Vancouver Update 11:00

Peterselieman

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de belangrijkste gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 10:00 uur.

Het schaatstoernooi verliep door problemen met de dweilmachines wederom niet helemaal vlekkeloos, maar de 1.000 meter bij de vrouwen had er geen last van. Christine Nesbitt bleek met vallen en opstaan uiteindelijk de beste te zijn, voor Annette Gerritsen en Laurine van Riessen. Margot Boer werd zesde, terwijl Ireen Wüst niet verder kwam dan plaats acht. De bekende finish van het met de schaats naar voren schoppen was wederom meermalen te zien, maar dat zal na dit seizoen waarschijnlijk verleden tijd zijn. Claudia Pechstein zag haar ultieme poging om deel te mogen nemen aan de Spelen stranden.

De combinatie bij de vrouwen kon gisteren eindelijk doorgang vinden. Grote favoriete Lindsey Vonn leidde na de afdaling voor Maria Riesch en Julia Mancuso, maar ging op de afsluitende slalom onderuit, waardoor Riesch goud wist te pakken, voor Mancuso en Anja Pärson die een dag eerder op de afdaling nog hard ten val was gekomen.

De biatlonners legden de langste afstanden af. De vrouwen de vijftien kilometer en de mannen twintig. Fouten worden op deze afstanden niet afgestraft met een strafronde, maar met een minuut straftijd. Noorwegen wist tweemaal het goud voor zich op te eisen. Bij de vrouwen won Tora Berger, voor Elena Khrustaleva en Darya Domracheva. Emil Hegle Svendsen was bij de mannen de beste. Het zilver werd gedeeld door Ole Einar Bjørndalen en Sergej Novikov.

Evan Lysacek eiste verrassend het goud bij het kunstschaatsen voor mannen voor zich op. De Amerikaan bleef grote favoriet Evgeni Plushenko en Daisuke Takahashi voor. Bij het skeleton gaat halverwege de Let Martins Dukurs aan de leiding, terwijl de Japanse Nozomi Komuro al voor de start van haar skeletontoernooi haar koffers kan pakken vanwege het ontbreken van een controlesticker. Amy Williams gaat in de vrouwenwedstrijd aan de leiding.

Het ijshockey toernooi bij de mannen is volop bezig in de poulefase en de Verenigde Staten liggen goed op koers voor een goed resultaat. De Slowaken hebben voor een verrassing gezorgd door Rusland te kloppen, terwijl thuisland Canada pas door de penalty shootouts voorbij Zwitserland wist te komen. Tenslotte pakte de Australische snowboardster Torah Bright het goud in de halfpipe. Was er dan helemaal geen rel? Jawel, want volgens de Oostenrijkse schansspringers heeft de winnaar van de 90 meter-schans Simon Ammann op illegale wijze de bindingen van zijn ski's aangepast.