Olievervuiling dreigt voor de Po

Redactie

De Italiaanse rivier de Po dreigt vandaag ernstig te worden vervuild. Een kleiner riviertje dat in de Po uitkomt, de 130 kilometer lange Lambro, raakte gisteren zwaar vervuild door een olielek. De olie bereikte vandaag de Po, ondanks pogingen van milieugroepen om de olievlek in te dammen. Milieuorganisaties vrezen voor een ecologische ramp.

De oorzaak van het olielek is volgens het provinciale bestuur van Milaan sabotage bij een voormalige raffinaderij in de buurt van Monza die nu in gebruik is als oliedepot. De stortbakken van het depot waren geopend 'door iemand die bekend was met de fabriek en wist hoe de stortbakken, werkten'. Hierdoor kon de olie ongehinderd in de Lambro stromen.

Milieugroepen en het Italiaanse persbureau ANSA schatten dat er ongeveer zeshonderdduizend liter olie is weggelekt. Het provinciebestuur denkt echter dat de hoeveelheid veel hoger ligt. Het schat dat er ongeveer 2,5 miljoen liter olie in de Lambro terecht is gekomen.

Milieuactivisten waarschuwden dat verschillende diersoorten een groot risico lopen door de weggelekte olie, omdat het gebied rijk is aan vogels en andere wilde dieren. Vissen, wilde eenden en reigers zijn de grootste risicogroep, aldus het Wereldnatuurfonds (WWF). In deze tijd van het jaar beginnen de vogels met het bouwen van hun nesten aan de oevers van de Po.

Het gebied zal volgens het WWF ook na het opruimen van de olie nog lang last hebben van de olie, omdat de Povlakte het belangrijkste landbouwgebied van Italië is. De Po wordt veel gebruikt om het land te irrigeren.

"De schaal van de vervuiling is dramatisch", aldus Damiano di Simine, voorzitter van de regionale milieugroep Legambiente. De organisatie heeft de overheid gevraagd de noodtoestand af te kondigen, zodat er geld kan worden vrijgemaakt om de olie op te ruimen. "We hebben nog geen details, maar de schade voor het ecologisch systeem, voor alle flora en de fauna is enorm", aldus Di Simine.

De president van de provincie Lombardije, Robert Formigoni, zei dat de verantwoordelijken voor het lek zullen worden vervolgd en gestraft voor de 'ecologische ramp' die ze hebben veroorzaakt. "Het is een daad van haat die door iedereen zal worden afgestraft", aldus Formigoni.

Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar volgens Italiaanse media heeft de eigenaar van het oliedepot recent een aantal medewerkers ontslagen, omdat het bedrijf moest bezuinigen.

Het depot werd vorig jaar van een lijst gehaald met bedrijven die een risico vormen. Een notering op de lijst betekent dat er voldaan moet worden aan bepaalde veiligheidsstandaarden en dat er een noodplan klaar moet liggen in het geval van een lek. Volgens de provincie voldeed het bedrijf bij een recente inspectie aan de veiligheidseisen.