IAEA verontrust over Iran

Redactie

Het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties heeft zich verontrust geuit over de mogelijkheid dat Iran momenteel bezig is kernwapens te ontwikkelen. Dat gebeurde in een rapport dat gisteren werd uitgebracht. Het is voor het eerst dat het IAEA met zoveel woorden zijn bezorgdheid uit over deze kwestie. Volgens het rapport is Iran mogelijk bezig een kernkop te ontwikkelen.

De organisatie lijkt het nu eens te zijn met landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël, die eerder al hun twijfels uitten over de juistheid van een uit 2007 daterend rapport (pdf) van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waarin werd gesteld dat Iran al in 2003 zou zijn gestopt met zijn pogingen kernwapens te ontwikkelen. Overigens is men er in Washington ook niet gerust op. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft gezegd dat de VS bezorgd blijft over Irans activiteiten.

Het IAEA-rapport dat gisteren werd uitgebracht is het eerste van de hand van de Japanner Yukiya Amano, die in december de Egyptenaar Mohamed ElBaradei opvolgde als hoofd van de organisatie. Amano is kritischer over Irans weigering met het IAEA samen te werken dan zijn voorganger.

IAEA verontrust over Iran
IAEA verontrust over Iran (Foto: Novum)