Israël wil imago oppoetsen

De Israëlische regering heeft een campagne gelanceerd om het imago van Israël buiten de grenzen op te poetsen. Met behulp van een website, televisiespotjes en folders heeft de regering het startsein van de campagne gegeven en probeert ze haar inwoners zover te krijgen het land te promoten in het buitenland.

Volgens de campagne hebben buitenlanders het beeld dat Israël primitief is. Het lijkt de mening weer te geven dat slechte PR en niet het regeringsbeleid ten grondslag aan het imagoprobleem ligt. Maar buitenlandse meningen over Israël hebben over het algemeen weinig te maken met het idee dat het land primitief zou zijn. De technologiesector en het leger behoren tot de meest geavanceerde ter wereld en dat wordt vrijwel overal erkend. De meningen over Israël in het buitenland hebben vaak eerder te maken met de complexiteit van Midden-Oostenconflict.

Israël kampt nog steeds met de nasleep van de militaire operatie in Gaza van afgelopen winter, inclusief de beschuldigingen van oorlogsmisdaden door een commissie van de Verenigde Naties. Bovendien start de nieuwe campagne op een moment dat er een internationale rel gaande is over de Israëlische geheime dienst en de rol daarvan bij de moord op een Hamas-leider in Dubai. Het lijkt te suggereren dat Israëliërs ook op een andere manier hun regering in het buitenland kunnen dienen.

Dan Caspi, hoogleraar communicatie aan de Ben Gurion-universiteit, zegt dat Israëliërs een diepe liefde voor hun land voelen en dat ze het beleid met hart en ziel in het buitenland zullen verdedigen, maar het in eigen land op even hartstochtelijke wijze zullen bekritiseren. Caspi denkt dat de campagne weinig effectief zal zijn. Hij haalt aan dat, nadat Israël in de Midden-Oostenoorlog van 1967 gebieden van Egypte, Syrië en Jordanië bezette, toenmalig premier Levi Eshkol internationale experts uitnodigde om mee te denken over de verbetering van het plots gecompliceerde imago van Israël. Ze overlegden en kwamen tot de conclusie: 'Vertrek uit de bezette gebieden'.

Sindsdien is er weinig veranderd, aldus Caspi. "De regering zou eerst intern orde op zaken moeten stellen."