FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 februari 2010

Schema 1/8 finales Europa League

Op 11 en 18 maart zullen de 1/8 finales van de Europa League plaatsvinden. Geen enkele Nederlandse club zal daaraan deelnemen, aangezien alle clubs vanavond uitgeschakeld werden. Hieronder vind je het complete schema.

Thuis Uit
Hamburger SV (GER) RSC Anderlecht (BEL)
FC Rubin Kazan (RUS) VfL Wolfsburg (GER)
Club Atlético de Madrid (ESP) Sporting Clube de Portugal (POR)
SL Benfica (POR) Olympique de Marseille (FRA)
Panathinaikos FC (GRE) Royal Standard de Liège (BEL)
LOSC Lille Métropole (FRA) Liverpool FC (ENG)
Juventus FC (ITA) Fulham FC (ENG)
Valencia CF (ESP) SV Werder Bremen (GER)

Uitslagen Europa League (25/02/2010)

Vandaag zijn de returns van de eerste knockoutronde van de Europa League. Allde drie de Nederlandse clubs werden uitgeschakeld. Hieronder vind je alle uitslagen.

FC Shakhtar Donetsk (UKR) - Fulham FC (ENG)* 1-1 (1-2)
33' Hangeland 0-1
69' Jadson 1-1
90' Murphy (Fulham FC)

FC Unirea Urziceni (ROU) - Liverpool FC (ENG)* 1-3 (0-1)
19' Fernandes 1-0
30' Mascherano 1-1
41' Babel 1-2
57' Gerrard 1-3

PSV Eindhoven (NED) - Hamburger SV (GER)* 3-2 (0-1)
2' Toivonen 1-0
43' Dzsudzsák 2-0
46' Petric 2-1
57' Dzsudzsák (PSV Eindhoven)
74' Demel (Hamburger SV)
79' Trochowski 2-2 (pen.)
90' Koevermans 3-2

RSC Anderlecht (BEL)* - Athletic Club de Bilbao (ESP) 4-0 (1-1)
5' Lukaku 1-0
26' San Jose 2-0 (e.d.)
49' Juhasz 3-0
68' Legear 4-0

Olympique de Marseille (FRA)* - FC København (DEN) 3-1 (3-1)
43' Ben Arfa 1-0
62' Kone 2-0
78' Kone 3-0
87' Almeida 3-1

AS Roma (ITA) - Panathinaikos FC (GRE)* 2-3 (2-3)
11' R
iise 1-0
40' Cissé 1-1
43' Ninis 1-2
45' Cissé 1-3
67' De Rossi 2-3

Galatasaray SK (TUR) - Club Atlético de Madrid (ESP)* 1-2 (1-1)
63' Simão 0-1
66' Keita 1-1
81' Caner (Galatasaray SK)
90' Forlan 1-2

Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) - FC Rubin Kazan (RUS)* 0-0 (0-3

Juventus FC (ITA)* - AFC Ajax 0-0 (2-1)

VfL Wolfsburg (GER)* - Villarreal CF (ESP) 4-1 (2-2)
10' Dzeko 1-0
15' Angel 2-0 (e.d.)
30' Capdevilla 2-1
41' Gentner 3-1
64' Grafite 4-1

FC Red Bull Salzburg (AUT) - Royal Standard de Liège* (BEL) 0-0 (2-3)

SV Werder Bremen (GER)* - FC Twente (NED) 4-1 (0-1)
15' Pizarro 1-0
20' Pizarro 2-0
27' Naldo 3-0
33' De Jong 3-1
58' Pizarro 4-1

Fenerbahçe SK (TUR) - LOSC Lille Métropole (FRA)* 1-1 (1-2)
35' Belözoglu 1-0
85' Rami 1-1

Sporting Clube de Portugal (POR)* - Everton (ENG) 3-0 (1-2)
64' Veloso 1-0
76' Mendes 2-0
90' Fernandez 3-0

Valencia CF (ESP)* - Club Brugge KV (BEL) 3-0 (n.v.) (0-1)
1' Mata 1-0
97' Hernandez 2-0
117' Hernandez 3-0

Amerikaanse top twee bij Noordse combinatie

Bill Demong is olympisch kampioen geworden bij de lange afstand bij de Noordse combinatie. De Amerikaan, zesde na het schansspringen, achterhaalde Johnny Spillane (tweede) en Bernhard Gruber (derde) bij het langlaufen en maakte het in een lange sprint af.

Het schansspringen werd vooral gedomineerd door de wisselende omstandigheden, waardoor veel topfavorieten ver achterin moesten starten bij het langlaufen. Dit maakte de weg vrij voor de Oostenrijker Gruber om op kop te gaan. Demong en zijn landgenoot Spillane wisten echter aan te sluiten en probeerden de Oostenrijker te lossen. Dit lukte niet en omdat de grote achtervolgende groep ook niet dichterbij kwam mochten de drie gaan strijden om de titel.

Lang leek het een korte sprint te worden, maar op de laatste klim zette Demong vol aan en wist Gruber te lossen. Spillane leek nog dichterbij te komen, maar redde het niet, strandde op vier seconden van het goud en werd voor de derde keer tweede op deze Spelen.

Nederland zeer teleurgesteld in IJsland

Nederland is "zeer teleurgesteld" over de afwijzing door IJsland van nieuwe voorstellen voor de terugbetaling van de spaartegoeden van de failliete bank Icesave. Een woordvoerder van minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat vandaag gemeld.

In Londen hebben onderhandelaars van Nederland en Groot-Brittannië opnieuw met IJsland overlegd, maar zonder resultaat. "Zelfs ons beste bod was niet goed genoeg", aldus de woordvoerder.

Bejaarde inbreekster drie jaar in de cel

Een 80-jarige vrouw met een strafblad dat teruggaat tot 1955 is veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het plunderen van een spreekkamer van een arts en het stelen van geld. De bejaarde vrouw sloop in december de spreekkamer binnen en stal geld uit bureaulades. Ze bekende schuldig te zijn.

De dievegge, Doris Thompson, bedankte de rechter uitvoerig dat hij haar niet naar de gevangenis van Los Angeles stuurde, omdat ze het niet zo had op deze gevangenis. Bovendien zei ze dat ze een langere straf verdiende. "God zegene u", aldus Thompson.

Thompson, die 27 aliassen gebruikte, is de afgelopen 55 jaar herhaaldelijke gearresteerd. Voornamelijk voor diefstal. Ze heeft al verschillende keren in de gevangenis gezeten.

Uitslag Werder Bremen - FC Twente

FC Twente is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. De Tukkers wonnen thuis met 1-0 van Werder Bremen, maar gingen in Duitsland met duidelijke cijfers, 4-1, onderuit.

Werder begon fel aan de thuiswedstrijd en zette Twente meteen op eigen helft vast. In de eerste minuten resulteerde dit nog niet tot kansen, maar na een kwartier was het Claudio Pizarro die de 1-0 voor de thuisclub aantekende. Na het doelpunt was Twente de kluts kwijt en zorgde Pizarro eenvoudig voor de 2-0. Twente had geluk dat Marko Marin de paal raakte, anders was de wedstrijd gelijk beslist geweest.

Toch kwam het derde doelpunt voor Werder er snel, want Naldo tekende nog voor het half uur het vonnis voor de Tukkers. Na de 3-0 nam Werder wat gas terug en kwam Twente eindelijk toe aan voetballen. De ploeg van Steve McClaren kreeg enkele kansjes en het was Luuk de Jong die al snel scoorde voor de Tukkers. Voor rust ging de bal er ondanks enkele kansen niet meer in.

Na de thee ging Twente op zoek naar een doelpunt, al was Werder in de beginfase de sterkere ploeg. Wederom volgden er enkele kansen, maar de bal ging er niet in. Grootste kans aan de zijde van de Tukkers was voor Bryan Ruiz die op de paal schoot. In de tegenstoot was het Pizarro die zijn derde van de dag aantekende en hiermee het verzet brak. Daarna ging de wedstrijd ondanks enkele mogelijkheden als een nachtkaars uit en werd Twente uitgeschakeld in Europa.

Werder Bremen

4 - 1

FC Twente

 15' Pizarro
 20' Pizarro
 27' Naldo
 58' Pizarro
   33' De Jong
 
 Gele kaart: Abdennour, (Werder Bremen), Douglas, Stam, Brama, (FC Twente)
 
Stadion: Weserstadion, Bremen
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Jakobsson (IJs)
 
Opstelling:   Opstelling:
Wiese
Pasanen
Mertesacker
Naldo
Abdennour
Marin (Ayik/73)
Frings
Niemeyer (Bargfrede/58)
Özil (Borowski/83)
Pizarro
Almeida
  Boschker
Stam (Tioté/62)
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Janssen
Perez (Kuiper/62)
Brama
Parker
De Jong
Ruiz (Vujicevic/74)

Vancouver Update 23:00 uur

We naderen alweer het einde van de Olympische Spelen komende zondag zal in BC Place de spelen worden afgesloten met een sluitingsceremonie. Tot die tijd zijn er nog een aantal medailles die van eigenaar kunnen verwisselen. In deze post lees je een overzicht met de gebeurtenissen tot 22:45 uur.

Om 18.00 werd in Whistler de tweede afdaling bij de de slalom voor de vrouwen afgewerkt. De Duitse Viktoria Rebensburg won verrassend. Rebensburg was na de eerste afdaling nog zesde maar wist met een zevende tijd in de tweede run alsnog met de gouden plak naar huis te gaan. De Slowaakse Tina Maze werd vijfde in de eerste en elfde in de tweede run en kon hierdoor de zilveren plak ophalen. De Oostenrijkse Elisabeth Goergl won de eerste afdaling maar moest in de tweede run met de vijftiende plek genoegen nemen. De Oostenrijkse behaalde daarmee de bronzen medaille.

Ook stonden er twee halve finales bij het Curling voor de vrouwen op het programma. De eerste halve finale ging tussen Zweden en China en deze werd uiteindelijk door Zweden met 9-4 gewonnen. Ook Canada plaatste zich voor de finale van het curling doordat zij Zwitserland met 6-5 versloegen. Bij de langlaufestaffette was Duitsland het sterkste en ging Slowakije er met de zilveren plak vandoor. Oostenrijk legde beslag op de bronzen medaille.

Bij het ijshockey stond de verliezersfinale op het programma. De Finnen moesten het opnemen tegen Zweden en na drie periodes stond het nog gelijk (2-2) de 'overtime' moest de beslissing brengen. In de overtime wist Finland te scoren en zich daarmee te verzekeren van een bronzen medaille. De finale wordt vannacht afgewerkt.

Seks of sex? (2)

Eén van die users die mijn column anders opvatte dan ik bedoeld had, is Xessive. Daarom heb ik hem als boetedoening voorgesteld dat hij voor mij een nieuw onderwerp voor een column zou bedenken. Zijn onderwerp voor mij was: Het verschil tussen spelling en grammatica in combinatie met taalverandering. Dus een ieder die dit onderwerp naar, of akelig vindt, mag zich in zijn reactie rechtstreeks tot Xessive wenden.

Uitslag Juventus - Ajax

Ajax mocht vanavond in Turijn proberen de achterstand van 1-2 tegen Juventus weg te werken. In eigen huis deden twee doelpunten van Amauri de Amsterdamse ploeg de das om en vanavond mocht de ploeg van Martin Jol dus proberen alsnog door te gaan in de Europa League. De Amsterdammers hadden daar wel minimaal twee doelpunten voor nodig.

Beide ploegen begonnen voortvarend aan het duel. Waar Manninger bijna een doelpunt gunde aan Pantelic, was Stekelenburg aan de andere kant attent op een knal van Marchisio. Na een kwartier spelen moest de geblesseerde Amauri noodgedwongen gewisseld worden voor Trezeguet en met de Franse spits had de Ajax-verdediging beduidend meer moeite. De Amsterdammers kwamen kort na de wissel goed weg, aangezien een kopbal van Sissoko op de paal belandde. Ajax, zonder de geschorste Suárez, kon daar weinig tegenover zetten. Aangezien de verdediging van de Oude Dame goed stond opgesteld, kon de Amsterdamse ploeg in aanvallend opzicht voor weinig gevaar zorgen.

Toch had Ajax na ruim twintig minuten een grote kans om de voorsprong te nemen. Nadat keeper Manninger een Amsterdamse hoekschop losliet, kreeg Vertonghen een vrije schietkans. Hij knalde de bal echter hoog over het vijandelijke doel. Na een half uur spelen voorkwamen Enoh en Eriksen een achterstand. Beide Ajacieden haalden uit twee verschillende corners van Juventus met het hoofd de bal van de lijn. Juventus bleef aandringen en in een scrimmage kwam de Italiaanse ploeg bijna op voorsprong. Vertonghen en Oleguer voorkwamen echter een tegendoelpunt. Ajax drong in de slotfase aan, maar tot uitgespeelde kansen kwam de ploeg van Martin Jol niet. Daarom gingen beide ploegen met een doelpuntloos gelijkspel de rust in.

Na rust startte Ajax aanvallend en was de ploeg veel op de helft van Juventus te vinden. Pantelic en Eriksen kregen kansen, maar beide pogingen resulteerden niet in de openingstreffer. Na ruim een uur spelen besloot Ajax-trainer Jol de tegenvallende Sulejmani te vervangen voor de Koreaanse spits Suk. Ajax drong aan, maar Juventus kwam toch bijna op voorsprong. Een vrije trap van Del Piero ging via de muur en Stekelenburg maar net over het doel. In het laatste kwartier ging Ajax alle risico's nemen, getuige de inbreng van Emanuelson en Rommedahl. De Amsterdammers bleven jacht maken op een doelpunt, maar Juventus gaf achterin nauwelijks ruimte weg.

Vijf minuten voor tijd werd invaller Rommedahl knap vrijgespeeld aan de rechterkant en hij had alle ruimte om de bal panklaar te leggen voor één zijn collega-aanvallers. De voorzet van de Deen kwam echter in de voeten van de verdediging van Juventus. Kort daarna kwam een voorzet van Rommedahl wel gevaarlijk voor het vijandelijke doel, maar De Jong kwam net een stap tekort om echt gevaarlijk te worden. Emanuelson was vervolgens nog het dichtst bij een doelpunt. Hij kreeg de bal vanuit een afgeketste hoekschop, maar het schot ging net voorlangs het doel. Na drie minuten blessuretijd, vond scheidsrechter Duhamel het genoeg en de uitschakeling van Ajax in de Europa League werd helaas een feit.

Juventus *

0 - 0 (2-1)

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Melo, (Juventus), Enoh, Eriksen, Vertonghen, Vertonghen, (AFC Ajax)
 
Stadion: Stadio Grande Torino, Turijn
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Duhamel (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Manninger
Grygera
Legrottaglie
Chiellini
De Ceglie
Sissoko
Melo
Diego (Camoranesi/71)
Marchisio
Amauri (Trezeguet/15)
Del Piero (Candreva/87)
  Stekelenburg
v.d. Wiel
Oleguer
Alderweireld
Vertonghen
De Zeeuw
Enoh (Rommedahl/78)
De Jong
Eriksen
Sulejmani (Suk/64)
Pantelic (Emanuelson/75)

 

* door naar volgende ronde

Centrum Amsterdam deels ontruimd door gaslek

De Amsterdamse politie heeft vanavond rond kwart over negen een groot deel van het Damrak en de Prins Hendrikkade ontruimd wegens een gaslek bij het Victoria Hotel. Een woordvoerder heeft dat gemeld.

Mogelijk is het lek ontstaan door graafwerkzaamheden onder de weg. De brandweer heeft het lek al kunnen vinden en is op dit moment nog bezig het lek te dichten. Het is nog niet bekend hoe lang dat nog zal duren.

Het Damrak is afgesloten vanaf het Centraal Station tot aan de Dam. De Prins Hendrikkade vanaf de Martelaarsgracht tot de Geldersekade. Daarnaast is ook het Victoria Hotel zelf ontruimd, het is nog onbekend waar de gasten worden opgevangen.

Er is door het lek ook tijdelijk geen tram- en busvervoer mogelijk van en naar het Centraal Station. Bijna alle tram- en buslijnen gaan langs het Centraal Station. Het GVB probeert zijn reizigers via de website te informeren. Het trein- en metroverkeer ligt voorlopig nog niet stil door het gaslek.

Excuses van Rouvoet na kritiek op Plasterk

Vicepremier en partijleider André Rouvoet (ChristenUnie) heeft excuses aangeboden aan voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs) voor opmerkingen over diens ministerschap. Rouvoet zei dat vandaag in het tv-programma Netwerk.

Gisteren zei Rouvoet tijdens een partijbijeenkomst dat de afgelopen jaren te veel de indruk is gewekt dat "we een staatssecretaris van Onderwijs hadden en een minister van Feesten en Partijen en Emancipatiebeleid".

Vandaag gaf Rouvoet aan dat hij dat niet had moeten zeggen en Plasterk met die opmerkingen onrecht heeft aangedaan. Hij zei Plasterk excuses te hebben aangeboden en de opmerkingen terug te nemen.

Bekijk ook de EénVandaag-reportage met een vertrekkende minister Plasterk.

'Zalm deed niets tegen incassobeleid DSB'

Gerrit Zalm werd voordat hij aan de slag ging bij DSB door De Nederlandsche Bank gewaarschuwd voor het omstreden incassobeleid van de bank van Dirk Scheringa. De VVD'er was echter een voorstander van de praktijk en sloeg de waarschuwingen van DNB in de wind, meldt RTL Z.

DSB zette klanten onder druk om hun hypotheeklasten direct in te laten houden van hun salaris. Zo wist de bank zeker dat zij haar geld kreeg. Zalm was voorstander van dit beleid, maar DNB ontving klachten van mensen die nauwelijks geld overhielden om van te leven.

DNB heeft Zalm er voor zijn aanstelling op gewezen dat deze manier van incasso alleen op vrijwillige basis mag gebeuren en er geen sprake mag zijn van 'oneigenlijke druk'. Volgens het voormalige bestuur van DSB was hiervan ook nooit sprake.

Zeven doden bij vliegtuigcrash Peru

Een klein vliegtuig is vandaag vlakbij de Lijnen van Nazca, langs de kust van Peru, neergestort. Alle zeven inzittenden kwamen om het leven. Dat heeft de directeur van een lokaal vliegveld, Enrique Gamboa, gezegd.

De Cessna 206 met aan boord drie Chilenen en vier Peruanen crashte vandaag in het toeristische deel van de woestijn, waar inheemse volkeren eeuwen geleden mysterieuze figuren in het zand tekenden. Deze figuren worden ook wel geogliefen genoemd. De geogliefen zijn alleen vanuit de lucht volledig zichtbaar en vluchten boven de tekeningen zijn dan ook populair bij toeristen.

In april 2008 stortte een klein vliegtuigje neer dat op weg was naar de Lijnen van Nazca. De vijf Franse toeristen aan boord kwamen om het leven. Alleen de piloot overleefde het ongeluk.

De Lijnen van Nazca werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

De Vegt maakt opstellingen ploegenachtervolging bekend

Bondscoach Wopke de Vegt heeft de opstellingen bekend gemaakt waarin Nederland morgen gaat beginnen in de ploegenachtervolgingen.

Bij de mannen komen in de kwartfinale Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Simon Kuipers in actie. Als Nederland deze ronde overleeft zal Kuipers in de halve finale vervangen worden door Mark Tuitert.

De dames zullen morgen alleen de kwartfinale rijden. Renate Groenewold, Ireen Wüst en Diane Valkenburg zullen daarin het Nederlandse team vormen. Jorien Voorhuis is reserve. Elma de Vries valt daardoor buiten de boot.

Rogge wil meer veiligheid in bobben

IOC-voorzitter Jacques Rogge wil dat er meer aandacht komt voor de veiligheid in het bobben. Hij heeft de organisatoren van de Winterspelen van 2014 in Sochi per brief verzocht een veilige bob- en rodelbaan te bouwen.

"Veiligheid heeft bij ons de hoogste prioriteit'', vertelde Rogge donderdag. "Het IOC heeft nooit om hogere snelheden gevraagd. Dat is niet onze filosofie." In Vancouver is er veel te doen om de baan, waar zeer hoge snelheden worden bereikt zelfs een dodelijk ongeluk plaatsvond van een rodelaar. Het IOC denkt er daarom over de kwalificatiecriteria voor olympische deelname aan te scherpen. "We zullen de capaciteiten van de deelnemers nauwkeurig moeten kennen. Soms moet je atleten tegen zichzelf in bescherming nemen", aldus de Belg.

Belabberde omstandigheden tijdens snowboardtraining

Vandaag maakte Nicolien Sauerbreij kennis met de snowboardpiste op Cypress Mountain. De kennismaking stelde weinig voor vanwege de papsneeuw en de nevel. Sauerbreij maakte vijf runs en vond het daarna wel voldoende.

"Dit waren belabberde omstandigheden," zei Sauerbreij na haar runs op een piste naast de wedstrijdpiste, die gesloten was voor de snowboarders. "Ik stuiterde alle kanten op. Ik ga naar beneden, het is mooi geweest. Laat de rest maar moe worden, ik neem mijn rust."

Morgen, tijdens de wedstrijddag, worden dezelfde omstandigheden verwacht; lichte sneeuw en nevel. "Het heeft geen invloed op mijn zelfvertrouwen. Mijn voorbereiding op Mount Washington is prima geweest."

 

Klaasen stapt uit dartsteam

Jelle Klaasen stapt uit het dartsteam MasterDarts, dat hij samen met Vincent van der Voort en Michael van Gerwen vormde. De voormalig Lakeside-kampioen is over een aantal zaken zeer ontstemd.

"Diverse afspraken zijn niet nagekomen en daardoor is er een vertrouwensbreuk opgetreden," aldus de nummer 25 van de PDC wereldranglijst. Klaasen, die naarstig op zoek is naar een nieuwe hoofdsponsor, heeft daarom per direct het team verlaten.

Gebruik je pedometer in Pokémon-trailer

Op 26 maart komen de remakes van Pokémon Gold en Silver in de vorm van HeartGold en SoulSilver uit. De game zal naast mooiere graphics een boel nieuwe features bevatten. Eén van die nieuwe features maakt gebruikt van een pedometer. Met dit apparaatje zul je Pokémon kunnen trainen en vangen. Om jullie voor nu zoet te houden heeft Nintendo de onderstaande filmpjes vrijgegeven tijdens de Nintendo Media Summit. Pokémon HeartGold en SoulSilver (inclusief de Pokéwalker) komen op 26 maart exclusief voor de Nintendo DS uit.

