PvdA wil Uruzgan-besluit vóór 1 maart

Redactie

Het kabinet moet vóór 1 maart een besluit nemen over de toekomst van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gisteravond gezegd in de Tweede Kamer.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei woensdag nog dat het kabinet uiterlijk vandaag een besluit moet nemen. Van Hamer mag het ook iets langer duren. Dat betekent wel dat de ministerraad een extra vergadering moet houden. Vandaag is de laatste reguliere bijeenkomst. Volgende week is het krokusreces.

De Tweede Kamer hield gisteren een spoeddebat over het conflict in het kabinet over Uruzgan. Bos herhaalde tijdens het debat dat verlenging van de missie voor de PvdA geen optie is. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde dat prematuur. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zei de mededeling van Bos te betreuren.

VVD-leider Mark Rutte stelde tijdens het debat dat het kabinet in twee delen uiteen is gevallen: de PvdA aan de ene kant en het CDA en de ChristenUnie aan de andere. "Het kabinet is verwikkeld in een vechtscheiding", zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Ook de SGP had kritiek, omdat het kabinet met één mond behoort te spreken.

PVV-leider Geert Wilders zei er van uit te gaan dat Balkenende vandaag bij koningin Beatrix het ontslag van het kabinet kan indienen. "Ik wens hem veel plezier bij het laatste kopje kruidenthee bij de majesteit."