FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 januari 2010

Uitslagen Copa del Rey

Sevilla lijkt de halve finale van de Spaanse Copa del Rey niet meer te kunnen ontgaan. De bedwinger van de bekerhouder zegevierde met liefst 0-3 bij Deportivo de La Coruña.

In Riazor was het eenrichtingsverkeer. Deportivo kon geen vuist maken, en moest uiteindelijk ook een tegentreffer slikken toen Álvaro Negredo over doelman Manu kopte. Na rust beslisten de bezoekers de wedstrijd. Invaller Diego Perotti zette na een uitstekende actie voor, en vond Renato voor de goal. Even later zorgde Jesús Navas voor de 0-3, waardoor de return volgende week een formaliteit lijkt.

Elders verraste Getafe met een zege bij Mallorca. Via Manu del Moral en debutant Miku werd het na rust 0-2. In blessuretijd deed Chori Castro nog iets terug, maar het blijft een moeilijke opgave voor Mallorca in Madrid. Real Racing Club de Santander deed goede zaken thuis tegen Osasuna. Het hoefde nauwelijks tegenstand te dulden en liep door prachtgoals van Gonzalo Colsa en invaller Papa Kouli Diop uit naar 2-0. Ook hier kon de tegenstander in de slotfase nog iets terugdoen via Walter Pandiani.

Atlético de Madrid kwam thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel met tweedeklasser Celta de Vigo. De club uit de Segunda División kwam al vroeg op voorsprong via Roberto Trashorras, maar binnen het kwartier kopte Tiago, die voor het eerst in de basis startte bij de Madrilenen, zijn ploeg op gelijke hoogte. Volgende week zijn de returns.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
20/1 RCD Mallorca Getafe CF 1-2
20/1 Deportivo de La Coruña Sevilla FC 0-3
21/1 Real Racing Club de Santander CA Osasuna 2-1
21/1 Club Atlético de Madrid RC Celta de Vigo 1-1

Hockeyers weer gelijk tegen Pakistan

De Nederlandse mannen van bondscoach Michel van den Heuvel hebben wederom gelijkgespeeld tegen Pakistan in Doha: 2-2. Een doelpunt van Teun de Nooijer voorkwam vlak voor tijd een nederlaag.

Vlak voor rust bracht Rehan Butt, speler van Laren, zijn ploeg op voorsprong uit een tip-in. Dat was nadat Nederland drie kansen onbenut had gelaten. Twee minuten na rust sloeg Robert van der Horst terug namens Nederland. De vreugde bij Oranje duurde echter niet zo heel lang. Sohail Abbas, oud-speler van Rotterdam en strafcornerspecialist, slingerde de bal vanaf de kop van de cirkel in het doel van Nederland. Vier minuten voor tijd bracht De Nooijer de eindstand op het bord: 2-2.

Van Wely kansloos tegen Shirov

Op het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee bleek ook Loek van Wely vandaag niet opgewassen tegen Alexei Shirov. Het betekende voor de Spanjaard al zijn vijfde zege op rij.

Shirov dwong met zwart na 59 zetten Van Wely tot een opgave. De Nederlander ruilde al vroeg een toren voor een paard en kon dat nadeel niet meer goed maken. Het is voor Van Wely al zijn vierde nederlaag op het toernooi. Ook voor de andere Nederlanders was er geen succes. Jan Smeets ging onderuit tegen Vladimir Kramnik en Sergej Tiviakov speelde remise tegen Sergej Karjakin.

Shirov vergrootte zijn voorsprong in de stand en heeft inmiddels 1,5 punt voorsprong. Magnus Carlsen kwam niet verder dan een remise tegen Hikaru Nakamura.  Oekraïense grootmeester Vassili Ivantsjoek (zwart) deelde het punt met de Engelsman Nigel Short.

'Europese clubs spenderen te veel'

De Europese voetbalclubs geven steeds meer geld uit aan spelers. Dat meldt de Europese voetbalbond UEFA vandaag in een rapport. De UEFA noemt de stijging 'zorgwekkend'. Bij de 629 onderzochte clubs werd er gemiddeld tien procent meer aan inkomsten gegenereerd, maar achttien procent meer aan transfers uitgegeven. Meer dan helft van de clubs sloot het vorige seizoen met verlies af.

De UEFA gebruikt de gegevens uit het onderzoek om financiële regelgeving te introduceren. Als clubs in 2012 nog steeds verlies draaien mogen ze niet meedoen aan de Europese competities. In Nederland pleit onder anderen uittredend KNVB-directeur Henk Kesler voor een salarisplafond waarbij maximaal zestig procent van de inkomsten aan salarissen mag worden besteed.

Mulenga (FC Utrecht) wil met Zambia naar halve finale

Jacob Mulenga bereikte donderdag met Zambia de kwartfinale van de Afrika Cup. De spits van FC Utrecht gaf de voorzet waaruit James Chamanga de 2-0 scoorde tegen Gabon. De eindstand van het duel werd 2-1, waardoor Zambia als groepswinnaar doorging. "Nu willen we naar de halve finale."

"Het ging vanavond allemaal zeer goed voor ons", laat Mulenga op de clubwebsite van de Domstedelingen weten. "Ik was blij dat ik de pass kon geven waaruit Chamanga de 2-0 maakte. Hij werkt altijd heel hard voor de ploeg." Om de laatste vier te bereiken moet maandag in de kwartfinale van Nigeria worden gewonnen.

Voor Zambia is het bereiken van de kwartfinales het beste resultaat in jaren. Het land reikte in 1996 voor het laatst voorbij de eerste ronde van het Afrikaans kampioenschap.

Sanz: "Perez is een idioot"

Voormalig Real Madrid-president Lorenzo Sanz noemt de aankoop van Cristiano Ronaldo voor 93 miljoen euro 'idioot'. Hij haalt daarmee hard uit naar de huidige voorzitter, Florentino Perez. Onder het bewind van Sanz won Real in 1998 en 2000 de Champions League. De huidige gang van zaken bij Real baart hem zorgen.

"Of we zijn allemaal gekken, of degene die dit bedrag heeft betaald is een idioot. Geen speler op deze aardbol is zoveel geld waard. We hebben het over de beste spelers ter wereld, het mooiste stadion. Er wordt heel veel verwacht van Real Madrid. Dat moet moeilijk zijn voor Cristiano Ronaldo", aldus Sanz, die vindt dat zijn Real Madrid-selectie van een hoger niveau was dan het huidige Real. "Speler voor speler. Ik zou die selectie nooit inruilen voor de huidige."

Naast de aankoop van Ronaldo spendeerde Perez afgelopen zomer nog bijna tweehonderd miljoen aan aankopen. Onder meer Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso en Raul Albiol kwam naar Estadio Bernabéu.

Google ziet winst vervijfvoudigen

De Amerikaanse internetonderneming Google heeft de winst in het vierde kwartaal zien vervijfvoudigen tot 1,97 miljard dollar, van 382,4 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Google vandaag na het slot van Wall Street bekendgemaakt.

De winstsprong komt vooral doordat Google vorig jaar afschrijvingen in de boeken moest zetten van ongeveer 1 miljard dollar op beleggingen in internetprovider Clearwire en AOL. Per aandeel klom de winst in het afgelopen kwartaal tot 6,79 dollar, boven de verwachtingen van analisten. De omzet steeg met 17 procent tot 6,67 miljard dollar. De zogeheten paid clicks, een maatstaf voor de inkomsten uit advertenties die bij zoekresultaten worden geplaatst, stegen met 13 procent.

Google is met zijn zoekmachine nog steeds met afstand marktleider. De resultaten van het internetbedrijf gelden daarom als belangrijke graadmeter voor de branche.

Balkenende: laat mensen alsjeblieft geven

Premier Jan Peter Balkenende deed tijdens de televisie-uitzending voor Haïti een beroep op de solidariteit van Nederlanders. Hij benadrukte dat hulp aan het door een aardbeving getroffen land essentieel is. "Het menselijk leed, de totale ontreddering en het verdriet is enorm. Laat mensen alsjeblieft geven", aldus de premier.

Balkenende verzekerde dat het geld dat gestort wordt goed terechtkomt. Zorgen over de besteding van de giften zijn volgens hem niet nodig. "Het laatste wat we nu nodig hebben is cynisme", zei de premier.

Rond 21.00 uur was er al zo'n 24 miljoen euro overgemaakt op giro 555. De radioactie leverde 8,6 miljoen euro op. De televisieshow, waarin een keur van bekende Nederlanders optreedt en die tegelijkertijd op Nederland 1, RTL 4, SBS 6 en TMF wordt uitgezonden, duurt de hele avond. In het belpanel zitten onder meer ministers, Kamerleden, sporters, artiesten en zelfs de gevallen bankdirecteur Dirk Scheringa staat donateurs te woord tijdens de live-uitzending.

Rellen bij brand Rotterdam

Bij een brand in Rotterdam zijn vanavond rellen ontstaan. Dertig tot veertig agenten en twee agenten te paard hebben charges uitgevoerd toen buurtbewoners eerst met elkaar en daarna met de politie op de vuist gingen nadat er brand was ontstaan in een pand aan de Weimansweg in Rotterdam-Zuid. Twee personen zijn opgepakt.

Het vuur brak rond 19.15 uur uit in de woning op de begane grond. Een persoon die van de eerste verdieping naar beneden sprong raakte lichtgewond. Toen de politie en brandweer arriveerden troffen zij op straat de bewoner van de woning die ruzie maakte met de buurman. Omstanders gingen zich met de twist bemoeien, waarna het uit de hand liep.

De omstanders keerden zich tegen de politie, die optrad tegen de raddraaiers. De bewoner en zijn buurman zijn opgepakt. Het vuur was snel onder controle. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Wilde achtervolging van carjackers

Na een wilde achtervolging van Lelystad naar Amsterdam heeft de politie vanavond één persoon aangehouden. Naar een tweede verdachte wordt nog gezocht. De achtervolging ontstond na een gewapende beroving van een auto in Lelystad. De twee carjackers vluchtten daarna via de A6 richting Amsterdam. Dat heeft de politie vanavond bekendgemaakt.

Twee gemaskerde mannen trokken onder bedreiging van een vuurwapen een vrouw uit haar auto. Dat gebeurde bij een fastfoodrestaurant in Lelystad. De politie kreeg de Audi bij Almere in het vizier en zette de achtervolging in, waarbij de snelheid tot boven de 190 km per uur opliep. Vlakbij het Amsterdamse station Sloterdijk lieten de mannen de auto achter en probeerden via het spoor de agenten af te schudden. Nadat de NS het treinverkeer had stilgelegd, rekende de politie al snel één van de mannen in. De hele actie duurde nauwelijks een half uur.

Uitstellen

Ik ben er altijd al een ster in geweest. Echt een uitblinker. Helaas kosten sommige talenten je meer dan ze je opbrengen. Mijn moeder was heel anders, dus die snapte soms niet hoe ik het deed. M’n vader was precies hetzelfde, dus die snapte soms niet hoe ik het deed. Toch grappig eigenlijk, dat we zo’n grote hekel hebben aan onze eigen zwakten die we in anderen zien. Maar dáár gaat het nu niet over. Mijn grote talent en zwakte, waar de helft van Nederland last van heeft: uitstellen.

Plushenko pakt zesde EK-titel

Evgeni Plushenko heeft voor de zesde keer de Europese titel behaald in het kunstschaatsen. De Rus behaalde in Tallinn na een korte en een lange kür de hoogste score en bleef daarmee de Zwitser Stephane Lambiel en de Fransman Brian Joubert voor.

De zege van Plushenko is opmerkelijk, omdat hij na de Spelen van 2006 was gestopt met de wedstrijdsport. In 2009 hervatte de Rus de training met als doel Olympisch goud in Vancouver. Plushenko won met bijna zeventien punten voorsprong, waarbij hij bij de korte kür een recordscore neerzette.

NASCAR staat bumperkleven weer toe

De NASCAR staat het bumper aan bumper-racen weer toe op de circuits van Daytona en Talladega. Vorig jaar werd na een spectaculaire en tegelijk controversiële finish in Talladega het bumperkleven in de bochten verboden. Hierdoor bleek dat het het racegenot voor de fans echter aangetast was.

De finish vorig jaar in april in Talladega maakte Carl Edwards vlak voor de finish een heftige crash mee. Hij probeerde Brad Keselowski te blokkeren maar werd geraakt. Hierdoor ging zijn auto de lucht in en luttele tellen later vloog de bolide de hekken in waarbij enkele toeschouwers gewond raakten. De organisatie van de NASCAR wilde niet meer dat dit in de toekomst voor ging komen en droeg de rijders op om in de bochten voortaan wat afstand te bewaren.

Onder druk van de fans komt de organisatie hier nu op terug. "In de laatste tien jaar hebben we de veiligheid sterk verbeterd en daar gaan we mee door," zei NASCAR-baas Brian France. "Aan de andere kant is het tijd voor ons om de coureurs weer te laten racen. We willen niet dat de regels het mooie racen en het fraai finishen in de weg staan. NASCAR is een contactsport, onze historie is gebaseerd op botsende bumpers."

De finish op Talladega in april 2009

'Doe altijd aangifte bij geweld in ziekenhuis'

Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen bij geweld tegen hun personeel. Dit stelt Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. In Netwerk reageert hij vandaag op twee incidenten in ziekenhuizen, waarbij geen aangifte is gedaan. De Boer betreurt dit en roept ziekenhuisdirecties op om altijd aangifte te doen.

Onlangs werd zorgpersoneel in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom door een familie bedreigd en geïntimideerd. Afgelopen weekeinde werden in het UMC St Radboud in Nijmegen een arts en een verpleegkundige met de dood bedreigd door twee mannen die behandeld werden aan de verwondingen die ze hadden opgelopen bij een verkeersongeval. Hierbij kwam een 50-jarige man uit Arnhem om het leven.

De 18-jarige man uit Nijmegen en de 19-jarige man uit Beuningen zitten op dit moment vast op verdenking van doodslag en het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Ook worden ze verdacht van poging tot het medeplegen van een gewapende overval op een hotel en het medeplegen van heling van de motor waarop ze reden.

Het ziekenhuis heeft echter nog geen aangifte gedaan voor de bedreigingen die de twee uitten. De arts en de verpleegkundigen zijn te bang voor represailles. De NVZ wijst de ziekenhuizen op de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen. Die kan ook tijdens een rechtszaak gewaarborgd blijven omdat het verhoor achter gesloten deur kan plaatsvinden, zegt De Boer.

Dodental gevangenisgevecht Mexico naar 24

Het dodental als gevolg van een vechtpartij in een gevangenis in Durango, in het noorden van Mexico, is opgelopen naar 24. Gisteren brak in de gevangenis een gevecht uit tussen de gevangenen, dat uiteindelijk door cipiers werd bezworen. In eerste instantie werden er 23 doden gemeld, maar vandaag werd nog een slachtoffer gevonden.

Volgens de procureur-generaal van Durango, Daniel Garcia, zijn 23 gevangenen bezweken aan steekwonden en was een man getroffen door een kogel. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de vechtpartij.

Lokale media meldden vandaag dat er gevochten werd door rivaliserende bendes, maar Garcia kon dit niet bevestigen.

AZ moet wachten

Marcel Brands, directeur voetbalzaken bij AZ, heeft vanavond gezegd dat de Alkmaarders er vanuit gaan dat de nieuwe eigenaar van de landskampioen voor aankomend weekeinde nog niet bekend is.

Brands wilde verder niet ingaan op de gesprekken met de curatoren, die sinds oktober vorig jaar op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar voor de aandelen van de failliet verklaarde Dirk Scheringa. AZ lijkt zelf de belangrijkste kandidaat voor de aandelen. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan zal de landskampioen financieel worden ondersteund door een grote groep ondernemers uit de regio.

Begin deze week waren beide partijen dicht bij een akkoord. Om onbekende redenen heeft de afronding van de verkoop echter vertraging opgelopen.

Ubisoft onthult Racket Sports Party

Een nieuwe titel voor de Wii, Racket Sports Party, is een combinatie van tennis, tafeltennis, squash, badminton en beach tennis. Dit heeft Ubisoft aangekondigd.

De game zal zes verschillende modussen bevatten, een multiplayer split-screen, 40 bijzondere locaties zoals een casino in Las Vegas of loft in New York en 27 verschillende karakters.
Ook Wii MotionPlus en camera zal worden ondersteund.

26 maart 2010 zal deze game exclusief verschijnen voor de Wii.

Racket Sports Party Racket Sports Party

Racket Sports Party Racket Sports Party

Obama wil strengere regels banken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag een plan gepresenteerd om banken aan strengere regels te onderwerpen. Daarmee moet worden voorkomen dat de financiële instellingen terugvallen in hun oude werkwijze, waardoor de financiële crisis is ontstaan.

Ook wil Obama voorkomen dat banken te groot worden. "Hoewel het financiële systeem nu veel sterker is dan een jaar geleden, zijn de regels die tot het bijna ineenstorten ervan hebben geleid, exact hetzelfde gebleven", aldus Obama.

Volgens hem zullen de maatregelen voorkomen dat de belastingbetalers "gegijzeld blijven" door banken die te groot zijn geworden om om te vallen. Obama wil niet dat banken nog in speculatieve beleggingsfondsen investeren zoals hedge fondsen en 'private equity' fondsen.

Ook mogen banken volgens het nieuwe plan niet meer voor eigen rekening op de beurs handelen, het zogenoemde 'proprietary trading'. Deze handel, veelal in aandelen en opties, is voor de banken altijd een lucratieve bezigheid geweest. Maar daardoor is ook de beweeglijkheid op de financiële markten fors toegenomen.

Op Wall Street werden banken en verzekeraars stevig in de min gedrukt door de zware maatregelen om de sector te hervormen. Bank of America en JPMorgan Chase kregen koersverliezen voor de kiezen van meer dan 5 procent.