 

Discriminerende jongen GeenStijl opgepakt

In Utrecht heeft de politie eergisteren een 17-jarige jongen gearresteerd vanwege discriminerende uitlatingen die hij deed in een op het weblog GeenStijl geplaatst filmpje. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Tegen de jongeman is proces verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

De jongen van Marokkaanse komaf liet in het gewraakte filmpje weten dat "joden uitgeroeid moeten worden" en dat Israëliërs de Palestijnen zou ruïneren. Ook vond hij het nodig om mede te delen dat hij "mensen met een keppeltje wilde prikken". Het filmpje was voor het Centrum Informatie en Documentatie Israël genoeg reden om naar de politie te stappen en aangifte wegens discriminatie te doen. De jongen kon worden opgepakt nadat wijkagenten in de Domstad hem hadden herkend.

Omstreden predikant niet vervolgd

De omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding wordt niet vervolgd. Vorig jaar raakte hij in opspraak omdat hij openlijk pleitte voor het uitdelen van de 'corrigerende tik' door ouders aan kinderen. Vandaag liet het Openbaar Ministerie in Utrecht weten af te zien van vervolging van de dominee van het Amersfoorts Christelijk Centrum (ACC).

Het OM eist wel dat Goldschmeding in zijn preken het niet meer heeft over het onderwerp. In 2007 werd aangifte gedaan tegen Goldschmeding wegens opruiing. In september is de dominee langdurig verhoord. Justitie laat weten dat het hoofddoel van de eventuele vervolging al bereikt is, omdat overeen is gekomen dat Goldschmeding zijn uitlatingen niet herhaalt.

Advocaat van Goldschmeding Jan-Dirk van Vlastuin spreekt in het televisieprogramma Netwerk van 'een zwaktebod' van justitie. Hij vindt het niet in orde dat de rechter niet getoetst heeft of de uitlatingen binnen of buiten de wet vallen. "Er is met heel veel agressie gereageerd naar mijn cliënt. Hij is aangehouden, verhoord en beschuldigd van opruiing. Als dan een jaar later het OM de zaak laat lopen, is dat teleurstellend."

De drie kinderen van Goldschmeding blijven wel onder toezicht van jeugdzorg staan. De predikant beraadt zich op stappen tegen justitie, zo meldt zijn raadsman.

Turkse rechter laat admiraal en generaal vrij

Een Turkse rechtbank heeft vandaag de voormalige chefs van de marine en luchtmacht vrijgelaten. Admiraal Ozden Ornek en generaal Ibrahim Firtina waren deze week opgepakt in verband met een mogelijke samenzwering tegen de regering, maar de twee zijn niet aangeklaagd.

Twintig huidige en vroegere hoge officieren zijn wel formeel aangeklaagd en in bewaring gesteld.

Eerder vandaag hadden legercommandant generaal Ilker Basbug, president Abdullah Gul en premier Recep Tayyip Erdogan een gesprek om de spanningen over het justitiële onderzoek naar het complot te verminderen.

Turkse rechter laat admiraal en generaal vrij
Turkse rechter laat admiraal en generaal vrij (Foto: Novum)

CD: Tim Knol - Tim Knol

2010 zou wel eens het jaar van Tim Knol kunnen worden. Eind 2009 werd Knol door verschillende grote namen in de muziekwereld, waaronder Giel Beelen, genoemd als de ontdekking van het nieuwe jaar. Met het verschijnen van zijn gelijknamige debuutalbum op het Excelsior Label in januari lijkt de 20-jarige Nederlander hard op weg de verwachtingen waar te maken.

 

Gezochte PKK'er in Nederland opgepakt

Een vermeend kopstuk van de PKK uit Duitsland is in Nederland opgepakt. Hasan Adir werd op 19 januari op de A76 bij Venlo gearresteerd. Turkije, dat een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd, heeft om uitlevering gevraagd, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Roermond.

Op 18 maart beslist de rechtbank of de man uitgeleverd wordt aan Turkije. Dat land jaagt al jaren op leden van de gewelddadige Koerdische afscheidingsbeweging.

Red Dead Redemption People of the West

In deze nieuwe screens van Rockstars Red Dead Redemption ontmoet je wat mensen uit het Wilde Westen. Red Dead Redemption komt 27 april uit. Tot die tijd kan je van deze screens en deze trailer genieten.

Jonah
Jonah - Lui en sarcastisch. Is de held van al zijn eigen verhaaltjes.
Luis
Luisa - 19 jaar oude lerares in Mexico

Nastas

Nastas - Een indiaan in een reservaat

Dickens

Nigel West Dickens - Een flamboyante reizende handelaar die unieke wondermiddeltjes verkoopt.

Zhou

Zhou - Een romantische Chinese werker in een slachthuis. Heeft wat ongelukkige gewoontes.

Canadese en Zweedse vrouwen naar finale curlingtoernooi

De finale van het curlingtoernooi bij de vrouwen gaat tussen Canada en Zweden. Zweden versloeg China met 9-4 en in de andere halve finale versloeg Canada Zwitserland met 6-5.

Zweden was na negen ends klaar met China. In het vijfde en in het achtste end legden de Zweden de basis voor de ruime zege. Beide ends gingen met 3-0 naar het team van skip Anette Norberg.

De wedstrijd tussen de Canadese en Zwitserse vrouwen was een stuk spannender. De Canadese vrouwen speelden onder de maat en skip Cheryl Bernard behaalde slechts een score van 74%. In het tiende end had Zwitserland met twee stenen verschil het end moeten winnen, maar ze pakte maar één steen. Hierdoor werd het 6-5 en plaatsten de Canadese vrouwen zich voor de eindstrijd.

Aerosmith in Goffertpark Nijmegen

Hardrockformatie Aerosmith zal dit jaar in het Nijmeegse Goffertpark optreden. De band gaat touren onder de naam 'Cocked, locked, ready to rock tour'. Het optreden zal plaats vinden op 23 juni. De tour zal in verschillende landen plaatsvinden, waaronder Griekenland, Spanje, Zweden en Nederland.

De band start de tour op na een onrustige periode. Zanger Steven Tyler was zich namelijk een beetje vreemd gaan gedragen. Hij heeft ondertussen een ontwenningskuur ondergaan om van zijn pijnstillerverslaving af te komen. Hij is nu wel weer terug bij de band.

Twee dagen na het optreden in Nijmegen zal de band op Graspop Metal Meeting in België spelen. Het is nog niet helemaal duidelijk of de band hier zal headlinen. Kiss zal in ieder geval wel één van de headliners op het festival zijn.

Crazy, met mooie meisjes

Noorse dames winnen langlaufestafette

De Noorse dames hebben met ruim verschil de langlaufestafette gewonnen. Vibeke Skofterud, Theresa Johaug en Kritstin Steira zorgden er voor dat Marit Björgen een zege eenvoudig veilig kon stellen. Duitsland werd tweede, voor Italië.

De eerste twee omlopen van vijf kilometer op de estafette waren in de klassieke stijl. Het was Zweden dat er vandoor ging en na één ronde een kleine voorsprong had op Noorwegen en Duitsland. In de tweede ronde zakte het land terug en waren het Polen en Italië die de lijst aanvoerden. Nadat de klassieke stijl voor de vrije stijl ingeruild was, was het Noorwegen dat de eerste plaats pakte en deze niet meer afstond. Hierdoor pakte Björgen haar derde goud op deze Winterspelen.

Oranje speelt bij WK in shirts van gerecyclede flessen

Kledingsponsor Nike heeft vandaag bekend gemaakt dat het Nederlands elftal bij het WK voetbal in Zuid-Afrika komend zomer in shirts van gerecyclede petflessen speelt.

Om de shirts van WK-deelnemers Nederland, Brazilië, Portugal, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Servië, Slovenië en de Verenigde Staten te kunnen produceren heeft het bedrijf zo'n dertien miljoen petflessen gebruikt. Volgens het bedrijf wordt daarmee 254.000 kilo afval bespaard. Voor één shirt zijn acht plastic flessen nodig.

Oranje speelt in Zuid-Afrika in een wit shirt met blauwe broek en witte sokken.

Hushovd: "Cervélo sterkste klassiekerploeg"

Het Cervélo Test Team heeft met Heinnrich Haussler, Andreas Klier, Roger Hammond en Thor Hushovd een sterk blok voor de voorjaarsklassiekers. Volgens de Noor Hushovd hebben ze zelfs het sterkste blok en zullen ze dat dit weekend laten zien in de Omloop het Nieuwsblad, waar Hushovd vorig jaar won al denkt hij niet dat hij weer kan winnen.

"Ik heb te veel trainingsuren verloren om voor de overwinning te kunnen strijden," aldus de geblokte Noor. "Maar als het op een sprint uit loopt en ik zit er nog bij dan weet je het nooit." De Noor rijdt een dag later ook mee in Kuurne - Brussel - Kuurne.

"Ik ga de Omloop in ieder geval rijden. Ik hoop dat ik kan finishen en een dag later ook Kuurne-Brussel-Kuurne kan uitrijden. Dan heb ik twee zware races in mijn benen. Dat is mijn doel. Ik denk dat we de sterkste 'klassiekerploeg' hebben. Ons team werkt niet voor één kopman, maar iedereen heeft een kans. We koersen om als team te winnen."

Uitslag PSV - Hamburger SV

PSV mocht het vanavond opnieuw opnemen tegen Hamburger SV. Nadat er vorige week in Duitsland met 1-0 werd verloren, mocht de ploeg van Fred Rutten vanavond proberen deze achterstand weg te poetsen en daardoor verder te gaan in de Europa League.

PSV kon zich geen betere start van de eerste helft bedenken. Na twee minuten spelen werd Dzsudzsák aan de linkerkant weggestuurd. De Hongaar gaf voor en wist Lazovic te bereiken. Na een mislukt schot op doel kwam de bal voor de voeten van Toivonen, die de bal slechts voor het inschieten had; 1-0. Na een kwartier had de marge al twee kunnen zijn, maar pogingen van Toivonen en Afellay werden ongedaan gemaakt door doelman Rost.

Hamburger SV kon de gehele eerste helft voor weinig gevaar stichten. De Noord-Duitse ploeg was slechts gevaarlijk via afstandsschoten van Trochowski en Elia. Het was aan doelman Rost te danken, dat Hamburger SV niet snel op een 2-0 achterstand kwam. De keeper van Die Rothosen redde knap op pogingen van Toivonen en Bakkal, maar had uiteindelijk in de slotfase van de eerste helft geen antwoord op een schitterende genomen vrije trap van Dzsudzsák. Hij knalde de bal schitterend in de rechterhoek en zette daardoor PSV op een knappe 2-0 voorsprong, wat tevens ook de ruststand betekende.

Hamburger SV ging na rust aanvallender spelen en zag dit direct resulteren in de 2-1. Trochowski wist met een prachtige pass zijn teamgenoot Petric te vinden, die op zijn manier even zo mooi de bal over Isaksson wipte. Aangezien de Duitse ploeg met dit resultaat door zou gaan in de Europa League, ging PSV op zoek naar de gelijkmaker. De Eindhovense ploeg werd een strafschop onthouden, aangezien HSV-verdediger Aogo duidelijk hands maakte in het strafschopgebied. Deze misser van de arbitrage werd teveel voor Dzsudzák, die de confrontatie zocht met scheidsrechter Dean. De Hongaar kreeg in eerste instantie geel voor protesteren, maar aangezien hij zijn handen niet kon thuishouden tegen de scheidsrechter, trok Dean meteen de tweede gele kaart en mocht PSV verder met tien man.

PSV liet het er niet bij zitten en bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker. Toivonen kwam echter een stap tekort om echt gevaarlijk te worden voor het doel van Rost. Na ruim een uur spelen leek PSV een penalty te krijgen, maar scheidsrechter Dean legde de bal op het laatste moment, op advies van de assistent-scheidsrechter, alsnog buiten de zestien. De vrije trap van Lazovic werd vervolgens gepareerd door de goedkeepende Rost. Hamburger SV probeerde vervolgens de wedstrijd definitief te beslissen, maar pogingen van Trochowski en Rozenahl belandden in het doel van Isaksson.

Ook Hamburger SV mocht ruim een kwartier voor tijd verder met tien man. Demel was te laat bij Pieters en kreeg voor zijn overtreding op de verdediger van PSV zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Na één van de weinige aanvallen van Hamburger SV, vloerde Salcido invaller Boateng binnen het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Dean aarzelde niet en legde nu wel de bal op de stip. Trochowski benutte dit buitenkansje en zette zijn ploeg weer naast PSV. PSV had daardoor twee doelpunten nodig om alsnog door te gaan.

In de slotfase was Rost opnieuw belangrijk voor Hamburger SV. Hij redde knap op een uithaal van Afellay. PSV, waar de jongeling Labyad zijn Europese debuut maakte, kwam twee minuten voor tijd alsnog op 3-2. Invaller Koevermans wist met een kopbal de ploeg op voorsprong te zetten. De Eindhovenaren kregen daardoor alsnog hoop om door te dringen in de Europa League, aangezien de ploeg slechts één doelpunt nodig had. PSV drong in de laatste minuten met man en macht aan, Hamburger SV wankelde, maar het laatste doelpunt voor PSV bleef uit. Daardoor zal Hamburger SV doorgaan in de Europa League en is het Europese avontuur voor PSV voorbij.

PSV

3 - 2 (3-3)

Hamburger SV *

 2' Toivonen
 43' Dzsudzsák
 88' Koevermans
   47' Petric
 78' Trochowski (pen)
 
 Gele kaart: Toivonen, Engelaar, Salcido, Ooijer, Koevermans, (PSV), Tesche, Rincón, Mathijsen, (Hamburger SV)
 Rode kaart: Dzsudszák (57/2xg) (PSV), Demel (74/2xg) (Hamburger SV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.000
Arbiter: Dean (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev (Ooijer/25)
Rodríguez (Koevermans/80)
Salcido
Pieters
Lazovic
Bakkal (Labyad/71)
Afellay
Engelaar
Dzsudzsák
Toivonen
  Rost
Demel
Rozehnal
Mathijsen
Aogo
Tesche (Pitroipa/46)
Rincón
Zé Roberto
Trochowski (Berg/86)
Petric (Boateng/77)
Elia


* door naar volgende ronde Europa League

Britse keten vertoont Alice in Wonderland

De Britse bioscoopketen Odeon gaat toch de film Alice in Wonderland van regisseur Tim Burton vertonen. De grootste keten van Europa heeft dat besloten nadat een conflict met productiemaatschappij Disney was bijgelegd. Dat meldden Britse media vandaag.

Bioscopen wereldwijd besloten de 3D-film te boycotten, toen bleek dat Disney de dvd van Alice in Wonderland vijf weken eerder dan gebruikelijk op de markt zou brengen. Dat zou minder bezoekers opleveren. Verschillende ketens, zoals Cineworld, besloten de film desondanks te vertonen, maar Odeon sloot zich aan bij het protest. Odeon is vandaag dan toch overstag gegaan. Het bedrijf zegt een overeenkomst te hebben gesloten met Disney.

Odeon heeft laten weten dat de film vanaf 5 maart te zien is in Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Duitsland, Portugal en Oostenrijk. Eerder werd al bekend dat de dvd in die landen later wordt uitgebracht.

In Nederland vertoont zo'n 80 procent van alle bioscopen de film niet. Het gaat onder meer om theaters van Pathé, Wolff, Minerva en Utopolis. In onder meer de bioscopen van de Amsterdam Booking Company, die zalen heeft in steden als Den Bosch, Heerlen en Spijkenisse, is de film vanaf 10 maart wel te zien.

Alice in Wonderland is een deels geanimeerde 3D-versie van het beroemde gelijknamige boek van Lewis Carroll. De hoofdrollen in de film van Tim Burton (Sleepy Hollow) worden vertolkt door Johnny Depp en Anne Hathaway. Onder anderen Alan Rickman en Stephen Fry hebben hun stemmen geleend aan digitaal geanimeerde dieren die Alice in het Wonderland tegenkomt.


Youtube-celeb Philip DeFranco interviewt Michael Sheen and Matt Lucas.

PVV: geen hoofddoekjes in Den Haag en Almere

De PVV wil het dragen van hoofddoekjes verbieden bij alle instellingen en verenigingen die gemeentelijke subsidie ontvangen. Dat wordt als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt een belangrijke inzet bij collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere, de twee steden waar zijn partij woensdag meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelde dit vanavond in het RTL Nieuws. Volgens veel peilingen maakt de PVV een grote kans om in beide steden de grootste partij te worden.

Eerder pleitten de lijsttrekkers van de PVV in beide steden al voor het afschaffen van hoofddoekjes in alle openbare gebouwen. Het verbod zou overigens niet gelden voor andere zichtbare religieuze symbolen als keppeltjes of kruisjes. "Die horen bij de Nederlandse cultuur", aldus Wilders.

Dood of ga dood in Metro 2033 trailer

Ontwikkelaar 4A Games werkt momenteel aan haar eerste game, namelijk Metro 2033. Metro 2033 is een First Person Shooter die zich afspeelt in het postapocalyptische Moskou. Zij die thuis zijn in de literaire wereld herkennen de titel wellicht van de gelijknamige novel van Dmitry Glukhovsky waar de game op gebaseerd is. Net als in het boek zal jij het verhaal in de game beleven als Artyom, een kerel die vlak voor de nucleaire aanval geboren werd en ondergronds is opgegroeid.

Vandaag hebben we een nieuwe trailer voor jullie waaruit blijkt dat postapocalyptische Moskou geen prettige plek is om rond te lopen zonder wapens. Metro 2033 brengt ons bloeddorstige, gemuteerde wezens, maar ook menselijke fracties die jouw aanwezigheid niet kunnen waarderen. Wil je de trailer liever in HD bekijken? Klik dan hier. Metro 2033 komt op 19 maart uit voor de Xbox 360 en PC. Survival of the fittest? Guess what; we lost!

Beloki wordt ploegleider

Joseba Beloki wordt ploegleider bij de kleine Spaanse ploeg Cafés Baqué. De Spanjaard was in het begin van deze eeuw één van de grootste uitdagers van Lance Armstrong in de Tour de France en eindigde vanaf 2000 drie keer achter elkaar op het podium, waarvan één keer als tweede.

In de Tour van 2003 kwam Beloki, in dienst van ONCE, zwaar ten val in de etappe naar Gap waarbij hij zijn pols, dijbeen en elleboog brak. Hierna heeft Beloki nooit meer zijn oude vorm kunnen bereiken. Wel werd hij ook nog genoemd in Operación Puerto, maar werd hij door justitie vrijgesproken.

Over zijn nieuwe carriere in het wielrennen zei de Spanjaard: "Ik vind het leuk om met talenten te werken en ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het samenstellen van trainingsschema's en daaraan gerelateerde aspecten."

De crash van Beloki in de Tour van 2003

Hockeyheren onderuit tegen India

De Nederlandse hockeyheren hebben hun laatste oefenwedstrijd voor het WK hockey, dat komende zondag in New Delhi van start gaat, met 1-2 verloren van India.

Taeke Taekema (uit een strafcorner) was verantwoordelijk voor de Nederlandse treffer. Vanwege veiligheidsoverwegingen was er bij de wedstrijd geen publiek aanwezig. "Toch wel jammer dat we hebben verloren. Het mocht dan maar een oefenpotje zijn, zo'n laatste wedstrijd vlak voor het begin van het WK wil je toch met een goed gevoel afsluiten. Maar de concentratie was bij ons zeker niet optimaal. Bovendien speelde India verrassend goed, in elk geval beter dan we hadden verwacht,” aldus teammanager Ties Kruize.

Kaddafi wil jihad tegen Zwitserland

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft zijn ruzie met Zwitserland nieuw leven ingeblazen. In een toespraak riep de alleenheerser vandaag op tot een jihad tegen het Alpenland vanwege een vorig jaar doorgevoerd verbod op de bouw van minaretten.

"Met alle middelen moet de heilige oorlog worden uitgeroepen tegen het ongelovige en ketterse Zwitserland", zei Kaddafi in de kustplaats Benghazi, waar hij de geboorte van de islamitische profeet Mohammed herdacht. Iedere moslim die zaken doet met Zwitserland is "een ongelovige en handelt tegen de islam, tegen Mohammed, tegen Allah en tegen de Koran", voegde de kolonel, die Libië sinds 1969 regeert, eraan toe.

De Zwitserse bevolking stemde in een referendum vorig jaar voor een verbod op de bouw van nieuwe minaretten. De regel leidde tot woedende reacties in de gehele islamitische wereld. De relaties tussen Libië en Zwitserland waren toch al gespannen, omdat een zoon en een schoondochter van Kaddafi in 2008 waren gearresteerd in Genève. Ze zouden twee bediendes hebben mishandeld. Korte tijd later werden twee Zwitserse zakenlieden opgepakt in Libië.

De Jong wil naar Zomerspelen

Bob de Jong maakte eergisteren zijn medaillecollectie compleet door het veroveren van de bronzen medaille op de 10.000 meter. Desondanks is de schaatser nog niet verzadigd, want hij gaat zeker door tot en met de WK Afstanden in Inzell in 2011. Ook wil De Jong, Olympisch kampioen in 2006 in Turijn, nog deelnemen aan de Zomerspelen.

De Jong weet echter nog niet waaraan hij op de Spelen van 2012 (Londen) of 2016 (Rio de Janeiro) mee zou moeten doen. Het moet echter geen sport zijn waarbij hij constant zijn concentratie moet samenballen, zoals bij handboogschieten. "Dat is niet iets voor mij," aldus De Jong. De wieleronderdelen en het golf valt ook al af voor De Jong evenals het tafeltennis.

"Ik was altijd goed in het laatste deel van een game, maar dan stond ik al erg ver achter. Misschien is windsurfen wel iets."

Kinderen brengen granaat naar politiebureau

Twee kinderen hebben politieagenten in Leipzig de stuipen op het lijf gejaagd. De twee jongens, van tien en elf jaar oud, verschenen gistermiddag met een granaat op het politiebureau in het centrum van de stad. Dat heeft de Duitse politie vandaag bekendgemaakt. De bezoekersruimte van het bureau werd meteen gesloten.

Deskundigen van de explosievenopruimingsdienst stelden vast dat het projectiel een oefengranaat was van het Duitse leger, die gelukkig niet op scherp stond.

De kinderen hadden de granaat in het zuiden van Leipzig gevonden en waren met het explosief door de stad gewandeld. De politie was, voordat de kinderen op het bureau kwamen, al door jongeren geïnformeerd over het 'granaatachtige voorwerp' en wilde de vindplaats net afsluiten. Hoe de oefengranaat daar verzeild raakte, is nog onduidelijk.

Testdag Barcelona 25 februari

Mark Webber heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona. Nico Hülkenberg reed de tweede tijd, gevolgd door. Zijn naam- en landgenoot Nico Rosberg bracht de derde tijd op de klokken in zijn Mercedes.

