Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het rookverbod in de buurtkroeg.

De Hoge Raad heeft gesproken. Het rookverbod geldt ook voor kleine cafés. En terecht. Ook mensen met problemen aan hun longen, en mensen die gewoon niet passief willen meeroken, moeten toegang hebben tot de horeca. Dat geldt niet alleen voor bezoekers en personeelsleden, maar ook voor leveranciers. Gejammer alom. Maar:

Het gejammer van uitbaters van kleine cafés, dat ze geen ruimte hebben voor een apart rookhok, is flauwekul. Zelfs als het waar is dat ze daardoor omzet mislopen. Immers, ze betalen voor hun kleine cafeetje ook minder huisvestingskosten. Het zou vreemd zijn, om ze vervolgens te bevoordelen ten opzichte van grotere lokaliteiten, die allerlei kosten voor hun rookhok moeten maken.

De Voedsel- en Warenautoriteit gaat weer controleren of het rookverbod wordt gehandhaafd. Demissionair minister van Volksgezondheid Klink vertelde dat er “weer op gepaste manier wordt gehandhaafd.” Kan de heer Klink mij even laten weten, dat de cafés waar nog wordt gerookt, met onmiddellijke ingang worden beboet? Er is na de uitspraak van de Hoge Raad voor geen enkele kroegbaas meer een legitieme reden om de wet te negeren.