IJshockeyers USA naar halve finales

De ijshockeyers van de Verenigde Staten hebben de halve finales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver bereikt. Zwitserland werd enigszins moeizaam met 2-0 verslagen. Man van de wedstrijd was de Zwitserse goalie Jonas Hiller, die 42 schoten op doel stopte.

In de eerste periode domineerden de Amerikanen zoals verwacht, maar gescoord werd er niet door fantastisch spel van Hiller, die in de voorronde ook al de plaag van Canada was. In de tweede periode was er eenzelfde wedstrijdbeeld, wederom zonder doelpunten. Team USA kreeg in deze periode vier powerplay-mogelijkheden, maar wist hier niet van te profiteren. Aan het einde van de eerste periode dachten de Amerikanen gescoord te hebben nadat Hiller de puck uit de lucht bijna in eigen doel tikte, maar de zoemer voor het einde van de periode was al gegaan.

Pas in de derde periode scoorden de Verenigde Staten de beslissende goal. Zach Parise wist een afstandsschot van verdediger en topscorer Brian Rafalski van richting te veranderen. Even later dacht Zwitserland de gelijkmaker gemaakt te hebben, maar het harde schot bleek via  de paal uit het doel gestuiterd te zijn. In de tegenaanval dacht ook Amerika gescoord te hebben, maar het afstandsschot van Ryan Suter werd afgekeurd omdat aanvaller Ryan Kesler de keeper gehinderd zou hebben. Uiteindelijk viel de definitieve beslissing van de wedstrijd pas twintig seconden voor het einde door een empty net-goal van Parise.

In de halve finales neemt Team USA het op tegen de winnaar van de wedstrijd van Finland tegen Tsjechië.