Lucas di Grassi kwam met zijn Virgin in aanraking met de bandenstapels, wat direct einde testdag voor het team betekende. Men had de benodigde reserve-onderdelen niet op het circuit, waardoor er pas morgenmiddag verder getest zal kunnen worden. Ook Fairuz Fauzy, Fernando Alonso, Nico Rosberg en Jenson Button veroorzaakten allen een rode vlag door stil te vallen op het circuit.

Testdag 25-02-2010, Barcelona

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull Racing 1:21.487 -.--- 109
2 N. Hülkenberg Williams 1:22.407 +0.920 82
3 N. Rosberg Mercedes 1:22.514 +1.027 107
4 P. de la Rosa BMW Sauber F1 Team 1:23.144 +1.657 73
5 J. Button McLaren-Mercedes 1:23.452 +1.965 101
6 V. Liuzzi Force India 1:24.064 +2.577 65
7 F. Alonso Ferrari 1:24.170 +2.683 74
8 V. Petrov Renault 1:24.173 +2.686 74
9 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:24.869 +3.382 111
10 L. di Grassi Virgin 1:27.057 +5.570 31
11 F. Fauzy Lotus 1:28.002 +6.515 76

Angenent heeft nieuwe hoofdsponsor voor ploeg

Oud-marathonschaatser Henk Angenent heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden voor zijn marathonploeg. Het Friese bedrijf Wadro is de opvolger van TNT Express dat de afgelopen zeven jaar hoofsponsor was.

Volgend seizoen heeft ploegleider Angenent de beschikking over de schaatsers Ruud Aerts, Martijn van Es, Cees Juffermans, Peter van de Pol en Ralf Zwitser. Vorig seizoen stopte de winnaar van de Elfstedentocht van 1997 met schaatsen en hij is sindsdien trainer/coach.

59 miljoen dollar omzet voor WiiWare

WiiWare is de populaire downloadservice voor de Nintendo Wii. Het werd twee jaar geleden aangekondigd, met een paar mooie launchtitels (waaronder het Nederlandse Toki Tori!). We wisten het toen zeker: WiiWare ging wat worden.

En daar hadden we twee jaar geleden helemaal gelijk in; het rapport van het Researchbureau Forecasting and Digital Entertainment (FADE), dat elk jaar onderzoek doet naar WiiWare en Virtual Console, gaf vandaag haar cijfers. WiiWare was in 2009 goed voor 59 miljoen dollar.

Dit is goed nieuws voor Nintendo: de omzetwinst is met 30% gestegen. De omzetwinst van de Virtual Console ging wat achteruit, 6%, maar is WiiWare nog wel voorgebleven met een omzetbelasting van 66 miljoen dollar. Samen brachten zij 125 miljoen dollar op. Hieruit blijkt dat de Wii dus succesvoller is dan Xbox Live Marketplace, dat "maar" 100 miljoen dollar omzetwinst had.

Het FADE gaf ons ook een top tien van bestverkochte WiiWare en Virtual Console spellen:

1. Super Mario Bros. 3 (VC) - $5,000,000 ($5.00)
2. World of Goo (WW) - $4,800,000 ($15.00)
3. Super Mario Bros. (VC) - $3,300,000 ($5.00)
4. Super Mario World (VC) - $2,900,000 ($8.00)
5. Super Mario 64 (VC) - $2,700,000 ($10.00)
6. Tetris Party (WW) - $2,600,000 ($12.00)
7. Legend of Zelda: Ocarina of Time, the (VC) - $2,300,000 ($10.00)
8. Pokémon Rumble (WW) - $2,200,000 ($15.00)
9. Legend of Zelda: Majora's Mask, the (VC) - $2,100,000 ($10.00)
10. My Pokémon Ranch (WW) - $2,000,000 ($10.00)

We zien in dit lijstje dat ook 2D Boy en Hudson in staat zijn successen te behalen. Toch blijft Nintendo de leider.

 

[DTM] Nog geen Mercedes-deal voor Coulthard

David Coulthard mag dan twee keer voor Mercedes met een DTM-bolide getest hebben, volgens Norbert Haug biedt dat nog geen garantie voor de Schot dat hij dit jaar op de grid zal staan. Coulthard testte vorige week in Portugal met een C-Klasse, maar ondanks onderhandelingen is volgens Haug een deal nog ver weg.

"Er ligt nog niets vast, het is allemaal nog maar gissen op dit moment. David liet in de eerste test een goede indruk achter en hij wilde graag nog een keer rijden. David is een goede vriend van Mercedes en van mij, maar dat was niet de reden voor de test. Hij is een goeie jongen die ons goede feedback kan geven," zei Haug. "Het begin van dit verhaal ligt enkele jaren geleden al toen David aangaf dat hij wel eens een indruk van een DTM-bolide wilde krijgen. Ik denk dat het belangrijk voor hem is om te weten hoe zo'n auto zich gedraagt."

Mocht Coulthard voor dit jaar een plaats op de DTM-grid krijgen, dan is het de verwachting dat hij dit in een oude auto zal doen.

"Melden misdaad moet in Marokkaans en Turks kunnen"

Het anoniem melden van misdaad moet ook in het Marokkaans en het Turks kunnen. Dit vindt stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Slotervaart Ahmed Marcouch (PvdA). Hij pleit ervoor dat Meld Misdaad Anoniem personeel in huis haalt dat Marokkaans en Turks spreekt.

"De politie heeft informatie nodig om misdaad te bestrijden", stelt Marchouch, die onlangs de strijd om het lijsttrekkerschap voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West verloor. "In mijn wijk gaat informatie verloren omdat Marokkanen en Turken die misdaad anoniem willen melden geen Nederlands spreken. Alle bewoners moeten bijvoorbeeld inbraken en huiselijk geweld anoniem kunnen melden."

Duits kinderpornonetwerk opgerold

Duitse onderzoekers in Münster zijn een kinderpornonetwerk op het spoor gekomen. Tijdens huiszoekingen werden zeker een miljoen pornografische afbeeldingen van kinderen en zuigelingen veiliggesteld. Dat heeft de Duitse justitie vandaag bekendgemaakt. Acht personen worden verdacht van het verspreiden van het beeld- en videomateriaal. Drie van hen worden ook beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.

Een van de verdachten is een inwoner van Münster en was eigenaar van een modellenbureau voor kinderen. Naast zijn gewone activiteiten zou hij ook in het geheim gemaakte foto's van kinderen verspreid hebben, deels tegen betaling. Bij huiszoekingen in heel Duitsland werden naast de pornografische afbeeldingen ook verborgen camera's gevonden. De Duitse politie is nog bezig met het onderzoek naar mogelijke andere verdachten. Er zijn aanwijzingen dat zij zich in de Verenigde Staten bevinden.

De politie kwam het kinderpornonetwerk in november op het spoor bij het doorzoeken van een woning van een 47-jarige man. Bij de doorzoeking werden gegevensdragers, zoals cd-roms gevonden. Deze bleken vol te staan met kinderpornografie.

Schorsing Sankoh teruggebracht tot twee duels

De schorsing van Gibril Sankoh is door de beroepscommissie van de KNVB teruggebracht tot twee wedstrijden. Eerder werd de verdediger van FC Groningen door de tuchtcommissie voor drie duels geschorst voor zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Sankoh ging echter in beroep.

Afgelopen zaterdag mocht Sankoh in afwachting van het beroep spelen tegen NEC nadat hij eerder tegen RKC nog aan de kant stond. Komende zondag, in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen, zit Sankoh zijn tweede wedstrijd schorsing uit.

Rebensburg pakt verrassend titel op reuzenslalom

De Duitse skiester Viktoria Rebensburg heeft verrassend de olympische titel op de reuzenslalom bij de vrouwen op haar naam geschreven. De Duitse, na de eerste manche nog zevende, was in de tweede run verreweg de snelste.

Tina Maze eindigde op 0,04 seconden als tweede. Het brons was voor de Oostenrijkse Elisabeth Görgl, die na de eerste run nog aan de leiding ging. Julia Mancuso revancheerde zich voor haar slechte prestatie in de eerste run. De uittredend olympisch kampioene op de reuzenslalom eindigde uiteindelijk als achtste.

De tweede manche stond aanvankelijk voor gisteren op het programma maar toen gooide het weer roet in het eten.

Raketaanval VS in Pakistan eist 13 levens

Een vermoedelijk Amerikaanse raketaanval gisteren in Pakistan heeft aan dertien mensen het leven gekost. Onder hen was een Taliban-commandant, Mohammed Qari Zafar, die gezocht werd in verband met een bomaanslag in 2006 op het Amerikaanse consulaat in Karachi. Medewerkers van Pakistaanse inlichtingendiensten hebben dit vandaag gezegd.

Zafar kwam gisteren om bij een raketaanval in Dargah Mandi, in de aan Afghanistan grenzende streek Noord-Waziristan. Lokaal bestuurder Nazirullah Khan bevestigde dat de aanval woensdag aan dertien mensen het leven had gekost.

Bij de bomaanslag op het consulaat in Karachi werden een Amerikaanse diplomaat en en drie Pakistanen gedood.

Ruzie over homevideo's Notorious B.I.G.

Rapper Notorious B.I.G. is postuum verwikkeld geraakt in een ruzie. Faith Evans vecht de zaak namens haar overleden man uit. De zangeres heeft het aan de stok gekregen met een bedrijf dat beelden van de rapper in een documentaire wil gebruiken.

Kaushi Entertainment beweert te hebben betaald voor privévideo's van Christopher Wallace, zoals Biggie echt heette, maar nooit iets te hebben ontvangen. Kaushi betaalde naar eigen zeggen dertigduizend dollar voor de beelden, zo'n 22 duizend euro. Het bedrijf is naar de rechter gestapt.

Kaushi Entertainment wil nu een miljoen dollar van Faith Evans en betrokkenen zien ter compensatie. Het management van Evans wilde volgens het Amerikaanse TMZ niet reageren op de affaire. Het is nog onbekend wanneer de zaak wordt behandeld.

Ruzie over homevideo's Notorious B.I.G.
Ruzie over homevideo's Notorious B.I.G. (Foto: Novum)

Vrouw klaagt 50 Cent aan om gejat seksfilmpje

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Florida heeft 50 Cent aangeklaagd. Ze beweert namelijk dat de rapper een seksvideo met haar in de hoofdrol heeft gejat. Hierna zou 50 Cent de video hebben bewerkt en hem op internet hebben gezet.

Lastonia Leviston heeft gisteren de aanklacht tegen Curtis Jackson, de echte naam van de rapper, ingediend bij de rechtbank van Manhattan. Ze klaagt hem aan wegens het ongeoorloofd gebruiken van haar naam en afbeelding. Volgens haar heeft het uitlekken van het seksfilmpje, dat ze in 2008 heeft gemaakt met haar toenmalige vriend, haar veel emotionele schade berokkend.

De vrouw beweert dat 50 Cent het bewerkte filmpje vorig jaar op zijn website heeft gezet. De rapper heeft voor het uploaden de video nog wel even bewerkt. Zo is het gezicht van de minnaar geblurd en is de rapper zelf in het filmpje gemonteerd. 50 Cent draagt in het bewuste filmpje een gewaad en pruik en is de verteller in het filmpje. De advocaat van de rapper is niet bereikbaar voor commentaar.

Benieuwd naar het filmpje? Een trailer is hier te zien. (NSFW!)

Weer wietplantage in zeecontainers ontdekt

In de duinen bij het Zuid-Hollandse Rockanje is een wietplantage ontdekt in twee ondergrondse zeecontainers. Hoeveel planten er stonden is niet bekend. Niemand is opgepakt, meldt de politie. Vorige week werden in het Groningse dorp Wedde zes ingegraven zeecontainers ontdekt waarin honderden planten en 37 kilo gedroogde wiet stonden.

De twee containers die vandaag werden gevonden, waren ingegraven in de buurt van de Tweede Slag. Momenteel is de politie bezig met de ontruiming van de containers. Daarvoor moet eerst de stroom worden afgesloten.

Vrouw ontvangt ten onrechte negen ton

Tegen een medewerkster van de Utrechtse welzijnsorganisatie Portes is aangifte gedaan nadat ze ten onrechte negen ton op haar rekening gestort had gekregen. Ook is de vrouw ontslagen. De gemeente heeft beslag gelegd op de bezittingen van de vrouw.

In 2008 diende de medewerkster namens Portes een declaratie in bij de gemeente. Door een administratieve fout werd het geld abusievelijk naar de rekening van de vrouw overgemaakt in plaats van naar de welzijnsorganisatie. De fout kwam aan het licht toen Portes de jaarrekening over 2009 opstelde en erachter kwam te weinig geld van de gemeente te hebben ontvangen.

Duitsland start onderzoek naar misbruik

Duitse aanklagers hebben vandaag een onderzoek geopend naar de beschuldigingen van seksueel misbruik op twee rooms-katholieke scholen. Het zijn de eerste gerechtelijke stappen die gezet zijn sinds berichten over priesters die scholieren misbruikten in januari naar buiten kwamen.

Aanklager Andrea Titz in München onderzoekt beweringen van seksueel misbruik door een medewerker van een benedictijnenschool in het Beierse Ettal. Barnabas Bögle, de abt van het klooster van Ettal, die verantwoordelijk is voor de school, trad gisteren terug nadat acht voormalige scholieren hadden verklaard dat ze in de jaren vijftig, zeventig en tachtig door priesters van de school waren misbruikt.

De Duitse krant Die Welt berichtte vandaag dat aanklagers in Bonn onderzoek doen naar de voormalige directeur van het Aloisius College, Ludger Stüper. Het Aloisius College is een jezuïetenschool. Een scholier, die nog steeds op het Aloisius College zit, werd in 2005 mogelijk misbruikt door Stüper. Ook andere alumni beschuldigden Stüper van misbruik.

Het aantal scholieren op verschillende katholieke scholen in Duitsland dat zegt misbruikt te zijn, is inmiddels gestegen naar honderdvijftig. Dat heeft de advocaat van de jezuïetenorde, Ursula Raue, gezegd. Nadat zeven voormalige scholieren van het Canisius College in Berlijn in januari naar buiten kwamen met hun beschuldigingen heeft de zaak volgens haar 'ongelofelijke proporties' aangenomen.

Volgens Raue hebben slachtoffers twaalf jezuïeten bij naam genoemd. In sommige gevallen werden vrouwen beschuldigd van misbruik.

De aanklachten van seksueel misbruik zijn het grootschaligste misbruik waarbij priesters betrokken zijn. Het grootste deel van de zaken dateert uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Sommige zaken gaan zelfs terug tot de jaren vijftig. De meeste feiten zijn verjaard, waardoor strafvervolging niet meer mogelijk is.

FIFA buigt zich over financiële problemen

De wereldvoetbalbond FIFA gaat zich op korte termijn buigen over de financiële problemen binnen het Europese topvoetbal. Uit onderzoek van de UEFA, de Europese federatie, bleek eerder deze week dat vooral de clubs in de Engelse Premier League kampen met torenhoge schulden.

"We gaan ons daar in maart over buigen", aldus secretaris-generaal Jerome Valcke van de FIFA vandaag. De UEFA berekende dat de clubs uit de hoogste Engelse voetbaldivisie in het seizoen 2007-2008 samen 3,8 miljard euro schuld hadden, bijna 60 procent van de totale schuldenlast van alle 732 Europese voetbalclubs die in hun land op het hoogste niveau uitkomen.

Volgens Valcke gaat de FIFA eerst met UEFA-voorzitter Michel Platini om de tafel zitten om de zorgwekkende cijfers te bespreken. "Ik weet zeker dat de conclusies uit dit onderzoek door Platini als een probleem worden gezien met het oog op zijn strijd voor financiële 'fair play' in Europa", aldus Valcke.

Jennifer Lopez: ik ben niet gedumpt

Jennifer Lopez beweert bij hoog en laag dat ze niet aan de kant is gezet door haar platenlabel Sony. "Ik heb aan mijn contractuele verplichten voldaan en we zijn op vriendschappelijke wijze overeengekomen dat ik de Sony-familie verlaat", zegt de zangeres in de Engelse krant Daily Mail.

Ze vertelt dat ze een nieuw platenlabel heeft gevonden om haar nieuwste cd 'Love?' uit te brengen. Welk label dat is, wil de 40-jarige zangeres niet zeggen. Het album 'Love?' zou aanvankelijk in april verschijnen bij Sony, maar Lopez vertelt dat de plaat nu in de zomer uitkomt.

De geruchten dat J.Lo gedumpt is, gaan wel degelijk de ronde. Sony zou de zangeres aan de kant hebben geschoven omdat ze niet duidelijk in kaart kan brengen in welke doelgroep de fans vallen. Haar laatste singles 'Louboutins' en 'Fresh Out Of the Oven' zijn geflopt in de Verenigde Staten. Om die reden zou de maatschappij niet bereid zijn het nieuwe album te produceren, schrijft Daily Mail. In Nederland werden de nummers niet uitgebracht.

Jennifer Lopez: ik ben niet gedumpt
Jennifer Lopez: ik ben niet gedumpt (Foto: Novum)

'Miljardenverlies Air France-KLM'

Air France-KLM heeft de ondernemingsraad geïnformeerd dat de luchtvaartmaatschappij mogelijk een verlies van 1,3 miljard euro heeft geleden in het gebroken boekjaar 2009-2010 dat op 31 maart afloopt, meldt de Franse krant Le Figaro vanmiddag op zijn website.

De cijfers komen niet als een verrassing. Over de maanden april tot en met december 2009 leed Air France-KLM een verlies van 788 miljoen euro. Een woordvoerder van het bedrijf weigerde commentaar te geven.

Portsmouth vraagt faillissement aan

Portsmouth zal morgen het faillissement aanvragen. De club kampt met enorme schulden en heeft niet op tijd nieuwe investeerders kunnen vinden. Hierdoor is faillissement de enige oplossing.

Het houdt concreet in dat de club, die laatste staat in de Engelse Premier League, onder strikt financieel toezicht zal worden geplaatst. Daarnaast moeten ze negen punten inleveren, waardoor degradatie naar de Championship, de Engelse tweede klasse, onafwendbaar is. De coach van Portsmouth, Avram Grant, liet in een korte reactie weten "zeer droevig en zeer kwaad" te zijn.

Portsmouth, dat al 112 jaar bestaat, kende dit seizoen tot nu toe al vier verschillende eigenaren. De schuldenlast is inmiddels zo'n 80 miljoen euro. Vanaf vorige maand mocht de club al geen spelers meer aantrekken en het binnenkomende transfergeld werd gebruikt om schulden te betalen.

Protestantse predikanten: stem géén Wilders

De PVV hoeft bij de Kamerverkiezingen in juni in elk geval niet te rekenen op de stem van ongeveer driekwart van de protestantse predikanten en pastoraal werkers. En als het aan hen ligt laten ook de stemgerechtigden onder de 2,3 miljoen volgelingen van de protestantse kerk de keuzerondjes bij de namen van Geert Wilders en zijn partijgenoten op het stembiljet ongekleurd. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Dagblad onder ruim twaalfhonderd voorgangers. 

Het grootste deel van de predikanten, ongeveer negentig procent, denkt dat Wilders niet op al te veel stemmen van hun gemeenteleden hoeft te rekenen. Voor vijf procent is het een ander verhaal: zij denken dat de PVV bij hun gemeente wel een hoge score zal halen. Het Nederlands Dagblad legde in de enquête vijftien vragen en stellingen voor, waaronder de stelling "Een christen kan niet op de partij van Wilders stemmen". De krant publiceert morgen de volledige resultaten van de enquête.

[Video] Jezus gespot in emmer pizzasaus

Jezus kom je op de gekste plekken tegen. Vind je hem niet op een pinda, dan wel weer in een emmer pizzasaus. Het overkwam een 65-jarige medewerkster van een pizzeria in het Amerikaanse Old Forge. Ze wilde haar vondst echter stilhouden voor de media, om te voorkomen dat het restaurant een bedevaartsoord zou worden.

Mary Louise Salerno keek onlangs vreemd op bij het losschrapen van de laatste restjes pizzasaus. In de saus verscheen spontaan de afbeelding van Jezus. Volgens haar broer Bill Salerno is de goedheiligman zo duidelijk te zien, dat zelfs een atheïst zou moeten inzien dat het geen vergissing is. "Mijn twee jaar oude kleinzoon zag de afbeelding, en zei direct 'Dat is Papa Jezus'", aldus Salerno.

De sausemmer werd een tijdje in de koelkast gezet, totdat een vriend van de familie erop stond de emmer te filmen. Uiteindelijk kreeg deze toestemming en plaatste het filmpje prompt op YouTube.

De pizzabakster heeft gisteren eindelijk de sausbak afgewassen. Volgens haar is Jezus' punt nu wel duidelijk. "God lachte naar ons die dag", laat ze weten.


'Verrek, het is Jezus, we gaan er allemaal aan!'

Home niet interessant voor adverteerders

Adverteerders verlaten massaal PlayStation Home. Volgens marketingbureau Brand Week stappen steeds meer bedrijven over op Xbox Live, het online netwerk van Microsoft.

Het onderzoek van Brand Week stelt dat PlayStation Home door veel adverteerders en gebruikers als een mislukking wordt gezien. Het feit dat de online wereld haar naam tot nu toe niet waar heeft kunnen maken, blijkt uit een enorme leegloop van bedrijven die er adverteren. Energy-drankfabrikant Red Bull is één van de laatste grote bedrijven die op dit moment voor een eigen 'space' binnen Home blijft betalen.

Xbox Live blijkt een stuk aantrekkelijker voor adverteerders te zijn. "Microsoft heeft MSN," aldus Jon Epstein, directeur van in-game reclamebureau DoubleFusion. "Ze kunnen veel beter met reclame omgaan dan Sony. Dat is simpelweg een kwestie van ervaring."

Home niet interessant voor adverteerders
Home niet interessant voor adverteerders (Foto: Novum)

76 Wii-games verkopen meer dan 1 miljoen stuks

Voor de Nintendo Wii zijn 76 games meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Hiervan komen 22 titels uit de eigen stal van Nintendo, en zijn 54 games afkomstig van andere uitgevers, schrijft Gamesindustry.

Ook bij de verkoop van Nintendo DS-games wist Nintendo indrukwekkende cijfers te behalen. Voor de draagbare spelcomputer zijn 108 games meer dan een miljoen keer verkocht. Hierbij zijn 45 games van Nintendo zelf, en komen 63 titels van andere uitgevers.

In totaal zijn er ruim 125 miljoen exemplaren van de Nintendo DS verkocht. Nintendo hoopt dit aantal uit te breiden met de binnenkort te verschijnen Nintendo DSi XL. Van de Nintendo Wii zijn ongeveer 68 miljoen exemplaren verkocht.