Hiddink roept FIOD op te doneren aan Giro 555

Guus Hiddink heeft de belastingdienst uitgedaagd om een flinke donatie aan Giro 555 te doen in het kader van de inzamelingsactie voor Haïti. Hiddink lag een behoorlijke tijd overhoop met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en kreeg in 2007 een boete van 45 duizend euro.

Voor de inzamelingsactie voor Haïti roept Hiddink de FIOD op 45 duizend euro te doneren. Als zij dat doen, dan verdubbelt de trainer dat bedrag naar 90 duizend euro. Dat meldt het NOS Sportjournaal vanavond.

Vandaag wordt op radio en tv een grote inzamelingsactie gehouden voor Haïti, waar vorige week een zware aardbeving was.

Akkoord tussen InBev en vakbonden

Brouwer Anheuser-Busch InBev en de Belgische vakbonden hebben vandaag een akkoord bereikt over de banenreductie die de brouwer wilde doorvoeren. InBev heeft toegezegd de ontslagen op de lange baan te schuiven. Met het akkoord moet een einde komen aan de nu al twee weken durende blokkade van de drie belangrijkste brouwerijen.

InBev zal de banenreductie voorlopig niet doorvoeren, maar verklaarde dat ze de problemen gaan analyseren en 'samen met de verschillende betrokken partijen op zoek gaan naar oplossingen'. Volgens de woordvoerder van vakbond LBC, Annemie Plessers, zal na overleg met de leden de blokkade in de loop van morgen worden opgeheven, zodat er weer bier naar de winkels en cafés kan worden gebracht.

Actievoerders blokkeerden uit onvrede met de geplande ontslagen sinds 7 januari de drie belangrijkste brouwerijen van InBev met muren van bierkratten. De brouwer kon daardoor de fabrieken niet voorzien van grondstoffen, lege flessen en verpakkingsmaterialen. Bovendien stonden de pakhuizen van de brouwerij vol met bier dat niet kon worden afgeleverd.

Cafés en winkels zijn door de blokkade bijna door hun biervoorraad heen. In het centrale depot van de grootste supermarktketen van België, Delhaize, is geen enkel flesje Jupiler of Stella Artois meer te vinden.

 

Wie wil er een pilsje?
Wie wil er een pilsje? (Foto: Novum)

Drie Nederlandse ploegen in Omloop het Nieuwsblad

Op 27 februari vindt met Omloop het Nieuwsblad de eerste voorjaarsklassieker plaats. Dit seizoen zullen 24 ploegen starten in de 65e editie van de koers. Hierbij zitten drie Nederlandse ploegen, namelijk Vacansoleil, Skil Shimano en de smaakmakers van vorig jaar Rabobank.

Vorig jaar maakte Rabobank de koers hard, mede door met een groep van vier man weg te rijden op de Taaienberg en een tijd vooruit te blijven. Verder was Sebastian Langeveld lang vooruit met Heinrich Haussler, maar werd mede door kopwerk van zijn eigen ploeg vlak voor de finish teruggehaald.

De grote Spaanse ProTour-ploegen laten de Omloop aan zich voorbijgaan, evenals de Kazakse ploeg Astana.

Meteoriet slaat in bij huisartsenpraktijk

Doktoren in een kleine huisartsenpraktijk in Lurton, ruim dertig kilometer ten zuidwesten van Washington, kregen de verrassing van hun leven toen een meteoriet ter grootte van een tennisbal in het dak van hun praktijk insloeg. Bij de inslag raakte niemand gewond.

Een van de artsen vertelde dat hij een luide knal hoorde en dat de meteoriet een gat in het dak had geslagen. De steen van ruim een half pond viel daarna in drie stukken uiteen. De steen had ongeveer de afmetingen van een tennisbal.

Een tv-station bracht de resten van de steen naar het Natuurhistorisch Museum van het Smithsonian-instituut. Deskundigen bevestigden daar dat het om een meteoriet ging. Ze berekenden dat de steen met 354 kilometer per uur moet zijn ingeslagen.

'Bedverwarmer' in Britse hotels

Gasten van drie Holiday Inn-hotels in Groot-Brittannië hoeven niet meer in een onverwarmd bed te stappen. Een personeelslid van de hotelketen warmt het bed voor hen op door erin te gaan liggen, met het haar in een netje, en te vertrekken, voordat zij zich te ruste begeven. De drie hotels, twee in Londen en een in Manchester, zijn op het idee gebracht door het koude weer dat Groot-Brittannië de afgelopen tijd teisterde.

Ook wil Holiday Inn de bouw van nieuwe hotels vieren. "De nieuwe bedverwarmers doen een beetje denken aan een reusachtige kruik in je bed", aldus een woordvoerster van de hotelketen. De bedverwarmer heeft een thermometer bij zich, zodat hij kan zien dat de gewenste temperatuur van 20 graden Celsius is bereikt. De zegsvrouw kon niet aangeven of de bedverwarmer zich eerst moet douchen, voordat hij de dienst verleent.

De Schotse slaapdeskundige Chris Idzikowski helpt Holiday Inn bij de uitvoering van het idee. "Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat de slaap komt bij het begin van de nacht, als de lichaamstemperatuur begint te dalen. Een warm bed - bij benadering 20 tot 24 graden Celsius - is een goede manier om dat proces op gang te brengen, terwijl een koud bed de slaap zou kunnen belemmeren", zegt de expert.

Mancini wil ook Flamini én Gago

Roberto Mancini wil zijn middenveld graag te willen versterken. Ditmaal laat de manager van Manchester City weten dat Mathieu Flamini in de belangstelling van The Citizens staat. Ook Gago, middenvelder van Real Madrid, wordt begeerd.

Mancini wil het tweetal aan de selectie toevoegen nog voordat de transfermarkt van januari sluit. Patrick Vieira werd reeds toegevoegd aan de gelederen van City.

"Ik heb spelers nodig", zei Mancini in La Gazzetta dello Sport. "Misschien is Real Madrid bereid om Gago aan ons af te staan en wellicht wil Milan Flamini wel aan ons kwijt."

Fransman Flamini is bij Milan-coach Leonardo uit de gratie geraakt en wil graag naar het WK van 2010. Daarvoor moet hij speelminuten maken. Gago speelt op zijn beurt de tweede viool in Madrid.

Viervoudig wereldkampioen Ackermann niet in Vancouver

Ronny Ackermann, viervoudig wereldkampioen op de noordse combinatie, zal aankomende maand niet meedoen aan de Olympische Spelen in Vancouver.

Ackermann won bij de Winterspelen van 2002 en 2006 zilver en hij was er nog niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Spelen in Vancouver. Na een onderhoud met bondstrainer Hermann Weinbruch besloot de Duitser af te zien van zijn laatste kans om zich te plaatsen.

De 32-jarige Ackermann werd vorig jaar getroffen door een virusinfectie. Sindsdien worstelde hij met zijn vorm.

Marokkanen gesubsidieerd naar de Efteling

Marokkanen in Tilburg die lid zijn van de Marokkaanse stichting Tilburg (MAST) hebben veelvuldig uitstapjes ondernomen. Hiervoor werd echter niet hun zuurverdiende geld gebruikt, maar werd de subsidie die de stichting heeft gekregen aangewend. De stichting heeft in 2008 maar liefst 63.000 euro aan subsidies ontvangen. Dit bleek uit onderzoek van de Tilburgse afdeling van Trots op Nederland.

Van het geld werden bijvoorbeeld tripjes naar de Efteling betaald. Hiervan maakten maar liefst honderdtwintig Marokkanen gebruik. Dertig Marokkaanse vrouwen gaan elke maand naar een sauna in Waalwijk, en verscheidene moeders zitten op kosten van de stichting in Brussel om de band met hun kinderen aan te halen. Een werkgroep van Trots op Nederland, dat onderzoek deed naar gemeentelijke subsidies, noemt de resultaten 'zeer schokkend'. De werkgroep richtte zich met name op integratie, cultuur en milieu.

De subsidie die MAST kreeg was een waarderingssubsidie, wat betekent dat de stichting zelf mag bepalen hoe en waaraan het geld uitgegeven wordt. Het doel van MAST is het bevorderen van emancipatie van Marokkaanse vrouwen, belangenbehartiging en ondersteuning en stimulering van eigen organisaties in samenwerking met maatschappelijke organisaties.

Trots op Nederland kwam er tijdens het onderzoek ook achter dat MAST 1.100 euro heeft uitgegeven aan een zaalvoetbaltoernooi. Hieraan deden zes Marokkaanse teams mee. "Deze activiteit is onzinnig", zegt lijsttrekker Joost van Puijenbroek van Trots op Nederland in Tilburg. "Doordat de Marokkaanse teams alleen tegen elkaar spelen, bevordert dit de integratie niet. De activiteit gaat daarmee in tegen de doelstellingen van de stichting MAST. Tilburg heeft diverse zaalvoetbalcompetities. Waarom kunnen deze teams hier niet in deelnemen? Integratie is meedoen in de samenleving. Subsidies dienen daar ook op gericht te zijn en niet op de organisatie van activiteiten voor de eigen etnische groep."

Ondanks dat er geen sprake zou zijn van een duidelijke uitbreiding van activiteiten van de stichting, heeft deze in 2009 toch ruim 30% meer subsidie ontvangen. Volgens de werkgroep van Trots Op Nederland is de subsidie voor 2009 begroot op 84.500 euro. Dit zou te maken hebben met een nieuwe beheerder die MAST heeft moeten aannemen. Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg. De woordvoerder kon nog niet reageren op de rest van de bevindingen. Hij denkt dit volgende week te kunnen doen.

Real beloont Van Nistelrooy mogelijk met gratis transfer

De Spaanse media melden dat Real Madrid overweegt Ruud van Nistelrooy gratis te laten vertrekken. De Nederlandse spits, die graag naar het WK wil maar daarvoor speelminuten zal moeten maken, krijgt mogelijk te maken met een meevaller.

Van Nistelrooy is volgens Marca in gesprek met Real Madrid over een transfervrij vertrek, vóórdat zijn contract ten einde komt (30 juni). Als dit waarheid wordt, dan kan Van Nistelrooy overstappen naar elke club zonder dat er overnamekosten in rekening worden gebracht.

Real Madrid zou dit doen als een beloning voor zijn werk bij de club. Zowel Tottenham Hotspur, Liverpool, Stoke City en ook het Turkse Galatasaray, waar Frank Rijkaard de scepter zwaait, zijn geïnteresseerd in de voormalig PSV-man.

O'Shea mist rest seizoen Manchester United

Manchester United moet het de rest van het seizoen zonder John O'Shea stellen. De Ierse verdediger van de Red Devils blijkt een zwaardere blessure te hebben dan werd gedacht. O'Shea liep de blessure in november op toen hij namens Ierland tegen Frankrijk aantrad en kwam sindsdien niet meer in actie.

O'Shea leek in eerste instantie een kneuzing in zijn bovenbeenspier te hebben, maar maanden later heeft hij nog altijd last van bloedstolsels. Daardoor gaat het nog maanden duren voordat hij weer kan spelen.

"Het is een klap voor John en het team, want hij kan overal spelen", liet trainer Sir Alex Ferguson in de Ierse krant Irish Independent weten. "Met de problemen die we dit jaar achterin hebben, had hij op alle posities in de verdediging kunnen spelen."

Labyad tekent bij en wil opvolger Afellay worden

Het zestienjarige talent Zakaria Labyad heeft een nieuw contract bij PSV ondertekend. Deze verbintenis verbindt hem tot medio 2012 aan de Eindhovenaren. Labyad heeft ambitie: "Ik hoop ooit de opvolger van Ibrahim Afellay te worden."

De ambitieuze jeugdspeler had al een contract bij PSV en vernieuwde deze verbintenis. "Ik wil hier graag doorbreken en mijn debuut maken. Ik ben er nog niet, maar moet er keihard voor blijven werken. Het is fantastisch om bij te tekenen", zei de hoofdpersoon tegenover PSV TV.

"Mijn debuut maken zou geweldig zijn. Ik wil graag doorbreken en zoveel mogelijk jaren hier voetballen. Ik ben er nog lang niet, maar moet er keihard voor blijven werken", ging Labyad door met zijn verhaal.

De hoofdrolspeler heeft een helder doel voor ogen. "Ik hoop ooit de opvolger van Ibrahim Afellay te worden. Maar om hem te worden moet ik zonder meer nog keihard trainen."

[Video] Geluid laat voorwerpen zweven

Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft een bijzondere ontdekking gedaan. De onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben namelijk de methode gevonden om akoestische levitatie op te wekken. De manier om met behulp van geluidsgolven objecten te laten zweven is gepubliceerd in de nieuwste editie van het tijdschrift 'the Journal of the Acoustical Society of America'.

Door een schel geluid via een buis te laten samenpersen wordt voldoende druk opgewekt om voorwerpen op te tillen. De methode is speciaal ontwikkeld om buitenaards stof van voorwerpen te verwijderen.

Buitenaardse missies op de maan en Mars worden geplaagd door vuil en stof. Dit blijft vastzitten op astronauten en de geavanceerde wagentjes die over het oppervlak rijden. Water om de boel schoon te maken ontbreekt, zodat wetenschappers naar een andere oplossing moesten zoeken.

Door zonnewind en UV-licht op de maan wordt statische elektriciteit opgewekt. Hierdoor blijft het scherpe stof overal aan vastzitten, zelfs aan astronautenpakken, waarna het zich vervolgens een weg baant door de luchtsluizen in de handschoenen. Ook blijft het stof kleven aan de zonnepanelen die de rovers en overige instrumenten van stroom moeten voorzien.


Nu is het nog wachten op de eerste zwevende mens...

Verdachte schietpartij Weert vrij

De 51-jarige inwoner van Weert die afgelopen maandag werd aangehouden in verband met de beschieting van de woning van een wethouder van die gemeente, is vanmiddag weer op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte, meldt het Openbaar Ministerie in Roermond.

Op 20 september werd de woning van PvdA-wethouder Stef Strous beschoten. Hierbij raakte niemand gewond. Twee mannen werden dezelfde avond opgepakt, maar zij worden niet langer als verdachte gezien.

In de periode rond het incident werden ook meerdere auto's in Weert in brand gestoken en werden vernielingen aangericht. Het onderzoek wordt voortgezet.

Activeren ov-chipkaart mogelijk verlengd

Studenten krijgen mogelijk meer tijd om hun ov-chipkaart te activeren. Door technische problemen is het sinds begin deze week voor veel studenten onmogelijk om de kaart te activeren. Communicatie Coördinatie Studenten ov-chipkaart laat weten dat studenten kunnen blijven reizen met hun huidige ov-chipkaart.

Aanvankelijk was de deadline voor studenten om hun vervoerskaart op te laden vastgesteld op 31 januari. Eerder deze week werd bekend dat twee op de drie studenten dit nog niet hadden gedaan. Door de technische problemen blijkt nu dat het voor studenten moeilijk is hun kaart te activeren. De openbaar vervoersbedrijven werken inmiddels 'met man en macht' aan een oplossing.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat weten de 'chaos' rond de studenten ov-chipkaart 'meer dan zat te zijn'. Voorzitter Gerard Oosterwijk spreekt over een 'doemscenario': "Alles wat er fout kan gaan, gaat fout. Studenten worden van het kastje naar de muur gestuurd."

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) zei vandaag in de Tweede Kamer dat zij de directeur van Trans Link Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de invoering van de kaart, op het matje roept. Hij moet opheldering geven over de problemen die studenten ondervinden bij de overstap op de ov-chipkaart. "De problemen rond de kaart baren mij zorgen", aldus de staatssecretaris.

Huta Galung etaleert goede vorm

Ook deze week laat Jesse Huta Galung zijn goede vorm zien in de Future-toernooien. Huta Galung, die de afgelopen tijd vier toernooien op zijn naam schreef, bereikte vandaag de kwartfinale van het toernooi in Stuttgart.

Huta Galung versloeg in de tweede ronde de Rus Denis Matsukevitch met 6-2 en 6-3. In beide sets pakte de Nederlander een vroege breek en gaf deze niet meer uit handen. De tegenstander van de winnaar van het toernooi van Schwieberdingen van vorige week moet komen uit de partij tussen Bastian Knittel en Andrei Mlendea.

Auschwitz-bord terug naar museum

Het bord met de beruchte woorden 'Arbeit macht frei' dat boven de toegangspoort van het concentratiekamp Auschwitz hing, komt vandaag terug naar het Auschwitz-museum. Dat heeft een woordvoerder van het museum gezegd.

Het bord werd een maand geleden gestolen én teruggevonden. Het bord is door de diefstal zwaar beschadigd -het werd in drie stukken gesneden- en deskundigen gaan bekijken hoe het bord het best gerepareerd kan worden.

De autoriteiten vragen zich ook af of het originele bord moet worden teruggehangen op zijn plek, of dat de replica die er nog op de dag van de diefstal voor in de plaats kwam daar moet blijven.

Vijf Polen staan nog steeds onder arrest, nadat ze bekenden op 18 december het bord gestolen te hebben.

Bord Auschwitz
Auschwitz-bord terug naar museum (Foto: Novum)

Ibrahimovic: "Guardiola doet het geweldig"

FC Barcelona kan opgelucht ademhalen, aangezien succescoach Josep Guardiola zijn huidige verbintenis heeft verlengd. Volgens Zlatan Ibrahimovic is de selectie van de Catalaanse club opgelucht.

"Alle spelers willen dat hij blijft, want hij doet het geweldig. Door dit nieuws is de selectie weer ontspannen. Al had ik nooit gedacht dat Barcelona een trainer als Guardiola zou laten gaan", liet Ibrahimovic in een reactie weten.

De boomlange Zweed werd afgelopen zomer door Guardiola naar FC Barcelona gehaald. Sindsdien heeft de aanvaller veel respect van zijn trainer gekregen. "Het is een trainer die veel met ons praat. Hij zit er altijd bovenop en geeft aan wat beter moet, zowel bij trainingen als wedstrijden. Hij ademt voetbal en daarom heeft hij zoveel succes."

