Tweede goud voor Bjørgen

Peterselieman

Marit Bjørgen is hard op weg om de koningin van deze Winterspelen in Vancouver te worden. De Noorse won eerder deze week al bij de klassieke langlaufsprint goud en vandaag was ze de beste op de vijftien kilometer achtervolging. De Zweedse Anna Haag pakte het zilver, voor de Poolse Justina Kowalczyk.

Bij de vijftien kilometer achtervolging leggen de langlaufers eerst 7,5 kilometer in klassieke stijl af en wisselen daarna ski's om de laatste 7,5 kilometer in de vrije stijl af te leggen. In de eerste kilometers trok met name Bjørgen het veld uit elkaar en bij het wisselen van de ski's was de groep favorieten al gereduceerd tot zeven kanshebsters.

Na het wisselen van de ski's was het wederom Bjørgen die de toon zette, maar ook Kowalczyk en Kristin Stoermer Steira probeerden zich los te skiën. Met nog ongeveer 2,5 kilometer te gaan zette Bjørgen de beslissende aanval in. De Noorse pakte al snel een voorsprong van tien seconden en ging eenvoudig met de winst aan de haal. In de sprint om plaats twee was Haag de beste, voor Kowalczyk die Steira met miniem verschil aftroefde.