76 Wii-games verkopen meer dan 1 miljoen stuks
76 Wii-games verkopen meer dan 1 miljoen stuks (Foto: Novum)

Pornoactrice vindt 'Warcraft' goed voor relatie

In een exclusief interview met Novum Nieuws heeft pornoactrice Raven Alexis aangegeven dat 'World of Warcraft' goed kan zijn voor je relatie. "Zo kan je nog meer tijd samen doorbrengen", zegt de 23-jarige Amerikaanse.

Raven Alexis heeft net een contract getekend bij Digital Playground, maar verloochent haar passies niet. Zo bouwt Raven haar eigen pc's, en is ze gek op games. Vooral 'World of Warcraft' scoort hoog bij haar.

"Ik denk dat het ook een spel is dat je samen met je partner kunt spelen, en zo kan je dus nog meer tijd met hem doorbrengen. Door RPG's te spelen, worden mensen vaak wat relaxter. Ik denk dat het een geweldige manier is om een extra vonk in de relatie te brengen", meent Raven.

Voor Raven is en blijft 'World of Warcraft' een spel en niets meer dan dat. "Werk gaat altijd voor het spelen! Maar natuurlijk is werken ook een beetje spelen voor mij, dus wat dat betreft mag ik mezelf gelukkig prijzen."

Raven geeft aan dat ze graag in Sam Raimi's verfilming van 'Warcraft' zou willen spelen. Ze geeft de voorkeur aan een rol als Blood Elf Mage, omdat ze daarmee speelt in de game en de kleding die ze dan aan mag erg 'cool' is. Of de Amerikaanse een pornofilm over 'Warcraft' zou willen maken, laat ze een in het midden. "Ik zou graag een pornofilm maken over games, of over een sciencefiction universum. Ik ben een grote fan van Star Trek, en het zou geweldig zijn een film te maken over aliens, of een film die draait om het vinden van leven op een andere planeet."

Pornoactrice vindt 'Warcraft' goed voor relatie
Pornoactrice vindt 'Warcraft' goed voor relatie (Foto: Novum)

PvdA wil niet snel bezuinigen

De PvdA wil tien tot vijftien jaar de tijd nemen voor de komende bezuinigingsronde. Middeninkomens mogen niet de dupe worden. Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een interview met NRC Handelsblad.

De rechtse partijen willen volgens Hamer een 'kille sanering': in een paar jaar tijd radicaal bezuinigen om de overheidsfinanciën na de kredietcrisis weer op orde te krijgen. Hamer wil dat 'absoluut' niet. "We zullen er tien tot vijftien jaar over moeten doen."

Ambtenaren zoeken sinds geruime tijd naar mogelijkheden om 35 miljard euro te bezuinigen. Volgens Hamer kan er misschien ook wel minder dan 35 miljard worden bezuinigd. "We moeten geen valse verwachtingen wekken."

Belastingverhogingen zijn voor de PvdA niet uitgesloten. De PvdA bepleitte al eerder een hoger tarief voor topinkomens. "En we zullen er als samenleving over na moeten denken of we een tientje meer belasting kunnen vragen om te investeren in onderwijs en zorg."

Hamer zegt verder dat ze bereid is terug te treden als fractievoorzitter als partijleider Wouter Bos die baan wil hebben. "Als Wouter dat wil, dan moet hij dat doen."

'De tijd nemen voor bezuinigingsronde' (foto: Novum/Renia)

Media Summit: Europese releasedata

Gister was in Amerika de Nintendo Media Summit, vandaag in Europa. We kregen hier, waar we gister de Amerikaanse releasedata kregen, de Europese releasedata. We zetten het op een rijtje:

Mario zal kort na de Amerikaanse releasedatum hier in Nederland naar de sterren vliegen; Super Mario Galaxy verschijnt op 21 juni in Europa. Het is het vervolg op het hooggeprezen Super Mario Galaxy, wat twee jaar geleden verscheen. Nieuw is Mario's groene vriend Yoshi, die hem zal helpen bij zijn avontuur. Om dit te vieren heeft FOK! ook voor jullie nog een artworkje:

Artwork

Metroid: Other M werd ook op de E3 2009 aangekondigd. Dit spel zal worden ontwikkeld door Team Ninja en zal een derde persoons-perspectief kennen. In Europa zal de game in het derde kwartaal van 2010 verschijnen.

Monster Hunter Tri zal in Nederland, net als in Amerika, volledig gratis online te spelen zijn. Dit in tegenstelling tot Japan, waar gamers extra centjes moeten neerleggen om online te kunnen gaan. Op 23 April word het spelletje in Nederland verwacht.

Sin and Punishment: Successor to the Sky is een schietspel van Treasure. Het spel zal op 7 mei in Nederland worden gelanceerd. 

 

Alles bij elkaar vallen de releasedata dus best wel mee in vergelijking met Amerika. Mijn collega Pheno kunnen we dus gerust stellen.

Rogers wint Ronde van Andalusië, Mollema vijfde

De laatste etappe van de Ronde van Andalusië (ook wel genaamd Ruta del Sol) is gewonnen door Francisco Ventoso. Michael Rogers behield zijn voorsprong in het algemeen klassement en is eindwinnaar. Beste Nederlander was Bauke Mollema die vijfde werd.

Zes renners, onder wie Gómez Marchante, Marzano, Feillu en Wiggins zorgden voor de vlucht van de dag. Hun maximale voorsprong was bijna vijf minuten. Op de laatste klim van de dag reden Feillu, Wiggins en Marzano weg van de andere drie maar niet ver over de top werden ze bijgehaald door het peloton. In de eindsprint die volgde was Ventoso Simon Gerrans te snel af.

'Dief' rijdt weg in verkeerde auto

Een 20-jarige man uit Pijnacker is gisterenavond in Purmerend aangehouden op verdenking van autodiefstal. Hij bleek echter per abuis in een identiek exemplaar te zijn gestapt als de auto die hij eigenlijk had moeten nemen. Zelfs de autosleutel paste, zo maakte de politie vandaag bekend.

De man leende die avond de auto van zijn in Purmerend woonachtige neef. Hij liep naar de straat waar het voertuig stond, meende het aan te treffen en reed nietsvermoedend weg. Een 26-jarige Purmerender zag echter tot zijn grote verbazing hoe de jongeman in zíjn auto wegreed en belde direct de politie.

De politie ontdekte dat beide Purmerenders in dezelfde straat een auto hadden staan van hetzelfde merk, type en kleur. De auto's waren dusdanig identiek dat zelfs de sleutels in beide exemplaren pasten. De 20-jarige 'dief' is weer op vrije voeten.

Inbrekers stelen as dode zoon

Inbrekers zijn er in de afgelopen nacht vandoor gegaan met een doosje met as van de overleden zoon uit een woning in Rucphen. De ouders en familieleden zijn erg ontdaan en doen een dringende oproep aan de inbrekers om het doosje terug te geven, meldt de politie vandaag.

Het doosje is voor de familie volgens de politie van onschatbare emotionele waarde. De inbrekers kwamen de woning in de Brabantse plaats binnen door een deur te forceren. Behalve het doosje met de as werden ook hifiapparatuur en een zwarte Opel Vectra gestolen.

Iraniërs boos op Haagse Hogeschool

Iraanse studenten in Nederland hebben de Haagse School om opheldering gevraagd. De ambassade van Iran huurde de school vorige week om de Iraanse revolutie te vieren. Die leidde in 1979 tot de stichting van de islamitische republiek en de vlucht van de sjah.

"Met de Iraanse revolutie is alle ellende voor ons begonnen", zegt een Iraniër, die inmiddels al bijna dertig jaar in Nederland woont. "Onbegrijpelijk dat de Haagse Hogeschool haar gebouw dan voor zo'n feestje verhuurt. Ik kan mij de woede van de studenten goed voorstellen." "Terwijl Nederland de officiële uitnodiging voor die feestelijkheden afslaat, verhuurt een door de overheid gefinancierde instelling haar gebouw aan de ambassade!", zegt de Iraanse student Pehman Salim van het studentenplatform Iranian Progressive Youth. "Wij willen van het college van bestuur opheldering."

Het schoolbestuur betreurt het dat de studenten zijn gekwetst en zegt in de toekomst beter te kijken aan wie en waarvoor het gebouw wordt verhuurd. De school kwam december ook al in het nieuws, toen het besloot om geen kerstboom in de centrale hal te plaatsen. Dit werd gedaan zodat het internationale karakter en de diversiteit beter werden benadrukt.

 

Man vast voor runnen illegaal homobordeel

Een 43-jarige man uit Amersfoort is afgelopen maandag in zijn woning aangehouden op verdenking van mensenhandel en mensensmokkel. Het OM denkt dat de man vanuit zijn woning een illegaal bordeel en een illegale escortservice voor homo's runde. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Utrecht vandaag.

De man zou jonge mannen uit het buitenland hebben gehaald en in zijn bordeel en escortservice te werk hebben gesteld. In de woning verbleven twaalf jonge mannen onder schrijnende omstandigheden. De mannen zijn allemaal meerderjarig en afkomstig uit diverse landen uit Zuid-Amerika en Oost-Europa.

De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast.

C. Ronaldo gaat er twee miljoen op vooruit

Nike heeft stervoetballer Cristiano Ronaldo een verbeterd contract aangeboden. De Portugese international van Real Madrid krijgt volgens het Spaanse Marca voortaan zes miljoen in plaats van 4,5 miljoen euro per jaar. De nieuwe overeenkomst zou lopen tot 2014.

Volgens de Spaanse sportkrant heeft de sportkledinggigant haast gemaakt met een verbeterde aanbieding, omdat concurrent Adidas Ronaldo probeerde weg te kapen.

De huidige nummer twee in de Castrol Ranking van beste voetballers is de best betaalde voetballer binnen het Nike-concern, maar moet bekende basketballers als Kobe Bryant (7,5 miljoen) en LeBron James (9 miljoen) voor laten gaan.

Yakuza 3 gestript wegens tijdgebrek

Gisteren kwam het nieuws dat in de westerse release van Yakuza 3 bepaalde elementen geschrapt zijn, waaronder de onder de gamers zeer populaire Hostess Clubs en een quiz over Japanse geschiedenis. Na een flinke portie internetverontwaardiging heeft SEGA vandaag wat beter uitgelegd waarom er content geschrapt moest worden voor de westerse release.

Volgens SEGA was er een strak schema voor de lokalisatie van de game en uiteindelijk bleek het te weinig tijd om alle content netjes te kunnen lokaliseren. Hierdoor is de keuze gemaakt om bepaalde content te schrappen die niet goed overkomt met westerse culturen, uiteindelijk dus de quiz over Japanse geschiedenis en de Hostess Clubs. De beslissing was makkelijk gemaakt, het was of het spel uitbrengen met deze kleine aanpassing of het spel helemaal niet uitbrengen. SEGA benadrukt nogmaals dat het verhaal op geen enkele manier beïnvloed wordt door de beslissing en dat het nog steeds mogelijk is om met dames te daten en stripclubs te bezoeken.

Regarding Yakuza 3, we had a tight schedule to abide by for localizing and releasing Yakuza 3 in the west. Due to the limited time we were given we had to leave certain bits of the game out and we chose portions we felt didn't resonate with western culture i.e. a Japanese history quiz show and the concept of hostess clubs. We understand that this is not the optimum thing to do, but given the options of releasing the next chapter of a beloved game so that our fans can experience the story of Yakuza vs. not releasing it at all, we felt it was worth it to release it with 99% of the content intact.

We made sure that the story in no way, shape or form changed from the lack of the quiz show or hostess clubs. You can still go into Cabarets and on dates with the ladies in the game and Kazuma still kicks major ass.

Yakuza 3 wordt 12 maart verwacht, exclusief op de PlayStation 3.

Yakuza 3

Makélélé stopt met voetbal

Voormalig Frans international Claude Makélélé stopt na dit seizoen met voetballen. De 37-jarige aanvoerder van Paris St-Germain, wiens contract deze zomer ook afloopt, maakte dat donderdag bekend op een persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen één van zijn voormalige clubs Olympique Marseille.

De in Kinshasa, Congo, geboren Fransman won onder meer met Real Madrid de Champions League, werd in 2005 en 2006 landskampioen met het Engelse Chelsea en speelde 71 interlands voor Frankrijk. De middenvelder stond in 2006 in de verloren WK-finale tegen Italië.

Supreme Commander 2 demo nu online

Goed nieuws voor alle mensen die ervan houden om duizenden robots elkaar af te zien slachten: de demo van Supreme Commander 2 is nu online te vinden. De demo is exclusief te vinden op Steam, dit omdat de game namelijk gebruik zal maken van Steamworks.

De demo bevat twee tutorialmissies en twee missies van de United Earth Federation, één van de drie speelbare facties in de game. Opvallend is dat de demo niet alleen de eerste paar levels van de game bevat, maker Chris Taylor wilde gamers een echt proefje van de game geven en heeft daarom missies van wat verder in het spel gekozen voor de demo. Om de singleplayer-only demo binnen te halen moet 1680 MB worden gedownload.

Om de demo te kunnen spelen is volgens de systeemeisen niet een heel pittig systeem nodig, al leert de ervaring met de eerste game dat het spel pas echt leuk wordt met een vrij recent systeem.

Minimale systeemeisen:

  • OS: Windows XP/Vista/Windows 7
  • Processor: 3.0 GHz or better, AMD or Intel CPU
  • Memory: 1GB RAM (XP) 1.5GB RAM (Vista / Win 7)
  • Graphics: 256 MB VRAM with Pixel Shader 3.0
  • DirectX®: DirectX 9.0
  • Hard Drive: 4-5 GB for full install & DirectX
  • Sound: No accelerated sound hardware required
  • Other requirements: Internet Connection with Cable / Broadband

 Aanbevolen systeemeisen:

  • OS: Windows XP/Vista/Windows 7
  • Processor: 2.6 GHz or better, Dual Core AMD or Intel CPU
  • Memory: 2GB RAM (XP) 2GB RAM (Vista / Win 7)
  • Graphics: 256 MB VRAM DX9 compliant with Pixel Shader 3.0
  • DirectX®: DirectX 9.0
  • Hard Drive: 4-5 GB for full install & DirectX
  • Sound: No accelerated sound hardware required

Supreme Commander 2 wordt 5 maart verwacht op de PC en 19 maart op de Xbox 360.

Supreme Commander 2

'HSV wil Afellay'

Hamburger SV bereidt een bod van acht miljoen euro voor op Inarhim Afellay van PSV, zo bericht de Hamburger Morgenpost.

Het is bijna traditie in de psychologische oorlogsvoering in de aanloop naar een internationaal duel; geruchten over het aankopen of de interesse in de speler van de tegenpartij. De Eindhovense spelmaker werd echter in de zomer van 2008 al in verband gebracht met een transfer naar Noord-Duitsland, toen HSV zocht naar een opvolger voor Rafael van der Vaart. Toen was een vraagprijs van tien miljoen euro de Duitse club te veel.

De clubleiding van HSV verwacht dat er in de zomer vruchtbaarder onderhandelingen mogelijk zijn met PSV, aangezien de verbintenis van de spelmaker afloopt in 2011. Wanneer Afellay een nieuw contract bij PSV weigert, dan moeten de Eindhovenaren in de zomer overgaan tot verkoop om nog iets te verdienen aan de middenvelder.

Kluivert wil officieel afscheid als speler nemen

Patrick Kluivert wil op een waardige manier afscheid nemen als voetballer. De 33-jarige aanvaller is onlangs geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal en wil in de toekomst gaan opereren als trainer/coach. Van een echt afscheid als voetballer is het bij de ex-international nooit gekomen.

"Doordat de cursus veel tijd en energie opslokte, trok ik langzamerhand wat meer naar de trainerskant toe. Van een officieel afscheid is het niet meer gekomen. Maar dat hoop ik nog wel een keer te organiseren," zei Kluivert. "Ik heb een fantastische carrière achter de rug, ben topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Ik wil het ook waardig afsluiten. Dat gevoel leeft bij mij heel sterk."

Vancouver vandaag

Opnieuw een mooie dag in Vancouver voor de boeg. Een dag zonder Nederlanders in actie en ook nog eens een rustige dag want er vinden maar een klein aantal onderdelen plaats.

Overzicht Evenementen:

Tijdstip Evenement Onderdeel Medaille
18.00 uur Curling, vrouwen, halve finale China - Zweden nee
18.00 uur Curling, vrouwen, halve finale Canada - Zwitserland nee
18.30 uur Alpineskiën, vrouwen Tweede run reuzenslalom ja
19.00 uur Noordse combinatie Individueel 10km nee
20.00 uur Langlaufen Vrouwen 4x5 km estafette ja
20.00 uur IJshockey Finland - Zweden (3e/4e) ja
22.00 uur Noordse combinatie Individueel 10 km ja
23.00 uur Curling, mannen, halve finale   nee
23.00 uur Curling, mannen, halve finale   nee
00.30 uur IJshockey Canada - Verenigde Staten (finale, vrouwen) ja
02.00 uur Kunstschaatsen Vrouwen, vrije kuhr ja
03.00 uur Freestyleskiën Mannen, Aerials, finale ja

Nederlanders in actie:

Er komen geen Nederlanders in actie.

Overige promintenen:

Bij de vrouwen staat de kleine finale en finale van het ijshockey op het programma en de finale bij het kunstrijden voor de vrouwen. Ook bij de Noordse combinatie worden weer een aantal goede prestaties verwacht.

Olympische Spelen op TV:

Tijd Zender Programma
18:00 uur Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18:50 uur ZDF Olympia Live
19:00 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
06:00 uur RTL 7 Evers staat op vanuit Vancouver
07:00 uur Nederland 1 Olympische samenvattingen

Volkskrant in maart op tabloidformaat

De Volkskrant verschijnt vanaf maandag 29 maart op tabloid-formaat. Het secretariaat van het dagblad laat weten dat er grote voordelen kleven aan het kleinere formaat. Er zou veel vraag zijn naar tabloid-kranten. De overstap was al eerder aangekondigd, maar de datum van de 'verkleining' is vandaag bekendgemaakt.

Het tweede katern van de krant werd al langer op het kleinere formaat afgedrukt; nu gaat de rest van de krant ook overstag. De weekendkaternen verschijnen op het iets grotere 'Berliner' formaat.

Met de overstap is ook een kostenbesparing gemoeid. Een kleinere krant is goedkoper te maken. Daarnaast gaat de Volkskrant per april over op een nieuwe drukker. Het zou onpraktisch zijn om die een krant op groot formaat te laten drukken.

Aantal vermisten Madeira verhoogd naar 29

De autoriteiten op Madeira hebben het aantal mensen dat na de overstromingen en aardverschuivingen van vorig weekeinde op het eiland wordt vermist verhoogd tot 29. Portugese media hebben dit vandaag gemeld.

Het nieuwe cijfer is gebaseerd op gegevens die door de hulpdiensten zijn verzameld, zei het hoofd van de afdeling toerisme en transport tegen het Portugese persbureau Lusa. Gisteren werden nog maar zestien mensen vermist. De verschillen in cijfers komen door communicatieproblemen op het eiland. Het officiële dodental blijft 42.

Twee miljoen nepsigaretten onderschept

Ruim twee miljoen namaaksigaretten zijn in Rotterdam in beslag genomen door de douane. Zes personen werden opgepakt. Ze worden verdacht van het ontduiken van belasting, maar ook van het inbreuk maken op merkenrechten, zo laat de douane vandaag weten.

Douaniers zagen afgelopen maandag de zes verdachten goederen lossen uit een vrachtwagen die uit België kwam. Na controle bleek dat het ging om meer dan twee miljoen sigaretten, bestemd voor de Engelse markt. Drie Nederlanders, twee Belgen en een Brit zijn opgepakt.

De ontdoken belasting bedraagt zo'n vier ton. Namaaksigaretten zijn vaak ongezonder dan normale sigaretten, omdat het teer-, nicotine en koolmonoxidegehalte van de tabak meestal hoger is dan de maximaal toegestane waarden. De sigaretten worden wel verkocht als merksigaretten.

Berg bekritiseert PSV-publiek

Marcus Berg speelt vanavond met HSV tegen PSV in het Philips stadion voor een plaats in de volgende ronde van de Europa League. De Duitsers verdedigen een 1-0 voorsprong.

Berg kan zich de bezoekjes aan Eindhoven uit zijn tijd bij FC Groningen nog goed herinneren. "Wanneer ze succes hebben in Eindhoven dan staan de supporters op de banken. Als het niet loopt dan fluiten de fans hun eigen ploeg uit", aldus Berg in Bild.

De spits hoopt het Eindhovense publiek stil te krijgen door een doelpunt te maken. "Als we scoren zijn we zeker van de achtste finales. Dan zou PSV immers drie goals moeten maken." Verdediger Guy Demel is optimistisch. "PSV is geen topteam. We hebben tegen betere ploegen gespeeld. We moeten daarom ook geen angst hebben."

Trainer Bruno Labbadia is voorzichtiger in zijn uitspraken. "We zullen er hard voor moeten werken", denkt hij. "De druk is groot. Het wordt een spannende wedstrijd. Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland zijn altijd speciaal. We willen een ronde verder komen en daar zullen we hard voor moeten werken. We hebben een goede uitgangspositie door de wedstrijd in Hamburg, dus we hopen dat het lukt."

PlayStation Store update 25 februari: Speel Oorlog in Darksiders

De wekelijkse update van de PlayStation Store is er weer. Opvallende items zijn de Darksiders demo en de nieuwe Valkyria Chronicles DLC. Voor de coaches in opleiding is Fifa Ultimate Team 10 nu ook verkrijgbaar. God of War III behoeft geen introductie, de demo van vorig jaar is nu voor iedereen te downloaden.

