Doekle Terpstra huldigt De Jong

Bob de Jong is gehuldigd voor de bronzen medaille die hij op de 10 kilometer veroverde. De schaatser betrad al springend het Holland Heineken House. Daarna kreeg hij uit handen van KNSB-voorzitter Doekle Terpstra de bijbehorende prijs uitgereikt.

"Ik zat niet in mijn race", aldus De Jong. "Op een gegeven moment ben ik overgegaan op keihard werken." De Leimuidenaar leek naast de medailles te grijpen, maar na de foutieve wissel van Sven Kramer mocht hij alsnog de bronzen plak ophalen. "Ik dacht bij de fout van Kramer: dit kan niet waar zijn. Dit gun je niemand", vertelde De Jong op het podium voor een volle zaal. "Op dat moment kon ik met brons ook nog niet blij zijn, nu wel. Mijn serie is compleet. Ik heb goud, zilver en brons."

Terpstra sprak lovende woorden over De Jong. "Bob is een man van karakter. Dit was een historische dag. We hebben goud verloren, maar brons gewonnen." De 33-jarige De Jong, die eerder op Medal Plaza zijn medaille kreeg omgehangen, zei verder dat hij voorlopig nog niet van plan is te stoppen.