig bevestigd. Sinds de launch van de PlayStation 3 is Sony hard bezig om zoveel mogelijk van de console tot beschikking te stellen van ontwikkelaars zodat zij zo vrij mogelijk zijn om hun creativiteit te kunnen gebruiken. Sony had voor en tijdens de launch een hoop opties in gedachten die ze misschien in de toekomst zouden gaan gebruiken en waarvoor geheugen gereserveerd was. Intussen zijn veel plannen gewijzigd en verbeterd waardoor dit soort ontwikkelingen mogelijk zijn.

Hoewel een toename van 70MB beschikbaar geheugen voor ontwikkelaars niet direct betekent dat hun games drastisch zullen veranderen, kunnen ze hier wel gretig gebruik van maken om een game er grafisch beter uit te laten zien door de mogelijk om makkelijker met hogere resoluties te werken of met betere belichting.

XDR

Voorhuis en De Vries snel het ijs op

De Nederlandse deelneemsters aan de olympische 5.000 meter, Jorien Voorhuis en Elma de Vries, komen al vroeg in actie. Voorhuis moet al in de tweede rit het ijs op. Ze is gekoppeld aan de Russische Svetlana Vysokova. De Vries neemt het in de vierde rit op tegen Cathrine Grage uit Denemarken.

Topfavoriete Martina Sábliková rijdt pas in de achtste en laatste rit. Haar tegenstandster is de Duitse veterane Daniela Anschütz. Stephanie Beckert en Kristina Hughes, de winnaressen van respectievelijk zilver en brons op de 3.000 meter, komen in de voorlaatste rit in actie.

Ombudsman: Minister voor jeugd moet blijven

De formateur van het volgende kabinet moet ervoor zorgen dat de taak van de huidige minister van Jeugd en Gezin behouden blijft. En dan met versterkte bevoegdheden. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een interview dat het Nederlands Dagblad vandaag publiceerde.

"Gegeven het feit dat de jeugdzorg zo geweldig gefragmenteerd is en ook daadwerkelijk niet goed functioneert, moet er een kracht zijn die de partijen bij elkaar brengt. Coördinatie van de jeugdzorgmachinerie is heel wezenlijk. En de programmaminister van Jeugd en Gezin was in elk geval op weg om dat beetje bij beetje voor elkaar te krijgen", zo licht Brenninkmeijer toe.

Film: The Lovely Bones

Het boek The Lovely Bones van Alice Sebold was in 2002 bijna onmiddellijk een groot succes. Ook in Nederland, waar het vertaald werd als De Wijde Hemel, kreeg Sebold hele volksstammen aan het huilen met het verhaal over de op veertienjarige leeftijd vermoorde Susie Salmon, die vanuit het hiernamaals haar familie en vrienden in de gaten houdt. Nu is er dan de verfilming, die regisseur Peter Jackson bevolkt heeft met een ware sterrencast.

Viermansbob niet van start in Vancouver

Het NOC*NSF heeft zojuist bekendgemaakt dat de viermansbob vrijdag niet zal starten op de Olympische spelen in Vancouver. Piloot Edwin van Calker heeft zich teruggetrokken omdat hij vind dat hij de baan onvoldoende beheerst.

De overige teamleden alten weten dat ze de beslissing van Van Calker respecteren en leggen zich neer bij zijn beslissing. Eerder op de dinsdag werd al besloten niet deel te nemen aan de training. Opmerkelijk genoeg zal nu de vlaggendrager bij de openingsceremonie, Timothy Beck, niet in actie komen op de Spelen van Vancouver.

Bondsvoorzitter Frans Bakker reageerde verbijsterd op het nieuws: "Ik ben totaal verbijsterd. We hebben vier jaar geïnvesteerd en heel hard gewerkt. Dit is in een groot drama," aldus de preses van de BSBN. Hoe voelt mee met de overige teamleden Beck, Arnold van Calker en Sybren Jansma. "Zij zijn heel zwaar gedupeerd. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken."

Steam beta beschikbaar

In het laatste jaar heeft Steam een groei van 200% gezien. Er zijn nu 25 miljoen gebruikers, meer dan duizend games, twaalf miljard speelminuten per maand en met z'n allen zitten we in totaal 75 miljard minuten per maand met de client op de Steamservers. Om deze aantallen verder te kunnen laten groeien is men druk bezig met een nieuwe versie van de Steamsoftware.

Met de nieuwe software kun je zien welke games je vrienden laatst gekocht hebben en welke ze laatst online gespeeld hebben. Op deze manier hoopt men nieuwe spelers over de streep te trekken om de game ook te kopen. Er zijn meer mogelijkheden om multiplayergames te zoeken, sorteren en te groeperen. Ook de onderliggende technologie is veranderd, men gebruikt geen Internet Explorer Renderkit meer om de inhoud te tonen, maar de WebKit renderer. Die is stabieler, kleiner en presteert beter. De verdere toevoegingen en verbeteringen zijn te vinden op deze pagina.

De beta van deze nieuwe versie is nu uit. Gebruikers kunnen hier klikken om hun versie te updaten door "2010 UI update" te kiezen bij "Beta participation". Let wel, het is niet verplicht om te updaten, dus je kunt de huidige software ook blijven gebruiken. Mensen die wel van Steam gehoord hebben, maar nog nooit gebruikt kunnen hier terecht om de testversie van de client te downloaden.

Steam Update

Kritiek op nieuwe regels China voor internet

Reporters Without Borders (RWB), een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van journalisten, heeft felle kritiek op nieuwe regels van China voor internetgebruik. Mensen die een website willen opzetten moeten zich voortaan eerst met hun identiteitspapieren melden bij de toezichthouders voor het internet.

Het Chinese ministerie voor Informatietechnologie liet weten dat de nieuwe regels vooral maatregelen zijn tegen de verspreiding van porno op internet. Reporters Without Borders stelde vandaag echter dat de regering de politieke controle op internetgebruikers wil vergroten. RWB vreest dat internetgebruikers geen kritiek meer durven te uiten op Peking als ze eenmaal oog in oog hebben gestaan met de mensen die betrokken zijn bij de censuur op internet.

China telt naar eigen zeggen meer dan 380 miljoen internetgebruikers, meer dan 3,5 miljoen websites en 180 miljoen blogs. Veel websites zijn in China echter niet toegankelijk. In januari meldde Google dat hackers hadden geprobeerd onder meer Gmailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten te infiltreren en dat de hackers uit China kwamen.

'Mex. griep nog niet over hoogtepunt'

Een groep deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat de Mexicaanse griep nog niet over het hoogtepunt heen is. Er is meer tijd en onderzoek nodig om vast te stellen of het aantal griepgevallen wereldwijd afneemt.

De Mexicaanse griep zorgde vorig jaar voor een pandemie. Wereldwijd overleden zo'n 16.000 mensen aan het H1N1-virus. In Nederland zijn 57, met name reeds zieke en zwakke, mensen overleden. Deskundigen hielden vooraf rekening met honderdduizenden doden.

Trailer en Systeemeisen van Just Cause 2

Just Cause 2, de game waarvan we al de afgelopen week al meerdere keren lieten horen heeft nu weer een nieuwe trailer. Square Enix probeert met deze trailers flink de aandacht te trekken van de media en de gamers, en volgens mij met succes. Rico de geheimagent laat in de volgende trailer zien over stalen zenuwen te beschikken.

Just Cause 2 is rond 23 maart in de winkels te vinden.

Salliant detail zijn de systeemeisen van de game voor de PC

Minimum:

- Operating System: Microsoft Windows Vista or Windows 7 (Windows XP is unsupported)
- Processor: Dual-core CPU with SSE3 (Athlon 64 X2 4200 / Pentium D 3GHz)
- Graphics Card: Nvidia Geforce 8800 Series / ATI Radeon HD 2600 Pro with 256MB memory or equivalent DX10 card with 256MB memory
- Memory: 2GB RAM
- DirectX: Microsoft DirectX 10
- Hard Drive: 10GB of free drive space
- Optical Drive: DVD-ROM drive
- Sound Card: 100% DirectX 10 compatible sound card
- Internet Connection: Internet connection required for product activation
- Input: Keyboard and mouse (Microsoft Xbox 360 controller optional)

Recommended:

- Operating System: Microsoft Windows Vista or Windows 7 (Windows XP is unsupported)
- Processor: Intel Core 2 Duo 2.6GHz or AMD Phenom X3 2.4GHz
- Graphics Card: Nvidia GeForce GTS 250 Series with 512MB / ATI Radeon HD 5750 Series with 512MB or equivalent DX10 card with 512MB memory
- Memory: 3GB
- DirectX: Microsoft DirectX 10.1 with Vista SP1
- Hard Drive: 10GB of free drive space
- Optical Drive: DVD-ROM drive
- Sound Card: 100% DirectX 10 compatible Dolby Digital 5.1 sound card
- Internet Connection: Internet connection required for product activation
- Input: Keyboard and mouse (Xbox 360 controller optional)

Geen windows XP support, dit kan best grote problemen opleveren voor de pc versie, vorige maand bleek namelijk uit een Steam onderzoek dat 42% van de steam gebruikers nog steeds XP gebruikt en laat nu net Just Cause 2 op steam te komen. We wachten het af maar zijn altijd geinteresseerd in jullie mening.


 

Mijn eerste deep throat

Hij kwam op mij af met het geval reeds in zijn hand. Ik zag de glimmende kop. Wat zeg ik, glimmend? Hij leek wel licht te geven. Er zaten ook vier vrouwen om mij heen die mij hierbij zouden helpen, als ervaringsdeskundige denk ik.
"Doe je mond maar open", zei degene links van mij.
Ik had het nauwelijks gedaan of hij stak hem er al in. Waar laat ik mijn tong, dacht ik nog, maar voor ik kon besluiten wat ik daarmee zou doen zat hij al met mijn huig te spelen. Met een geoefende duw drukte hij door. Ik moest kokhalzen.