 

PlayStation Store via PS3

Special Offers (beschikbaar tot vier maart)

Marvel vs. Capcom 2 (van €14.99 naar €6.99)
Super Street Fighter 2 Turbo HD (van €14.99 naar €6.99)
Call of Juarez: Bound in Blood - Old West Map Pack (van €9.99 naar €4.99)
Tom Clancy's End War Faction Elite Pack (van €3.99 naar €1.99)
Shaun White Snowboarding The Glamour Pack (van €4.99 naar €2.99
Brothers In Arms® D-Day (PSP) (van €19.99 naar €9.99)
Prince of Persia: Revelations (PSP) (van €19.99 naar €9.99)
Teenage Mutant Ninja Turtles (PSP) (van €19.99 naar €9.99)
Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (PSone) (van €4.99 naar €3.99)
Bug's Life (PSone) (van €4.99 naar €3.99)

minis month (beschikbaar tot vier maart)

Tetris (van €4.99 naar €3.99)
Sudoku (van €4.99 naar €3.99)
Bowling 3D (van €4.99 naar €3.99)
Yetisports Pengu Throw (van €2.99 naar €1.99)
Red Bull X-Fighters (van €4.99 naar €3.99)
Let's Golf (van €4.99 naar €2.99)
Stand O'Food (van €4.99 naar €3.99)
Spot the Differences (van €2.99 naar €1.49)


Downloadable Games

Greed Corp (€9.99)


Demos (gratis)

Darksiders
God of War III


minis

Age of Zombies (€4.99)


Add-On Game Content

FIFA Ultimate Team 10 demo (gratis)
FIFA Ultimate Team 10 (€4.99)
Uncharted 2 Drake's Fortune Skin and Map Pack (€4.99)
Blue Toad Murder Files - Episode 3: The Mystery of the Concealing Flame (gratis)
LittleBigPlanet
   - White Knight Chronicles Costume Kit (€5.99)
Borderlands - The Secret Armory of General Knoxx (€6.99)
Dante's Inferno - Animated Feature Dante Costume (€1.99)
EyePet Fairy Styling Pack (€2.99)
MX vs ATV: Reflex
   - Track Pack 1 (€3.99)
   - Track Pack 2 (€3.99)
Ferrari Challenge
   - Riviera + 5 Car Pack (€5.99)
Valkyria Chronicles - Challenge of the Edy Detachment (€3.99)
Rock Band
   - Distracted by KSM (€1.49)
   - Just for Tonight by One Night Only (€1.49)
   - The Dope Show by Marilyn Manson (€1.49)
   - The Who Super Bowl S-Mashup by The Who (€1.49)
   - Walking on the Moon by The Police (€1.49)
   - HIM Track Pack 01 (€3.99)
Guitar Hero 5
   - Third Eye Blind Track Pack (€5.49)


Videos (gratis)

Lead and Gold: Gangs of the Wild West Announcement Trailer
Lego Harry Potter Years 1-4 Year One Vignette


Premium Themes
3D Abstracts Theme (€1.49)
World's End Theme (€1.49)


Themes (gratis)

Battlefield: Bad Company 2 Theme 2


PlayStation Store via PSP and Media Go

Downloadable Games

Dante's Inferno (/€39.99)
Echoshift (€16.99)
Pro Cycling 2009 - Tour De France (€29.99)
Valhalla Knights 2 (£15.99)
Williams Pinball Classics (€14.99)
Dungeon Explorer (€10.99)
Desi Adda: Games of India (£7.99)


Demo (gratis)

The Eye Of Judgment Legends Demo


Add-On Game Content

Echoshift -Desert Level Pack (gratis)
BUZZ! Quiz World - Comedy Movies Quiz (€3.99)

 

'Nederland schaadt aanzien NAVO'

Nederland heeft afbreuk gedaan aan het aanzien van de NAVO door het NAVO-verzoek af te wijzen om langer in Uruzgan te blijven. Dat zegt voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO in een interview met NRC Handelsblad.

Over het verzoek is volgens De Hoop Scheffer 'nauw overlegd' met Den Haag. "Nederland heeft bij wijze van spreken meegeschreven. Het is nogal wat als je dan als kabinet laat weten: het spijt me, maar het feest gaat niet door. Dat is een affront. Dit doet afbreuk aan het aanzien van de NAVO", zegt De Hoop Scheffer, ook voormalig leider van het CDA.

De PvdA wees het NAVO-verzoek eerder deze maand af, wat uiteindelijk leidde tot de val van het kabinet. Onduidelijk is nog altijd of de PvdA inderdaad heeft 'meegeschreven' aan het verzoek. De PvdA zegt van niet, het CDA van wel.

Volgens De Hoop Scheffer zal Nederland op het wereldtoneel nadeel ondervinden van het afwijzen van het NAVO-verzoek. En voor de Taliban is het vertrek van de Nederlandse militairen 'mentaal een opsteker', zegt De Hoop Scheffer. Hij denkt dat de Amerikanen de leidende rol van Nederland in Uruzgan zullen overnemen.

'Nederland schaadt aanzien NAVO'
'Nederland schaadt aanzien NAVO' (Foto: Novum)

Verdachte steekpartijen Lelystad opgepakt

Een 25-jarige man is deze week opgepakt voor de vier steekpartijen die in december 2008 en de eerste drie maanden van vorig jaar in Lelystad plaatsvonden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekincidenten, meldt de politie vandaag.

Bij de steekpartijen raakten drie mensen gewond, een vierde slachtoffer overleed aan zijn verwondingen. Het eerste steekincident vond plaats op 23 december. Op tweede kerstdag werd opnieuw iemand neergestoken, waarna op 3 februari de dodelijke steekpartij plaatsvond aan de Griend.

Het laatste steekincident was op 17 maart. De steekincidenten zorgden destijds voor grote maatschappelijke onrust. De dader kreeg in de volksmond al gauw de bijnaam Jack de Prikker.

De verdachte is opgepakt 'op basis van nieuwe informatie', meldt de politie. Vanwege het onderzoek wil de politie verder geen informatie bekendmaken.

Plezier in Nederlands schaatskamp terug

De foutieve wissel van Sven Kramer op de olympische 10.000 meter in Vancouver lijkt al weer vergeten te zijn. De stemming in het Nederlandse schaatskamp is weer goed en nu wordt er voorbereid op de ploegenachtervolging. In de aanloop hier naar toe is Kramer opgebeurd met tekeningen die gemaakt zijn door de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Kramer is blij met de tekeningen die voor hem gemaakt zijn. Daarnaast is de woede op coach Gerard Kemkers, die de fout maakte door hem naar de verkeerde baan te wijzen, verdwenen. "Het heeft geen zin om lang boos te blijven. Die gouden medaille is weg en die krijgen we niet meer terug als ik hier met de smoor in mijn lijf blijf rondlopen. Er ligt nog een gouden medaille te wachten."

Coach Kemkers twijfelt er ook niet aan welke plak Nederland zaterdag pakt in de ploegenachtervolging: goud. "Sven is klaar voor zijn revanche. Ik heb medelijden met degenen met wie hij de ploegachtervolging moet rijden."

Naast Kramer rijden in het achtervolgingsteam van bondscoach Wopke de Vegt Mark Tuitert, Simon Kuipers en Jan Blokhuijsen.

Split/Second: Velocity komt op 21 mei

Split/Second heeft van Disney Interactive een nieuwe naam gekregen. Vanaf nu zal de game Split/Second: Velocity heten. De reden hiervoor is niet bekend gemaakt, maar wel dat de game op 21 mei in Europa verkrijgbaar zal zijn. Dat is drie dagen later dan de Amerikaanse release.

Split/Second: Velocity wordt gemaakt door ontwikkelaar Black Rock Studio uit het Britse Brighton. Deze ontwikkelaar maakte voor Disney Interactive eerder de racegame Pure. Voordat Black Rock Studio voor Disney Interactive werkte, was de ontwikkelaar bekend als Climax Racing. Onder die naam maakten ze onder andere MotoGP’06 en MotoGP’07 voor de XBOX 360. In 2006 werd Climax Racing overgenomen door Buena Vista Games, dat een onderdeel is van Disney Interactive.

Split/Second: Velocity is een racegame waarbij je, door de omgeving te laten ontploffen, obstakels creëert voor tegenstanders. De route van een track zal hierdoor ook constant veranderen. Split/Second: Velocity komt dus op 21 mei naar PC, PS3 en XBOX 360.

Split/Second: Velocity

Neergeschoten doelman Togo mag Zuid-Afrika niet uit

De doelman van het nationale elftal van Togo, Kodjovi Obilale, mag Zuid-Afrika niet verlaten. Dit heeft zijn Franse club Pontivy vandaag bekend gemaakt. Hij zou gisteren naar huis terugkeren, maar de rekeningen zijn nog niet betaald.

De voorzitter van Pontivy, Philippe le Mestre, heeft gezegd dat Angola heeft beloofd om alle medische kosten te betalen. Begin januari, toen het nationale elftal van Togo werd aangevallen door rebellen, werd Obilale in zijn buik en rug geschoten. Voor behandeling werd hij vervolgens naar een ziekenhuis in Zuid-Afrika gebracht.

Lady Gaga best en slechtst gekleed

Lady Gaga heeft het onbereikbare bereikt. De zangeres werd gisteren verkozen tot best en slechtst geklede artiest tijdens de Britse Shockwaves NME Awards in Londen. Naast uiterlijk was er ook aandacht voor muziek, film en internet.

Fans van Muse lieten hun stem flink gelden. De groep werd verkozen tot beste Britse band en bleek de beste website en de mooiste man, in de vorm van frontman Matt Bellamy, te bezitten. De prijs voor het beste weblog ging aan hun neus voorbij, die gaat naar Radiohead.

De opmerkelijke prijs voor 'de schurk van het jaar' ging naar rapper Kanye West. Held van het jaar werd de band Rage Against the Machine. 'Inglourious Basterds' was de beste film. De Jonas Brothers kregen de twijfelachtige eer te worden bestempeld als slechtste band en maker van het slechtste album.

Lady Gaga; het onbereikbare bereikt (foto: Novum/AP)

Oude hoax BNN ineens 'wereldnieuws'

Een sketch die bijna een jaar geleden was te zien in het BNN-programma 'Tequila', is nu ineens vanuit het niets een ware internethit geworden. Sinds enkele dagen duikt het bewuste filmpje ineens overal op het internet op, tot diverse FOK!Forumtopics aan toe.

In de sketch wordt een nietsvermoedende John van den Heuvel geïnterviewd door BNN's Tina de Bruin. Terwijl de misdaadverslaggever honderduit vertelt over wat hem zoal bezighoudt, loopt het Tina ineens dun door de broek. Verontschuldigend loopt ze weg, terwijl ze met haar hand de bruine poepvlek in haar witte broek probeert te bedekken.

Het filmpje staat al bijna acht maanden op YouTube, maar sinds het maandag ook op LiveLeak is te zien, gaat de Nederlandse grap de hele wereld over. Zo staat het nepinterview sinds maandag op een van 's werelds grootste en bekendste weblogs, eBaum's World.  Daar is het inmiddels meer dan vijftigduizend keer bekeken.

Ondanks dat iedere site het 'nieuws' brengt als zijnde waar gebeurd en een smerig ongelukje, maakt de weblog Funny Junk het wel heel erg bont. Waarschijnlijk omdat 'hun' filmpje is geüpload door een Braziliaanse site, gaan ze ervanuit dat 'onze' Tina Braziliaans is. De reacties aldaar spreken elkaar echter nogal tegen. Zo denkt de ene 'reaguurder' dat Tina toch echt Frans is, terwijl een ander ervan overtuigd is dat ze Duits moet zijn. Jullie favoriete nieuwsposter probeert de bloggers in kwestie ervan te overtuigen dat ze Nederlands is, maar of ze het snappen is nog maar de vraag.


Tina is eindelijk wereldberoemd. Haar moeder zal wel erg trots zijn...

[UPD] 'Major Lazer op Lowlands'

En weer een nieuwe naam voor het Lowlandsfestival. Na Blink-182, Admiral Freebee en Richie Hawtin gaat het gerucht dat Major Lazer op het festival staat. Dat meldt de MySpace van de DJ's.

Major Lazer is een Brits samenwerkingsproject tussen de DJ's Diplo en Switch. De MySpace van Major Lazer meldt dat ze zullen optreden op Lowlands. Er zijn echter twee aanmerkingen: de datum en plaats zijn verkeerd. Gemeld wordt dat ze op 14 augustus in Helsinki op het Lowlands festival staan.

Een mirror van de tourdata is hier te vinden.

Update 14:15

FOK!ker Mutsaers_78 wist te melden dat het om een tikfoutje gaat op de site. Het betreft niet het Lowlandsfestival, maar het Flow Festival in Finland. 

Wasilewski terug op het veld

Anderlecht-speler Marcin Wasilewski is terug op het veld. De verdediger liep op 30 augustus een beenbreuk op in de wedstrijd met Standard Luik toen Axel Witsel na een tackle vol op het been van de Pool ging staan. Wasilewski zit nog midden in een lange revalidatieprocedure en wil volgend jaar terug zijn op het hoogste niveau. Hij sluit echter niet uit dat het al eerder is.

Wasilewski praat weinig met de pers, maar voor de Polen maakt hij een uitzondering. "Ik weet niet of je dit eigenlijk lopen kunt noemen. Na zes maanden is dit een zware dobber. Lopen op het veld is ook helemaal anders dan lopen op een band," zegt de verdediger. "Op het veld doe ik mijn best om normaal te bewegen, maar ik voel wel dat ik te veel druk zet op mijn ene been. Het is hard en moeilijk om weer te leren lopen."

"De kinesisten zeggen mij dat ik geen stappen mag overslaan in het genezingsproces, maar mijn grote probleem is dat ik ongeduldig ben. Omdat ik zo vlug mogelijk opnieuw wil voetballen, werk ik soms te hard. Op zulke momenten overdrijf ik en heb ik pijn. Dan zegt de kinesist telkens opnieuw: 'Ik had het je toch gezegd.' Eigenlijk zou ik nog dit seizoen mijn comeback willen vieren, maar volgend seizoen zal ook al goed zijn. Het gevoel in de huid rond mijn been komt heel langzaam terug. Vorige maand kreeg ik nog een infiltratie tegen de pijn. Sindsdien gaat het veel beter."

Bridge niet meer beschikbaar voor Engeland

Wayne Bridge heeft bekend gemaakt dat hij zich niet meer beschikbaar zal stellen voor het Engelse nationale elftal. De speler van Manchester City zal dus ook niet meedoen met het WK voetbal komende zomer in Zuid-Afrika.

De afgelopen tijd was Bridge het gesprek van de dag in Engeland toen naar buiten kwam dat collega-international John Terry een affaire heeft gehad met de ex-vriendin van Bridge. Terry, die zijn aanvoerdersband moest inleveren bij Engeland, en Bridge waren lange tijd ploeggenoten bij Chelsea.

In een verklaring noemt Bridge zijn positie in de Engelse selectie onhoudbaar. Bovendien is hij bang dat zijn aanwezigheid voor tweespalt zal zorgen.

Seks of sex? (1)

Eén van die users die mijn column van vorige week anders opvatte dan ik bedoeld had, is Xessive. Daarom heb ik hem als boetedoening voorgesteld dat hij voor mij een nieuw onderwerp voor een column zou bedenken. Zijn onderwerp voor mij was: Het verschil tussen spelling en grammatica in combinatie met taalverandering. Dus een ieder die dit onderwerp naar, of akelig vindt, mag zich in zijn reactie rechtstreeks tot Xessive wenden.

Halsema wil opheldering van Rouvoet

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) moet in de Tweede Kamer uitleggen waarom hij de portefeuille homo-emancipatie niet overneemt van de afgetreden minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA).

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema wil Rouvoet volgende week in het mondelinge vragenuur om uitleg vragen, kondigde zij vandaag aan. Halsema vindt het 'belachelijk' dat Rouvoet geen homo-emancipatie gaat doen. Ze herinnert eraan dat zijn handtekening staat onder het regeerakkoord, waarin aandacht is voor de bestrijding van discriminatie van homo's.

Rouvoet volgt Plasterk op als minister van Onderwijs, maar besloot gisteren niet diens taken over te nemen. Hij neemt het takenpakket over van de eveneens vertrokken staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA), die zich met basisonderwijs en kinderopvang bezighield. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) neemt de taken van Plasterk erbij.

Volgens het ministerie heeft de portefeuilleruil niet te maken met het feit dat de ChristenUnie moeite heeft met homoseksualiteit, maar was het de 'meest logische keuze'. De portefeuille van Dijksma zou het beste aansluiten bij die van Rouvoet als minister voor Jeugd en Gezin.


Wederom rugproblemen voor Ferdinand

Rio Ferdinand heeft afgezegd voor de oefeninterland van het Engelse nationale team tegen Egypte. De verdediger van Manchester United heeft wederom rugproblemen. Ferdinand zal ook de finale van de League Cup tegen Aston Villa aan zich voorbij moeten laten gaan.

Eind vorige maand maakte de verdediger zijn rentree nadat hij ruim drie maanden aan de kant stond met een rugblessure. De 31-jarige Ferdinand kreeg echter deze week wederom last van zijn rug. Het is nog niet bekend hoe lang hij nu niet kan spelen.

N'Kufo ook niet tegen NEC

Blaise N'Kufo kan, behalve vanavond tegen Werder Bremen, ook aankomend weekend niet in actie kan komen in de competitiewedstrijd van FC Twente tegen NEC. De aanvaller kampt met een hamstringblessure.

"Het is niet een heel ernstige blessure, maar we zijn hem wel zeven tot tien dagen kwijt", aldus coach Steve McClaren die door de afwezigheid van N'Kufo Ransford Osei aan de wedstrijdselectie heeft toegevoegd voor het uitduel met Werder Bremen.

Steam voor OSX?

Op het Steam forum is een zogenaamde "File dumpster diver"(genaamd warriorlax5506) die in de code van Steam wat OSX gemerkte bestanden heeft gevonden. Hierbij zitten knopjes en zelfs icoontjes voor het OSX dock.

Chris Green van Valve leek eerder al te zoeken naar Macintosh en Linux programmeurs.

"I work at Valve, You should work at Valve.
REALLY looking for senior Linux (plus) Mac engineers."(van Chris Greens LinkedIn profiel)
knopjes
Dus zou er een kans zijn dat Steam voor de OSX werkelijkheid wordt?

Devolder hoopt op zware omstandigheden

Komend weekend start het wielervoorjaar met de Omloop het Nieuwblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Stijn Devolder zegt in een vooruitblik dat hij hoopt op zware omstandigheden. Dat zegt de Belg van Quick Step tegenover La Dernière Heure.

"Tom Boonen is onze kopman. Sylvain Chavanel en ikzelf zijn bovendien beschermde rijders. Ik heb het liefst heel slecht weer dit weekend!," aldus Devolder die over het parkoers zegt: "De wegen zijn rampzalig. Overal zitten putten in het wegdek. Het lijkt wel of er een bom ontploft is. Het zal daarom een erg nerveuze koers worden. We zullen heel attent moeten rijden."

Lerares pleegt zelfmoord na uitgelekte naaktfoto's

Een Britse docente heeft zichzelf van het leven beroofd nadat haar ex-vriend naaktfoto's van haar op Facebook had gezet. De 24-jarige juf was doodsbang dat ze zou worden opgepakt wegens de pikante kiekjes.

Britse Emma Jones was namelijk werkzaam op een internationale school in Dubai. In het islamitische land zijn naakte vrouwen natuurlijk 'not done' en Jones was dan ook doodsbenauwd dat ze om de naaktfoto's in de boeien zou worden geslagen. Zo had een collega de foto's al gespot en haar beschuldigd van hoererij.

"Ze belde me vaak huilend op dat ze bang was te worden opgepakt", vertelde haar moeder gisteren in een Britse rechtbank. "Ik adviseerde haar om naar huis te komen, maar dat durfde ze ook niet omdat ze verwachtte op het vliegveld te zullen worden aangehouden."

Het levenloze lichaam van de lerares werd op de grond aangetroffen door haar huisgenoot. Emma had zichzelf van kant gemaakt door een vergiftigd drankje in te nemen.

Foto's stoute stewardessen op pornosite

Voor sommige stewardessen van British Airways die een geintje wilden uithalen, staat nu ontslag te wachten. Een sexy foto van je laten maken om die vervolgens terug te zien op een pornosite, is wel het laatste waar zij rekening mee hielden.

Gewoon even je rokje optillen voor je collega die met een mobieltje foto's staat te maken, is toch onschuldig? Niet als die foto's daarna doorgestuurd worden naar vrienden en bekenden blijkt nu. Opeens stonden de 'onschuldige' foto's op een hardcore pornosite en daar hadden de dames even geen rekening mee gehouden.

Niet bepaald een gunstig moment om met deze 'naakte waarheden' aan te komen. British Airways heeft namelijk te kampen met de gevolgen van de crisis en wil daarom fors bezuinigen en personeel ontslaan.

Het ligt voor de hand dat de blote-billen-meiden nu als eersten in aanmerking komen voor ontslag. "Ze hadden natuurlijk nooit de bedoeling die foto's te verspreiden buiten hun vriendenkring, laat staan op een pornosite", wordt verkondigd. "Er zal toch een onderzoek ingesteld worden."

Voor 'blote-billen-foto's', klik hier.

Red Bull testte gisteren al in Barcelona

Naar nu blijkt heeft Red Bull Racing gisteren al een testdag op het circuit van Barcelona gehad. Officieel ging het om het maken van filmopnamen, maar sponsor van het team Speed Week meldt dat er goed gebruik gemaakt is van de tijd op de baan.

Red Bull had meer tijd op het circuit nodig, omdat de test in Valencia overgeslagen werd en beide testweken in Jerez geteisterd werden door regen. Daarom werd besloten om het circuit van Barcelona voor een dag te huren. Hierdoor viel het plan in het water om de gezamenlijke groepstest met een dag uit te breiden. Gisterochtend testte Sebastian Vettel, terwijl Mark Webber het stuur van de RB6 in de middag overnam.

Bij de gezamenlijke test die vandaag begonnen is zal de pikorde duidelijk worden. Dit omdat de teams eens snelle ronden moeten gaan rijden om te weten waar ze staan. Omdat veel teams deze week het pakket voor Bahrein al mee hebben zal een volgorde zichtbaar worden. Naar verluidt gebruikt Ferrari nieuwe vleugels en heeft het een nieuwe diffuser onder de auto gemonteerd.

Prince of Persia voor de Wii heeft co-op

De Wii versie van Prince of Persia: The Forgotten Sands zal een Co-op mode bevatten. Ubisoft heeft nog niets gezegd over co-op voor de andere versies van de game.

Dit is de eerste keer dat een Prince of Persia game een co-op mode zal krijgen. Door deze mode kan je volgens Ubisoft natuurlijk samen met een vriend de game spelen en vallen ontwijken, vijanden tegenhouden, geheimen ontdekken en speciale krachten gebruiken.

Ook krijgt de Wii versie Prince of Persia voor de SNES uit 1992 op het schijfje.
PoPTFS
Prince of Persia: The Forgotten Sands zal samen met de film Prince of Persia: The Sands of Time ergens in mei uitkomen.

VVD wil enkelbandjes voor reljongeren

Jongeren die keer op keer overlast veroorzaken, moeten drie maanden lang een enkelbandje omkrijgen. Dat bepleit de VVD. "Wie niet deugen wil, krijgt een enkelband", zegt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming.

"De VVD wil niet dat bewoners hun eigen portiek niet meer in durven als overlastgevende jongeren intimiderend voor de ingang staan te hangen", zegt Dezentjé Hamming. Jongeren die al herhaaldelijk zijn gewaarschuwd, moeten een gebiedsverbod of huisarrest krijgen. Via het enkelbandje wordt gecontroleerd of ze zich daaraan houden.

