VWA gaat weer controleren op rookverbod

De Voedsel en Waren Autoriteit gaat weer controleren of kleine kroegen zich wel houden aan het rookverbod. De handhaving van de regels kan formeel nu al worden hervat, maar er wordt eerst nog overlegd.

Dat meldt een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Het besluit weer te gaan handhaven volgt op de uitspraak van de Hoge Raad, die vandaag bepaalde dat het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli 2008 van kracht is, ook geldt voor cafés zonder personeel. Klink is blij met de uitspraak.

De controles werden afgelopen zomer tijdelijk opgeschort nadat de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden café-eigenaren in Breda en Groningen vrijspraken van overtreding van het verbod. Daarna kwamen in steeds meer kroegen de asbakken weer op tafel. In oktober was dat in 42 procent van de kleine kroegen het geval en dat nam daarna alleen maar toe.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is een einde gekomen aan een periode van onduidelijkheid over de reikwijdte van de wet, meldt Klink. "Het rookverbod geldt voor de gehele horeca."

De demissionaire bewindsman gaat ervan uit dat de horeca haar verantwoordelijkheid neemt en het rookverbod weer gaat naleven. Hij benadrukt wel dat er nog een onderzoek loopt naar ventilatiesystemen in de hoop dat dit in de toekomst een oplossing biedt aan de kleine horeca, die zich benadeeld voelen door het verbod. "Tegelijk is nu de norm helder en zal de naleving op gepaste manier worden gehandhaafd", aldus Klink.

Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat het rookverbod is bedoeld om personeel te beschermen en niet opgaat als een café-eigenaar zelf achter de bar staat en geen personeel in dienst heeft. De Hoge Raad bepaalde vandaag dat het gerechtshof in Arnhem zich opnieuw moet buigen over het rookverbod, daarbij rekening houdend met de bepaling dat het rookverbod ook geldt in cafés zonder personeel.