Zweden winnen langlaufestafette

Peterselieman

Zweden heeft op overtuigende wijze de 4x10 kilometer mannenestafette bij het langlaufen gewonnen. Noorwegen pakte een zwaarbevochten zilveren plak, voor het verrassende Tsjechië.

De estafette begon met twee maal tien kilometer in de klassieke stijl, waarbij al snel een kopgroep van vijf landen ontstond. In de tweede ronde bleven hiervan alleen Zweden en Frankrijk over. Tsjechië was via Lucas Bauer uit de achtergrond teruggekomen. Nummer vier Duitsland zat op bijna een halve minuut. In de eerste ronde van de vrije stijl waren er weinig verschuivingen te noteren, behalve dat de achtervolgers nog eens bijna tien seconden verloren.

In de laatste ronde bleven de drie koplopers lang bij elkaar. Daarachter liepen Noorwegen en Duitsland in de eerste ruim drie kilometer al meer dan tien seconden in. Zij hadden zich losgemaakt van Finland en Rusland. Voor de Noren ging Petter Northug flink tekeer, want hij loste al snel ook de Duitser Tobias Angerer. In de laatste drie kilometer vond de Zweed Marcus Hellner het genoeg en plaatste een demarage waar Tsjechië en Frankrijk geen antwoord op hadden. Die landen zagen in de laatste kilometer Northug langszij komen en de Noor ook nog tweede worden. De Tsjech Martin Koukal verzekerde zich uiteindelijk nog wel van het brons, voor de Fransman Emmanuel Jonnier.