Volgens voormalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) weet Dezentjé Hamming niet waar ze over praat. Volgens Albayrak gaan de jongeren om wie het gaat zo'n enkelbandje als statussymbool zien.

Zware blessure kost Anderson de rest van het seizoen en WK

Manchester United-middenvelder Anderson komt de rest van het seizoen niet meer in actie. De Braziliaan heeft een zware kruisbandblessure opgelopen in de competitiewedstrijd tegen West Ham United.

De wedstrijd in de Premier League van afgelopen dinsdag tegen The Hammers was zijn eerste van deze maand. De middenvelder is geen vaste basisspeler in het elftal van Sir Alex Ferguson, en hoopte afgelopen januari weg te komen uit Manchester. Bij een andere club wilde hij meer aan spelen toe komen om derhalve meer kans te maken op een plaats in de WK-selectie van Dunga.

Ferguson heeft inmiddels bevestigd dat zijn speler de komende zes maanden niet in actie kan komen. Dat vertelde hij op een persconferentie vandaag. De manager van United hoopt dat Anderson op tijd fit is voor de start van het nieuwe seizoen. Op het WK in Zuid-Afrika zal Anderson dus niet in actie komen. "Het is erg slecht nieuws voor hem. Hij was juist op de weg terug nadat hij een paar weken niet in actie was gekomen. Hij keek er erg naar uit en hij stond zijn mannetje in de wedstrijd", aldus de eerste reactie van Ferguson.

Nederlanders zien niets in cordon sanitaire PVV

De meeste Nederlanders zien niets in een cordon sanitaire rond de PVV. Slechts drie op de tien mensen vinden dat de eigen partij vooraf de PVV moet uitsluiten van samenwerking in de regering, blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen bij de kiezers van PvdA en GroenLinks is een duidelijke meerderheid voor het uitsluiten van de partij van Geert Wilders. Van de PvdA-stemmers vindt 28 procent dat hun partij de PVV niet moet uitsluiten, van de GroenLinks-stemmers 36 procent. Onder de VVD-aanhangers is het aandeel mensen dat niets ziet in een cordon sanitaire negentig procent, onder de CDA-stemmers 82 procent.

Als hun partij de PVV uitsluit, stemt 31 procent van de ondervraagden niet op de eigen partij. Daarnaast twijfelt 28 procent of ze nog wel op hun partij zullen stemmen, terwijl 37 procent toch wel op de eigen partij stemt.

De melding van Wilders dat hij bereid is op alle onderwerpen concessies te doen, behalve op het standpunt over het verhogen van de AOW-leeftijd, maakt de PVV in de ogen van 39 procent van de kiezers beter geschikt om deel uit te maken van de regering, tegenover 55 procent die het hier niet mee eens is. Verder vindt 42 procent het goed dat de PVV het AOW-standpunt als niet onderhandelbaar ziet. Naast de PVV-aanhangers staan alleen de SP-kiezers hier in meerderheid achter.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt verder dat Nederlanders een nogal verdeelde mening hebben over de gewenste premier na de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De aanhangers van de verschillende partijen kiezen veelal voor een kandidaat van de eigen partij: PvdA'ers zijn voor Bos, CDA'ers voor Balkenende en D66-stemmers voor Alexander Pechtold.

Opvallend is wel dat behalve onder de PVV-kiezers er weinig voorkeur is voor Wilders als premier. Alleen van de VVD-aanhangers ziet elf procent wel wat in Wilders als premier. Bij de aanhangers van andere partijen is slechts een paar procent hier voorstander van.

Kredietwaardigheid Griekenland mogelijk lager

Twee kredietbeoordelaars dreigen de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw te verlagen. Als dat echt gebeurt, wordt het voor Griekenland nóg moeilijker om geld te lenen.

De Griekse regering staat onder enorme druk om flink te bezuinigen. Het land zit met een begrotingstekort van bijna twaalf procent. Maar onder het volk zijn de bezuinigingen niet populair. Griekse vakbonden legden gisteren het land nog plat om te protesteren tegen de drastische bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft aangekondigd.

De kredietbeoordelaars, Moody's en Standard & Poor's, waarschuwen de regering vast te houden aan de plannen. Als over een paar maanden blijkt dat Griekenland er niet in slaagt het begrotingstekort terug te dringen zullen zij de kredietrating van Griekenland verder verlagen.

Ondertussen onderzoekt de Europese Commissie nog of Griekenland boekhoudkundige trucs heeft gebruikt om het tekort laag te houden.

Jol snapt belangstelling Juventus voor Van der Wiel

Gregory van der Wiel is bezig aan een sterk seizoen bij Ajax. De rechtsback van het Nederlands elftal heeft inmiddels de interese gewekt van Juventus.

Ajax-trainer Martin Jol is op de hoogte van de interesse van de Oude Dame in zijn speler, en heeft begrip voor de belangstelling van de club uit Turijn. Dat liet hij weten tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tussen Ajax en Juventus. "In Nederland is hij de beste op zijn positie, want hij speelt al voor Oranje. En tot op heden heb ik - in al die jaren dat ik trainer ben - nog niemand gezien met zoveel potentie", aldus Jol.

Van der Wiel werd opgeleid door HFC Haarlem en Ajax. Sinds zijn doorbraak in het eerste van de Amsterdammers werd hij zeven keer opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Dzsudzsák: "Mijn slimste moment op het veld ooit"

Balázs Dzsudzsák schoot PSV gisteren via een slimme vrije trap naast Lille. Terwijl de muur nog werd neergezet door Lille-keeper Barel Mouko, schoot de Hongaar de bal binnen. Het bleek de ommekeer in de wedstrijd te zijn, want daarna stelden Jeremain Lns en Marcelo orde op zaken.

"Dit was mijn slimste moment ooit op een voetbalveld," zei Dzsudzsák, die onlangs zijn contract verlengde tot 2015. "Geweldig, want ik voel dat ik wekelijks moet bewijzen dat ik mijn contractverlenging ook echt verdien. Daarom wil ik dit soort speciale dingen laten zien."

Mathijsen: "Alleen nog maar verloren in Eindhoven"

PSV en Hamburger SV knokken vanavond met elkaar om een plaats in de volgende ronde van de Europa League. HSV-verdediger Joris Mathijsen heeft nog nooit gewonnen in Eindhoven, en wil daar verandering in brengen.

De trainer van PSV, Fred Rutten, blikte gisteren al vooruit op de wedstrijd en verwacht een defensief HSV. De trainer van de Eindhovenaren heeft vertrouwen in een goede afloop. "Ik vond dat wij op fysiek en mentaal gebied genoeg over hadden tijdens de eindfase van het vorige duel. Voor een eventuele verlenging ben ik dan ook niet bang."

Verdediger Jérome Boateng wil de volgende ronde snel veilig stellen. "We willen winnen in Eindhoven en vooral snel een doelpunt forceren", aldus de speler van HSV. Als HSV scoort, zal PSV drie doelpunten moeten maken om de volgende ronde te bereiken.

Dat is iets wat Joris Mathijsen moet zien te voorkomen. De Oranje-international heeft nog nooit gewonnen in Eindhoven. "Volgens mij heb ik met AZ en Willem II alleen maar verloren in Eindhoven. Het wordt tijd voor een zege."

Stefan GP: "Volgende week duidelijkheid nodig"

Stefan GP wil voor komende woensdag van de FIA weten of het team een startbewijs voor het Formule 1-seizoen 2010 krijgt of vanaf de zijlijn toe moet kijken. De Servische renstal heeft al een container met materiaal naar Bahrein gestuurd, maar komende woensdag is de uiterste datum om de rest over te brengen. Daarom wil de equipe van Zoran Stefanovic weten waar ze aan toe is.

"We zijn in afwachting van wat er gaat gebeuren en de deadline voor Bahrein nadert. Als je naar Bahrein wil gaan moet de boel uiterlijk woensdag ingepakt zijn en wij denken dat er wat mogelijk is. Technisch gezien is het mogelijk dat wij ons later in het seizoen bij het veld voegen, maar wij zullen in Bahrein zijn. Het is nog niet zeker, maar we kijken er wel naar uit," zei Stefanovic tegen Reuters.

Het team is hierbij afhankelijk van het resultaat van het FIA-onderzoek naar Team US F1. Bij die renstal lijkt het geld op te zijn en is een Formule 1-bolide verre van gereed. Daarom heeft dat team de FIA gevraagd om de eerste vier races te mogen missen, maar nog niet duidelijk is of de autosportfederatie op dat verzoek in gaat of US F1 het startbewijs afneemt.

Ruim twee miljoen mensen keken 5.000 meter

Gisteravond hebben gemiddeld ruim twee miljoen mensen gekeken naar de 5.000 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen, de afstand waar Nederland de minste kans op een medaille maakte. De NOS maakte dit vandaag bekend. Om 22:36 uur keken de meeste mensen, 2,8 miljoen.

De 10.000 meter bij de mannen, waar Sven Kramer door een foute wissel het goud verloor, heeft tot nu toe de meeste kijkers van deze Winterspelen getrokken. Gemiddeld keken toen 4,3 miljoen Nederlanders.

Kolles: "Campos is op tijd klaar"

De nieuwe teambaas van Campos Meta Colin Kolles heeft er vertouwen in dat zijn renstal op tijd klaar zal zijn voor de eerste Formule 1-race van het seizoen 2010 in Bahrein. Het team werd vorige week overgenomen door José Ramón Carabante, waarna de Duitser als teambaas aangesteld werd. Hoewel de tijd krap is wil hij de door Dallara gebouwde auto op de grid zetten.

"Het zal lastig worden, maar we gaan het halen, omdat ik niet van opgeven wil weten. We zullen de auto's in Bahrein krijgen en daar ook rijden. Dit zal al een grote prestatie zijn," zo meldt Kolles aan Autosport. Het team krijgt hierbij de hulp van de voormalige technische baas van BAR en Red Bull Racing Geoff Willis die mogelijk langere tijd aan het team verbonden zal zijn.

Kolles zei dat de coureurs volgende week bekend zullen worden gemaakt. Bruno Senna heeft een stoeltje bij de renstal, maar hem is medegedeeld dat hij op zoek moet naar sponsorgeld. Ook José Maria Lopéz en Karun Chandhok worden uitdrukkelijk bij de renstal genoemd voor een stoeltje.

Radio 3FM en Radio 538 op gelijke hoogte

Voor het eerst in zeven jaar is 3FM weer in de buurt gekomen van Radio 538. Het marktaandeel van beide zenders was in december/januari precies even hoog. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. Beide zenders staan op 9,2 procent marktaandeel.

Radio 2 bleef dankzij de Top 2000 met afstand marktleider. Ook Sky Radio deed het traditioneel goed rond de kerst. De non-stop muziekzender bleef tweede.

Voor de rest waren er weinig verschuivingen, de meeste zenders verloren iets. Alleen de regionale publieke zenders kregen er flink meer bij en Kink FM wist te verdubbelen (van 0,2 procent naar 0,4 procent). Aan het luisteronderzoek deden dit keer ruim 10.000 mensen mee. We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 29 minuten per dag naar de radio. Dat is een minuut korter dan in de vorige meetperiode.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Vandalen plaatsen betonnen blokken op spoor

Vandalen hebben in januari zware betonnen voorwerpen op het spoor in Roosendaal en omgeving gelegd. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vandaag. De treinen bleven in de rails en verder gebeurden er geen ongelukken, maar dat had volgens het KLPD heel anders kunnen zijn.

De reeks incidenten op het spoor begon op 20 januari, toen 's avonds een huisafvalcontainer op de spoorwegovergang aan de Bergsebaan in Wouw bleek te staan. Een voorbijrijdende trein vernielde de kliko geheel. Verder was er geen schade.

Twee dagen later reed een trein op de overweg aan de Bergsebaan in Roosendaal 's avonds tegen een zwaar betonnen voorwerp dat op de rails was gelegd. Anderhalf uur later gebeurde hetzelfde op een overweg aan de Akkerstraat in Roosendaal. In beide gevallen liep het treinverkeer vertraging op.

Op 25 januari bleek weer een zwaar betonnen voorwerp op het spoor te liggen. Deze was neergelegd op de overgang aan de Meirestraat in Roosendaal. Een trein botste ertegenaan. De betonnen voorwerpen zijn vermoedelijk weggenomen bij de kruising Westelaarsestraat en de Plantagebaan te Wouwse Plantage.

Het KLPD is nu op zoek naar getuigen.

betonnen blokken op spoor (foto: Novum/KLPD)

Bridgestone: "Te weinig over nieuwe banden bekend"

Bandenfabrikant Bridgestone heeft nog weinig informatie over de banden die dit jaar in de Formule 1 gebruikt zullen gaan worden. De testsessies in de F1 werden deze maand geteisterd door regenval, waardoor de droogweerbanden nog maar weinig gebruikt zijn. Hierdoor zijn de verschillende compouds nog lastig te vergelijken.

"Door de vele regen hebben we maar weinig data weten te verzamelen, maar we hebben al wel gemerkt dat alle compounds snel opwarmen, wat een verbetering ten opzichte van vorig seizoen is. Het is alleen nog wel lastig om de verschillen tussen de verschillende bandentypen goed in te schatten. Hopelijk zal het weer in Barcelona dan ook wat beter zijn," zei Jun Matsuzaki van Bridgestone.

De rijders klaagden in de testsessie in Jerez over de slijtage van de regenbanden. De Japanse bandenfabrikant heeft hiervoor wel een verklaring. "Het lastige is dat we deze banden hebben getest, voordat de teams genoeg informatie in droge omstandigheden hadden verzameld. Daardoor was het vinden van een goede regenafstellingen moeilijker. We verwachten echter dat de slijtage minder zal zijn in de toekomst, omdat de teams hun afstellingen verbeteren en Jerez ook gewoon een erg zwaar circuit is voor de banden."

Chris Brown vergelijkt zichzelf met Tiger Woods

Chris Brown weet wat Tiger Woods doormaakt. Dat zei hij gisteren in een radio-interview in het programma 'Mojo in the Morning'. De zanger, die net als Woods door het slijk werd gehaald in de media, vindt dat zowel hij als de golfer een tweede kans verdient.

Brown werd in 2009 veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin, zangeres Rihanna. Woods maakte vorige week na maandenlange commotie zijn publieke excuses voor zijn buitenechtelijke affaires. "Niemand heeft het recht om een oordeel te vellen over iemands privéleven, wanneer je niet direct betrokken bent bij diegene", meent Brown.

"Ik maak muziek, ik zing liedjes, ik ben een entertainer, maar mensen maken fouten", illustreert de 20-jarige zanger. "Dus ik steun Tiger Woods. Ik hoop dat hij terugkeert op het veld en dat doet waar hij het beste in is."

"Ik weet wat Tiger Woods doormaakt." (foto: Novum/AP)

Dinsdag eerste praktijkexamen bromfiets

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt dinsdag het eerste bromfietspraktijkexamen af. Dat meldt het CBR vandaag. Het praktijkexamen voor de bromfiets en brommobiel gaat maandag definitief in.

Wie het bromfietsrijbewijs wil halen, 16 jaar is en geen ander rijbewijs heeft, moet naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Met de maatregel wil de overheid de veiligheid van bromfietsers, snorfietsers en brommobielers vergroten.

Maik van Zuylen mag volgende week dinsdag in Den Bosch als eerste het examen doen. Hij wordt die dag 16 jaar. 's Ochtends doet hij theorie-examen. Als hij daarvoor slaagt, krijgt hij rijlessen en mag hij vervolgens het praktijkexamen afleggen, meldt het CBR vandaag.

Het CBR, dat de nieuwe examens gaat afnemen, verwacht jaarlijks zestigduizend examens af te gaan handelen.

Dinsdag eerste praktijkexamen bromfiets

Squasher Bennett door in Peru

Dylan Bennett is er in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Playa Blanca Open 2010 in Lima. De als eerste geplaatste Nederlandse squasher versloeg in de openingsronde de jonge Mexicaan Alfredo Avila in vier games. Het werd 11-4, 9-11, 11-8 en 11-6 voor de Eindhovenaar.

In de volgende ronde van het PSA Super Satelliet toernooi moet de 25-jarige Bennett het nu opnemen tegen de ongeplaatste Chileen Jaime Pinto.

Australië roept ambassadeur Israël op het matje

Australië heeft de ambassadeur van Israël vandaag op het matje geroepen. Ambassadeur Yuval Rotem kreeg te verstaan dat het gebruik van valse Australische paspoorten voor de liquidatie van een Hamas-kopstuk door de regering in Canberra bepaald niet wordt beschouwd als de handelwijze van een bevriende natie.

Hamas-leider Mahmoud al-Mabhouh werd op 19 januari in een hotelkamer in Dubai geliquideerd. Volgens Hamas en de politie van Dubai is de moord op Al-Mabhouh het werk van agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad.

De Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith zei van Israël te eisen dat het meewerkt aan een onderzoek naar de aantijging van de politie van Dubai dat door de daders van de moord op Al-Mabhouh drie valse Australische paspoorten zijn gebruikt. Als blijkt dat de Israëlische autoriteiten het gebruik van die paspoorten hebben gedoogd of zelfs actief toegestaan, dan wordt dat door Australië niet beschouwd als de handelwijze van een vriend, zei Smith vandaag tegen verslaggevers.

Volgens de politiechef van Dubai, Dahi Khalfan Tamim, heeft onderzoek uitgewezen dat de Mossad bij de moord betrokken was. "Het is voor 99 procent, zo niet 100 procent zeker dat de Mossad erachter zat", zei hij eerder.

Gisteren maakte de politie van Dubai bekend dat 26 mensen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Al-Mabhouh en dat door de betrokkenen vervalste buitenlandse paspoorten zijn gebruikt; een Duits paspoort, twaalf Britse, zes Ierse, vier Franse en drie Australische paspoorten.

Hotels en cafés zien omzet dalen

Hotels en cafés hebben hun omzet vorig jaar gemiddeld flink zien dalen. Hotels zagen een daling van bijna 9 procent en cafés behaalden 7,5 procent minder omzet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Veel hotelkamers bleven leegstaan, omdat er door de crisis minder conferenties zijn en de zakelijke klanten wegblijven. Cafés verkochten simpelweg een stuk minder. De prijsstijging van 4,6 procent woog niet op tegen de dalende verkoop van 11,5 procent.

De horeca als geheel zag de omzet dalen met 5,3 procent. Cafetaria's deden het juist beter dan een jaar eerder. De omzetstijging van 1,3 procent kwam volledig door de hogere prijzen, want er werd wel minder verkocht.

Evenement: Pinkpop Persconferentie 2010

Traditiegetrouw houdt het festival Pinkpop enkele maanden voor het festival een persconferentie, waarin de organisatie het merendeel van de line-up bekend maakt. Ieder jaar reizen de Limburgers met een beetje festivalsfeer naar het poppodium Paradiso in Amsterdam om de Pinkpoppers te verblijden of teleur te stellen. FOK! was erbij en bekijkt de line-up van het festival en het programma van de Pinkpop Persconferentie 2010.

Sábliková nu in select gezelschap

Martina Sábliková won gisteren de 5.000 meter voor vrouwen op de Richmond Olympic Oval. Daarmee is de Tsjechische schaatsster de vierde vrouw uit de geschiedenis die tijdens de Olympische Spelen zowel de 3 als 5 kilometer op haar naam brengt.

Yvonne van Gennip was bij de Spelen van 1988 in Calgary de eerste schaatsster die dat lukte en vier jaar later deed Gunda Niemann haar dat na. In 2002, bij de Winterspelen in het Amerikaanse Salt Lake City, zegevierde Claudia Pechstein ook op de 3.000 en 5.000 meter.

Herdenking Schipholcrash

De gemeente Haarlemmermeer verwacht dat vandaag zo'n tweehonderd mensen de herdenking bijwonen van het ongeluk met een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol precies een jaar geleden. Voor de bijeenkomst zijn onder anderen slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners uitgenodigd. De herdenking gaat om 10.30 uur van start.

In het gemeentehuis ontvangt burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings een aantal reddingswerkers en particulieren, waarna de burgemeester, de ambassadeur van Turkije en de consul-generaal van de Verenigde Staten vanaf 13.15 uur toespraken houden op de plaats van de crash. Om 13.40 uur wordt er twee minuten stilte gehouden.

Tijdens de bijeenkomst wordt ook een gedenksteen onthuld dichtbij de plek waar het vliegtuig een jaar geleden neerkwam. Op de steen staat in het Nederlands, Engels en Turks de woorden 'Uw leed is ons leed', woorden die burgemeester Weterings eerder uitsprak in verband met het ongeluk.

Wegens de herdenking gaat de Polderbaan dicht. Van 12.45 uur tot 14.45 uur geldt een verbod voor alle luchtverkeer boven de rampplek. De Zwanenburgbaan, die parallel aan de Polderbaan ligt, blijft wel gewoon open.

Bij de vliegramp op 25 februari 2009 stortte een Boeing 737 van Turkish Airlines neer in een akker vlak voor de Polderbaan. Er vielen negen doden en ruim tachtig gewonden. Het toestel was onderweg van Istanbul naar Amsterdam. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de crash. Eind januari bleek uit een voorlopig rapport dat de piloten weinig te verwijten valt. De raad legt de schuld vooral bij fabrikant Boeing.

Verkeersproblemen Rotterdam door pech kraanwagen

Een kraanwagen met pech in de Thomassentunnel heeft vanochtend ten zuiden van Rotterdam voor veel vertraging gezorgd. Het voertuig strandde in de tunnel van de A15 door een klapband. De tunnel was daardoor afgesloten voor al het verkeer, waardoor een flinke file ontstond, meldt de ANWB.

De kraanwagen strandde rond 07.00 uur. Het verkeer heeft er gedurende de hele ochtendspits last van gehad. Het verkeer werd omgeleid via een naastgelegen tunnel.

De berging van de kraanwagen was volgens de VerkeersInformatieDienst rond 09.00 uur voltooid. Kort daarna kon de tunnel worden vrijgegeven.

Verover Europa in Napoleon: Total War launch-trailer

De Total War-serie is een populaire serie in RTS land. Met grootschalige gevechten onderscheidt de serie zich van zijn concurrenten en het nieuwste deel in de serie, Napoleon: Total War ligt bijna in de winkels. In de trailer komt de kleine leider een paar keer langs, alsmede een paar grootschalige gevechten waar kanonnen en calvarie volop aanwezig zijn. Wil je weten of Napoleon: Total War wat voor je is? Onze preview kan je hier lezen.

Beck stopt met bobsleeën

Timothy Beck, die bij de openingsceremonie van de Winterspelen in Vancouver nog de Nederlandse vlag droeg, stopt met bobsleeën. Dit meldt De Telegraaf.

