"Alleen YouTube-oprichter kan US F1 redden"

Een anonieme insider bij Team US F1 zegt dat alleen YouTube-oprichter Chad Hurley in staat zal kunnen zijn om het Formule 1-project te kunnen redden. Het Amerikaanse team verkeert in de financiële problemen, waardoor de bouw van de eerste bolide ver achter op schema loopt en het team de eerste vier races van het seizoen over wil slaan.

De oprichters van het team Ken Anderson en Peter Windsor zouden zich terug moeten trekken en het overlaten aan Hurley en diens rechterhand Parris Mullins. Zij zouden inmiddels met Campos, Dallara en Stefan GP in gesprek zijn om het project te redden. "Zij hebben het beste met ons voor en hebben helemaal geen plannen om ons te verlaten, ondanks dat de media dat suggereert," meldt de anonieme bron aan Autosport.

"Door alle verhalen over de situatie bij US F1 wordt vergeten dat er meer dan zestig mensen zijn die er de laatste twee maanden onder lijden. Allen hebben hun baan opgegeven en velen zijn door het land gereisd om deze kans te pakken. Door al dit tumult is het team hechter geworden en we zijn allemaal gecommitteerd aan het project. Slechts enkelen zijn vertrokken, ondanks dat het onduidelijk is of we vrijdag betaald worden. Ik heb nog nooit zulke toewijding gezien. In de VS is er duidelijk ruimte voor een F1-team."

Volgens de bron ging het al eind oktober mis. De eerste gevolgen waren half december te merken, omdat de ontwerpafdeling niet snel genoeg de tekeningen van delen van de auto opleverde. Omdat alles via Anderson moest liep het project nog veel meer vertraging op. Ondertussen bleek dat het geld bijna op was, ondanks dat de plannen spraken van financiering voor drie jaar. Daarnaast staat er weinig van de plannen van het team op papier. Zo is er geen werkschema en ontbreken vele noodzakelijke documenten.

"Op dit moment werken er in Charlotte nog zestig mensen en al tien mensen zijn vertrokken." Mede-eigenaar Windsor zou pas eind januari/begin februari doorgehad hebben dat er een probleem was bij het team en dat door een gebrek aan sponsoren er weinig geld was. "Hij was zichtbaar geschokt." Ondertussen is vandaag bekend geworden dat de Locstein Group het team verlaten heeft en dat het niet meer met US F1 geassocieerd wil worden.

Teambaas Anderson ontkent het hierboven door de anonieme werknemer geschetste verhaal. "De zaken in het verhaal zijn verdraaid en eenzijdig. Er zijn ook tegenstrijdigheden. Iedereen wist waar hij/zij aan toe was en dat was dat er twee auto's op de grid in Bahrein zouden staan. Door de late start door het gedoe rond de FIA en FOTA heb ik gevraagd om de auto simpel, sterk en betrouwbaar te houden. Alles werd veel te complex en te tijdrovend. Ik heb hiernaar gevraagd, omdat het niet nodig was. Ik wil niet alle zaken punt voor punt behandelen, omdat ze recht hebben op een eigen mening."