Armstrong wil nog saaier gaan koersen

Lance Armstrong wil in het nieuwe wielerseizoen de Tour de France voor de achtste keer op zijn naam schrijven. De Texaan heeft inmiddels aangekondigd dat zijn tactiek in de Franse wielerronde aangepast zal worden.

"Ik wil berekenender koersen en mij terughoudend opstellen," aldus Armstrong, die in de afgelopen editie van La Grande Boucle ook al erg berekenend leek te rijden. Nu doet hij er dus nog een schepje bovenop. "Het gaat saai worden, maar dat is wel het beste voor mij."

De Texaan hoopt vooral op psychologisch gebied toe te slaan. "Op dat gebied is onze teambaas Johan Bruyneel een meester," liet de wielrenner weten. Dat zou dus kunnen betekenen dat de 'oorlogen' met concurrent Alberto Contador verleden tijd zullen zijn.

Armstrong besloot met de woorden: "Ik hoop dat het dit jaar rustiger zal zijn en dat ik in een betere vorm naar Frankrijk kan." Met dat laatste refereerde de Amerikaan naar zijn gebroken sleutelbeen, die hij in de voorbereidingen op de Tour de France op liep.

Trulli zeer te spreken over Lotus

Jarno Trulli, die vanaf 2010 voor Lotus gaat rijden, is erg positief over de moderne faciliteiten in de fabriek in Norfolk. Hij zegt erg verrast te zijn over de mogelijkheiden die het debuterende team hem biedt.

Aan Gazzetta dello Sport laat hij weten: "Het ziet er nieuw en modern uit. Alles is aanwezig, zelfs de mogelijkheid om koolstofvezel te produceren. Daar bovenop hebben we een uitstekende windtunnel, die ik maandag heb bekeken. Voor een nieuw team staan we er beter voor dan ik had verwacht.".

De Italiaan benadrukt wel dat hij niet verwacht dat Lotus dit jaar grote prestaties neer gaat zetten. Hij reed jarenlang bij Toyota, een team met een torenhoog budget. "Lotus is veel kleiner en zou dus efficiënter kunnen werken, maar er bestaat geen twijfel over dat Lotus niet dezelfde potentie als Toyota heeft. We gaan bescheiden dit seizoen tegemoet, in de hoop af en toe een puntje te scoren. Ik wil allereerst dat Lotus serieus genomen wordt. De rest is onderdeel van een drie- tot vijfjarig plan"

[Afrika Cup] Uitslagen poule D

Vanavond werden de laatste wedstrijden uit poule D afgewerkt. Gabon, dat eerste stond in de poule, mocht het opnemen tegen de nummer laatst Zambia en Kameroen speelde tegen Tunesië. Alle teams hadden nog kans om de kwartfinales te halen.


Kameroen - Tunesië

Tunesië, dat moest winnen om zich te plaatsen voor de volgende ronde, kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar Kameroen wist zich beide keren te herstellen. De Tunesiërs scoorden al na een minuut en verdedigden die voorsprong met hart en ziel, en de Ontembare Leeuwen, met Eyong Enoh in de basis, konden daar maar weinig tegenover stellen. Sterspeler Samuel Eto'o wist Kameroen vroeg in de tweede helft echter op gelijke hoogte te brengen.

Een kwartier later kwam Tunesië weer op voorsprong via een eigen goal van Aurélien Chedjou. Hij passeerde zijn eigen doelman met een kopbal. De vreugde van de Tunesiërs duurde echter niet lang, want een minuut later was het alweer gelijk. Landry N'Guemo haalde met buitenkant rechts hard uit waardoor Tunesië nogmaals moest scoren om door te gaan naar de kwartfinale. In de resterende speeltijd werden zij echter nauwelijks gevaarlijk.

Gabon-Zambia

Gabon stond voor aanvang van deze wedstrijd verrassend op de eerste plaats met vier punten, maar kon vrijwel geen moment aanspraak maken op de volgende ronde. Na een klein half uur maakte Rainford Kalaba de 1-0 voor Zambia, waarna James Chamanga uit een schitterende assist van Jacob Mulenga de ploeg na een uur spelen op 2-0 kon zetten. Aangezien Zambia ook de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was, leek het duel beslist.

Fabrice Do Marcelino bracht de spannign echter weer terug door na 83 minuten de 2-1 te scoren, maar het bleek ondanks dat Gabon Zambia aardig onder druk kon zetten in de slotfase niet voldoende. Zambia plaatst zich hierdoor voor de volgende ronde. Zowel Zambia, Kameroen als Gabon hadden namelijk vier punten en een gelijk doelsaldo, maar Gabon scoorde het minst.

Uitslagen


Thuis Uit Uitslag
Kameroen Tunesie 2-2
Gabon Zambia 1-2


Eindstand poule D

 

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Kameroen* 3 1 1 1 4 5-5
2 Zambia* 3 1 1 1 4 5-5
3 Gabon 3 1 1 1 4 2-2
4 Tunesië 3 0 3 0 3 3-3

Adriaanse niet meer terug in Eredivisie

Hoewel AZ hem graag zag komen, vertrok Co Adriaanse naar de Olympische ploeg van Qatar. De voormalige coach van onder meer Willem II, AZ en Ajax keert naar eigen zeggen niet meer terug in de Eredivisie.

Na het ontslag van Ronald Koeman bij AZ leek het allemaal zo logisch. Dick Advocaat zou het seizoen afmaken en vervolgens zou Adriaanse, die van plan was er een jaartje tussenuit te gaan, de zaak na zijn periode van rust overnemen. Het pakte anders uit.

"Mijn carrière in Nederland is definitief voorbij", stelt de oefenmeester duidelijk tegenover Voetbal International. "Ze hoeven zich niet langer te ergeren aan Co Adriaanse. Waar ik op doel? Nou, dat was recent toch wel duidelijk? Er kwam commentaar toen ik antwoord gaf op vragen over AZ. Dat heb ik in alle eerlijkheid proberen te doen."

"AZ wist dat ik niet tussentijds zou komen, want ik stap nooit in tijdens het seizoen", legt Adriaanse uit. "Marcel Brands (directeur voetbalzaken, red.) heeft me vervolgens laten weten dat ik voor het nieuwe seizoen de topkandidaat zou zijn. Ik heb die term dus niet bedacht. En ik heb ook nooit bij AZ gesolliciteerd. Ik kan kort zijn over een eventuele dubbelfunctie met Olympisch Qatar: het is onmogelijk. Ik heb hier een contract voor tweeënhalf jaar getekend."

Met dank aan HappeI voor de submit!

MVV verhuurt Boffin aan VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft een vervanger gevonden voor de langdurig geblesseerde Dennis Gentenaar. Ruud Boffin, afkomstig van MVV, wordt voor de rest van het seizoen gehuurd en zal de functie van tweede doelman gaan vervullen.

In eerste instantie wilde VVV-Venlo proberen de Duitser Robert Böhm (Schalke 04) te contracteren. Het huren van Boffin, die enkele jaren geleden nog een contract bij PSV had, was echter een goedkopere optie.

'Toezichthouders niet schuldig aan crisis'

De financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn niet schuldig aan het ontstaan van de economische crisis. Dat betoogde oud-ING-topman Cees Maas vandaag voor de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel.

De afgelopen week klonk tijdens de hoorzittingen voor de commissie onder leiding van SP'er Jan de Wit juist kritiek op het functioneren van DNB en de AFM. DNB heeft te laat ingegrepen, klonk het aan het begin van de week uit de mond van econoom Sweder van Wijnbergen. Accountant Jules Muis eiste gisteren het aftreden van president van DNB Nout Wellink, om zo het vertrouwen te herstellen.

"Het is een illusie te denken dat de Nederlandse toezichthouders ook maar iets hadden kunnen doen om de internationale kredietcrisis te voorkomen", stelde Maas echter. Ook als de toezichthouders een andere koers hadden gevaren, was hun invloed 'marginaal' gebleven.

Maas stelde verder dat de politiek te veel is gericht op het beloningsbeleid als mogelijke oplossing. Dat is onterecht. "Ik denk niet dat er bij ING te veel risico is genomen, omdat er te veel is beloond." De crisis is ontstaan, doordat niemand had zien aankomen hoe de financiële crisis in zo korte tijd zo hard kon toeslaan. "Iedereen in de financiële sector had de risico's te laat ingeschat." Hoge beloningen hebben daarbij geen rol gespeeld, stelde hij.

Hij waarschuwde niet te denken dat het probleem is opgelost, wanneer een eind wordt gemaakt aan hoge bonussen. "Het gaat veel breder."

Veel schadelijker zijn in dit opzicht de gouden handdrukken en welkomstbonussen die zijn uitgedeeld aan respectievelijk vertrekkende en startende bestuurders. Dat heeft veel meer dan de vaste bonussen van een paar keer het jaarsalaris geleid tot een 'perversiteit van het beloningsbeleid'. Het leidt er namelijk toe dat bestuurders ook worden beloond als ze er een zooitje van maken, aldus Maas.

[UPD] 0800-1112 ruim 20.000 keer gebeld

Al achtduizend mensen hebben vanochtend tussen zes en elf uur gebeld met het actienummer 0800-1112. Dat meldde een woordvoerder van Radio 555. In de radio en tv-studio in Hilversum staan bekende Nederlanders in het belpanel slechts een deel van de vele bellers te woord.

De overige telefoontjes worden doorgeschakeld naar een van de tien callcenters, waarvan een in België. Volgens de woordvoerder is het aantal beschikbare telefoonlijnen oneindig groot en lukt het daardoor iedereen om verbinding te krijgen, al stuiten bellers tijdens piekuren op een computer.

"Bij extreme drukte krijgen bellers een bandje te horen en kunnen ze hun telefoonnummer achterlaten. Ze worden dan spoedig teruggebeld. Het is dus niet meer zoals vroeger dat het niet lukt om er doorheen te komen. Een limiet is er niet." Radio 555 was rond het middaguur precies zes van de vijftien uur op gang.

De bekende dj's Ruud de Wild en Erik de Zwart presenteren de gezamenlijke uitzending van zeven radiostations tot twee uur vanmiddag.

Update 18:44 Op Radio 555 is zojuist bekendgemaakt dat inmiddels meer dan 20.000 mensen hebben gebeld om hun donaties voor Haïti door te geven. De lijnen blijven geopend; om twaalf uur wordt op Nederland 1, RTL 4 en SBS 6 het tot dan toe opgehaalde bedrag bekendgemaakt.

Sneeuw in Vancouver smelt weg

De organisatoren van de Olympische Winterspelen in Vancouver kampen met een groot probleem. In Canada is het minder dan een maand voor de Spelen veel te warm, waardoor de skipiste op Cypress Mountain zelfs niet voorzien kan worden van een laag kunstsneeuw.

De organisatie wil nu de sneeuw met vrachtwagens en helikopters naar het 1.000 meter hoog liggende gebied gaan brengen. Om het smelten tegen te gaan worden stro en hout als onderlaag gebruikt. De weersvoorspelling is de komende week niet gunstig, waardoor het aanbrengen van kunstsneeuw opnieuw niet zal gaan lukken.

David Beckham aangerand door reporter

Een Italiaanse presentatrice heeft David Beckham bij zijn kruis gegrepen. De vrouw wilde naar eigen zeggen uitvinden of Beckham echt in huis had wat zijn campagne voor Armani-ondergoed laat zien. Het voorval vond plaats in Milaan.

In het fragment van de Italiaanse, humoristische show op entertainmentwebsite TMZ is te zien hoe de vrouwelijke reporter tijdens een persmoment de voetballer bij zijn kruis grijpt. Beckham is duidelijk niet gecharmeerd van de actie. Zijn beveiligers geleiden hem daarop weg van de menigte.

De verslaggeefster blijft Beckham achtervolgen terwijl ze schreeuwt dat ze graag zijn 'mannelijkheid' wil zien. De vrouw kwam ongestraft weg met haar opmerkelijke actie. De gebeurtenis werd gewoon uitgezonden op de Italiaanse televisie.


Het bewuste fragment

Rekenkamer controleert besteding hulpgeld Haïti

De Algemene Rekenkamer gaat toezien op de besteding van het hulpgeld dat via giro 555 wordt ingezameld voor Haïti. De Rekenkamer, de hulporganisaties en de overheid hebben daar afspraken over gemaakt. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer gezegd.

"We willen ervoor zorgen dat van het begin af aan heel nauwkeurig wordt gekeken naar de besteding van het geld", zei Koenders. "Dat is een belangrijke geruststelling voor mensen die bang zijn dat er van alles aan de strijkstok blijft hangen."

Volgens president Saskia Stuiveling van de Rekenkamer is het belangrijk dat duidelijk is waar hulpgeld terechtkomt en of dit effectief is. "Zo kan er ook geleerd worden van ervaringen bij de hulpverlening na grote rampen", aldus Stuiveling in een persverklaring. Volgens Stuiveling willen de hulporganisaties nu de lessen toepassen die zij hebben geleerd na de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004.

Na de tsunami doken al snel berichten op dat veel geld nutteloos werd besteed of bij hulporganisaties aan de strijkstok bleef hangen. Later bleek uit onderzoek van onder meer de Rekenkamer dat niet goed was na te gaan waar het hulpgeld precies terecht was gekomen, ook als het geld wel volgens de regels was uitgegeven.

Via giro 555 zamelen zes hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis en Unicef, geld in voor hulp aan Haïti. Koenders verdubbelt het bedrag dat tot en met vanavond binnenkomt. Vanmiddag stond de teller op 10,6 miljoen euro.

 

Arjen Grolleman maandag gecremeerd

Arjen Grolleman wordt maandag gecremeerd. De radio-dj overleed gisteren op 37-jarige leeftijd door een tragisch huiselijk ongeval. Dat maakten Kink FM, Vereniging Veronica en Veronica Holding vandaag bekend.

Grolleman was sinds 1995 professioneel radio-dj en werkte onder meer bij Veronica en Kink FM. Sinds 2006 voerde hij het management van Kink FM. Ook sprak hij diverse programma's in voor zender RTL. Grolleman wordt gecremeerd in Utrecht.

McLaren contracteert 14-jarig Nederlands talent

McLaren heeft de 14-jarige karter Nyck de Vries opgenomen in haar young driver development programme. Hij zal worden gemanaged door Anthony Hamilton, de vader van coureur Lewis Hamilton. Deze ziet het zitten in de jonge Sneker.

"Nyck is een zeer veelbelovend jong talent. We kijken er naar uit om hem in zijn juniorenloopbaan bij te staan door hem de steun en training te geven die hij nodig heeft om succes te behalen," zei Anthony Hamilton. "Zijn vader Hendrik heeft hem in zijn loopbaan fantastisch ondersteund en is fundamenteel geweest in de opvoeding door hem niet alleen een geweldige jonge coureur te laten worden, maar ook een keurige jongen. We denken dat met de juiste hoeveelheid steun zijn carrière naar het hoogste plan getild kan worden."

"Mijn bezoek aan het McLaren Technology Centre was een fantastische ervaring en ik ben vereerd en dankbaar om met de steun van McLaren mijn carrière te kunnen ontwikkelen," zei De Vries. "Hun voorzieningen zijn ongelooflijk en ik denk dat ze me zeer goed kunnen helpen met het verbeteren van mijn rijvaardigheid, mijn fitness en mijn race-ervaring."

Man Murphy: medicijnen waren van mij

De man van de overleden Brittany Murphy heeft laten weten dat de medicijnen in huis van hem waren. Na de dood van de actrice werden onder meer pijnstillers, antidepressiva en medicijnen tegen suikerziekte gevonden. Murphy overleed op 20 december thuis aan een hartstilstand.

Murphy's echtgenoot Simon Monjack, die genas van kanker, vertelt in een interview met het Amerikaanse People last te hebben van migraine, toevallen en een hartaandoening. Monjack gebruikte naar eigen zeggen dan ook zelf de medicijnen in het huis van hem en zijn echtgenote.

"Ze was aan de antibiotica en gebruikte een hoestdrank", vertelt Monjack. Murphy's echtgenoot is er dan ook van overtuigd dat een aangeboren hartafwijking Brittany's dood heeft veroorzaakt. "Haar medicatie heeft nooit kunnen leiden tot haar hartstilstand."

Brittany Murphy werd op 20 december door haar moeder bewusteloos aangetroffen in de badkamer. De actrice overleed vlak daarna op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Ze speelde onder meer in de films 'Clueless' en '8 Mile'.

KNVB positief over onderhandelingen Van Marwijk

Henk Kesler heeft een goed gevoel overgehouden aan de eerste gesprekken die zijn gevoerd over een contractverlenging van bondscoach Bert van Marwijk. Dat zegt de directeur betaald voetbal van de KNVB in zijn maandelijkse column. Het contract van Van Marwijk loopt na het WK in Zuid-Afrika af, maar de trainer staat open voor een langer verblijf.

Kesler voert de onderhandelingen met Van Marwijks zaakwaarnemer Rob Jansen. "De gesprekken verlopen prettig en goed", zegt de directeur, die zelf op 1 september zijn functie neerlegt. "Dat is ook logisch na de goede prestaties en samenwerking. Maar het is ook logisch dat we nog in de verkennende fase zitten."

Van Marwijk schuift pas in een later stadium zelf bij de gesprekken aan. De coach heeft al aangegeven graag met dezelfde technische staf verder te willen. Beide partijen hopen voor 1 maart duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst.

 

Williams FW32 is nieuw ontwerp

Hoewel Williams vorig seizoen een redelijk succesvol jaar kende met de FW31 heeft het team toch besloten de auto niet door te ontwikkelen maar met een compleet nieuw ontwerp te komen. Hiermee moet volgens technisch directeur Sam Michael de renstal weer races gaan winnen.

