[UPD] Instortende minaret plet moskeegangers

bennootje

Een vier eeuwen oude minaret is vandaag ingestort in het Marokkaanse Meknes. Daardoor zijn twee moskeegangers om het leven gekomen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat meldden ziekenhuisbronnen en ooggetuigen.

In de moskee waren ongeveer driehonderd personen aanwezig voor het vrijdaggebed, toen de toren van de moskee instortte. Ongeveer tachtig mensen raakten bedolven onder het puin, aldus de imam.

De Lalla Khenata-moskee is gelegen in de oude wijk Bab el Bardivine in Meknes. Het komt wel vaker voor dat verwaarloosde gebouwen in oude districten in Marokkaanse steden instorten, maar zelden gebeurt dat met een minaret.

update 23.17

Het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft inmiddels bekendgemaakt dat zesendertig personen om het leven zijn gekomen nadat de minaret van de Bab Berdieyinne moskee instortte. Ten minste 71 personen raakten gewond en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Meknes en het nabijgelegen Fes.

Volgens het ministerie was de minaret verzwakt door zware regenval.

De Marokkaanse koning, Mohammed VI, heeft de minister van binnenlandse zaken en de minister van religieuze zaken samen met een team psychologen naar Meknes, een van de vier koningssteden, gestuurd. Zij bezochten daar de slachtoffers in de ziekenhuizen. De koning heeft opdracht gegeven de minaret te herbouwen.