Landelijke staking in Griekenland

Griekse vakbonden zijn vandaag begonnen aan een landelijke staking uit protest tegen de strenge bezuinigingen van de regering. De regering wil met de bezuinigingen het uit de klauwen gelopen begrotingstekort aanpakken.

Alle vluchten van en naar Griekenland werden vandaag geannuleerd. Treinen en veerboten werkten met aangepaste, sterk versoberde dienstregelingen. Miljoenen inwoners van Athene moesten het stellen zonder openbaar vervoer. Ook openbare scholen, belastingkantoren en gemeentehuizen bleven dicht. Ziekenhuizen waren alleen geopend voor noodgevallen.

Ook journalisten houden een 24 uur durende staking. Zij hadden twee verschillende demonstraties in het centrum van de Griekse hoofdstad gepland.

De twee grootste Griekse vakverenigingen zijn sterk gekant tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering die het begrotingstekort van 12,7 procent dit jaar moeten verlagen tot 8,7 procent.

De Griekse financiële perikelen hebben het vertrouwen in de euro aangetast. De Europese Unie dringt er daarom bij Athene op aan nog meer bezuinigingsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld door de btw te verhogen en bonussen van ambtenaren te korten.

Toch blijkt uit peilingen dat veel Grieken zich niet achter de vakbonden scharen, maar het met de strenge bezuinigingen eens zijn. Ruim 57 procent van de Griekse bevolking vindt de bezuinigingen 'een stap in de goede richting', terwijl 75 procent van mening is dat de vakbonden zich op de achtergrond moeten houden tot de crisis voorbij is.