"De FW32 is van voor tot achter een compleet nieuw ontwerp. Vanuit aerodynamisch oogpunt gezien is het bijna gloednieuw," zei Michael. De reglementswijzigingen voor het seizoen 2009 zorgden er voor dat Williams dichterbij de topteams kon komen. Het team uit Grove kwam met een bolide die op alle circuits goed meedeed. Hierop wil de renstal in 2010 met een nieuwe auto voortborduren. "Het feit dat we op alle banen een consistente auto auto hadden in 2009 en de vele zwakke punten van de vorige auto weggevaagd hadden, geeft ons vertrouwen."

TD Sá Pinto op de vuist met Liédson

Sporting Lissabon en technisch directeur Sá Pinto zijn na een samenwerking van iets meer dan twee maanden alweer uit elkaar gegaan. Reden van de breuk zijn de losse handjes van de TD na de gewonnen bekerwedstrijd tegen Mafra (4-3).

Sá Pinto ging met Sporting-aanvaller Liédson in discussie over de rol van de keeper tijdens de wedstrijd. De technisch directeur ging vervolgens volledig door het lint en ging uiteindelijk met Liédson op de vuist.

Het is niet de eerste keer dat Sá Pinto op de vuist ging met een collega. In 1997 ging hij als speler zijn bondscoach Artur Jorge te lijf. Daarvoor kreeg hij een schorsing van een jaar.

Peter R. de Vries krijgt haatmails

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft in reactie op een column op zijn website diverse haatmails van aanhangers van Geert Wilders ontvangen. In de bewuste column noemt de journalist Wilders 'gevaarlijk en ronduit kwaadaardig'.

De Vries omschreef Wilders verder als "een demagoog met de potentie van een volksmenner". Bovendien schreef De Vries op zijn website dat "iemand die een begrip als de 'kopvoddentax' introduceert niet deugt".

"Er zaten enkele honderden reacties in de mailbox van PVV-aanhangers die op de bres staan voor de vrijheid van meningsuiting van Geert W., maar vinden dat ik mijn mond (lees: bek) moet houden. Dat geeft precies mijn bezwaar tegen deze partij aan," meldt De Vries vandaag op zijn website. Daar heeft hij ook enkele van de haatmails gepubliceerd.

Nederlandse voetballers in actie voor Haïti

Philip Cocu, Edgar Davids en Patrick Kluivert zullen op maandag 25 januari in actie komen tijdens het benefietduel voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het duel zal worden afgewerkt in Lissabon.

De Nederlanders maken deel uit van een team vol met andere stervoetballers. Zo hebben spelers als Kaká, Zinedine Zidane, Luis Figo en Pavel Nedved ook een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de benefietwedstrijd.

Naast deze spelers zullen er ook twee voetballers uit Haïti deelnemen. Jean Sony en Joseph Peterson zullen in Lissabon ook meevoetballen voor de slachtoffers in hun vaderland.

Oss versterkt zich met drietal spelers

Opnieuw heeft FC Oss zich versterkt met een drietal nieuwe spelers, de teller staat nu op zes nieuwe spelers sinds de winterstop.

Richard Haklander (25) maakt per direct de overstap naar FC Oss. Haklander wordt de rest van het seizoen gehuurd van FC Omniworld. De geboren Barnevelder speelde eerder drie seizoenen voor De Graafschap en was aan zijn vierde seizoen bij FC Omniworld bezig. De ervaren middenvelder, die ook inzetbaar is als spits, speelde tot dusverre 145 competitiewedstrijden in ere- en eerste divisie en scoorde daarin 14 doelpunten. Haklander gaat spelen met rugnummer 28.

Mike van der Kooy (20) komt de rest van het seizoen op huurbasis uit voor FC Oss. De talentvolle linksbenige Van der Kooy staat tot 2011 onder contract staat bij eredivisionist FC Utrecht. Van der Kooy begon te voetballen bij het Utrechtse UVV, daar volgde VV De Meern. In 2001 kreeg hij een aanbieding van zowel Ajax als FC Utrecht. Hij koos voor de laatste club. De verdediger debuteerde op 3 februari 2008 in het eerste elftal van FC Utrecht.

Van der Kooy kwam uit voor zowel Nederland onder 16 als Nederland onder 17. Met het laatste team was hij actief op het Wereldkampioenschap onder 17 in Peru in 2005, waar het als derde eindigde. Mike van der Kooy gaat spelen met rugnummer 26.

Richmond Bossman (24) maakt op amateurbasis de overstap naar FC Oss. De snelle aanvaller begon in de jeugd van Sporting Noord en vervolgde daarna zijn carrière bij de jeugd van FC Volendam. Daarna stapte hij over naar Telstar waar hij zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. Bossman kwam vier seizoenen voor de Velsenaren uit in 122 competitiewedstrijden en scoorde daarin 21 doelpunten. Bossman gaat spelen met rugnummer 24.

Eerder maakten tijdens de winstop Johan Plat, Chris de Wagt en Rence van der Wal de overstap naar de Ossenaren.

Zakaria El Allali heeft ervoor gekozen om zijn studie voort te zetten. El Allali heeft eenmaal een invalbeurt gehad in het team van FC Oss.

Filemon Wesselink is vader geworden

Filemon Wesselink is vader geworden van een dochter. De presentator liet het blijde nieuws rond 14.30 uur via een sms'je aan zijn werkgever BNN weten. Filemon kijkt erg uit naar het vaderschap.

"Ik ben een zeer gelukkig vader en kan niet wachten om de grootste verantwoordelijkheid in mijn leven op me te nemen", laat de kersverse vader weten. "Ze is net zo mooi en lief als haar moeder."

De 30-jarige presentator verkocht onlangs zijn appartement in de Amsterdamse Rivierenbuurt. "Voor ons dochtertje willen we groter wonen en een tuin, zodat ze daar later lekker kan spelen", vertelde Wesselink eerder. "Ons dochtertje komt in de wieg te liggen waar mijn broertje, zusje en ik ook in hebben gelegen."

Filemon
De trotse vader (Foto: Novum)

Directeur politie Rotterdam stapt op

Directeur van de politie Rotterdam-Rijnmond Henk de Jong is vandaag opgestapt, omdat hij de burgemeester en korpschef niet heeft geïnformeerd over een nieuwjaarsborrel van Feyenoord-supporters afgelopen weekeinde, terwijl hij dat wel had moeten doen. Dat meldt het politiekorps vandaag.

De directeur besloot 'alles afwegende' zelf zijn conclusie te trekken na een overleg met de burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef. De Jong was lid van de korpsleiding en was verantwoordelijk voor Operatiën en Informatievoorziening.

De nieuwjaarsborrel van de voetbalsupporters vond afgelopen weekeinde plaats in een horecagelegenheid in het centrum van Rotterdam. Tijdens de borrel deden zich overigens geen noemenswaardige incidenten voor.

Uncharted 2 krijgt Killzone, Resistance en inFamous outfits

Er is informatie naar buiten gekomen dat Uncharted 2 volgende week nieuwe DLC krijgt in de vorm van outfits. Deze outfits betreffen andere first party titels, namelijk Killzone, Resistance en inFamous. Tevens zal er volgende week een demo van de game verschijnen op het PSN. De outfits zijn gratis te downloaden.

Verder zijn er nog 2 DLC pakketten bekend gemaakt. Hieronder zie je wat ze inhouden:

25 februari:

DLC pakket 2 (prijs onbekend) 
- Twee nieuwe maps, waar van 1 een remake is van het Uncharted 1 Ruins level 
- Multiplayer outfits van Uncharted 1

15 april:

DLC pakket 3 (prijs onbekend) 
- Multiplayer co-op mode 
- Vier nieuwe maps 
- Vijf nieuwe multiplayer outfits

Uncharted 2Uncharted UnchartedUncharted

 

Grote problemen in Californië door noodweer

In de Amerikaanse staat Californië zijn grote problemen ontstaan als gevolg van noodweer, zo meldt de Los Angeles Times vandaag op hun website. De lokale autoriteiten hebben bewoners van meer dan duizend huizen opgedragen te vertrekken wegens zware regenval.

Door aanhoudende regen staan veel straten onder water en is er een groot gevaar op modderstromen. Toch weigeren veel bewoners hun huizen te verlaten. Duizenden huishoudens zitten zonder electriciteit. Twee passagiersvliegtuigen werden getroffen door de bliksem, maar konden veilig landen. Meteorologen waarschuwen voor tornado's.

Het noodweer is het hevigst in de stad Los Angeles, de op een na grootste stad van de Verenigde Staten. De winterstormen houden al sinds dinsdag aan en zwakken de komende dagen af. Het hevige weer wordt verzoorzaakt door El Niño. Dit weerfenomeen komt gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar voor. El Niño veroorzaakt een sterke opwarming van het zeewater langs de kust van Californië, die de lokale atmosfeer in beroering brengt.

Ajax Cape Town en Foppe de Haan openen WK-stadion

Ajax Cape Town trapt zaterdag als eerste af in het WK-stadion van Kaapstad. De formatie van trainer Foppe de Haan speelt de allereerste wedstrijd in het Greenpoint-stadion. De satellietclub van Ajax komt vriendschappelijk in actie tegen Santos, een andere club uit Kaapstad.

Het Greenpoint-stadion gaat ruim vier maanden voor de start van het WK op 11 juni in bedrijf. Het Nederlands elftal is op 24 juni te gast in het gloednieuwe onderkomen dat plaats biedt aan 70.000 toeschouwers. Oranje speelt dan tegen Kameroen. Het stadion is het achtste stadion dat helemaal gereed is voor het WK. Aan de City-Arena in Johannesburg en het Mbombela-stadion van Nelspruit wordt nog gewerkt.

Pachter: "Epic heeft spijt van tekenen contract met Microsoft"

De oh zo goede Michael Pachter heeft weer eens tijdens de Bonus Round van Gametrailers iets opmerkelijks gezegd. De man die door mij 'Jezus' wordt genoemd, weet namelijk alles maar dan ook écht alles over de gamesindustrie. Zijn voorspellingen zijn dan ook van hoge kwaliteit en hij weet précies hoe anderen denken. Die zal dan ongelofelijk gelukkig zijn met zijn vrouw. Maar even terug naar het onderwerp: tijdens de meest recente Bonus Round-aflevering heeft Michael Pachter aangegeven dat steeds meer uitgevers en ontwikkelaars geen exclusieve games meer willen uitgeven. Een goed voorbeeld daarvan is Epic Games, die Pachter even noemde:

"Absolutely not, and I think the Epic guys can’t wait until they can start doing multiplatform games"

Gelijk na deze opmerking kwam de presentator met de vraag of de Gears of War-franchise ook multiplatform gaat. Nou, dan komt Pachter met een hele duidelijke uitleg.

"I don’t. I think that Microsoft has a contract to make sure that they get that sequel, but I think Epic regrets signing that contract. You’re up to 11 million PS3 in the US and probably similar number in Europe, you got a 20 million addressable market with a game like Gears of War, I mean that thing would easily sell 3 or 4 million on the PS3; that’s a lot of profit.”

Dat betekent dus dat - als Epic Games meer winst wil maken - het bedrijf met andere ideeën moet komen, willen zij gebruik maken van de PlayStation 3. Voorlopig is het voor de Xbox 360-fans nog even smullen met de exclusiviteit van Epic Games, maar misschien duurt het niet lang meer, aldus Michael Pachter.

PSV mist Simons tegen NEC

Timmy Simons kan vrijdagavond niet met PSV aantreden tegen NEC. Zakaria Labyad of Funso Ojo zal naar alle waarschijnlijkheid de opengevallen plek in de wedstrijdselectie invullen.

"Simons heeft last van een bilspier en ontbreekt", vertelde trainer Fred Rutten tijdens een persconferentie. "Dat is een teleurstelling omdat we aan het begin staan van een reeks, maar gelukkig is het niet zorgelijk."

De invulling van het middenveld van PSV tegen NEC is nog onduidelijk. Ibrahim Afellay en Otman Bakkal zijn zeker van hun plaats. Het meespelen van Orlando Engelaar is daarentegen zeer onzeker. De middenvelder is herstellende van een achillespeesoperatie.

Ontslagen Zico voelde zich in gevaar

Zico werd afgelopen week ontslagen bij de Griekse recordkampioen Olympiakos Piraeus. Voorlopig is hij de schrik nog niet boven, weet Sportweek.

De 56-jarige Braziliaanse oefenmeester zegt enkele dagen na zijn ontslag: "Ik begrijp mijn ontslag niet. De resultaten waren niet slecht. Bovendien las ik op het internet dat de club al een opvolger had. Dat had ik nog nooit meegemaakt."

Zico was slechts vier maanden in dienst van de Griekse topclub. Tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ in de Champions League werd bekend dat hij Temuri Ketsbaia zou opvolgen. Nu is hij dus alweer aan de kant gezet.

Vooral het gedrag van de supporters tijdens zijn laatste wedstrijd viel hem zwaar. De supporters keerden zich tegen de scheidende trainer."Tien bodyguards moesten mij wegloodsen. Ik voelde me echt in gevaar."

Voor Zico is het nu tijd voor bezinning. Hij gaat zich bezighouden met de vraag of een leven als trainer nog wel voor hem is weggelegd. "Ik denk dat ik nu een jaartje ga nadenken of ik zo’n leven nog wel wil", aldus Zico.

Van Calker wint in Europa Cup

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben een wedstrijd in de Europa Cup op hun naam geschreven. Het duo bleef in Sankt Moritz de Duitse tweetallen Manuel Machata/Andreas Bredau en Oliver Harrass/Christoph Gernand ruim een tiende van een seconde voor.

De reden voor dit uitstapje is dat Van Calker en Jansma op de Olympische Spelen in Vancouver in de beste startgroep willen starten. "Met deze winst hebben we 75 punten verdiend. Met een goede klassering in het weekeinde in Igls komen we waarschijnlijk toch nog in de top twaalf van de ranglijst terecht. Met het oog op Vancouver is dat heel belangrijk," zei de stuurman die deze week zich in Igls voorbereidt op de wedstrijd die hem en Jansma in de beste startgroep moet helpen.

FA gaat om de tafel met City en United vanwege rivaliteit

De FA gaat om de tafel met de beide clubs uit Manchester om nieuwe excessen tussen de clubs in de return in de League Cup-halve finale van volgende week te voorkomen.

Volgende week spelen Manchester City en Manchester United de beslissende wedstrijd om de halve finale van de Carling Cup.

De eerste wedstrijd einidigde in het voordeel van City. Tot tweemaal toe was het voormalig United-speler Carlos Tevez die scoorde voor de lichtblauwen en de eindstand op 2-1 bracht. Tevez vierde zijn tweede doelpunt op provocerende wijze. Hij rende naar de middenlijn, stopte daar en keerde zich tot de bank van United en trainer Sir Alex Ferguson.

Manchester United-speler Gary Neville zou vervolgens een handgebaar hebben gemaakt naar de Argentijn. De FA heeft officieel laten weten geen sancties op te leggen over hetgeen is voorgevallen, maar vreest voor een escalatie in de wedstrijd van volgende week.

De gesprekken tussen de clubs zullen informeel worden gehouden, maar toch hoopt de Engelse bond dat de clubs de zaak serieus zullen nemen. Ook vanwege de grote aandacht voor de derby vanuit heel de wereld.

Räikkönen beslist halverwege jaar over toekomst

Kimi Räikkönen zal halverwege het seizoen gaan beslissen wat hij in de toekomst gaat doen. De Fin komt dit jaar in het World Rally Championship uit met een Citroën C4 voor het Junior Team van het Franse merk. Het is mogelijk dat The Iceman blijft in het WRC, maar hij kan ook inzetten op een terugkeer in de Formule 1.

"Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in rijden in het WRC en Red Bull bood me deze geweldige kans. Dus waarom niet aanpakken?" zei Räikkönen tegen Autosprint. De Fin sluit een terugkeer in de Formule 1 niet uit. "De deur naar de F1 staat nog steeds open. Ik heb negen jaar van mijn leven aan die raceklasse gewijd en ik heb er oprecht goede herinneringen aan overgehouden. Ik zal halverwege het jaar beslissen over de toekomst. Dan beslis ik of ik in de rallysport blijf of terugkeer naar de Grands Prix."

Oud-senator erkent kind bij minnares

De voormalig senator John Edwards heeft vandaag toegegeven dat hij een dochter heeft verwekt bij zijn minnares Rielle Hunter. Edwards (56) heeft op dit moment geen relatie meer met de vrouw.

"Ik ben de vader van Quinn", liet de democraat weten. Hij bood zijn excuses aan tegenover zijn 2-jarige dochter. In 2008 had Edwards al toegegeven een buitenechtelijke relatie te hebben. Zijn vrouw lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker.

In 2004 was John Edwards de 'running mate' van John Kerry tijdens de presidentsverkiezingen van dat jaar. Kerry verloor toen van George Bush. 

Lotus zal auto in Londen lanceren

Lotus F1 zal haar nieuwe auto op 12 februari in Londen gaan lanceren, zo is vandaag bekend geworden. Op diezelfde dag test de rest van het veld op Jerez tijdens de tweede wintertest van het jaar. Het team zal deel gaan nemen aan de derde test die van 17 tot en met 20 februari op het circuit van Jerez gehouden gaat worden

Jarno Trulli zal volgens de Finse krant Turun Sanomat op 13 februari mits het weer het toelaat de eerste meters met de auto op Silverstone gaan maken. De Italiaan kijkt uit naar het nieuwe Formule 1-seizoen met Ferrari en Mercedes die als enige autofabrikanten zijn gebleven. "We moeten allemaal wennen aan de nieuwe Formule 1. Lotus is kleiner, maar operationeel gezien kan het effectiever opereren dan Toyota en dat ondanks dat het over veel minder geld beschikt."

Schumacher krijgt startnummer drie

Het is Michael Schumacher gelukt startnummer drie te krijgen bij Mercedes Grand Prix. De Duitser is bijgelovig en wil alleen met een oneven startnummer rijden. Met zo'n nummer won hij zevenmaal de wereldtitel. De FIA ging akkoord met de wijziging, waardoor Schumi met nummer drie zal rijden en Nico Rosberg met nummer vier.

