VN vragen recordbedrag voor Haïti

static

De Verenigde Naties hebben gisteren een recordbedrag van 1,44 miljard dollar (1,05 miljard euro) gevraagd voor hulp aan het door een aardbeving verwoeste Haïti.

Met het geld moeten de ongeveer drie miljoen Haïtianen worden geholpen die getroffen zijn door de beving van 12 januari. De speciale VN-gezant voor Haïti, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, introduceerde de noodoproep. Hij zei dat er een dringende behoefte blijft aan tenten, voedsel en schoon water met het regenseizoen op komst.

Hij riep de lidstaten op onmiddellijk te doneren. De oproep, bedoeld voor hulp voor dit jaar, omvat de eerdere oproep van 577 miljoen dollar kort na de ramp. Dat meldde OCHA, de VN-organisatie die de hulpverlening op Haïti coördineert. De oproep voor 577 miljoen dollar is volgens OCHA al helemaal gefinancierd. Door de aardbeving op 12 januari kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven. Meer dan een miljoen raakten dakloos.

De vorige recordoproep van de VN na een natuurramp bedroeg 1,41 miljard dollar. Dat was bedoeld voor de landen die getroffen waren door de tsunami in de Indische Oceaan in december 2004.