"Vier jaar geleden ben ik doorgegaan om dat gevallen stokje op de olympische atletiekbaan. Dat was de reden, zo kon ik niet stoppen. Maar het lijkt me nu, op mijn 33e, een beetje teveel gevraagd om nog vier jaar door te gaan," aldus de oud-atleet. "Onwetendheid is mijn kracht geweest, ik ben hier nooit naar beneden geweest, ook vorig jaar niet, want toen was ik er nog niet bij. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, voel ik me ellendiger. Ik hoop dat hij snel voorbij is. Ik neem Edwin niets kwalijk. Hij is al sinds mijn dertiende een vriend van mij."

Het is nog niet bekend wat de rest van het team gaat doen. Arno Klaassen gaat in elk geval niet door tot de Winterspelen van 2014 in Sochi.

CDA gaat uit van uitstel kilometerheffing

Het CDA gaat ervan uit dat door de val van het kabinet ook de voorbereidingen voor de kilometerheffing zeker een jaar worden vertraagd. CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans denkt dat het onderwerp "controversieel" wordt verklaard in de Tweede Kamer. Dat betekent dat de behandeling van het voorstel op de lange baan wordt geschoven.

Het CDA ziet nog steeds voordelen in de heffing op het aantal kilometers dat automobilisten rijden. Dat zei Koopmans vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het CDA zal zelf het onderwerp niet controversieel laten verklaren maar het is volgens het Kamerlid staatsrechtelijk gebruik om voorstellen van een redelijke minderheid te steunen.

In ieder geval de SP en VVD zijn tegen de heffing. Koopmans vindt wel dat de verlaging van de aanschafbelasting en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting evenredig moeten worden uitgesteld. Deze zouden doorgevoerd worden in de aanloop naar de kilometerheffing.

'Fidel Castro oogt hersteld'

Het gaat Fidel Castro 'uitzonderlijk goed' en hij lijkt geheel hersteld van de gezondheidscrisis die hem sinds de zomer van 2006 uit de openbaarheid heeft gehouden. Dit heeft de Braziliaanse president Luiz Lula da Silva gisteren gezegd. Silva, een trouwe bondgenoot van Castro, was in Havana op bezoek bij de 83-jarige ex-revolutionair.

Fidel Castro vertoonde zich in juli 2006 voor het laatst in het openbaar. Kort daarop onderging hij een zware buikoperatie en droeg hij de macht over aan zijn broer Raul. In februari 2008 legde Fidel ook formeel het presidentschap neer. Al die tijd deden geruchten de ronde dat de bejaarde ex-revolutionair er slecht aan toe was en niet meer lang te leven had.

Castro's gezondheidssituatie wordt als staatsgeheim beschouwd. Hoewel zijn broer hem definitief als president heeft vervangen, blijven de staatsmedia hem 'Leider van de Revolutie' noemen en veel gewone Cubanen noemen hem nog altijd 'El Commandante'.

Clooney wil Italiaanse villa verkopen

George Clooney heeft het helemaal gehad in Italië. De steracteur zou zijn riante villa aan het Comomeer dan ook willen verkopen omdat hij genoeg heeft van alle paparazzi die daar achter hem aan zitten. Dat beweert het Britse dagblad The Times.

Voorheen kon George nog wel redelijk teruggetrokken leven in zijn villa in Noord-Italië, maar sinds de 48-jarige wereldster een relatie heeft met de Italiaanse tv-presentatrice Elisabetta Canalis zijn de persmuskieten niet meer weg te slaan. Volgens Canalis hebben de paparazzi afgelopen jaar hun zomer verpest. Enkele fotografen waren zelfs zo brutaal om over de muur rond de villa heen te klimmen.

Clooney woont sinds 2002 aan het Comomeer. Samen met Canalis zou hij nu op zoek zijn naar een nieuw huis. Het stel wil echter ondanks alle roddelfotografen niet uit Italië weg: George en Elisabetta zouden graag naar het Italiaanse eiland Sardinië verhuizen.

Clooney wil Italiaanse villa verkopen
Clooney wil Italiaanse villa verkopen (Foto: Novum)

Aegon sluit 2009 met winst af

Aegon heeft het jaar 2009 alsnog positief afgesloten, na een hogere dan verwachte nettowinst in het vierde kwartaal. Dat komt door hogere inkomsten, beleggingswinsten en lagere afwaarderingen.

De nettowinst bedroeg 393 miljoen euro, tegen 1,18 miljard euro nettoverlies in dezelfde periode een jaar eerder. Aegon sluit daarmee het jaar af met een winst van 209 miljoen euro, nadat in 2008 nog een verlies werd geleden van 1,08 miljard euro.

De kwartaalwinst is ruim boven de verwachting van zes analisten geraadpleegd door Dow Jones, die gemiddeld rekenden op 150 miljoen euro.

De onderliggende winst voor belastingen, een cijfer waar de markt doorgaans meer betekenis aan hecht, kwam in het vierde kwartaal uit op 427 miljoen euro, na een verlies van 181 miljoen euro een jaar eerder. Dat ligt dichtbij de consensusverwachting van zes door Dow Jones geraadpleegde analisten, die rekenden op 422 miljoen euro.

De afwaarderingen waren met 209 miljoen euro lager dan in de vijf voorgaande kwartalen, stelt Aegon. Aegon bespaarde in het afgelopen jaar 250 miljoen euro kosten, nadat de doelstelling van 150 miljoen euro al in het derde kwartaal was gerealiseerd.

De kapitaalbuffer kwam aan het einde van 2009 uit op 3,7 miljard euro, gelijk aan een kwartaal eerder. Chief executive Alex Wynaendts van Aegon zegt dat terugbetaling van de resterende twee miljard staatssteun prioriteit blijft, zonder daar een tijdspad aan te verbinden.

Zweedse ijshockeyers uitgeschakeld tegen Slowakije

Zweden zal zijn titel op de Olympische Spelen van 2006 niet kunnen prolongeren. Slowakije was met 4-3 te sterk en gaat door naar de halve finales. Daarin mogen zij het opnemen tegen het thuisland Canada.

De eerste die scoorde was Marian Gaborik. Hij one-timede in de tweede periode een hard schot langs zijn teamgenoot bij de New York Rangers, goalie Henrik Lundqvist. Daarmee beëindigde Gaborik een reeks van 172 minuten zonder tegendoelpunt van Lundqvist. Slechts 37 seconden later stond het al 2-0 door een goal van Andrej Sekera. Hij werkte een knappe pass van Richard Zednik langs Lundqvist.

Patric Honqvist maakte de 2-1 uit een pass van ex NHL-superster Peter Forsberg van achter het net vandaan. Even later werd het 2-2 nadat een pass van Henrik Zetterberg van richting veranderde via de schaats van verdediger Milan Jurcina. Pavol Demitra maakte er nog in de tweede periode 3-2 van in de powerplay. Hij schoot vanaf de linkervleugel de puck hard binnen. Dit was ondanks de drie goals deze periode pas het vierde schot op doel van de Slowaken in de periode.

In de derde periode maakte Tomas Kopecky de 4-2 door een rebound binnen te werken. Hij werd daarbij volledig vrij gelaten voor het doel van de Zweedse goalie. 38 seconden later maakte Daniel Alfredsson nog wel de 4-3, maar de verdedigende Olympisch kampioenen wisten verder niet meer te scoren.

Sponsor twijfelt aan samenwerking bobteams

Laaiend is hij. Wim Noorman is de directeur van Eurotech, het bedrijf dat de laatste twee seizoenen geld, tijd en mankracht investeerde om de Nederlandse bobteams dichter bij de wereldtop te brengen. Het besluit van Edwin van Calker niet in de olympische viermanswedstrijd te starten, tekent volgens hem het amateurisme van de sport in Nederland.

"Ik heb me een keer eerder zo gevoeld als nu. Dat was aan de start van de Dakar Rally die in 2008 op het allerlaatste moment werd afgelast." Noorman zit met zijn bedrijf al jaren in de autosport. Twee jaar geleden vonden de bobbers de Limburgse snelheids- en sportliefhebber. Noorman nam de uitdaging aan. Een grote truck, twee personeelsleden en de ontwikkeling van een nieuwe, echte Nederlandse slee werden ingezet. 

Gisteren zat hij kwaad in Whistler, waar de Nederlandse bobsleeërs verblijven tijdens de Winterspelen. "Ik heb Edwin voorgehouden dat hij hier misschien zijn leven lang spijt van blijft houden. Hij was niet meer voor rede vatbaar", aldus Noorman. "Dit is zonde van ons werk. Ik had altijd het idee dat hij werkte met een verborgen agenda. Pas in december, bij een concert waar we met alle bobbers waren, liet hij voor het eerst blijken dat hij het werk van mijn bedrijf waardeerde. Het lag altijd aan wat anders. Dan de ijzers, dan de slee, behalve aan hem zelf."

"Ik zie dit alles als een proces van professionalisering van de sport in Nederland. Van meedoen naar winnen. Edwin is geen topsporter, al heeft hij zich wel altijd zo gepresenteerd. Dat zie je in de wegracerij ook. Ze denken dat ze god zijn tot ze een echte tegenstander tegenkomen. Dit besluit geeft de zwakte van een sporter weer." Noorman weet nog niet of hij zijn activiteiten in de bobsport voortzet. "Hoe we verder gaan zal afhangen van veel dingen. We hadden maar één piloot, dat is veel te weinig. We moeten in elk geval iemand hebben die geniet als ie onder druk staat."

Finse ijshockeyers langs Tsjechië

De Finse ijshockeyers hebben de halve finales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver bereikt. Tsjechië werd met 2-0 verslagen. Goalie Miika Kiprusoff wist alle 31 schoten op doel te stoppen, terwijl Tomas Vokoun aan de andere kant op evenveel schoten op doel twee goals moest toestaan.

Keerpunt in de wedstrijd was de 1-0 in de powerplay voor de Finnen, laat in de wedstrijd. Penalty-killer Pavel Kubina verloor zijn helm bij een duik over het ijs om de puck weg te werken en moest hem volgens de IIHF-regels direct ophalen om blessures te voorkomen. Daardoor verliet hij zijn positie en was zijn man, Niklas Hagman, in staat om te scoren. Hij veranderde een schot van Janne Niskala van richting. In de NHL-regels had Kubina gewoon zonder helm door mogen spelen. "Dat deed pijn, maar zo zijn de regels", aldus ex NHL-superster Jaromir Jagr die op 38-jarige leeftijd waarschijnlijk zijn laatste Olympische wedstrijd speelde.

Hagman gaf toe dat de Finnen erg gelukkig aan de overwinning kwamen. "Goed voor ons dat hij zijn helm verloor, maar wel lullig om zo te verliezen. Ik vind het een stomme regel, de spelers zijn zelf slim genoeg om te bepalen of ze verder kunnen spelen zonder helm. Ook de straf waardoor we in de powerplay kwamen was een gelukje trouwens."

Onder leiding van Jagr drongen de Tsjechen nog wel aan, maar de nog steeds beste speler van het Tsjechische team kon niet voluit spelen door een harde bodycheck van Alexander Ovechkin in de vorige wedstrijd. "Dat zit me eigenlijk nog het meest dwars. Bovendien hadden we niet heel ongunstig geloot met Finland, dus ik had gehoopt dat we nog minimaal een ronde verder zouden komen."  

Finland neemt het in de halve finales op tegen Team USA.

God of War III trofeeën

Hoewel God of War III intussen de gouden status bereikt heeft, moeten we nog wel eventjes wachten voordat we de game in de winkels zien liggen. De fans die zo min mogelijk van de game willen weten kunnen hier misschien maar beter stoppen met lezen, maar voor de trophy-liefhebbers is hieronder een lijst te zien welke trophies we straks allemaal kunnen gaan halen. In totaal zullen er 36 trophies behaald kunnen worden, 20 bronzen, 10 zilveren, 4 gouden, een platinum en een nog onbekende trophy. Ongeveer de helft van brons en zilver zijn nog geheim, maar deze zullen allemaal in de game te vinden zullen zijn:

God of War III

 

Brons 

  • Mr. Hand
    Vind de geheime ‘Hades Arm’ kamer
  • Hit Man
    Maak een 1000-hit combo
  • Rip One!
    Ruk een Olympus Sentry uit elkaar
  • Nice Tan
    Blindeer 100 vijanden het het Hoofd van Helios
  • Obedience School
    Geef 50 Hounds een schop
  • It’s getting hot in here…
    Verbrand 100 vijanden met de Boog van  Apollo
  • Souled Out
    Summon iedere Soul met de Klauwen van Hades
  • Bloody Hell
    Dump 500 emmers bloed op Kratos door vijanden af te maken
  • No Guts, No Glory
    Gut 3 Centaur Generaals
  • Hitting Your Stride
    Upgrade een willekeurig wapen

Zilver

  • Eye Candy
    Verzamel alle Gorgon Eyes
  • Feather Plucker
    Verzamel alle Phoenix Feathers
  • Are You Horny to Win?
    Verzamel alle Minotaur Horns
  • Maxed Out!
    Upgrade ieder wapen volledig

 

Goud

  • Vengeance Complete
    Speel het spel uit
  • Up to the Challenge
    Haal de Challenge of Olympus
  • Unhuman
    Versla de Titan Mode
  • Priceless
    Verzamel alle ‘Godly Possessions’

V. Williams door in Acapulco

Venus Williams heeft zonder al te veel problemen de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi in Acapulco. De als eerste geplaatste Amerikaanse, die afgelopen week het toernooi in Doha won, versloeg Kaia Kanepi uit Estland met tweemaal 6-4.

Ook Gisela Dulko bereikte de laatste acht. De als derde geplaatste Argentijnse versloeg de Tsjechische Barbora Stracová met 7-5 en 6-1. Voor de als zesde geplaatste Italiaanse Sara Errani zit het toernooi erop. Zij ging met 4-6, 7-5 en 4-6 onderuit tegen Edina Gallovits.

De tranen zijn niet te stoppen door Heavy Rain

Vanaf vandaag ligt Heavy Rain in de winkels. De game staat bekend om zijn zeer sterke verhaal en de makers hebben goed hun best gedaan om bij de speler emoties op te wekken. Toch moet je hier erg voor oppassen want voor je het weet kan zelfs de meest vrolijke plek op aarde je niet meer gelukkig maken zoals te zien is in onderstaande video.

Wil je weten wat FOK!games van de game vindt, lees dan snel onze review.

Vonn breekt pink

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn heeft gisteren de kans op haar derde olympische medaille verspeeld. De olympisch kampioene op de afdaling crashte tijdens de eerste run van de reuzenslalom en brak daardoor een vinger.

Vonn verloor haar balans en belandde in de vangnetten. Ze had op dat moment de beste tussentijd. Vonn leek met de schrik vrij te komen, maar veel later bleek dat ze de pink van haar rechterhand heeft gebroken. Of het 25-jarige idool morgen aan de afsluitende slalom meedoet, is nog de vraag.

Vorig jaar startte ze tijdens de WK ook met een handblessure op de slalom maar viel toen uit. Vonn kwam in Whistler ook al ten val tijdens de supercombinatie. Behalve het goud op de afdaling pakte ze brons op de super-G.

Geen Nazi Zombies in Modern Warfare 2

Nazi Zombies was een succesvolle game-mode in Call of Duty: World at War. In deze mode kon je met maximaal drie medespelers in rondes opnemen tegen zombies. Hierdoor verdiende je geld, waarmee je upgrades kon kopen en langer kon overleven. Nu heeft Robert Bowling van Infinity Ward bekend gemaakt dat deze mode nooit in Modern Warfare 2 zal verschijnen, ook niet als DLC

"We zullen nooit nazi's, zombies of nazi zombies zien in Modern Warfare 2, ook niet in geen enkele DLC" aldus Bowling.

Het was al onwaarschijnlijk dat deze game-mode ook in Modern Warfare 2 zou zitten, maar nu is het gerucht officieel van de kaart. Voor nazi zombies moeten we toch weer World at War in onze consoles doen.

Sneijder: "We hebben de eerste helft gedomineerd"

Wesley Sneijder was woendagavond betrokken bij beide doelpunten van Inter tegen Chelsea. De koploper van de Serie A moet op 16 maart op Stamford Bridge een 2-1 voorsprong verdedigen. Sneijder heeft er een goed gevoel over.

Over de zege in het Stadio Giuseppe Meazza was de Oranje-international zeer te spreken. "Ik denk dat wij het verdienden om te winnen", sprak de middenvelder na afloop van de wedstrijd tegenover Sky Sports. "We hebben de eerste helft gedomineerd. Met een beetje meer geluk scoren we de 2-0 vlak voor rust."

Sneijder weet dat een 2-1 voorsprong goed is, maar nog niet genoeg voor de volgende ronde. "We weten allemaal dat Chelsea een erg sterk team is met sterke individuele spelers dus het is zeker nog niet gedaan."

Een doelpunt in Londen zal het Chelsea erg lastig maken. "We verdedigen een 2-1 overwinning en dat betekent dat de 0-0 moeten spelen, maar als we scoren zal het een moeilijk verhaal worden voor Chelsea. Je kan er veel over zeggen maar het enige wat we moeten doen is daar heen gaan en winnen."

IJshockeyers Canada vernederen Rusland

Wat vooraf een droomfinale was liep uit op een eenvoudige overwinning in de kwartfinales voor Canada. Het thuisland kwam moeizaam in het toernooi en had zelfs een extra wedstrijd nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales, maar vannacht waren zij goed op dreef met een knappe 7-3 overwinning op Rusland. Het was vijftig jaar geleden dat Canada voor het laatst van Rusland won op de Olympische Spelen.

Al vanaf het begin speelde Canada veel feller dan Rusland en dat resulteerde in een 4-1 voorsprong na de eerste periode. Coach Mike Babcock had zijn lines gemixt en kwam met de line Jonathan Toews, Mike Richards en Rick Nash om de eerste line van Rusland af te stoppen met Evgeni Malkin, Alexander Ovechkin en Alexander Semin. Dit lukte prima, want ze hielden de Russen van scoren af en maakten zelf twee goals in via Shea Weber en Rick Nash toen de top line van Rusland op het ijs stond. Daarvan was overigens alleen de goal van Nash in de eerste periode.

Ryan Getzlaf opende de score na een snelle aanval opgezet door Dan Boyle. Boyle scoorde even later zelf de 2-0 in de powerplay van vlak achter de rechtercirkel. 46 seconden later maakte Nash het feest compleet in het stadion door de 3-0 te maken. De Russische goalie Evgeni Nabokov mocht echter blijven staan, zelfs nadat hij ook de 4-1 moest toestaan van Brendan Morrow die in de korte hoek scoorde na een wraparound. Daarvoor scoorde Rusland nog via Dmitri Kalinin met een afstandsschot dat houdbaar leek.

Al vroeg in de tweede periode maakte Canada er via Corey Perry en Weber 6-1 van en dit was pas het sein voor de Russische coach om Nabokov te vervangen. Ilya Bryzgalov werd vijf minuten later ook verschalkt door Perry, maar was de rest van de wedstrijd foutloos. Het was echter al te laat om nog een verschil te maken. Maxim Afinogenov maakte nog wel de 6-2, maar ook deze stand bood weinig hoop op een goed resultaat. In de powerplay halverwege de tweede periode maakte Sergei Gonchar nog de 7-3.

De rest van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. Rusland is hierdoor uitgeschakeld, en Canada neemt het in de halve finales op tegen Slowakije, dat Olympisch kampioen Zweden uitschakelde. Vooraf werd overigens door de media veel bericht over de rivaliteit tussen sterspelers Alexander Ovechkin en Sidney Crosby. Beide kwamen echter nauwelijks in het stuk voor, maakten geen goals en geen assists.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de homofobie van André Rouvoet.

De restanten van het kabinet hebben de ministersposten van de vertrokken PvdA-bewindslieden verdeeld onder de plucheklevers van CDA en ChristenUnie. André Rouvoet heeft de portefeuille van Ronald Plasterk overgenomen. Onderwijs en homo-emancipatie. Maar dat laatste heeft André als een hete aardappel doorgeschoven naar CDA-staatssecretaris Marja Bijsterveldt. Hier komt de ware aard van de streng gereformeerde ChristenUnie naar boven:

Stekelenburg: "Als je er niet in gelooft, kun je beter thuisblijven"

Ajax staat in Turijn voor een lastig karwei. Tegen Juventus moet een 2-1 achterstand goedgemaakt worden. In aanloop naar het duel spreekt doelman Maarten Stekelenburg zijn vertrouwen uit in een goede afloop.

"We hebben heel goed gespeeld, maar twee persoonlijke fouten deden ons de das om", aldus Maarten Stekelenburg die voldoende perspectief ziet voor zijn ploeg. "Het is te hopen dat we er twee maken en de nul weten te houden. Als je daar niet in gelooft, kun je beter thuisblijven."

Door een domme gele kaart in de thuiswedstrijd kan aanvoerder Luis Suarez niet meespelen in de return. Hierdoor zal Martin Jol moeten gaan puzzelen in de opstelling. "Hij is een fenomeen, scoort meer dan wie ook in Europa en is dit seizoen in totaal ook al goed voor tussen de 20 en 25 assists. Hij is onvervangbaar. Maar we hebben andere jonge jongens met kwaliteiten, die Juventus hopelijk voor problemen kunnen stellen."

Iemand die dat zou kunnen is Miralem Sulejmani. De Serviër verschalkte Gianluigi Buffon al in Amsterdam. "Ik denk dat hij iemand is, die een rolletje zou kunnen spelen", besluit Jol.

Vancouver Update 8:30 uur

FOK!sport geeft je tweemaal per dag een update van de gebeurtenissen in Canada. Deze samenvattingen verschijnen rond 08:00 uur en rond 23:00 uur. In het weekend plaatsen we het ochtendoverzicht om 10:00 uur.

Na de 3.000 meter won Martina Sábliková ook de 5.000 meter. De 22-jarige Tsjechische, die ook al brons won op de 1.500 meter, verbeterde met 6.50,91 op de Richmond Oval haar eigen baanrecord, dat ze vorig jaar bij de WK afstanden op 6.57,84 had gebracht. Jorien Voorhuis en Elma de Vries werden met 7.13,27 en 7.16,68 respectievelijk tiende en elfde.

De Nederlandse bobsleesters Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hebben hun olympisch debuut afgesloten op de achtste plaats. De olympische titel ging naar het Canadese duo Kaillie Humphries en Heather Moyse. Niels Kerstholt staat in de kwartfinale van de 500 meter shorttrack. De 26-jarige Nederlander finishte in zijn heat in de eerste ronde als tweede. Voor Sjinkie Knegt viel een rit later het doek. Het 20-jarige talent uit Friesland kwam er niet aan te pas en finishte als vierde. Shorttrackster Annita van Doorn plaatste zich voor de kwartfinales op de 1.000 meter.

