Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship'

De 'British Academy of Film and Television Arts' (Bafta) verklaart dat het een 'Bafta Fellowship' zal uitreiken aan game-ontwerper Shigeru Miyamoto. Miyamoto heeft faam vergaard als bedenker van Mario, Zelda en Donkey Kong, en als visionair van de Nintendo DS en Nintendo Wii.

"De Fellowship is de hoogste blijk van waardering voor het creatieve werk van één persoon, en wij zijn vereerd om Miyamoto bij ons te hebben om de prijs in ontvangst te nemen", zegt David Parfitt, voorzitter van het Bafta-comité. "Zijn werk heeft een gehele industrie helpen opbloeien, en nog altijd is hij een grote naam in het continuerende succes van de game-industrie."

Een 'Bafta Fellowship', van oudsher een prijs voor film- en televisiemakers, wordt sinds 1998 ook uitgereikt aan iconen uit de game-industrie. Grootheden als filmregisseurs Stanley Kubrick ('A Clockwork Orange') en Alfred Hitchcock ('The Birds', 'Psycho'), en game-ontwerpers als Nolan Bushnell ('Pong') en Will Wright ('De Sims') gingen Miyamoto voor.

"Ik ben dankbaar dat ik zo'n eervolle prijs van de British Academy in ontvangst mag nemen", verklaart Miyamoto. "Onze videogames kunnen niet gemaakt worden door één persoon. Sinds de tijd van 'Donkey Kong' tot en met het recente 'New Super Mario Bros. Wii' heb ik altijd samengewerkt met vrienden. Drie decennia lang maakten we leuke en vermakelijke games. Ik zou deze eervolle prijs in ontvangst willen nemen namens al deze collega's."

Shigeru Miyamoto zal de award op 19 maart in ontvangst nemen tijdens de Bafta-uitreikingen in Londen.

Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship'
Miyamoto krijgt 'Bafta Fellowship' (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum