Kemkers: "Ik was teveel afgeleid"

Gerard Kemkers zal niet aftreden als coach van de TVM-schaatsploeg. Hij stuurde gisteren op de olympische 10.000 meter in Vancouver Sven Kramer de verkeerde baan in, waardoor deze gediskwalificeerd werd. Kemkers erkent de fout en zegt dat hij te veel afgeleid was tijdens de race.

"Ik miste de bochtuitgang van Sven. Vervolgens zag ik hem op het rechte stuk ver aan de buitenkant naar me toekomen. Ik zag dat hij geen intentie had om naar de binnenbaan te gaan, én toen begon ik te twijfelen. Daarna heb ik naar Skobrev gekeken en zag dat hij in de binnenbaan zat. Daar maakte ik de grootste fout," zei Kemkers.

Hij was bezig met het opschrijven van het verschil met Seung Hoon Lee, waardoor hij niet de hele race kon volgen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam is het hier misgegaan. Mannen kunnen minder goed meerdere dingen tegelijk doen. Scherder meent dat het opschrijven van het verschil dan ook door een ander had moeten worden gedaan.

Ondanks de fout denkt Kemkers er niet aan om op te stappen. "We werken vijf jaar samen. Ik heb dus ook aandeel gehad in zijn successen. Het zou te kortzichtig zijn om nu te zeggen dat door deze desastreuze fout het vertrouwen weg is," zei de coach. "Ik heb het incident van gisteren afgesloten. Topsport betekent ook incasseren. Ik heb heel zwaar moeten incasseren. Ik kijk met open vizier naar de toekomst. Het zal zeker nog wel een paar keer op mijn bordje komen, maar dan zie ik wel hoe ik daar mee omga."

Kemkers wijst er op dat zijn pupil nog wel zijn excuses moet aanbieden aan een official. Deze versperde bij het weglopen van Kramer de weg en werd door de Fries resoluut opzij geduwd. "We gaan daar ook zeker onze excuses voor aanbieden. We vragen daarnaast wel om een klein beetje begrip, omdat het een reactie is van een gefrustreerde sporter die vlak daarvoor zijn gouden medaille heeft verloren. Dat heeft onder aan de trap even niet gematched."