Verstappen: "Nieuwe F1-teams beleven zware tijden"

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen verwacht niet veel van de nieuwe teams in de F1. De Limburger denkt dat ze het zwaar zullen gaan krijgen de komende tijd. Hij prijst het dat de sport vers bloed krijgt, maar de verwachtingen moeten zeker niet te hoog gespannen zijn.

Met name voor Team US F1 zal het seizoen dramatisch gaan verlopen. "Je ziet ze niet bij de tests, je hoort niets over de ontwikkeling van hun bolide, over hun coureurs - hebben ze die eigenlijk al? - en ik vrees eerlijk gezegd dat het nog een hele toer gaat worden voor US F1 om straks in Bahrein aan de start van de eerste race te verschijnen. En als ze het al halen om daar met twee bolides aan de start te staan, dan hoeft de wereld in ieder geval niets van ze te verwachten. Het team heeft nu al zoveel achterstand op de rest dat het vanaf de eerste meters van het seizoen een onmogelijke inhaalrace rijdt," zo zegt Verstappen in de Telegraaf.

Campos Meta verkeert ook in zwaar weer. "Het team is nog steeds op zoek naar een tweede coureur, hetgeen vrij vertaald betekent dat ze wachten op een rijder die het broodnodige kapitaal inbrengt. Want het nieuwe team zit in financiële nood en dat is doorgaans een voorbode van een zeer zwaar seizoen."

Het niet gebruiken van een windtunnel bij Virgin Racing wekt verbazing bij Verstappen. "Het is niet te hopen dat ze bij zijn vliegtuigmaatschappij Virgin de vliegtuigen ook zonder gebruik van een windtunnel bouwen, want dan stap ik echt niet meer in een kist van die maatschappij. Blijkbaar denken ze bij Virgin Racing dat het niet nodig is om een windtunnel te gebruiken bij de bouw van de bolides, maar dan onderschatten ze toch echt het belang van aerodynamica in de Formule 1."

Lotus is volgens de Limburger van de nieuwe teams het beste op weg. "Van Kovalainen en Trulli, die naar ik hoop nu toch echt aan zijn laatste seizoen in de Formule 1 begint, moet in ieder geval nuttige informatie worden verwacht, waarmee Lotus gedurende het seizoen progressie kan boeken. De terugkeer van de naam Lotus, toch een begrip in de Formule 1, is op voorhand al een pluspunt. Het is aan de mannen van het nu onder Maleisische vlag opererende team ook op de baan het roemruchte Lotus-verleden te doen herleven."

"Ik wil niet al te negatief klinken, maar met zoveel nieuwkomers kunnen we in de eerste paar races flink wat chaotische taferelen verwachten. Daar zal niet iedereen even blij mee zijn, maar het wordt er op de baan in ieder geval niet saaier op. Ik hou mijn hart vast..."