De Vegt: "Dramatisch gevoel in de hele ploeg"

De fatale blunder van TVM-coach Gerard Kemkers is ook bij de rest van de Nederlandse schaatsploeg als een mokerslag binnengekomen. Dat zei bondscoach Wopke de Vegt na afloop van de dramatische 10.000 meter.

"Er zakt een dramatisch gevoel door de geledingen", zei hij. De Vegt had gezien dat Kramer met alle gemak op weg was naar olympisch goud: "Hij reed fluitend rond, speelde met de rondetijden en gaf hier en daar al wat knipoogjes", merkte de bondscoach. "En dan verspeelt hij toch die medaille. Terwijl de tien de makkelijkste opdracht was voor Sven. Verschrikkelijk."

De bondscoach richtte in eerste instantie vooral zijn aandacht naar de ongelukkige coach Kemkers. Aanvankelijk bood De Vegt zijn luisterende oor aan, later besprak hij met Kemkers de invulling van de rest van de avond. Zo arrangeerde De Vegt een gesprek tussen Kramer en zijn coach in het nabijgelegen hotel, in een poging zo snel mogelijk de kou uit de lucht te halen. De Vegt hield zich op de vlakte over de mogelijke consequenties van deze blunder in de relatie Kemkers-Kramer. "Daar kan ik niks over zeggen. Maar ze hebben wel een vertrouwensband opgebouwd en samen vele successen geboekt. Je beschadigt de relatie, maar niet het vertrouwen", dacht De Vegt.