Gemser: "Moed zakt in de schoenen"

Chef de mission Henk Gemser arriveerde aangeslagen bij het bobsleeën in Whistler, waar Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hun olympisch debuut maakten. De gemiste titel van de gediskwalificeerde Sven Kramer op de 10.000 meter was hard aangekomen in het Nederlandse begeleidingskamp.

"De moed zakt je in de schoenen. Het woord afgrijselijk duidt in dit geval niet aan hoe verschrikkelijk dit is", zei de ervaren oud-schaatscoach. Gemser meldde zich vrij snel na de dramatische race bij Kramer en zijn coach Gerard Kemkers, die zijn pupil na 6,6 kilometer de verkeerde baan in stuurde. "Wat je dan doet? Luisteren, kijken, aanraken, dichtbij zijn. Je kijkt voor jezelf wat wijsheid is. Sven gaf aan onmiddellijk weg te willen. Voor Gerard hebben we een stil plekje gevonden. Hij moest even landen", gaf Gemser de situatie die hij aantrof weer.

Gemser: "Het was onmiddellijk duidelijk. Ik ben niet naar Sven gehold. Ik heb mezelf de tijd gegeven het veld te overzien. Bij Sven was er een explosieve boosheid, er was ontreddering bij Gerard." Wat de opzichtige blunder van Kemkers voor gevolgen heeft betreffende de samenwerking tussen coach en schaatser, durfde Gemser niet te zeggen. "Het zijn zulke professionals. Gerard wist dat-ie op zijn plek moest blijven. Hoe het verder gaat, zal moeten blijken. Ze zullen naar elkaar toe wel een flinke discussie hebben, Maar zo jong als Kramer is, hij kan de situatie heel snel onder ogen zien." De 'vader' van de Nederlandse ploeg had medelijden met Kemkers. "Je hebt de verantwoordelijkheid niet alleen naar Sven, maar naar het hele begeleidingsteam."