De Chinese vrouwenrelayploeg won goud in het olympische shorttracktoernooi. Zuid-Korea dacht de zege in het Pacific Coliseum binnen te hebben, maar dat land werd na afloop gediskwalificeerd. Canada eiste zo het zilver op, het brons ging naar de Verenigde Staten. Door de uitsluiting van Zuid-Korea eindigde Nederland als vierde.

De Australische Lydia Lassila won tenslotte het goud op de aerials bij het freestyleskiën. Zij bleef de Chinese Nina Li en diens landgenote Xinxin Guo voor.

De vrouwen van het wilde westen in Red Dead Redemption-trailer

Grand Theft Auto maar dan in het wilde westen: een natte droom voor veel gamers. Vanaf 27 april zal deze droom werkelijkheid worden met Red Dead Redemption voor de Xbox 360 en Playstation 3.

Eerder hadden we voor jullie al een trailer over de 'The Law' in de game. Nu is er een trailer verschenen waarin we de vrouwen van het wilde westen ontmoeten. Dat dit geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken wordt wel duidelijk in onderstaande trailer.

Australische Lassila grijpt aerials-goud

De Australische aerials-skister Lydia Lassila heeft olympisch goud gewonnen. Ze zette in haar sprongen scores van 106,25 en 108,49 punten neer en bleef daarmee de Chinezen Nina Li en Xinxin Guo voor. Het is na goud voor halfpipesnowboardster Torah Bright en zilver voor mogulskiër Dale Begg-Smith de derde Australische medaille van deze Spelen.

De twaalf skisters in de aerials-finale, allen afkomstig uit China, Australië, Wit-Rusland of de Verenigde Staten, hadden op Cypress Mountain te maken met behoorlijk wat mist. Die was echter vooral hinderlijk voor het publiek dat niet veel meer kon zien dan de landingen.

In de eerste ronde had de Chinese Mengtao Xu nog de beste score neergezet , maar in de tweede sprong zette vrijwel iedereen een hogere score neer. Guo en Li, na de eerste sprong nog vijfde en vierde, schoven een plaatsje op ten koste van Assoli Slivets uit Wit-Rusland, die haar eerste sprong niet kon overtreffen.

Vervolgens zette Lassila een uitstekende score neer waardoor de twee Chinese vrouwen naar plaats twee en drie schoven met alleen landgenote Xu nog boven aan de heuvel. Haar tweede sprong leek goed te gaan, maar bij de landing raakte ze de balans kwijt, draaide achterstevoren op haar ski's en viel daardoor uiteindelijk. Die misser betekende slechts een zesde plaats.

Mario is terug met meer gameplaybeelden

Gisteren kregen we het goede nieuws dat Super Mario Galaxy 2 vanaf 23 mei in de amerikaanse winkels zal liggen en konden we jullie ook al trakteren op een trailer van de game. Aangezien we bij FOK!games geen genoeg kunnen krijgen van de avonturen van de besnorde loodgieter hebben we vandaag weer een video voor jullie waarin meer gameplay getoond wordt.

Goud shorttracksters China, Oranje vierde

De Chinese vrouwenrelayploeg heeft dinsdag goud gewonnen in het olympische shorttracktoernooi. Zuid-Korea dacht de zege in het Pacific Coliseum binnen te hebben, maar dat land werd na afloop gediskwalificeerd. Canada eiste zo het zilver op, het brons ging naar de Verenigde Staten. Door de uitsluiting van Zuid-Korea eindigde Nederland als vierde.

Jorien ter Mors, Annita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos bleven eerder in de B-finale Hongarije, Italië en Japan voor. De Oranje-rijdsters herstelden zich zo van de halve finale, die anderhalve week eerder teleurstellend verliep. De vrouwen van bondscoach John Monroe eindigden toen als derde achter Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

"Na die wedstrijd hebben we een week lang op de aflossingen geoefend", zei Vos. "Het ging nu veel beter, gestroomlijnder." Na hun zege in de B-finale hoopten de Nederlandse vrouwen op een klein wonder. Meer dan de vierde plaats zat er echter niet in. "Dit is het hoogst haalbare", vond Ter Mors. "Dit is de hoogste plek ooit voor Nederland bij de Spelen op dit onderdeel."

Van Doorn naar kwartfinale 1.000m shorttrack

Shorttrackster Annita van Doorn heeft zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales op de 1000 meter. De Nederlandse eindigde in haar serie als tweede. De nummers één en twee plaatsten zich voor de volgende ronde.

Voor Jorien ter Mors en Liesbeth Mau-Asam zit het toernooi er op deze afstand op. Beide rijdsters werden gediskwalificeerd. De kwartfinales staan vrijdag op het programma.

Shorttracker Kerstholt door, Knegt sneuvelt

Niels Kerstholt staat in de kwartfinale van de 500 meter shorttrack. De 26-jarige Nederlander finishte in zijn heat in de eerste ronde als tweede. Voor Sjinkie Knegt viel een rit later het doek. Het 20-jarige talent uit Friesland kwam er niet aan te pas en finishte als vierde.

In Kerstholts heat werd het tempo gemaakt door de Japanner Takahiro Fujimoto. Die werd een ronde voor het einde ingehaald door de Zuid-Koreaan Si-Bak Sung. In diens kielzog dook ook Kerstholt in de laatste ronde in het door de Japanner opengelaten gat en kwam als tweede over de streep.

Knegt startte snel, maar werd bij het ingaan van de eerste bocht al dwarsgezeten door de Rus Semion Elistratov die zich vanuit de binnenbocht langs de Fries wurmde. Daardoor raakte Knegt licht uit balans en in het vervolg werd hij ook door Ho-Suk Lee uit Zuid-Korea en de Amerikaan Simon Cho voorbijgeschaatst.

De kwartfinales, halve finales en finale staan voor zondag op het programma.

'Lasten stijgen snelst door GL en D66'

De lasten in gemeenten waar GroenLinks en D66 in het college van B en W zitten zijn sinds de vorige lokale verkiezingen het hardst gestegen. Gemiddeld stegen de lokale lasten waar D66 in het college zat met 67 euro. Waar GroenLinks bestuursverantwoordelijkheid droeg stegen de lasten met gemiddeld 65 euro. Dat meldde de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek onder 435 gemeenten.

Uit het onderzoek bleek ook dat in gemeenten met VVD in het gemeentebestuur de lasten het minst zijn opgelopen. Gemiddeld bedroeg de stijging daar 52 euro. Burgers zijn momenteel gemiddeld 673 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en reinigingsheffing kwijt.

In de gemeente Leiden stegen volgens de Volkskrant de lokale lasten het hardst. De inwoners van de stad betaalden in 2009 259 euro meer dan vier jaar ervoor. In de gemeente Winschoten daalden de lasten voor eenpersoonshuishoudens in dezelfde periode met 147 euro. De bewoners van de Groningse plaats die in 2009 opging in de nieuwe gemeente Oldambt zijn daarmee het beste af, aldus de Volkskrant.

Goud Humphries/Moyse, bobsleesters achtste

De Nederlandse bobsleesters Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hebben hun olympisch debuut afgesloten op de achtste plaats. De olympische titel ging naar het Canadese duo Kaillie Humphries en Heather Moyse.

De Canadese favorieten hielden  op de bobbaan in Whistler hun landgenotes Helen Upperton en Shelley-Ann Brown achter zich. Het brons was voor de Amerikaanse combinatie Erin Pac en Elana Meyers. De Duitse bobvrouwen stelden ernstig teleur. Titelverdedigster Sandra Kiriasis en Cathleen Martini, die de laatste jaren heersten in de wereldbekerwedstrijden en grote toernooien, kwamen voor het eerst sinds 2002 toen vrouwenbobben olympisch werd niet op het podium. Kiriasis eindigde met Christin Senkel als vierde. Martini, Europees kampioene, verloor in de laatste run onderweg haar remster Romy Logsch. De remster vloog lange tijd door het ijskanaal. Beiden kwamen er zonder grote kleerscheuren vanaf.

Door de crash van Martini schoven Kamphuis en Veenstra een plaats op in het eindklassement. Kamphuis had een matige derde run, maar herstelde zich redelijk in de afsluitende afdaling. "Ook daarin zaten fouten, maar we waren wel snel." Veenstra maakte vorig jaar bij de wereldbekerwedstrijd ongeveer hetzelfde mee als Logsch. "Vreselijk. Bij mij was er wel verschil. Het overkwam mij in de training en dan heb je veel meer bescherming aan." Voor Kamphuis smaakte het eerste olympische optreden wel naar meer. Hoewel ze nog geen beslissing over een vervolg van haar loopbaan heeft genomen, genoot ze van alles in Whistler. Ze zat, in tegenstelling tot Edwin van Calker, vol zelfvertrouwen. "We zijn eigenlijk een onervaren team. Ik maak fouten, maar heb me er steeds uit kunnen redden. Ik denk dat we heel blij mogen zijn met de achtste plaats."

Twintig Turkse officieren vastgezet

Een rechtbank in Istanbul heeft vandaag nog eens acht officieren aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een couppoging en hun detentie gelast. In totaal zitten in Turkije nu twintig topfiguren uit de strijkrachten vast op verdenking van betrokkenheid bij een samenzwering die tot doel had de islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen. Onder de verdachten zijn vijf admiraals en drie generaals.

De rechtbank beschikt over bewijsmateriaal in de vorm van reeds van 2003 daterende geluidsopnames waarin de coupplannen werden besproken.

De ontwikkelingen duiden op een verharding van de machtsstrijd tussen het seculiere establishment, waar het leger van oudsher pal voor staat, en de regering. In totaal zijn al zo'n vierhonderd mensen, onder wie journalisten, militairen, wetenschappers en politici, opgepakt wegens betrokkenheid bij het vermoedelijke complot.

De verdachten zijn aangeklaagd voor het willen veroorzaken van chaos om een machtsovername door het leger te bewerkstelligen. Door het aftappen van telefoons is bewijsmateriaal tegen hen verzameld. Ook zijn geheime opslagplaatsen voor wapens gevonden.

Het leger heeft sinds 1960 vier regeringen afgezet, voor velen het bewijs dat het leger in werkelijkheid de macht heeft in het moderne en seculiere Turkije, dat door Mustafa Kemal Atatürk is gesticht uit de restanten van het Ottomaanse Rijk.

Onder druk van de Europese Unie probeert premier Erdogan de invloed van het leger aanzienlijk in te perken. Zo zijn de strijdkrachten door hem onder burgerbestuur geplaatst.

Huismerk loopt in op A-merk

De grote A-merken in de supermarkten zijn het afgelopen jaar achtergebleven bij de huismerken. De omzet van de grote namen groeide nog wel, maar niet zoveel als die van de huismerken of van de supermarkten als geheel. Dat blijkt uit een jaarlijkse merkentop-10 van onderzoeksbureau IRI Nederland, meldt vakblad Foodmagazine vandaag.

De matige groei van de A-merken komt onder meer door de crisis. Producten waarvan de omzet jarenlang steeg, zoals zuiveldranken, verse sappen en tussendoortjes als Sultana, hebben het nu moeilijk, waarschijnlijk doordat de consument minder te besteden heeft, stellen de onderzoekers. Ook de promotie van huismerken zet de A-merken onder druk.

De omzet van de A-merken steeg nog met 2,2 procent. Als tabaksmerken buiten beschouwing worden gelaten blijft slechts een omzetgroei van 0,8 procent over.

De echt Hollandse merken als Hak, Mona en Honig doen het wel goed. Ook een aantal merken van multinationals als Unilever en Proctor & Gamble onttrekken zich aan de tendens. Campina is nog steeds het grootste merk in de supermarkt.

Oud-staatssecretaris Albayrak bedreigd

Oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) wordt al enkele weken beveiligd in verband met 'ernstige bedreigingen'. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Uit welke hoek de bedreigingen komen, willen betrokkenen niet zeggen.

Bij een bezoek aan de Haagse Schilderswijk gisteren stond ruim voor haar aankomst al een gewapende beveiliger paraat. Albayrak deed de wijk aan als onderdeel van de PvdA-campagne voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Albayrak wil over de bedreigingen alleen kwijt dat die te maken hebben met haar voormalige functie als staatssecretaris, schrijft de krant. De beveiliging wordt verzorgd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, die over de DKDB gaat, wil ook niets over de zaak kwijt.

Oud-staatssecretaris Albayrak bedreigd
Oud-staatssecretaris Albayrak bedreigd (Foto: Novum)

 

Asbest vrij bij boerderijbrand Groningen

Bij een brand in een leegstaande boerderij in Groningen is vannacht asbest vrijgekomen. De brandweer kon de brand in het dak van een schuur binnen een half uur onder controle krijgen. De omgeving van de schuur is afgezet na de vondst van een kleine hoeveelheid asbest, meldt de brandweer.

De brand in de boerderij aan de Pop Dijkemaweg werd even voor 01.30 uur ontdekt en bij de brandweer gemeld. De brandweer rukte uit met een ladderwagen en een tankautospuit.

Twee paarden naast de schuur liepen geen gevaar bij de brand. De gemeente zorgt ervoor dat het asbest wordt verwijderd.

Argentinië wil rol VN in kwestie Falklands

Argentinië wil dat topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bemiddelt in het Argentijns-Britse conflict over de soevereiniteit over de Falkland-eilanden. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Taiana zei gisteren dat hij daarover met Ban heeft gesproken.

Over de reactie van de secretaris-generaal van de VN liet de Argentijnse bewindsman zich niet uit. De VN stelden in een verklaring dat het Ban tot tevredenheid stemt dat Buenos Aires het conflict met Londen over de Falklands op een vreedzame wijze wil oplossen. Argentinië beschouwt de Falkland-eilanden als zijn grondgebied en noemt ze de Malvinas.

De ruzie over de eilanden is opgelaaid door Britse proefboringen naar olie, die maandag ten noorden van de Falklands zijn begonnen. In 1982 vielen Argentijnse militairen de eilandengroep binnen. De strijdkrachten van Groot-Brittannië wisten de aanval echter af te slaan. In 74 dagen kwamen 649 Argentijnse en 255 Britse militairen om het leven.

De man van nergens

Het was een mooie meid met lang donker haar en heldere ogen. Ze droeg een strakke spijkerbroek en een zwart truitje met een riem eroverheen. Haar laarsjes hadden nauwelijks een hak. Ik móést wel naar haar kijken. Ze was in gesprek met de zanger van de band en ze stond veel te lachen. Ik houd heel veel van vrouwen die veel lachen. Dat mag ondertussen bekend zijn.

Monster Hunter Tri voor de Wii

Naast alle Mario en Metroid nieuws dat op de Nintendo Summit is vrijgegeven hebben Nintendo en Capcom ook nog Monster Hunter Tri voor ons. In Monster Hunter Tri jaag je in je eentje of in multiplayer op monsters, variërend in grootte. Als je een monster verslaat kun je van zijn resten wapens, schilden of bijvoorbeeld trofeeën maken.

Nintendo kondigde aan dat het spel twintig april in de winkels moet liggen. Er is geen abonnement nodig om het spel online te spelen. Dit in tegenstelling tot Japan. De gamers krijgen alle functionaliteit, zoals de mogelijkheid om via Wii Speak te praten met je vrienden. Alleen extra items voor het spel zullen geld kosten. Deze zijn verkrijgbaar in de Nintendo Store.

Capcom gaat een demo uitgeven, waarmee je meteen 500 winkelpunten krijgt, die je kunt uitgeven in de Nintendo Wii of DSi online winkelkanalen. De demo zal alleen bij de GameStopwinkels te verkrijgen zijn.

Monster Hunter Tri zal in twee smaken te verkrijgen zijn. Je kunt het spel kopen inclusief de nieuwe 'classic controller Pro' voor 59,99 dollar of alleen het spel voor 49,99 dollar. De controller zal los 19,99 dollar kosten.

 

Monster Hunter Tri Screenshot

Monster Hunter Tri screenshot

Monster Hunter Tri screenshot

Monster Hunter Tri screenshot

 

Koster langer bij Club Brugge

Adrie Koster blijft langer bij Club Brugge. De coach zal zijn contract bij de Belgische topclub gaan verlengen. Dit meldt voorzitter Pol Jonkheere woensdagavond tegenover het medium Sporza. "Koster is ook volgend seizoen trainer hier. Hij had een contract voor een jaar met een optie (te lichten voor 31 maart, red.) en die is automatisch ingegaan."

Aan het begin van zijn avontuur bij Club wist de Nederlandse coach niet geheel te overtuigen. Inmiddels heeft hij de weg naar boven weer ingeslagen. Intensief op de transfermarkt zal Club aankomende zomer niet zijn. "Naar volgend seizoen toe komen er trouwens maximaal twee versterkingen. Met dezelfde groep en coach denk ik dat we volgend jaar nog stukken beter kunnen", besloot Jonkheere zijn verhaal.

24 strafpunten voor Belgische 3e klasser

De Belgische voetbalbond KBVB heeft voetbalclub Peruwelz een zware straf opgelegd. De ploeg uit de derde klasse B stelde een niet-speelgerechtigde speler op, waardoor het nu 24 punten in moet leveren. Na 23 gespeelde wedstrijden resteren er nu na aftrek nog slechts vijf punten voor de club.

De clubs Olympic Charleroi en Veldwezelt kwamen er achter dat Peruwelz twee spelers met de naam Vincent Martin in dienst heeft, waarvan de administratie van één van hen maar op orde is. De ploeg gaat in beroep tegen de straf. "Dit is buiten alle proportie. Dit gaat om een gewone administratieve fout," zegt de advocaat van Peruwelz Damien Catfolis.

De puntenaftrek is slecht nieuws voor Excelsior Moeskroen. Deze ploeg werd eerder dit jaar failliet verklaard en had graag samen met Peruwelz verder gegaan in de derde klasse. Doordat die ploeg nu in degradatienood verkeert dreigt dit voornemen nu niet door te gaan. Opmerkelijk genoeg overkwam de ploeg uit Henegouwen vorig jaar hetzelfde. Toen bedroeg de aftrek maar liefst 26 punten.

Van Calker: "Ik zat aan mijn grens"

Bobsleeër Edwin van Calker besloot gisteren dat hij de olympische bobbaan in Whistler niet kan bedwingen. De piloot kampt na de tweemanswedstrijd met een gebrek aan vertrouwen en weigert daarom met de viermansslee af te dalen. Hij krijgt bij deze beslissing de steun van de overige Nederlandse bobsleeërs die wel graag af hadden willen dalen.

"Bij deze baan zat ik aan mijn grens. Op een gegeven moment gaat eigen belang boven alles," zei Van Calker die het voor lief neemt dat hij een slappe zak genoemd wordt. "In de tweemans zijn 25 crashes geweest, de training in de viermans werd geschrapt. Een dag na de wedstrijd in de tweemansbob was het vertrouwen zoek. En dat is nog steeds zo. Ik neem de hele verantoordelijkheid voor dit besluit, voel me ook schuldig naar mijn teamgenoten, bond en sponsoren. Ik zou deze baan moeten kunnen beheersen, maar met een crash in de viermans ligt iedereen buiten de slee."

Zelf ging Van Calker op de eerste trainingsdag met remmer Sybren Jansma op zijn zij. In de wedstrijd werd hij veertiende, terwijl vooraf gehoopt was op een plaats in de subtop. Telkens ging het in de bocht genaamd 50-50 niet goed. Mede daardoor besloot hij zich door een gebrek aan zelfvertrouwen terug te trekken. "Het was een hel vergeleken bij die crash op de eerste trainingsdag met Sybren." De gevolgen voor de toekomst zijn nog niet duidelijk voor de piloot. "Ik ga er rustig over nadenken. Terugtrekken doe je niet zomaar."

Jansma blijft vertrouwen houden in Van Calker. "We voelen ons niet door hem in de steek gelaten. Als een piloot geen vertrouwen heeft, moet hij niet afdalen. Timothy en ik hebben aangegeven dat wij wel vertrouwen in hem hadden, maar als een piloot zo loopt te vechten tegen zijn twijfels dan is dat vragen om problemen. Een voorwaarde om ongelukken te voorkomen, is vertrouwen. Dit voelt onwerkelijk, maar zo wil je een loopbaan niet afsluiten."

Sponsor Eurotech Wim Noorman is niet te spreken over de terugtrekking, omdat hij de hele winter twee man en een vrachtwagen heeft ingezet om de equipe van Van Calker te begeleiden. "Ik heb altijd al het idee gehad dat Edwin met een dubbele agenda werkte. Bij hem was meedoen belangrijker dan winnen. Edwin is geen topsporter."

Tweede run reuzenslalom uitgesteld

De tweede run van de reuzenslalom voor vrouwen is uitgesteld tot vanavond 18:30 (Nederlandse tijd). De weersomstandigheden op Whistler Creekside waren dermate slecht dat het niet verantwoord was om de dames naar beneden te laten gaan. Vooral de mist zorgde hiervoor.

Na de eerste run gaat de Oostenrijkse Elisabeth Görgl aan de leiding met 0,02 voorsprong op de verrassende Francaise Tania Barioz. De derde plaats (op 0,16) is voorlopig voor Katherin Zettel, landgenote van Görgl.

FA cup: Stoke City, Aston Villa en Tottenham Hotspur door

Aston Villa en Tottenham Hotspur hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. Villa versloeg Championship-club Crystal Palace op Villa Park met 3-1. De Spurs waren op White Hart Lane met 4-0 veel te sterk voor Bolton Wanderers.

De kwartfinales zijn zaterdag.Tottenham kwam op voorsprong door een goal van Roman Pavlyuchenko, de spits van het Russische nationale elftal die in Londen vaak tweede viool speelt. Vlak voor en vlak na rust zag Keeper Jussi Jaaskelainen er niet goed bij twee eigen goals van Bolton.

Pavlyuchenko schoot in de slotfase opnieuw raak, evenals afgelopen zondag in het met 3-0 gewonnen uitduel bij Wigan Athletic. De Spurs treffen zaterdag Fulham op Craven Cottage in de kwartfinale van het oudste bekertoernooi ter wereld.

Aston Villa kwam op voorsprong door een kopbal van Gabriel Agbonlahor, maar zag Crystal Palace, dat uitkomt in het Championship, gelijk maken uit een penalty. Twee strafschoppen van John Carew in de laatste tien minuten van de wedstrijd beslisten het duel in het voordeel van de Villains.

De ploeg uit Birmingham moet zaterdag voor de kwartfinale naar Reading (2), dat West Bromwich Albion, de club van Gianni Zuiverloon en Andwélé Slory, in de verlenging klopte met 3-2.

Stoke City was Manchester City thuis eveneens na verlenging verrassend met 3-1 de baas. De nummer elf van de Premier League treft zaterdag in de kwartfinale in Londen titelverdediger Chelsea, dat de Cup vorig seizoen in de wacht sleepte met Guus Hiddink aan het roer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.