De Duitser meldde daarnaast gisteren in een interview dat hij geen last meer heeft van zijn nek. Deze blessure zorgde er voor dat Schumacher vorig jaar zijn rentree bij Ferrari niet kon maken. Hij testte vorige week nog drie dagen in een GP2-bolide om zeker te weten of alles goed zat. Schumi kan niet wachten om in februari weer achter het stuur van een F1-auto te kruipen. Dan wordt het verbod op het testen tijdelijk opgeheven. "Alleen dan zal het oude gevoel terug gaan keren. Ik kan niet wachten om terug te keren," zei een gretige Duitser op zijn website.

Rotterdam zakt op ranglijst havens

Rotterdam behoort niet langer tot de top 10 als het gaat om de grootste containerhavens van de wereld. Volgens een ranglijst van het bureau Axs-Alphaliner bezet Rotterdam nu de elfde plaats.

Het in Parijs gevestigde bureau baseert zich op de overslagresultaten van vorig jaar. De Chinese haven Qingdao, die 0,6 procent overslag verloor, passeerde Rotterdam, dat vlak voor de jaarwisseling een (voorlopig) verlies van 8,5 procent bekendmaakte.

Balkenende sluit hogere belasting niet uit

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) sluit toch niet uit dat de belastingen omhoog gaan. Wel zou hij dat 'onverstandig' vinden. Dat heeft Balkenende vandaag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Balkenende moest in de Kamer opheldering geven naar aanleiding van tegenstrijdige uitspraken van hemzelf en vicepremier Wouter Bos (PvdA). In december wekte Balkenende in een interview de indruk dat hij tegen hogere belastingen was. Bos noemde een hoger toptarief van zestig procent afgelopen zondag echter nog een 'reële optie'.

Balkenende stelde dat hij helemaal niet had gezegd dat de belastingen niet omhoog zullen gaan. "Ik heb niet gezegd: het gebeurt niet. Ik heb gezegd: ik vind het niet verstandig."

Ambtelijke werkgroepen werken momenteel aan opties voor grote bezuinigingen voor de komende jaren. Daarbij is niets bij voorbaat uitgesloten, heeft het kabinet eerder afgesproken. Dat geldt ook voor belastingverhoging, zei Balkenende. Pas als de werkgroepen klaar zijn, gaat het kabinet knopen doorhakken.

Bos, die ook bij het debat was, zei 'al jaren' te weten dat Balkenende niet voor hogere belastingen is. "Maar we realiseren ons ook dat we als kabinet een eensgezind antwoord moeten formuleren op de uitdagingen waar we voor staan." Bos blijft erbij dat een hoger toptarief een 'reële optie' is. "Maar er zijn verschillende opties reëel", voegde hij eraan toe.

De uitleg van Balkenende en Bos werd weggehoond door de oppositie. "Een hoger toptarief is dus een reële, maar onverstandige optie", sneerde SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Volgens haar is het kabinet gewoon verdeeld. Volgens GroenLinks-collega Femke Halsema vaart het kabinet een 'rare kronkelkoers'. VVD'er Frans Weekers sprak van een 'wanvertoning'.

Het kabinet verwacht dat er de komende jaren zo'n 35 miljard euro bezuinigd moet worden. Dat is nodig omdat de economische crisis heeft gezorgd voor een fors gat op de begroting. Ook stijgen de uitgaven voor de overheid als gevolg van de vergrijzing.

Xbox 360 overleeft vliegreis niet

Op zich is het niet zo gek natuurlijk, je vliegt ergens naartoe maar je wilt op de plaats van bestemming wel graag je favoriete games op je Xbox 360 spelen. Wat doe je dan? Juist, je neem je console mee en stopt de 360 netjes in je ruimbagage. Adam, een 360-bezitter, dacht er net zo over maar vroeg voor alle zekerheid bij US Airways toch maar even na of dit een probleem zou zijn. Hem werd verzekerd dat dit prima mogelijk was.

Verbazing alom echter nadat Adam zijn tas uitpakte. In zijn tas bevond zich een plastic zakje met daarin een aantal kleine metalen onderdeeltjes. Deze kwamen overduidelijk uit de Xbox en het spreekt voor zich dat deze zonder die onderdelen niet meer werkt. Blijkbaar vond de beveiliging de 360 een risico voor de vlucht en heeft deze maar even "onschadelijk" gemaakt. Misschien is het de volgende keer toch slimmer om alleen maar een DS of PSP in je handbagage mee te nemen...

 

Zwamborn nieuwe bondscoach Suriname

Kees Zwamborn is de nieuwe bondscoach van Suriname geworden. De 57-jarige trainer moet met de Surinaamse ploeg proberen de Caribbean Championship 2010 te behalen.

De aanstelling van Zwamborn komt voort uit een samenwerking tussen de Surinaamse voetbalbond (SVB) en de KNVB. De eerste taak van de oefenmeester is meteen een loodzware. Suriname bleef namelijk de afgelopen jaren steeds steken in de voorrondes van de Caribbean Championship.

Zwamborn was als trainer eerder actief bij Feyenoord, NAC en FC Den Bosch. Verder was hij technisch manager bij Willem II en hoofd opleidingen bij Ajax.

Nieuw-Zeeland haalt bijbelteksten van wapens

Nieuw-Zeeland haalt verwijzingen naar bijbelteksten van de telescoopvizieren van wapens die door de Amerikaanse fabrikant zijn aangebracht. Nieuw-Zeelandse troepen in Afghanistan zijn met deze wapens uitgerust en de vrees bestaat dat ze religieuze spanningen kunnen oproepen. Ook de Amerikaanse en Australische troepen in Afghanistan en Irak gebruiken deze vizieren.

De verwijzingen naar verzen in de bijbel staan al tientallen jaren naast het serienummer op de vizieren, zoals JN8:12 of 2COR4:6. Fabrikant Trijicon zegt er nog nooit klachten over te hebben gehad.

Critici in de Verenigde Staten menen dat de inscripties in strijd zijn met bepalingen die Amerikaanse militairen verbieden geloof te verspreiden. Defensiemedewerkers onderzoeken of dit zo is, maar de tienduizenden telescoopvizieren die al zijn aangeschaft worden in elk geval niet teruggehaald.

Nieuw-Zeeland vraagt de fabrikant de inscripties bij verdere bestellingen achterwege te laten. "De inscripties brengen ons in een lastig parket. Wij waren er niet van op de hoogte en wij zijn er niet blij mee dat de fabrikant ons niets heeft verteld. Wij vinden ze ongepast", zei een woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse ministerie van defensie.

Eerder zei minister van defensie Wayne Mapp dat de verwijzingen naar de bijbel verkeerd kunnen worden opgevat. "Wij weten allemaal van de religieuze spanningen rond dit thema en het is onverstandig om iets te doen wat de spanningen onnodig kan vergroten."

[Upd] FOK! Voetbalmanager: test mee!

In de vorige update over de FOK! Voetbalmanager heb je kunnen lezen dat er twee developers bezig gingen aan de code van deze manager. En er is goed nieuws: er zijn veel fouten uitgehaald.

Toch durven we momenteel niet echt de Voetbalmanager weer actief te zetten, want we willen uiteraard wél testen of alle fouten en bugs er nu uit zijn. En daarbij kan jij helpen!

We zoeken maximaal 20 users om mee te helpen testen. Heb jij de komende twee weken wat tijd om bijna iedere dag je team te bekijken en/of aan te passen, maar ook tijd om mogelijke problemen en fouten aan ons te melden? Laat het hieronder dan weten. Dan krijg je zo snel mogelijk meer instructies.

Aanmelden als tester kan hieronder tot maandagavond 18 januari, 20:00 uur, maar zodra we 20 aanmeldingen hebben, sluit de aanmelding. Ook op het SPT-forum en het VBL-forum worden users opgeroepen om te testen. Wie het eerst post, het eerst maalt, maar denk eraan: we verwachten wel iets van je!

We hopen dat de problemen na deze testronde van circa twee weken verdwenen zullen zijn en dat we daarna weer met een frisse, schone lei kunnen beginnen met het laatste deel van de Eredivisie. En dan kun jij weer laten zien dat jij de beste manager bent van jouw eigen voetbalteam!

We proberen je op de hoogte te houden van de vorderingen - positief of negatief, klein of groot. En de crew hoopt dat jullie nog even geduld hebben!

Mochten er nog vragen zijn, kun je die hieronder of in het betreffende topic in het VBL-forum stellen, aangezien de feedbackfunctie binnen de manager niet werkt.

Let op: je kunt niet wisselen in de oude Voetbalmanager, want die is inactief!

Update:

Het aanmelden is inmiddels gesloten, maar wil je meehelpen met testen, geef het dan hieronder aan en je kunt nog meehelpen.


Update 2:

Voor de nieuwsgierige aagjes: er is een topic in REV geopend waar de bevindingen van onze testers worden gemeld. Je kunt daar meelezen wat er zoal gevonden wordt, en of er een oplossing voor is. Mocht je nog mee willen doen, dan kan dat.

Bakx verdient geen contract bij Alemannia Aachen

Istvan Bakx blijft momenteel gewoon bij Racing Genk. De aanvaller speelde met het team uit Aken een oefenduel mee, maar wist niet te imponeren. De situatie van Bakx bij Genk is niet rooskleurig.

Alemannia Aachen, uitkomend in de Tweede Bundesliga in Duitsland, verloor het oefenduel waarin Bakx meespeelde met 6-1 van Bayer Leverkusen. "Ik dwong een strafschop af, maar we verloren met 6-1", baalde hij achteraf tegenover Sporza.

Bakx snapt dat hij zich niet in de 'picture' heeft gespeeld bij Aachen. "Ik mis ritme, dan is het moeilijk om goed te spelen. Aachen zoekt bovendien een sterke spits voor een 4-4-2. Dat ben ik niet."

De vraag is of hij bij Genk nog wel aan spelen toekomt. De concurrentie is moordend. "Genk is niet ontevreden. We hebben echter tien spitsen en ik ben de laatste optie. Ik wil spelen, maar eerst ga ik gezellig een appeltaartje eten", reageerde de aanvaller, die 24 jaar werd.

De Ridder verkast naar Tel Aviv

Hapoel Tel Aviv is de tijdelijke nieuwe club van Daniël de Ridder. De buitenspeler kwam bij Wigan Athletic niet in de plannen voor en denkt in Israël wel de kansen te krijgen.

Voetbal International meldt dat Hapoel De Ridder voor de rest van het seizoen huurt van Wigan. Hapoel benaderde de Nederlander afgelopen week en De Ridder werd meteen enthousiast.

Eerder gaf hij al commentaar over het feit dat Hapoel in Europa niet hoog wordt aangeschreven. "Dit is geen misselijke club", zei hij over Hapoel dat nog in de knock-outfase van de Europa League zit.

In het contract heeft de club ook een optie tot koop opgenomen. De nieuwe ploeg van de 25-jarige De Ridder staat momenteel tweede in eigen land.

De gleuf is vaak veel te nauw

Het houdt me erg bezig. Hij wordt 20 jaar in maart. Het moet toch mogelijk zijn dat er voor zo’n jongen een opleiding bestaat die hij kan volgen om zijn droom te verwezenlijken? Een aantal jaar geleden was er veel reclame voor adaptief onderwijs. Zorg op maat. Waar zijn al die plannen en ideeën gebleven? Waarom kunnen kinderen alle begeleiding krijgen tot aan het afronden van de middelbare school en is het daarna klaar?

Gemeente wil Roda JC 5,8 miljoen lenen

Roda JC kan een lening van 5,8 miljoen euro van de gemeente Kerkrade tegemoet zien. Voorwaarde is wel dat de club voortaan Roda JC Kerkrade wordt genoemd en het stadion beter geëxploiteerd moet worden.

Daarnaast wil de gemeente Kerkrade ook de overige stadionaandelen voor een symbolisch bedrag van één euro, meldt De Limburger. Ook wil de gemeente twee zetels in het bestuur van de RvC. Wethouder Terpstra van de gemeente Kerkrade vond dat een gift aan de voetbalclub geen optie was. "Een schenking van zes miljoen euro in ruil voor de stadionaandelen, zoals die in eerste instantie gevraagd was, was politiek onverkoopbaar", begon hij zijn verhaal.

"Die zou jarenlang veel te zwaar gedrukt hebben op de begroting die door de aanstaande bezuinigingen toch al onder druk staat. Door te kiezen voor het verstrekken van een lening lopen we in ieder geval nog de kans - want laten we het niet mooier maken dan het is - dat de burger dit geld nog terugziet. In theorie hoeft ons deze oplossing geen geld te kosten. In het geval van zo'n schenking had ons dat tien jaar lang in ieder geval zes ton gekost"

Geleen wint ijshockeybekerfinale

Eaters Geleen heeft voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de bekerfinale in het ijshockey gewonnen. In de laatste seconde van de wedstrijd besliste Mike Forgie de wedstrijd tegen HYS Den Haag: 3-2.

In de eerste periode was het Geleen dat de klok sloeg. De ploeg van coach Mike Pellegrims kwam in de powerplay na zeven minuten via een goal van Lars van Sloun op voorsprong. Ook in het vervolg van het eerste bedrijf was Geleen sterker, maar ondanks een lange powerplay van vijf tegen drie wisten de Eaters niet meer te scoren.

Al snel in de tweede periode verdubbelde Brent Gauvreau via een hard schot de voorsprong: 2-0. Den Haag kreeg via de powerplay kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar stuitte telkens op Geleen-doelman Sami Heinonen. Marcel Bruinsma gaf Den Haag na vijf minuten in de derde periode weer hoop door de 2-1 aan te laten tekenen. Na wederom een vijf tegen drie powerplay waarin Geleen niet wist te scoren sloeg in de volgende powerplay Matt Korthuis namens Den Haag wel toe: 2-2. In de zoemer zorgde Forgie voor de beslissende treffer in het voordeel van Geleen. Den Haag protesteerde nog wel, maar de scheidsrechters kenden de overwinning aan de Eaters toe.

Nominaties BAFTA Awards bekend

'Avatar', 'The Hurt Locker' en 'The Education' hebben de meeste nominaties voor de BAFTA Awards in de wacht gesleept. De drie films zijn ieder in de race voor acht beeldjes. De Britisch Academy of Film and Television Arts (BAFTA) maakte de genomineerden vanochtend bekend.

'Avatar', 'The Hurt Locker' en 'The Education' nemen het tegen elkaar op in de categorieën Beste Film en Beste Regisseur, twee van de meest prestigieuze prijzen van de avond. De twee andere genomineerden voor Beste Film zijn 'Up in the Air', de vliegtuigkomedie met George Clooney en 'Precious: Based on the Novel Push by Sapphire', over een zwart meisje uit achterstandswijk Harlem, dat wordt toegelaten op een alternatieve school om haar leven op te bouwen.

Het Tweede Wereldoorlog-epos 'Inglourious Basterds' werd zesmaal genomineerd, waaronder voor Beste Regisseur (Quentin Tarantino). Ook 'Up in the Air' kreeg zes nominaties, waaronder voor Beste Acteur (George Clooney). Meryl Streep kreeg voor de dertiende keer in haar carrière een BAFTA-nominatie, ditmaal voor haar hoofdrol in 'Julie & Julia'.

De Britse BAFTAs zijn doorgaans een goede graadmeter voor de Amerikaanse Academy Awards, ofwel de Oscars, de belangrijkste filmprijzen van het jaar. De BAFTAs worden op 21 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De Oscars zullen twee weken later, op 7 maart, worden uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.

Drie gewonden bij steekpartij Amsterdam

Drie mannen zijn gisteravond in een café aan de Zeedijk in Amsterdam gewond geraakt bij een steekincident. Aanleiding voor het steekincident was een ruzie in het café, meldt de politie vandaag.

De steekpartij vond rond 23.00 uur plaats. Een man raakte ernstig gewond en ligt nog in het ziekenhuis. Hij verkeert buiten levensgevaar. Een 32-jarige en een 38-jarige man zijn na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis en aangehouden. Zij zijn voor verhoor in de cel gezet op een politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

David Hasselhoff krijgt eigen realityshow

David Hasselhoff zal binnenkort 24 uur per dag door camera's worden gevolgd. De acteur krijgt een eigen realityserie die de kijker een blik gunt in het leven van 'The Hoff'. De show zal zich vooral richten op de verschillende 'entertainment'-activiteiten van de 57-jarige Hasselhoff.

Ook de levens van de tienerdochters van Hasselhoff zullen worden gevolgd, maakte A&E Network gisteren bekend. De 19-jarige studente communicatie Taylor-Ann en de 17-jarige Hayley, model en actrice in de dop, willen het beiden gaan maken als zangeres. Hasselhoff gaat ze daar een handje bij helpen.

"Het is de droom van elke ouder om een kind te helpen succesvol te worden. Ik heb de meiden verteld dat ik de deur zou openen als ze er klaar voor zijn, maar dat ze er zelf doorheen moeten lopen. De beurt is nu aan hen." De serie zal later dit jaar in de Verenigde Staten van start gaan.

David Hasselhoff staat de laatste tijd vooral in de aandacht door overmatig drankgebruik en ruzie's met zijn ex-vrouw Pamela Bach. Een aantal jaar geleden werd 'The Hoff' nog door dochter Taylor-Ann gefilmd terwijl hij stomdronken een hamburger zat te eten. Door het uitlekken van dit filmpje raakte hij de voogdij over zijn dochters tijdelijk kwijt.

Red de mensheid in Mass Effect 2 launch-trailer

Het is bijna zover, volgende week komt Mass Effect 2 uit. Menig gamer kan niet wachten op de opvolger van de topper van Bioware, maar we zijn dan ook goed warm gehouden door de vele trailers die uitkwamen. In deze trailer zien we dat Shepard tot het uiterste moet gaan om de mensheid te redden. Samen met de beste geallieerden moet hij de mensheid en de rest van het heelal redden. Zal het hem lukken? Bekijk de trailer hier:

Defour maakt rentree voor Standard

Steven Defour heeft na lange tijd blessureleed zijn rentree gemaakt voor Standard Luik. Een voetblessure hield de middenvelder aan de kant. Met de beloften van Standard speelde hij gisteravond een helft mee.

