Wilders blijkt flinke draaikont islam

PVV-leider Geert Wilders blijkt een flinke draaikont te zijn met betrekking tot de islam. Vandaag zijn beelden opgedoken van Wilders uit 2001, toen hij in het RTL-praatprogramma Barend & Van Dorp te gast was. "Ik heb niets tegen de Islam", zo zegt Wilders, die toen nog Kamerlid voor de VVD was.

"Het gaat niet om een religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn, die oproept tot een koude oorlog tegen de Islam, wat een verwerpelijke opmerking is omdat hij daarmee alle moslims op één hoop gooit", aldus Wilders, die graag de volgende premier van Nederland wil worden.

De PVV-fractievoorzitter benadrukt zijn stelling: "Ik heb vanaf begin af aan gezegd: islam, daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst. Ook de meeste moslims, ook in Nederland, zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslimextremisme."

"Ik ben mij niet aan het richten op de islam omdat het de islam is, in tegendeel: ik heb niets tegen de Islam. Maar het feit is wel dat als je extremisme ziet op de wereld, dat dat wel negen van de tien keer de Islam is", aldus Wilders.

Update 9:36
Wilders heeft het fragment inmiddels ook teruggezien. "Negen jaar geleden ging ik gebukt onder het juk van Van Aartsen en Dijkstal", verklaart de PVV-leider zijn uitspraken. Hij geeft toe dat deze verschillen met zijn huidige opvattingen: "Ik ben niet voor niets weggegaan bij de VVD."

Toenmalig VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal bestrijdt dat Wilders destijds niet vrijuit zijn mening kon geven: "Ik heb nooit het idee gehad dat hij er toen anders over dacht dan hij zei."

Inmiddels noemt de PVV-leider de islam 'een verwerpelijke ideologie' en wordt hij vervolgd wegens aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie van moslims en Marokkanen.