Ministerraad wacht vandaag 'zware klus'

Redactie

In de ministerraad wordt vandaag vergaderd over of Nederlandse troepen wel of niet in Uruzgan blijven. Het wordt een zware opgave voor premier Jan Peter Balkenende om zijn kabinet op een lijn te krijgen, na de impasse die deze week is ontstaan. De PvdA heeft de hakken in het zand gezet en zegt dat verlengen van de missie geen optie is, het CDA en de ChristenUnie hameren op een 'zorgvuldige behandeling' van het NAVO-verzoek.

Balkenende zei gisteren tijdens het spoeddebat over de ontstane crisis meermaals dat hij de discussie over al dan niet langer in Afghanistan blijven pas vandaag in de ministerraad wilde voeren. Eergisteren stelde PvdA-leider en vice-premier Wouter Bos dat uiterlijk vandaag de knoop doorgehakt moest worden.

De twee coalitiepartijen staan echter lijnrecht tegenover elkaar. Als geen van de partijen bereid is om tot een oplossing te komen, dan lijkt er geen andere mogelijkheid dan dan het kabinet valt. Geen van de hoofdrolspelers wilde hier gisteren nog op vooruitlopen, al zei Bos na afloop van een debat dat het vrijdag 'een zware klus zal zijn om te klaren'.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verklaarde in de Kamer dat wat haar betreft de beslissing voor 1 maart genomen moest zijn. Dit zou betekenen dat als er tijdens het krokusreces volgende week een extra ministerraad ingepland zou worden, het kabinet heeft nog enkele dagen respijt.