Defour speelde met de beloften van Standard mee tegen vierdeklasser Sprimont. Na 45 minuten werd hij weer van het veld gehaald. "Het was een rustige wedstrijd en ik ben niet te diep gegaan", vertelt hij achteraf aan Le Soir.

In september brak Defour een middenvoetsbeentje. Na een lange revalidatieperiode moest de middenvelder het gisteravond wel rustig aan doen. "Ik heb dus geen domme dingen gedaan. Dat had Laszlo Bölöni me op het hart gedrukt."

Last heeft de Belg amper meer. "De dokters zijn verbaasd dat ik al zonder pijn kan spelen. Ik voel wel dat mijn enkel nog stram is bij het draaien." Defour zal vrijdag opnieuw een helft met de beloften meespelen.

Actrice Tara Reid verloofd

'American Pie'-actrice Tara Reid maakt zich op voor haar tocht naar het altaar. De blondine kreeg afgelopen maandagavond tijdens een romantisch dinertje een huwelijksaanzoek van haar vriend Michael Axtmann en zei volmondig 'ja'. Een woordvoerder van Reid heeft het nieuws bevestigd tegenover het Amerikaanse blad People.

"Michael verraste Tara met een bijzonder mooie diamanten ring", vertelt de woordvoerder. "Tara was door het dolle. De andere bezoekers klapten voor het stel en feliciteerden hen."

De 34-jarige Reid leerde de internetondernemer vorig jaar kennen. Axtmann en de actrice zijn niet van plan een grote bruiloft te organiseren. De tortelduifjes willen deze zomer onder toeziend oog van een paar familieleden en vrienden in het huwelijksbootje stappen.

Michels stapt over naar PDC

Mareno Michels heeft de overstap van de profbond BDO naar PDC gemaakt. De 25-jarige darter zal komend jaar de volledige Pro Tour afwerken en zich zo bij de beste 64 van de Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC, proberen te scharen.

Michels vertelde: "Ik ga in ieder geval alle vloertoernooien spelen en misschien heb ik geluk om een keer door de kwalificatie van een groot toernooi te komen. Na een jaar moet het mogelijk zijn om bij de top-64 te staan, maar dan moet ik wel vol aan de bak. Ik streef ernaar om uiteindelijk binnen de top-32 te komen."

The Miracle kwam in de tijd dat hij voor de BDO dartte, tweemaal uit op de Lakeside WK BDO Darts.

Cervélo TestTeam haalt Becker

Charlotte Becker gaat deel uit maken van het Cervélo TestTeam voor 2010. De Duitse wielrenster is zowel op de baan als weg zeer bedreven.

De 26-jarige is een voormalig Duits kampioene tijdrijden en Europees kampioene puntenkoers. Afgelopen seizoen won de renster vier etappes en een derde plaats overall in de Giro della Toscana voor de nu niet meer bestaande Equipe Nürnberger.

"Ik heb vorig jaar het Cervélo-team gezien en het team zag er erg professioneel uit. Nu ben ik trots dat ik daar deel van uit maak en ik kijk uit naar het komend seizoen", aldus Becker. "Ik denk dat het echt een sterk team is en ik wil zo goed als mogelijk mijn steentje bijdragen." De Duitse heeft zeker ambities: "Als het even kan, ga ik voor goede resultaten, zeker in het tijdrijden. Ik kan niet wachten om de tijdritfietsen van Cervélo te gebruiken."

Sportief directeur bij Cervélo TestTeam, Egon van Kessel, ziet haar als een goede aanvulling. "Charlotte is zowel een uitstekend tijdrijder als sterk op de baan, vooral in de ploegenachtervolging. Ze zal een echte aanwinst zijn voor het team, en zal vechten voor onze zeges. Om het team op z'n best te laten presteren, voor al onze doelen, hadden we nog één renner nodig. We zijn erg blij dat we Charlottes talenten konden vastleggen."

Al 10,6 miljoen euro gestort op giro 555

Op giro 555 is tot gisteravond 10,6 miljoen euro gestort. Dat laten de Samenwerkende Hulporganisaties weten. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft eerder aangekondigd het bedrag dat vandaag na de nationale actie op de teller staat te verdubbelen.

Onder de naam 'Nederland helpt Haïti' wordt vandaag een nationale actie op radio en televisie georganiseerd. Een belpanel met bekende Nederlanders verwerkt alle donaties. Ook is Radio 555 de lucht in gegaan. Op de radiozenders Radio 538, Radio 2, 3FM, Q-Music, Slam FM, Radio Veronica en Radio Nederland Wereldomroep is vandaag dezelfde uitzending te horen.

Om 20.30 uur start de gezamenlijke uitzending 'Nederland helpt Haïti' op Nederland 1, RTL 4, SBS 6 en TMF. Deze uitzending duurt tot ongeveer 22.00 uur en wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. Rond 23.30 uur gaat de uitzending verder. Even voor middernacht moet duidelijk worden hoeveel geld de actie heeft opgebracht.

puinhopen haïti
Al 10,6 miljoen euro gestort voor slachtoffers Haïti (Foto: Novum)

[AO] Tsonga en Verdasco naar volgende ronde

Jo-Wilfried Tsonga heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Ook Fernando Verdasco drong door tot de laatste 32. Beide tennissers leden geen setverlies in hun partij.

Tsonga trof in zijn partij Taylor Dent en stuurde de Amerikaan met 6-4, 6-3 en 6-3 weer naar huis. De als tiende geplaatste Fransman, in 2008 nog verliezend finalist, treft in de volgende ronde de Duitser Tommy Haas.

Verdasco, in 2009 halve finalist, trof in de tweede ronde Ivan Sergeyev en hield niks heel van zijn opponent; 6-1, 6-2 en 6-2. In de volgende ronde mag de als negende geplaatste Spanjaard het opnemen tegen Stefan Koubek.

Speciale Metal Gear Solid PSP bundels

Japanners zijn gek op special edition consoles en handhelds. Vaak komen daar ook versies uit die in de rest van de wereld nooit officieel te verkrijgen zijn. Op 18 maart zal er een speciale versie van de PlayStation Portable te koop zijn, in combinatie met Metal Gear Solid: Peace Walker. Zoals in onderstaande foto's te zien is, bestaat deze bundel uit een speciale camouflage PSP, met camouflage schoonmaakdoekje en een tasje in legerkleuren.

Een extra limited edition is verder uitgebreid met uniek genummerde dog tags, een standaard om de PSP een prominent plekje te geven en een lederen tasje. De kans is klein dat deze bundel in de US of Europa verkrijgbaar zal zijn, de game speelt zich namelijk af in het jaar 1974 en vandaar worden er van deze limited edition ook maar 1974 geproduceerd.

PSP MGS: Peace Walker

PSP MGS: Peace Walker

PSP MGS: Peace Walker Limited Edition

PSP MGS: Peace Walker Dogtags

Mannen gamen te veel

Vind je ook dat je vriendin (of vrouw) te veel zeurt over je gamegedrag? Dat kan kloppen. Uit onderzoek van de website MyVoucherCodes blijkt namelijk dat tachtig procent van de vrouwen vindt dat hun man te veel bezig is met gamen. Zeventig procent geeft zelfs aan dat het de meeste ruzies binnen de relatie te wijten zijn aan het gamen. Van alle games is Call of Duty de grootste boosdoener. Eén op de vijf zegt zelfs wel eens een relatie te hebben verbroken omdat man lief te veel tijd doorbracht met zijn games.

Vrouwen hebben trouwens ook hun slechte gewoontes. Van de mannen vindt 72 procent dat hun vrouw te veel tijd doorbrengt op het wereldwijde web. Voor veel mannen is het echter geen reden om de relatie te verbreken. Slechts zes procent geeft aan dat dit een reden was om hun vrouw te verlaten.

Patiënten Hagaziekenhuis geëvacueerd

Het Haagse Hagaziekenhuis heeft afgelopen nacht tien patiënten op de intensive care geëvacueerd omdat een brandje de stroomvoorziening bedreigde. De veiligheid van de patiënten in de locatie aan de Leyweg is volgens het ziekenhuis niet in gevaar geweest.

Het brandje brak uit in een schakelkast. Voor de zekerheid werd een aantal delen van het ziekenhuis van de stroomvoorziening afgesloten. De operatiekamer en de intensive care bleven aangesloten. Het ziekenhuis kon niet overschakelen op het noodaggregaat, omdat dat zich in het trafohuis bevond waar de brand was uitgebroken.

Uit voorzorg werden enkele patiënten op de intensive care verplaatst naar de operatiekamer. Tien anderen zijn met een ambulance naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Omdat het ziekenhuis de stroom van de serviceflat uit voorzorg had afgesloten, zijn de bewoners opgevangen in het personeelsrestaurant. In de loop van de nacht konden zij weer naar hun woning.

De brandweer had het brandje snel onder controle. Het ziekenhuis is afgelopen nacht begonnen met herstelwerkzaamheden en verwacht dat de operatiekamer en de intensive care vandaag rond het middaguur weer in gebruik kunnen worden genomen.

Opel sluit fabriek in Antwerpen

De Opel-fabriek in Antwerpen wordt gesloten. Eigenaar General Motors moet de fabriek sluiten om kosten te besparen. De sluiting betekent dat 2300 mensen hun baan verliezen. Dit heeft een Duitse vakbondsvertegenwoordiger vandaag gezegd.

Hij zei dat de ondernemingsraad van Opel in Bochum van GM-topman Nick Reilly te horen heeft gekregen dat voor Antwerpen het doek valt. Vermoedelijk worden de werknemers in Antwerpen daar later vandaag officieel van op de hoogte gesteld.

'Ajax-directie ziet niets in komst Mido'

De directie van Ajax ziet niets in een terugkeer van Ahmed 'Mido' Hossam. De Egyptenaar, nu nog uitkomend in zijn vaderland voor Zamalek, gaf eerder te kennen graag terug te willen keren naar de Amsterdamse club en ook coach Martin Jol ziet de aanvaller graag komen.

Volgens het Algemeen Dagblad ziet de directie van de Amsterdammers echter niets in een terugkeer. Zijn komst zou niet in de nieuwe filosofie passen. Deze houdt in dat Ajax alleen nieuwe talenten, Oranje-internationals en routiniers die het elftal kunnen sturen, moet halen. Spelers als Boulahrouz, Braafheid en Huntelaar zouden wel spelers zijn die volgens de filosofie van de Ajax-directie welkom zijn bij de club.

Martin Jol ziet een terugkeer van Mido, die eerder met de trainer samenwerkte bij Tottenham Hotspur, wel zitten. De trainer zou de Egyptische aanvaller een paar maanden willen huren en is van mening dat hij in die tijd wel van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Volgens Jol is Mido bij al zijn clubs vooral in zijn eerste maanden succesvol.

Ook West Ham wil Van Nistelrooij

West Ham United heeft zich gemengd in de groep clubs die strijden voor de handtekening van Ruud van Nistelrooij. De spits van Real Madrid kan rekenen op veel interesse, vooral uit Engeland.

Van Nistelrooij kan dit seizoen niet rekenen op veel speelminuten bij de Madrileense topclub, en hoopt zijn carrière elders te vervolgen om de kansen op het WK levende te houden. De Premier League lijkt een logische bestemming voor de Nederlandse spits, die daar eerder uitkwam voor Manchester United. United's aartsrivaal Liverpool en Tottenham Hotspur zouden Van Nistelrooij naar verluidt willen huren tot het einde van het seizoen. Stoke City is bereid twee miljoen pond neer te leggen voor de aanvaller, terwijl ook het Turkse Galatasaray aan de spits werd gelinkt.

Volgens Skysports is nu ook West Ham United geïnteresseerd in de aanvaller. De Londense club is pas overgenomen en is op zoek naar versterking in de offensie. Naast Van Nistelrooij staan ook Benni McCarthy (Blackburn Rovers) en Robbie Keane van de Spurs op het verlanglijstje van trainer Gianfranco Zola.

Nederlandse squashers uitgeschakeld in India

Dylan Bennett en Milou van der Heijden zijn er in India niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van de Indian Challenger #6 2010. Hierdoor gaat het toernooi verder zonder Nederlandse inbreng.

De als derde geplaatste Bennett, de nummer tweeënzeventig van de wereld, kende in Chennai een slecht begin van het nieuwe jaar. De 25-jarige Eindhovenaar had ondanks het grote verschil op de wereldranglijst, in het voordeel van de Nederlander, weinig in te brengen tegen het goede en aanvallende spel van de jonge Egyptenaar Amr Khaled Khalifa. Het werd 6-11, 7-11, 8-11. De partij duurde slechts 31 minuten.

Voor de 19-jarige van der Heijden waren de druiven minder zuur. Zij ging weliswaar onderuit tegen haar tegenstandster Joey Chan, de nummer twee van de plaatsingslijst, maar leek gezien het niveauverschil van tevoren ook geen enkele aanspraak te kunnen maken om haar hoger aangeslagen opponent uit Hong Kong te verslaan. Desondanks bood het zusje van Bennett in twee van de drie games goed partij aan de Hongkongse styliste: 8-11, 2-11, 8-11.

Restauranteigenaar filmde vrouwen in toilet

Een 52-jarige eigenaar van een Italiaans restaurant in Leiden wordt vervolgd omdat hij jarenlang video-opnamen had gemaakt van vrouwen op het damestoilet in zijn zaak. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vandaag laten weten. Volgens het OM heeft de restaurateur heimelijk opnames gemaakt tussen 1 juni 2005 en 18 oktober 2008 en zijn "zeer veel vrouwen" vastgelegd tijdens toiletbezoek. De man is in december 2008 al aangehouden.

De verborgen camera in de plafondlamp werd uiteindelijk door een bezoekster ontdekt die naar de politie stapte. Deze nam de camera in beslag. Het apparaat kon uit drie standen filmen, maar er kwamen volgens het OM geen geslachtsdelen in beeld. De politie ontdekte verder drie dozen met 96 videobanden. De restauranteigenaar verklaarde dat hij de camera had opgehangen om zijn personeel in de gaten te kunnen houden. Hij wordt vervolgd voor aanranding en het heimelijk maken van video-opnames. Wanneer zijn zaak dient, is nog niet bekend.

Wederom verkrachting Veldhoven

In de buurt van de Philips visvijvers, tussen Veldhoven en Waalre, is gisteravond een vrouw van haar fiets getrokken en verkracht. De verkrachter heeft haar hierbij bedreigd met een mes.

De dader zou een blanke man met donker haar zijn. Hij droeg een lange, donkere jas. De politie heeft een SMS-alert met daarin het signalement van de man verstuurd.

Afgelopen vrijdag werd Veldhoven ook al opgeschrikt door een zedenmisdrijf. Een 17-jarig meisje werd op de Run in Veldhoven van haar fiets gesleurd en in een busje getrokken. Daar werd het meisje misbruikt.

Club Brugge krijgt pak slaag in bekertoernooi

Club Brugge kan de halve finale van de Belgische beker nagenoeg vergeten. De ploeg van Adrie Koster ging op eigen veld met 1-4 onderuit tegen AA Gent. De thuisclub kwam nog wel op voorsprong, maar moest vervolgens vier treffers slikken.

Na een kwartier kwam de ploeg van Koster met 1-0 voor dankzij Joseph Akpala. Twee treffers van Adnan Custovic en doelpunten van Mbaye Leye en Tim Smolders brachten Brugge in verlegenheid: 1-4.

Cercle Brugge plaatste zich voor de kwartfinale door de inhaalwedstrijd van de achtste finale tegen Zulte-Waregem te winnen. Cercle won met 1-3 en treft nu Anderlecht in de kwartfinale. In een andere kwartfinale won Kortrijk met 3-2 van Roeselare. KV Mechelen won met dezelfde cijfers van Westerlo.

Nooij ontslagen bij Mozambique

De Nederlander Mart Nooij hoeft niet meer terug te keren als bondscoach van Mozambique. Het land werd gisteren in de Afrika Cup uitgeschakeld in een poule met Nigeria en Egypte. De coach zelf zei dat het land met opgeheven hoofd het toernooi in Angola kon verlaten.

"We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld. Volgens mij hebben we op dit toernooi toch een redelijk goede indruk gemaakt. We zijn naar Angola gekomen met opgeheven hoofd en verlaten het land ook weer met opgeheven hoofd," zei Nooij gisteravond na het 3-0 verlies tegen Nigeria. Hij zal naar Nederland terugkeren om zijn verdere toekomst te gaan bepalen.

Naar Mozambique hoeft hij niet meer te komen. "Er is geen reden het contract met Nooij te verlengen. Hij bereikte zijn doel niet om de ploeg naar de finale te leiden," meldde de voorzitter van de voetbalbond Fezal Sidat tegenover AP.

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: Overige sporten

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het ‘Sportmoment van het Jaar 2009’ is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.


Al door naar de finaleronde:
- Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)
- Barcelona wint zes prijzen in één jaar (Voetbal)
- Wereldrecords Shani Davis op 1.000 en 1.500 meter (Schaatsen)
- Duel Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op circuit Barcelona (Auto/motorsport)

Eerdere berichten
Verkiezing: FOK!sportmoment van het jaar
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Wielrennen
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Voetbal

Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Schaatsen
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Auto/motorsport

Het algemene sportmoment van het jaar 2009

Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het algemeen sportmoment van het Jaar 2009. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren in de overige sporten, naast het schaatsen, voetbal en dergelijke het afgelopen jaar. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Hockeydames EK-winnaars
- K1: winst Sem Schilt
- Henk Grol die ondanks zware blessure zilver wint op WK Judo
- Fenomenale wereldrecords Usain Bolt op 100 en 200 meter
- Goud estafettevrouwen op WK zwemmen
- Penguins winnen Stanley Cup in herhaling van finale vorig seizoen (NHL)
- Edward Gal Europees kampioen dressuur in een WR
- Marhinde Verkerk wereldkampioen judo in Ahoy
- Volleybalsters halen de finale van het EK
- Nederlandse cricketers verslaan Engeland op WK Twenty20
- Zilver Epke Zonderland op rek tijdens WK turnen
- Raymond van Barneveld gooit eerste 9-darter ooit op WK PDC

Hoe werkt het stemmen?

Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het algemene sportmoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op de voorgeselecteerde berichten!

De stemronde sluit op donderdag 21 januari om 20.00 uur.

[AO] Federer simpel door

Roger Federer heeft zich gemakkelijk voor de derde ronde van de Australian Open geplaatst. De als eerste geplaatste Zwitser liet zijn Roemeense opponent Victor Hanescu het nakijken; 6-3, 6-2 en 6-2.

De overwinning op Hanescu betekende overigens voor de nummer één van de wereld dat hij voor de 27e maal op rij een derde ronde wist te behalen van een Grand Slam. De laatste keer dat dit Federer niet lukte, was in 2004 op Roland Garros.

Federer stuit zaterdag tijdens de zestiende finales op Albert Montañés. De Spanjaard, als 31e geplaatst, wist in een spannende vijfsetter te winnen van de Fransman Robert. Na een achterstand van twee sets (4-6 en 6-7), won hij knap de drie daaropvolgende sets (6-2, 6-3 en 6-2) en plaatste zich daardoor voor de derde ronde.

 

Van Bronckhorst twijfelt over voetbaltoekomst

Giovanni van Bronckhorst twijfelt over zijn voetbaltoekomst. De aanvoerder van Feyenoord en Oranje twijfelt of hij na het WK in Zuid-Afrika een punt achter zijn loopbaan moet zetten of toch nog doorgaat bij de Stadionclub. Andere opties zijn er voor Gio niet.

"Ik zit nog in dubio. Feyenoord heeft al kenbaar gemaakt dat de club graag met mij doorgaat. Zelf ben ik er echter nog niet uit. Het wordt stoppen of doorgaan bij Feyenoord. Ik laat het afhangen van mijn gevoel. Nu weet ik het nog niet. Maar ik besef natuurlijk wel dat ik Feyenoord niet te lang kan laten wachten," zei Van Bronckhorst tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Rotterdammers.

De middenvelder debuteerde in het seizoen 1993-1994 in de Kuip en vertrok daarna naar de Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona om in 2007 terug te keren op het oude nest. De 34-jarige Van Bronckhorst geldt als grootverdiener bij Feyenoord en mocht hij zijn contract verlengen dan moet hij met aanzienlijk minder salaris genoegen nemen. "Ik zit in een luxepositie. Ik heb een fantastische carrière gehad en financieel goed geboerd. Dus een lagere aanbieding van Feyenoord zal mijn beslissing verder niet beïnvloeden. Ik weet hoe de club ervoor staat. Maar mede dankzij technisch directeur Leo Beenhakker en trainer Mario Been heeft iedereen weer vertrouwen in de toekomst van Feyenoord, ik ook."

Werkloosheid loopt op

Het aantal werklozen is gestegen naar 425.000. De stijging treft vooral werkzoekenden met een beroep op middelbaar of hoger niveau, 45-plussers en Brabanders, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag op basis van cijfers over de periode oktober-december.

Van de beroepsbevolking is 5,3 procent werkloos. Een jaar eerder was dat nog 3,7 procent. Toen waren er nog driehonderdduizend werklozen. Van de werklozen zijn er 141.000 boven de 45. Dat zijn er 42.000 meer dan een jaar eerder.

In Noord-Brabant steeg het aantal werkzoekenden met 34 procent. In Limburg was de stijging met dertien procent het kleinst. Onder mensen met een beroep op middelbaar of hoger niveau nam het aantal werkzoekenden met veertig procent toe.

Nog steeds geen tweede rijder bij Renault

Al eerder werd bekend gemaakt dat Robert Kubica voor Renault blijft rijden, maar wie er naast hem voor de eer van het team gaat strijden, is tot op heden niet bekend. Op 31 januari wordt de nieuwe auto gepresenteerd, om een dag later van start te gaan met de wintertest.

In een interview met het Britse tijdschrift Autosport zegt teambaas Eric Boullier: "Er is nog geen besluit genomen. We houden de coureurs die op de markt zijn in de gaten. Twee van hen zijn ervaren en twee zijn rookies. De situatie ligt nu anders dan in juli toen je met iedereen kon praten. Nu moeten we ons concentreren op twee dingen. Ten eerste, en dat is erg belangrijk, moet de rust terug in het team en de moraal moet omhoog. Ten tweede zijn we op zoek naar sponsors. Daarna nemen we pas een besluit. We zouden graag die beslissing voor de eerste test nemen. Zo niet dan begint Robert alleen met het werk."

Bouillier benadrukt nogmaals dat coureurs die worden begeleid door Gerard Lopez, één van Renault's nieuwe investeerders, geen voorrang krijgen bij het team. Ook vind de teambaas het niet nodig om een Franse coureur te contracteren: "Nationaliteit speelt geen rol".

Aanslag op moslimgebedsruimte in Maleisië

Bij een islamitische gebedsruimte in het zuiden van Maleisië is vandaag een brandbom naar binnen gegooid. De brand kon worden geblust voordat veel schade was aangericht. Het gaat vermoedelijk om een wraakactie van christenen.

Eerder deze maand werden zeker twaalf christelijke kerken doelwit van aanvallen met brandbommen. De aanleiding daarvoor vormde een uitspraak van het Maleisische hooggerechtshof dat op 31 december oordeelde dat christenen het woord 'Allah' voor God mogen gebruiken. De regering had dat juist verboden.

Inmiddels heeft de politie acht moslims gearresteerd die ervan worden verdacht op 8 januari de eerste van de reeks aanslagen op kerken te hebben gepleegd. Het betreft een aanslag met een brandbom op een kerk in de hoofdstad Kuala Lumpur.

De aanvallen op de kerken hebben grote ongerustheid gewekt onder de christenen, die ongeveer negen procent uitmaken op een bevolking van 28 miljoen. Moslims vormen zestig procent van de bevolking en zijn voor het merendeel etnische Maleiers; de meeste christenen zijn van Chinese of Indiase afkomst.

De Maleisische regering wil niet dat niet-moslims het woord Allah in hun gebeden en geschriften gebruiken. Christenen wijzen er op dat het Arabische woord al voor God werd gebruikt voordat de islam ontstond. De Maleisische regering stelt dat het tot verwarring kan leiden. In andere islamitische landen als Egypte, Syrië en Indonesië duiden christenen God overigens ook met Allah aan.

Kanouté neemt afscheid van nationaal elftal

Frédéric Kanouté heeft een punt gezet achter zijn actieve interlandloopbaan. De aanvaller uit Mali maakte dit woensdag bekend, nadat zijn land werd uitgeschakeld in de Afrika Cup. Mali wist in een groep met Algerije, Angola en Malawi niet de kwartfinales te bereiken.

De inmiddels 32-jarige aanvaller van het Spaanse Sevilla lichtte toe: "Ik ben 32 jaar en ik vind het nu tijd om plaats te maken voor nieuwe talenten. Ik vind het jammer dat ik mijn land niet heb kunnen helpen tijdens dit toernooi en dat is tegelijkertijd ook een reden van mijn afscheid."

De spits kwam in totaal 38 interlands uit voor Mali. Daarin wist hij 23 keer het net te vinden. Tijdens de afgelopen Afrika Cup wist Kanouté in het duel met Angola (4-4) met een prachtige kopbal een doelpunt te scoren voor zijn land.

DVD: The Final Destination 3D

The Final Destination is het laatste deel van misschien wel de meest voorspelbare filmreeks ooit. Het plot is duidelijk: er komt een grote crash, iemand ziet het gebeuren in zijn hoofd, het groepje ontsnapt aan de Dood, maar die Dood komt hen achterna. Al drie films lang is het plot hetzelfde en ook in dit vierde deel is het niet anders. Maar "Death saved the best for 3D", aldus het hoesje. 

 

Sterke groei Chinese economie

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2009 sterk gegroeid. Daarnaast is de inflatie in december sterker gestegen dan verwacht waardoor de druk op de beleidsmakers is toegenomen om de economische stimuleringsmaatregelen terug te schroeven.

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Chinese nationale statistiekbureau blijkt dat het bruto binnenlandse product (BBP) in de periode oktober tot en met december op jaarbasis is gegroeid met 10,7%. Economen gepolst door Dowjones Newswires hadden gerekend op een BBP-groei van 10,8%.

In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de economische groei 9,1%. Over geheel 2008 is de groei uitgekomen op 8,7%, vergeleken met 9,6% in 2008. De economische groei ligt daarmee boven de langetermijndoelstelling van de Chinese overheid van een jaarlijkse groei van 8,0%. De groei kwam ook hoger uit dan 8,5% die economen hadden voorspeld.

Tevens maakte het nationale statistiekbureau bekend dat de consumentenprijsindex (CPI) in december met 1,9% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een toename van 1,7%. In november nam de inflatie nog met 0,6% toe. Over het gehele jaar nam de inflatie af met 0,7%.

Ma Jiantang, directeur van het Chinese statistiekbureau, stelt dat China in het licht van de versteviging van het economische herstel en de toegenomen inflatierisico's zal streven om een excessieve snelle stijging van de prijzen te voorkomen.

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers bleek eveneens dat de producentenprijsindex (PPI) in december op jaarbasis met 1,7% is toegenomen, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,5%. In november namen de producentenprijzen nog af met 2,1%. Over het gehele jaar namen de producentenprijzen af met 5,4%.

Ook bleek dat de Chinese industriële productie in december op jaarbasis met 18,5% is gegroeid, terwijl economen uitgingen van een groei van 19,8%. In november steeg de industriële productie nog met 19,2%.

Adoptiekinderen op weg naar Nederland

Ongeveer honderd Haïtiaanse weeskinderen zijn vanochtend vanaf de luchthaven van Curaçao vertrokken naar Nederland. Het toestel met de kinderen steeg om kwart voor zeven (kwart over twee 's nachts lokale tijd) op en wordt rond vier uur vanmiddag in Nederland verwacht.

Volgens Rode Kruis-medewerkers die op Curaçao de kinderen hebben onderzocht, zijn de kinderen lichamelijk in orde. Het vliegtuig met de kinderen landde iets voor zes uur (een uur lokale tijd) op Curaçao. Aan boord waren onder anderen de ongeveer honderd Haïtiaanse kinderen die in Nederland zullen worden opgevangen door adoptieouders.

Sommige kinderen zullen vanuit Nederland naar Luxemburg worden gebracht naar adoptieouders die daar wonen. Het overstappen op Curaçao vond plaats ver verwijderd van de media.

De kinderen werden in Port-au-Prince opgehaald door een vliegtuig van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air en worden naar Nederland vervoerd door een toestel van ArkeFly. Beide toestellen zijn gehuurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

[NHL] Blues verspelen weer voorsprong maar winnen alsnog

De St. Louis Blues lijken er dit seizoen een sport van te maken om voorsprongen weg te geven. Dit heeft ze in de eerste helft van het seizoen erg veel punten gekost, en kostte uiteindelijk ook toenmalig coach Andy Murray zijn baan. Dit keer verspeelden de Blues een 3-1 voorsprong na de eerste periode, maar wonnen ze dit keer alsnog in overtime.

De vlam sloeg al snel in de pan in de eerste periode doordat Travis Moen van de Canadiens en BJ Crombeen van de Blues binnen twee minuten begonnen te vechten. Even later werd de eerste goal ook al gescoord. De Blues scoorden in de powerplay nadat Canadiens-verdediger Hal Gill op het strafbankje moest zitten vanwege het vertragen van het spel. David Perron veranderde een schot van Alex Steen van richting.

Even later scoorde Paul Kariya de tweede goal. Goalie Carey Price was uit positie na een afstandsschot en stond gedeeltelijk naast zijn doel. Dit leek geen probleem omdat de puck achter het doel terecht kwam. Kariya pikte de puck echter op en schoot deze slim tegen de achterkant van het been van de goalie aan, waarna hij in het doel verdween.

Vier minuten later ontstond er een vreemde situatie. Goalie Carey Price kwam ver uit zijn doel om de puck te spelen, maar werd hard geraakt door Cam Janssen. Vervolgens ontstond er een vechtpartij waarbij iedereen betrokken was. Omdat Price er ook middenin stond verliet ook Blues-goalie Ty Conklin zijn positie om de teams weer in balans te brengen. Deze kreeg daar achteraf echter een tijdstraf voor waardoor de Canadiens het in de powerplay mochten proberen. Het was direct raak via Benoit Pouliot die scoorde uit een pass van Thomas Plekanec. Tien seconden voor het einde van de periode maakten de Blues echter nog de 3-1. Alex Steen wist de rebound van een schot van Jay McClement binnen te tikken.

In de tweede periode viel er een stuk minder te beleven. De ploegen gingen redelijk gelijkop, maar gescoord werd er niet. In de derde periode gebeurde dat halverwege wel. Pouliot maakte zijn tweede van de avond uit een pass van Scott Gomez, waardoor de wedstrijd ineens een stuk spannender werd. De Canadiens speelden de gehele periode sterker, dus het was wachten op de gelijkmaker. Deze viel uiteindelijk pas dertig seconden voor het einde van de periode. Michael Cammalleri veranderde een schot van verdediger Jaroslav Spacek uit de lucht van richting en liet Conklin kansloos.

In de overtime periode scoorde Andy McDonald alsnog de winnende treffer voor de Blues. Hier ging nog een grote kans van de Canadiens aan vooraf. Conklin wist echter knap redding te brengen op de poging van Andrei Markov. "We wisten dat ze er vol voor zouden gaan in de derde periode. Het is jammer dat we dan alsnog de leiding uit handen geven, maar ik ben alsnog blij met de twee punten", aldus de nieuwe coach Davis Payne.

Uitslagen NHL

Montreal Canadiens - St. Louis Blues 3-4 (OT)
New Jersey Devils - Florida Panthers 2-0
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-3 (OT)

Cardoso wint derde rit Tour Down Under

Manuel Cardoso heeft de derde rit in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Portugees bleef Alejandro Valverde en Cadel Evans voor in een sprintje bergop. André Greipel, de winnaar van de eerste twee etappes, bleef leider in het klassement.

In de rit, die werd verreden in een temperatuur van veertig graden celcius, waren er diverse renners die voor de aanval kozen. Mede door het ijzersterke werk van RadioShack in het peloton, strandde elke vluchtpoging. Toch had de formatie geen antwoord op de knappe demaragge van Cardoso.

De Portugees kwam uiteindelijk als eerste over de meet en zag achter zich Valverde net voor Evans als tweede eindigen. RadioShack-captain Lance Armstrong eindigde op een dertigste plaats.

[AO] Djokovic naar derde ronde

Novak Djokovic heeft zich donderdag weten te plaatsen voor de derde ronde van de Australian Open. De Zwitser Marco Chiudinelli won weliswaar de eerste set, maar moest er daarna aan geloven tegen de winnaar van 2008; 3-6, 6-1,6-1 en 6-3.

Djokovic was na zijn partij lovend over zijn tegenstander: "Hij maakte het me extreem lastig in de eerste set. Volgens mij speelde hij exceptioneel goed. Met wat geluk kwam ik 2-1 voor, in de vierde set ging het weer moeizaam."

In de derde ronde mag Djokovic het opnemen tegen Denis Istomin. Mocht hij ook deze partij winnen, dan wacht mogelijk in de achtste finale een confrontatie met Mikhail Youzhny en mochten de geplaatste spelers steeds winnen, dan is Jo-Wilfried Tsonga een mogelijke tegenstander in de halve finales.

RKC Waalwijk beleeft spannende dag

Het wordt weer een spannende dag voor de medewerkers van RKC Waalwijk. Eind 2009 raakte de betaald voetbalorganisatie in acute geldproblemen en dreigde op dat moment bankroet te gaan. Als de raad vanavond niet instemt met het reddingsplan is het einde voor RKC Waalwijk nabij.

Ben Mandemakers, de geldschieter van RKC Waalwijk, staat in het reddingsplan garant voor 2,4 miljoen euro. De gemeente Waalwijk verlaagt de jaarlijkse stadionhuur van 600.000 naar 450.000 euro. Het verschil van 150.000 euro moet dan jaarlijks door de supporters worden bijeen gebracht.

Onduidelijk is nog hoe de gemeenteraad van Waalwijk zal stemmen. De grootste partij in de gemeenteraad Lokaal Belang laat alleen weten dat het RKC niet zomaar zal laten vallen en niet direct de stekker eruit zal trekken.

Kamer wil strippenkaart nog houden

De strippenkaart moet voorlopig nog als geldig vervoersbewijs blijven bestaan zolang er geen duidelijkheid is omtrent de (hogere) prijzen van de OV-chipkaart. De Tweede Kamer debatteert vandaag over dit onderwerp.

Zowel de regeringspartijen als de oppositie zijn van mening dat de prijsverschillen tussen de strippenkaart en de OV-chipkaart niet te groot mogen zijn. Oppositiepartijen SP en GroenLinks zeggen veel klachten te hebben ontvangen over grote prijsverschillen; in Arnhem bijvoorbeeld, bedraagt deze twintig procent (pdf) volgens de SP.

GroenLinks overhandigt vandaag een verbeterplan (pdf), gebaseerd op klachten van reizigers, aan staatssecretaris Huizinga. De staatssecretaris heeft al toegezegd een onafhankelijk onderzoek naar de tarieven van de OV-chipkaart te laten uitvoeren.

Lees ook op het forum over de OV-chipkaart.

Krajicek en Wassen onderuit in dubbelspel

In Melbourne wist Michaëlla Krajicek al niet het hoofdtoernooi te halen in het enkelspel. Nu is de Nederlandse ook uitgeschakeld met haar Slowaakse partner Dominika Cibulkova in het vrouwen dubbelspel.