Oostenrijkers pakken titel op Noordse combinatie

Het Oostenrijkse team heeft bij de Noordse combinatie het goud op de estafette gepakt. Na het schansspringen leidde Finland nog met een minimale voorsprong, maar bij het langlaufen waren de Oostenrijkers duidelijk de beste. Het zilver was voor de Verenigde Staten, voor Duitsland.

De Finnen sprongen met 507 punten het beste van de schans, maar ze hadden maar een voorsprong op twee seconden op de Verenigde Staten. Oostenrijk mocht als derde starten op 36 seconden. Het favoriete Noorwegen stond met 51 seconden verder weg. Al na één ronde waren de verschillen in de top weggewerkt, waarna de strijd tussen de Oostenrijkers en de Verenigde Staten losbarstte. In de eindsprint trokken de Oostenrijkers aan het langste eind.

McIvor boekt thuissucces bij freestyleskiën

De Canadese Ashleigh McIvor heeft het olympische freestyleskiën bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ze bleef op dit spektaculaire onderdeel in de finale de Noorse Hedda Berntsen en de Française Marion Josserand voor.

McIvor was veruit de beste in de finale. De Canadese kende een goede start op Cypress Mountain en bleef op het parcours zo de concurrentie voor. Hierdoor heeft het thuisland er weer een gouden medaille bij. Grote favoriete voor de titel de Française Ophelie David sneuvelde al in de kwartfinale.

Kemkers: "Heb enorme fout gemaakt"

Na het incident met het foute wisselen van baan door Sven Kramer tijdens de tien kilometer schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver geeft Gerard Kemkers toe dat hij een enorme fout heeft gemaakt. De coach legt de schuld volledig bij zichzelf.

"Sven bouwt zijn race keurig op, hij zit goed in zijn ritme. Ik begin hem informatie te geven die van verschillende aard is. Je kan het rondebord aangeven, je kan het schema met Lee aangeven. Ik had een whiteboard liggen waar ik wat dingen opschrijf. Normaal doet dat iemand voor mij, in dit geval niet omdat daar niemand bij kan komen. Dus ik keer mij naar de boarding en ik schrijf op wat ik op moet schrijven op dat moment. Dat is het verschil met Lee."

"Ik kijk weer terug naar de baan en zie Sven helemaal aan de buitenkant zitten, zeg maar onder de coaches rijden waardoor in mijn gedachten het idee is 'ok, hij wisselt zo naar de binnenbaan'. Dat wist ik niet helemaal zeker en ik kijk over zijn schouders waar Skobrev zit en voor mijn gevoel zat hij in de binnenbaan van die bocht. Dat was mijn observatie op dat moment dus ik denk 'ok, die gaat naar de buitenbaan'. En toen schreeuwde ik 'Sven, binnenbaan'. Op het laatste moment doet hij dat, en dan realiseer je je redelijk vlot daarna, wanneer je Skobrev ook die binnenbaan in ziet gaan en je ziet een rondetijd van 27-nog-iets, dat je een enorme fout gemaakt hebt."

Op de vraag waarom hij toch doorging alsof er niets aan de hand was, antwoordde de coach: "Je wordt overmand met een heleboel emoties op dat moment die je niet kan overzien, maar Sven moet nog wel acht, negen, tien rondjes rijden, ik weet niet eens hoeveel nog. Hij zit alleen in die baan en hij moet wel weten waar hij aan toe is. Ik wilde op z’n minst dat hij die race goed uitreed en dat hij het gevoel had dat hij voor een winnaarstijd reed. Als een echte kampioen naar die streep. Dus heb ik m’n toneelstukje, want dat werd het op dat moment, voortgezet."

De Jong: "Kon niet ontspannen rijden"

Bob de Jong behaalde vandaag de bronzen medaille op de tien kilometer, dit natuurlijk enigszins geholpen door de foute wissel van Sven Kramer. De Jong, bezig aan zijn vierde Spelen, behaalde zijn derde medaille op de langste afstand, na het zilver in 1998 en het goud van Turijn in 2006. De Jong was niet tevreden over zijn rit.

"Ik kon in het begin niet ontspannen rijden," zei De Jong tegen de NOS. "Het was technisch niet goed. Later herpakte ik me en vocht om Bokko te verslaan. Dat lukte, maar dan weet je dat die rit met Kramer nog komt."

De Jong was ook verrast was door de diskwalificatie van Kramer. "Ik had geen rekening gehouden met dit scenario. Tien ronden voor Sven er was dacht ik dat het over was. Toen kwam er ineens een rare sfeer in het stadion. Ik keek op en ik zag gelijk dat Sven in de verkeerde baan zat."

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.