Het duo verloor tijdens de eerste ronde van de Australian Open van Jelena Jankovic en Shenay Perry met 6-1 en 6-4. Ook Rogier Wassen deed het niet veel beter. De Nederlander ging samen met Jeff Coetzee onderuit tegen John Isner en Sam Querrey met 6-4 en 6-1.

Pokemon HeartGold en SoulSilver krijgen releasedatum

Nintendo heeft bekend gemaakt dat de remakes van de klassieke Pokémon-games Silver en Gold op 26 maart in Europa moeten verschijnen. Bij de game krijg je een pedometer die je stappen telt waardoor je, je Pokémon kan trainen door veel te lopen. Tevens wordt de band tussen jijzelf en jouw Pokémon beter en verdien je meer geld. De pedometer is klein en disc-vormig en hij is rood en wit gekleurd. Hij past in de palm van je hand, dus hij kan prima meegenomen worden.

In Japan verkoopt de game uitstekend, HeartGold/SoulSilver is daar al sinds september 2009 te krijgen en in totaal zijn er al 3,5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Een unieke functie in de game zal zijn, dat je Pokémon uit zijn of haar bal komt en naast je loopt net zoals dit het geval was met je Pikachu in Pokémon Yellow. De game zal Wi-Fi ondersteunen en je kan ruilen met Diamond/Pearl/Platinum. 

HeartGold

'Jô op weg naar Galatasaray'

Dat Galatasaray een spits gaat halen, is duidelijk. Wie het wordt nog niet. De namen van Ruud van Nistelrooy en Benni McCarthy zongen onlangs rond. De Braziliaan Jô (Manchester City) werd ook eerder genoemd en lijkt op weg naar Turkije. Volgens The Guardian is de Turkse topclub in gesprek met de Braziliaanse aanvaller. Jô kon bij Manchester City geen indruk maken en werd verhuurd aan Everton. Ook dat werd geen succes.

Manager David Moyes is niet te spreken over de discipline van de Braziliaan. Everton wil ook het liefst af van de deal dat ze de speler tot het eind van dit seizoen huren.

Galatasaray zal wel met een zak geld moeten komen. In 2008 verhuisde Jô van CSKA Moskou naar Manchester City voor liefst negentien miljoen pond. The Citizens zullen de aanvaller niet voor een klein transferbedrag laten gaan.

Uitslagen inhaalwedstrijden Italië

Woensdagavond hebben de concurrenten Genoa en Bari met 1-1 gelijk gespeeld. De degradatiekandidaten Bologna en Atalanta Bergamo kwamen thuis niet verder dan 2-2.

Genoa, dat bij winst de subtop weer binnen zou sluipen, kwam al na vier minuten op achterstand door Barreto. De Bari-speler zag kort na rust hoe Milanetto de eindstand op het scorebord liet noteren.

Nummers zeventien en achttien, Bologna en Atalanta Bergamo maakten er wel een spektakel van, maar schoten niet bijster veel op met de remise. Marco Di Vaio zette zijn ploeg voor rust binnen een kwartier op 2-0. Via Manfredini en oud-Sevilla-spits Chevanton kwam Atalanta nog op 2-2.

[AO] Baghdatis na thriller door

Marco Baghdatis heeft zich weten te plaatsen voor de derde ronde van de Australian Open. De Cyprioot wist na een achterstand van 2-0 in sets alsnog David Ferrer van de baan te slaan (4-6, 3-6, 7-6 (4), 6-3, 6-1).

Baghdatis werd in de vijfde set nog gekweld door krampaanvallen maar hij beet door en wist uiteindelijk als winnaar van de baan af te stappen. "Het publiek was fantastisch, zij hebben mij er doorheen gesleept," zo bedankte hij na afloop op emotionele wijze zijn fans op de tribunes. 

[AO] Ivanovic klaar, Venus en Wozniacki naar derde ronde

Oud nummer één van de wereld Ana Ivanovic kan na twee rondes tennis in Melbourne alweer haar koffers inpakken. De Argentijnse Gisela Dulko maakte korte metten met de aspiraties van Ivanovic en won in drie sets (6-7, 7-5 en 6-4).

Caroline Wozniacki heeft zich wel weten te plaatsen voor de volgende ronde van de Australian Open. De Deense wist af te rekenen met de Duite Julia Görges in twee sets met 6-3 en 6-1. Ook Venus Williams wist zich gemakkelijk te plaatsen voor de derde ronde. De Oostenrijkse Sybille Bammer was niet opgewassen tegen de Amerikaanse. Het werd 6-2 en 7-5.

Massa test vrijdag in Barcelona

Ferrari-coureur Felipe Massa zal vrijdag met de F2008 kilometers gaan maken op het circuit van Barcelona. De Braziliaan heeft sinds zijn ongeval in Hongarije geen race meer gereden en wil daarom nog wat kilometers maken voordat het seizoen 2010 echt losbarst. Daarom gaat hij met een twee jaar oude bolide rijden op het circuit van Barcelona waar Valentino Rossi deze week ook twee dagen test.

"De auto en het circuit zijn beschikbaar en ik denk dat het wel goed is om weer een dag te testen, om weer wat vertrouwen terug te winnen. Na de tests die ik al had op Fiorano en Mugello is het een mooie kans om te rijden op een uitdagende baan als Barcelona," zei Massa die komend seizoen bij Ferrari de concurrentie aan moet gaan met Fernando Alonso.

Testspeler NEC wacht op visum

Miquel Montaño zou deze week op proef komen bij NEC. Trainer Wiljan Vloet zal echter nog even geduld moeten hebben om de Colombiaan te verwelkomen. De aanvaller wacht nog op zijn visum. Volgens De Gelderlander zou Montaño vanavond in actie komen met Jong NEC, maar daar moet dus even een streep doorheen. De Nijmegenaren vonden sowieso geen geschikte tegenstander voor het oefenduel.

Naast Montaño heeft NEC nog twee spelers op proef. De Argentijnse middenvelder Emanuel Rojas is inmiddels in Nederland aangekomen. Op donderdagochtend spelen de beloften van NEC een duel met de A1.

Dan valt wellicht ook de beslissing over een andere testspeler, de Nigeriaan King Osanga. De krant meldt dat de club later in de week een knoop zal doorhakken over een eventueel langer verblijf.

Granqvist: "Doelpunt viel op een raar moment"

FC Groningen won gisteravond met 2-0 van sc Heerenveen. Treffers van Tim Matavz voor rust en Andreas Granqvist na de pauze gooiden het duel op slot. Granqvist vond dat zijn ploeg tegen de verhouding in de tweede treffer maakte. In een teleurstellend duel op een nog veel slechter veld was het FC Groningen dat in de eigen Euroborg aan het langste eind trok. Granqvist kopte na ongeveer een uur spelen de bevrijdende 2-0 binnen.

"Het doelpunt viel op een raar moment", vertelt de Zweed op de website van FC Groningen. "Heerenveen had net een aantal goede kansen gekregen en kwamen net weer terug in de wedstrijd. Na de 2-0 zijn we echter niet meer in de problemen geweest en de overwinning verdienden we ook."

"Het niveau was niet hoogstaand, maar dat kwam ook door het veld",
verontschuldigde de verdediger zich. "We hebben veel strijd geleverd en de drie punten waren het belangrijkst."

Nigeria moet Afrika Cup winnen zonder Yobo

Joseph Yobo keert hoogstwaarschijnlijk niet meer terug als basisspeler van Nigeria in de Afrika Cup. De Everton-speler kampt met een hamstringblessure. De Nigeriaan liep de kwetsuur op tijdens de voorlaatste groepswedstrijd tegen Benin. Een scan bracht aan het licht dat de verdediger niet op tijd fit zal geraken voor de eindfase van het toernooi.

"De uitkomst van de scan is dat Yobo twee weken moet toekijken. Hij is terug bij het team, maar het is onwaarschijnlijk dat hij deze Afrika Cup nog in actie komt", zo meldde de Nigeriaanse voetbalbond woensdag. Zijn teamgenoten slaagden er overigens wel in woensdag de kwartfinale te bereiken. Mozambique werd met 3-0 verslagen, waardoor Nigeria als nummer twee van groep C doorgaat naar de laatste acht.

Villa na spektakelstuk naar League Cup-finale

Aston Villa heeft door een 6-4 zege op Blackburn Rovers de finale van de League Cup bereikt. De ploeg uit Birmingham behaalde het opmerkelijke resultaat in de return van de halve finale van het tweede Engelse bekertoernooi. De eerste wedstrijd had Villa uit al met 1-0 gewonnen.

De thuisploeg leek op Villa Park tegen een verrassing aan te lopen toen Blackburn een 0-2 voorsprong nam. Nikola Kalinic scoorde in de tiende en de 26e minuut, maar het dubbele salvo van de Kroaat bleek niet voldoende. Via Stephen Warnock en een door James Milner benutte penalty was het bij rust alweer gelijk.

In de tweede helft haalde Aston Villa stevig door. De score liep op naar 5-2 door een eigen doelpunt van Steven Nzonzi en goals van Daniel Agbonlahor en Emile Heskey. Daarmee leek de finale binnen, maar Blackburn weigerde te capituleren. Eerst maakte Martin Olsson de achterstand weer wat draaglijker, zes minuten voor tijd scoorde oud-Feyenoorder Brett Emerton de aansluitingstreffer.

Met 5-4 werd de slotfase nog enigszins spannend. In de blessuretijd maakte Engels international Ashley Young een definitief einde aan de dromen van Blackburn. Zijn treffer betekende de 6-4 en bracht een ongekende vreugde teweeg bij het thuispubliek. Na het laatste fluitsignaal bestormde dat massaal het speelveld.

Manchester City of Manchester United is de tegenstander in de finale. City won de heenwedstrijd van die halve finale dinsdag met 2-1. Volgende week is de return op Old Trafford. De eindstrijd is op 28 februari op Wembley.

'Plattelandsmensen hebben vaker stemmingsstoornis'

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hebben mensen op het platteland vaker een stemmingsstoornis dan mensen in de grote stad. Dat blijkt uit het bevolkingsonderzoek Nemesis over de psychische gezondheid van Nederlanders, schrijft Trouw vandaag.

In kleine dorpen had acht procent van de bevolking vorig jaar een stemmingsstoornis, zoals een depressie. In grote steden kampte vijf procent met soortgelijke problemen. In 1996 was dit nog omgekeerd.

Het verschil komt doordat het leven in dorpjes vroeger nog doorkabbelde, stelt projectleider Ron de Graaf in de krant. Door internet en de toegenomen mobiliteit zou het tempo van het leven in een dorp toenemen, met meer depressies tot gevolg. Ook is de werkloosheid in steden nu lager dan in 1996. Of de trek van welvarende stedelingen naar dorpen meespeelt is niet bekend.

Liever geen allochtone naam onder sollicitatiebrief

Allochtonen worden nog altijd minder snel uitgenodigd op een sollicitatiegesprek dan autochtonen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau uit een onderzoek.

Autochtone Nederlanders hebben na het sturen van een sollicitatiebrief 44 procent kans uitgenodigd te worden. Voor niet-westerse migranten die exact dezelfde brief sturen met een andere naam is dat 37 procent.

Hoe lager het niveau van de functie, hoe groter het verschil tussen autochtonen en allochtonen. Dat verschil loopt op tot negen procent. Bij functies op hbo-niveau en hoger is er bijna geen verschil.

Ook bij functies waar de werknemer contact met klanten heeft loopt het verschil op tot negen procent. In de detailhandel en de horeca loopt het verschil op tot tien procent.

A4 tijdelijk afgesloten door kettingbotsing

Door een kettingbotsing staat op de A4 richting Amsterdam bij Hoogmade een file. De rijbaan is volgens de VerkeersInformatieDienst bijna een uur volledig afgesloten geweest.

Wel konden de af- en toeritten bij Hoogmade worden gebruikt om verder te komen. Door de botsing ontstond een file van twaalf kilometer. De filelengte neemt inmiddels af. In de rest van Nederland verloopt de spits relatief rustig.

Protest tegen 'dikkentaks' Air France-KLM

Ook in Frankrijk rijst protest tegen plannen van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM om passagiers die te dik zijn om in één stoel te passen, een tweede ticket te laten betalen. "Pure discriminatie!" aldus Anne-Sophie Joly, voorzitster van het Nationale Collectief van Verenigingen van Vetzuchtpatiënten (CNAO), vandaag in de krant Le Monde.

"Je laat ook een andere zieke of een blinde die aanpassingen nodig heeft, niet bijbetalen." Zo worden bijvoorbeeld blindengeleidehonden gratis meegenomen. Zij herinnert eraan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) obesitas erkent als een ziekte.

Het CNAO wil dat het Europese Parlement maatregelen neemt tegen de plannen. Vanuit de Franse regering krijgen de vetzuchtpatiënten al steun: staatssecretaris voor Gezinszaken Nadine Morano noemt het "tamelijk schokkend" dat mensen "twee keer moeten betalen wegens hun ziekte". De Nederlandse Obesitas Vereniging noemde de plannen eerder deze week al 'belachelijk'.

De Nieuwe Wereld (2)

Met een klap viel de voordeur achter Albert dicht. Snel deed hij zijn schoenen uit. Ze zaten onder de sneeuw. Hij hing zijn jas aan de kapstok en deed zijn sjaal af. In de woonkamer was het lekker warm. Albert controleerde de thermostaat. Negentien graden was het nu. Daar mocht nog wel een graadje bij. Zorgvuldig draaide hij aan de ronde knop. Een beetje warmte in deze koude tijden was hard nodig, vond hij. Zo, nu eerst koffie maken, want daar was hij wel erg aan toe. Op de keukentafel stond de lege koffiemok en het waterglas van Eva. Albert pakte ze beet, drukte ze even tegen zich aan en zette ze toen op het aanrecht.

Scarlett Johansson verkoopt zichzelf

Scarlett Johansson biedt zichzelf te koop aan voor Haïti. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving in het straatarme land. Vier mensen krijgen de kans om de actrice te ontmoeten in New York.

De hoogste bieder van een veiling mag drie mensen meenemen naar de première van het theaterstuk 'A View from the Bridge' op Broadway. De gelukkigen mogen het stuk met Johansson bijwonen en de actrice vergezellen op de afterparty. Gisteren bedroeg het hoogste bod tot nu toe volgens entertainmentwebsite Access Hollywood 432 euro.

Derde borstvergroting Heidi Montag geweigerd

De arts die Heidi Montag onlangs voor tien cosmetische ingrepen tegelijk behandelde weigert haar borsten nog groter te maken. De realityster ging in november voor de tweede keer onder het mes en liet onder meer sleutelen aan haar kin, neus en borsten. Maar een verlangde derde borstvergroting zit er bij haar arts niet in.

Montag kan niet genoeg krijgen van de ingrepen en zou haar borsten graag nogmaals laten vergroten, van een F naar een H-cup. "Als het aan mij ligt worden ze niet groter. Misschien doet een andere dokter het wel, maar ik niet", luidde het antwoord van haar cosmetisch chirurg Frank Ryan volgens het tijdschrift In Touch.

Heidi ontkent ondanks haar ingrijpende metamorfose verslaafd te zijn aan plastische chirurgie. De 23-jarige 'The Hills'-ster wil gewoon 'zo mooi mogelijk zijn, van binnen en van buiten'. "Als ik verslaafd zou zijn dan zou ik tien plastisch chirurgische operaties hebben gehad, niet tien ingrepen", aldus Montag.

Fitch verwacht A+ rating ABN Amro

Fitch Ratings verwacht de nieuwe ABN Amro Bank een A+ rating toe te kennen wanneer de bank in het eerste kwartaal van 2010 een afzonderlijke juridische entiteit wordt, zo meldt de kredietwaardigheidsbeoordelaar gisteren. ABM Amro wordt ondergebracht in een nieuwe holding waarvan de Nederlandse staat de eigenaar is. De ratings die Fitch toekent aan de bank houden rekening met potentiële extra steun van de Nederlandse staat, voegt de kredietwaardigheidsbeoordelaar toe.

De individuele ratings weerspiegelen beperkt kredietrisico, goede kredietverlening en een voldoende kapitalisatie. Fitch wijst echter ook op de operationele risico's die betrokken zijn bij het creëren van een zelfstandige bank en zwakke winstgevendheid door een combinatie van druk op de inkomsten en hoge kosten.

De Nederlandse Staat wil de nieuwe ABN Amro integreren met Fortis Bank Nederland, die eveneens in handen is van de staat. De resulterende onderneming zal de derde grootste bank van het land worden, voegt Fitch verder toe.

Dood de kubussen in Death by Cube launch-trailer

Death by Cube is een nieuwe Xbox Live Arcade titel, die vanaf nu te downloaden is van Xbox Live. De game draait om het uitmoorden van eindeloze hordes vijanden, kubussen wel te verstaan. Dit doe je door te schieten te blokken en behendige bewegingen te maken. In de game zit een level-systeem, waardoor je character steeds sterker wordt in een vaardigheid. Tevens zit er bij de game drie verschillende multiplayer modes, namelijk Death Match, Base Battle en High Score Scramble. Hieronder vind je de launch-trailer die je een idee moet geven hoe de game in elkaar zit:

Character Customization van Brink in beeld

 Er is weer een nieuwe trailer van Brink verschenen. In deze trailers wordt de 'Character Customization' van de game haarfijn uitgelegd door een developer, dus het is leuker als je, je geluid aan hebt. Brink draait om een conflict tussen rebellen en de beveiligers die allebei de Ark willen hebben, een van de laatste bewoonbare plekken. Met het SMART systeem kan jij via verschillende wegen je doel bereiken en jou eigen stijl bepalen. Dit geldt tegelijkertijd voor 7 andere mensen waarmee je co-op kan spelen. Uitgever Bethesda heeft de game gepland op 28 mei 2010. 

 

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.